– Vi är mycket nöjda med vår maskininvestering som motsvarat alla förväntningar, säger Niclas Bengtsson.

   – Vi har installerat en ny rörlaser, en ADIGE LT7 som är helautomatisk och klarar rör från 12 mm upp till 155 mm i diameter, så kan man räkna med att från det minsta till det största röret, är processen helautomatisk, säger Jim Davis på Edströms Maskin.

   På fotot ser vi maskinoperatörerna Anna Linder och Jimmy Grahn samt Jim Davis och Niclas Bengtsson.

Skärning av rördelar sker numera med den senaste maskintekniken. Här på plats finns sedan september 2020, en kraftfull, fullutrustad och supersnabb 3D laserskärmaskin med fiberkälla på 3 kW från den italienska maskintillverkaren ADIGE.

– Vi hade en äldre CO2 laserskärmaskin också den från ADIGE från 2007 där vi fann att maskinen sedan en tid ”tappat” i prestanda och alldeles för långa ställtider.

– Så vi började ”riva” i detta och fann efter interna möten och kontakt med leverantören Edströms Maskin att det var dags att byta upp sig i teknik och investera i den senaste fiberlasertekniken inom rörskärning, säger Niclas Bengtsson.

– Aldrig förr har det varit så viktigt att ha rätt maskinpark för sina processer. Aldrig har det varit så tydligt som nu. Man möter företag som är på väg att hamna på efterkälken. Fel maskin och leverantör kan bli en dyrköpt läxa. Det är viktigt att fatta rätt beslut med bra vägledning och här har vi på Edströms långa erfarenhet med ledande maskintillverkare i ryggen och en stor organisation bakom oss som borgar för support och service till kunderna, säger Jim Davis maskinsäljare.

Vi är tillbaka hos Bengtssons i Forserum efter vårt senaste besök för fyra år sedan. Företaget har inte legat på latsidan utan expanderat med ett företagsförvärv, utbyggnad av lokalerna och anställning av Felix Mattsson som ny produktionsledare.

Bengtssons Mekaniska har förvärvat ledande tillverkare i Skillingaryd och stärker därmed sin position på den skandinaviska marknaden.
Den 1 november 2017 blev det klart att Proton Caretec säljs till Bengtssons Mekaniska AB i Forserum. Proton Caretec i Skillingaryd, som sedan 1990 varit en del av småländska Proton Group, är en av Nordens ledande tillverkare av sjukhussängar, patientvagnar, undersökningsbritsar och sängbord.

– Vi är väldigt nöjda med förvärvet av Proton Caretec, deras verksamhet passar bra med vår nuvarande och med våra gemensamma erfarenheter och kompetenser inom segmentet vårdprodukter ser vi att det kan innebära en enormt positiv utveckling för alla i framtiden, sa Niclas Bengtsson, VD och ägare till Bengtssons Mekaniska AB.

Bengtssons Mekaniska är nu på väg mot 100 miljoner kronor i omsättning. Och för att kunna hantera expansionen och de ökade volymer som det medföljer behöver man effektivisera sin maskinpark.

– Detta är något vi sett över under en längre tid och nu var det alltså dags att investera i en rörlaser med fiberteknik. En maskininvestering som var mycket nödvändig och som gett oss mer kapacitet inom rörlaserskärning för dagens och morgondagens produktion, säger Niclas Bengtsson.

Det nya robusta buntmagasinet är från början framtaget till den större maskinmodellen LT8. Magasinet klarar en buntvikt på 5 ton och är framförallt mer lätt tillgängligt vid lastning av nya rörbuntar. Vid körning av öppna profiler och special profiler kan kunden välja till optionerna ”Pusher” och ”Loading Chains”.
Maskininterfacet på ADIGE’s nya rörlasermaskiner är mycket användarvänligt och gör det enkelt för operatören att producera i maskinen. Operatören får hjälp med kameror från baksidan för att se vad som händer i buntmagasinet, och inifrån skärutrymmet där operatören kan se röret och skärhuvudet arbeta.

Vi skall titta lite närmare på maskininvesteringen idag och vad som händer med produktiviteten. Vi skall göra en jämförelse mellan äldre och ny maskinteknik.

En framgångsrik underleverantör måste varje dag arbeta med förbättringar och ha en passion för sina tillverkningsprocesser. Företagsledning och medarbetare måste ha en tydlig vilja att utvecklas tillsammans, kombinera år av erfarenheter med nya tankar och idéer.

På Bengtssons Mekaniska i Forserum går man nu den vägen och verkstadsföretaget har utvecklats från generation till generation. Idag ägs företaget av Niclas Bengtsson. Föräldrarna Kenneth och Rosa Bengtsson byggde upp företaget som grundades 1969. Det började med att Kenneth skaffade en supportsvarv och började tillverka olika komponenter. Och på den vägen är det.

– Pappa arbetade kvar här i några år efter att jag tog över men en dag fick han nog, släppte svetsen ifrån sig och sa, nej nu får det vara nog och gick hem för gott, skrattar Niclas Bengtsson.

Bengtssons Mekaniska i småländska Forserum har expanderat starkt i ett historiskt perspektiv. År 2001 flyttade företaget till nuvarande adress, till en då helt nybyggd lokal om 5 000 kvm. Man är ett modernt verkstadsföretag med starkt miljötänkande och en renodlad underleverantör.

Bengtssons Mekaniska satsar stort på en modern produktion vilket kräver senaste maskinteknik och nya produktionsmetoder att utveckla en maskinpark med kapacitet för tillverkning inom bland annat vård och omsorg, butiksinredningar och produktexponering. Framförallt har familjeföretaget utvecklat över 50 års erfarenhet av att förädla kreativa idéer till färdiga kvalitetsprodukter. Den småländska klurigheten när den är som bäst.

– Sedan många år har vi satsat på att bli det kompletta verkstadsföretaget. Vi har en helhetssyn på vår produktion. Det betyder att vi engagerar oss i alla momenten från en lös idé fram till leverans av den slutliga produkten. Vi lägger stor vikt vid den tekniska utvecklingen, försöker hitta effektiva lösningar. Vi testar och förbättrar produktionsmetoder. Vi ändrar, lägger till och drar ifrån. Allt för att skapa en högklassig produkt som fungerar i praktiken. Nu tar vi ytterligare ett teknikkliv in i rörlaserskärning, säger Niclas Bengtsson.

Vi frågar Jim Davis om upplysningar kring maskintekniken.
– Tittar vi på den maskinen som installerades här på Bengtssons Mekaniska i september 2020, så är det en helautomatisk fiber rörlaser ADIGE LT7. Här har man nu fått den senaste tekniken, en arbetshäst från ADIGE där man ser att den italienska maskintillverkaren prioriterar snabbhet och precision, tillsammans med flexibilitet och snabba omställningar, energieffektiv och låg driftskostnad. Med den senaste programmerings mjukvaran ARTUBE 3.0 och det nya maskininterfacet går det med några få musklick att få fram en färdig detalj, som importerats från en 3D-modell.

– En annan viktig nyhet är ” Tube Cutter ” med Autofocus, ett nyutvecklat skärhuvud från ADIGE som är framtaget för snabb och säker 3D skärning. ADIGE;s kraftfulla CAD/CAM mjukvara Artube är grunden också i LT7.an, och här ingår dessutom alla Active Tools så som; Active Focus, Active Scan, Active Marking, Active Tilt, Active Speed och Active Piercing.

Tekniska fakta kring maskinsystemet,

Maskin:
Laserkälla:
Skärhuvud:
Rör dimension:
Rör vikt:
Material:

Rörlängd:

Adige LT7.
IPG Fiber 3 kW.
Adige Tube Cutter 3D Autofocus.
Från 12 mm till 152,4 mm.
Upp till 23 kg/m.
Stål, rostfritt, aluminium, koppar, mässing.
Upp till 8,5 m in och 8,5 m ut.

– BLM tillsammans med ADIGE utgör den italienska tillverkaren BLM Group som är världsledande inom hantering av rör. Tillsammans ligger de i framkant av utvecklingen och skapar hela tiden nya lösningar inom området. ADIGE är enligt vår mening världens ledande tillverkare av rörlasrar och erbjuder även ett brett program inom mer traditionell rörkapning, säger Jim Davis.

Så slutligen vad blev utväxlingen när vi pratar äldre teknik/maskiner kontra den nya lasern.

– Vi pratar tillverkningstider som kortas med flera hundra procent. Och vi får en kvalitetsförbättring som är riktigt tillfredsställande.

Jämför man med tiden före ADIGE så handlade det om kapning, borrning och excenterpressning av våra rör med en tillverkningstid på c:a 11 minuter i fyra operationer. Med vår CO2 rörlaser från ADIGE som vi installerade 2007 fick vi ner tillverkningstiden till 50 sekunder i en operation. Och idag är vi nere på 20 – 25 sekunder, förklarar Niclas Bengtsson.

Och sista meningarna handlar om hur man får tag på personal.
– Vi kräver ingen utbildning utan det handlar om ett intresse, vilja och ett engagemang för att göra ett bra jobb. Man kan lära sig här på plats och tillsammans med Edströms /ADIGE har vi en grundlig utbildning i hur man sköter maskinen mekaniskt och mjukvara. – Så det är bara att titta på hur jag har utvecklats. Jag började här direkt efter 9:an och har jobbat mig upp genom företaget och nu är det 38 år sedan min första arbetsdag här, sammanfattar Niclas Bengtsson vd och ägare till företaget i Forserum.

   – 1 100 kvadratmeter mer yta, för att få plats med hela Caretec har vi byggt ut vår fastighet, vilket har gett oss gott om utrymme att inte bara samla verksamheten utan också omorganisera och göra produktionen än mer effektiv, säger Niclas Bengtsson.
– 1 100 kvadratmeter mer yta, för att få plats med hela Caretec har vi byggt ut vår fastighet, vilket har gett oss gott om utrymme att inte bara samla verksamheten utan också omorganisera och göra produktionen än mer effektiv, säger Niclas Bengtsson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here