BEROS Verktyg AB slipar, tillverkar och säljer skärande verktyg för metallbearbetning samt konstruerar och tillverkar specialverktyg. Man är en av Sveriges främsta leverantörer och problemlösare till den bearbetande verkstadsindustrin. BEROS är ett familjeföretag i Kalmar och namnet betyder Bengt och Ronny vilka var de som grundade företaget för 48 år sedan. Ronny är de nuvarande ägarnas far. Man är idag 16 anställda.

– Vi är trångbodda men har ändå ordning och reda och våra tillverkningsprocesser och flödet fungerar perfekt men som sagt vi behöver mer plats för konferensrum, fler och bättre personalutrymmen och framförallt mer plats för vår produktion, säger Dennis Andersson. Vi håller därför på och planerar en tillbyggnad som kommer att dubblera produktionsytan.

Tobias Wallenthin och Dennis Andersson i verkstaden
Konventionella slipmaskiner av märket Jungner (med rattar) på Beros står fortfarande i rader som kontrast till den allra senaste CNC maskintekniken.
– Maskinerna används lite då och då och är viktiga i vår helhet på verkstaden, kommenterar Tobias Wallenthin och Dennis Andersson.

– BEROS har säljkontor på strategiska platser i både södra och norra Sverige. Våra erfarna tekniska säljare är specialister inom metallbearbetning och skärande verktyg. Med sin djupa produktkunskap guidar de dig till rätt verktyg, berättar de båda ägarna och tillika bröder Dennis Andersson och Tobias Wallenthin.

Tidningen Maskinoperatören fick en inbjudan av verktygsexperten och säljare Sebastian Peters att komma till Kalmar igen (senast var 2016) och studera slipningens konster men framför allt prata framtid.

Spetskompetens med effektiv produktion.

BEROS var tidigare och är också idag, ett företag som specialiserar sig på omslipning och nytillverkning av specialverktyg. Med sin stora kompetens och expertis är man även återförsäljare av skärande verktyg från bland annat Sandvik Coromant, mätteknik från Mitutoyo och Renishaw. Vidare säljer man produkter från flertalet andra världsledande leverantörer och det är här som man ser en stor tillväxt för företaget.

Kraven på oss som leverantör ökar hela tiden då vi fortfarande står inför ett generationsskifte inom branschen, och som bekant finns det utmaningar med rekrytering. Här ser vi att behoven av programmering, optimering och förstudier ökar. Därför har vi strategiskt valt att ständigt arbeta med den senaste tekniken (CAM) för att kunna bistå med dessa tjänster berättar Sebastian Peters

Vidare berättar Sebastian att han ser att inköpsmönstret hos kunderna ändras, där man försöker banta på antalet leverantörer. Därför är det en enorm styrka att kunna erbjuda det mesta gällande skärande, uppspänning och mätteknik.

För att ytterligare förenkla inköpsprocessen kommer vi därför att lansera en ny e-handel i slutet på sommaren avslutar Sebastian.

Maskinpark och tekniken

– Vi investerar kontinuerligt i nya slipmaskiner för att dels öka vår kapacitet att kunna ta emot och serva våra kunder samt att få tillgång till ny teknologi. För genom målinriktade investeringar, hög kvalitet och omtanke om kunderna har vi blivit en branschledande leverantör av skärande verktyg till den bearbetande verkstadsindustrin.

– Det är en lång skola att bli en duktig verktygsslipare och här på Beros är arbetsuppgifterna väldigt skiftande från dag till dag. Varje verktyg som vi tillverkar eller som kommer in för omslipning är unikt så det gäller att samla på sig erfarenhet i problemlösning med de ständiga frågeställningarna, hur skall jag angripa det här? hur skall jag göra?

Erfarenhet av olika typer av slipskivor med olika bindemedel, kornstorlekar för att kunna slipa utan vibrationer vilket ger bra ytor m.m. att kunna se hur ett verktyg skall slipas på bästa och snabbaste sättet, utnyttja maskinen och utrustning, ja slipning är ett hantverk och man blir aldrig riktigt fullärd, säger Dennis Andersson och han vet hur svårt det är att få till en perfekt omslipning eller att tillverka ett specialverktyg.

Slipning är en helt annan värld

– När vi får beställningar på specialverktyg antingen genom detaljritningar, verktygsritningar eller enkla skisser så ritas detta upp i vårt CAD/CAM system där vi även kan göra simuleringar av verktyget innan vi kör skarpt. Detta för att t.e.x se att spånluckans utformning blir som man har tänkt sig för en bra spånevakuering säger Dennis.

– BEROS Verktyg AB har funnits sedan 1975 och vi är uppväxta i företaget jag och Dennis och sprungit omkring här sedan vi var små och har sakta men säkert vuxit in i verksamheten. Det moderna Beros formades runt 1997-98 när CNC-styrda maskiner kom in i verksamheten och vi kom in i datorstyrd produktion, tidigare var det enbart konventionella slipmaskiner av märket Jungner( med rattar) på Beros som stod i rader här ute på verkstaden minns Tobias och Dennis( se foto sid 34).

– Vi är idag ett av de större sliperierna i Sverige och har anammat ny teknik och investerar hårt i nya maskiner.

Marknaden växer

Med ett allt större fokus på hållbarhet och ”grön produktion” är det viktigt att fortsätta att sätta ”ribban högre” när det handlar om att slipa om sina verktyg istället för att slänga. Branschen ser en viss tröghet i detta tänkande men vi tror att de kommande åren så kommer fler och fler verkstäder att öka sina rutiner och även standardisera, det är den enda och rätta vägen mot ett mer hållbart verktygsanvändande.

– Vi tycker att vår verkstad är ”high-tech” men vi kan inte göra allt, man måste fokusera på att vara bäst inom vissa områden och skall vi expandera finns det många områden inom verktygsframställning som lockar och här ser vi expansionsmöjligheter om vi trycker på den berömda ”knappen”. Detta kräver större lokaler och fler maskiner och det kan vi fixa men det är ont om slipare och som vi sa tidigare i artikeln så söker vi ständigt personal.

Här slipar man och tillverkar specialverktyg efter ritning i både små och stora serier. Det händer att man kör serier på flera tusen verktyg och då går maskinen kontinuerligt i flera dagar och dygnet runt och då finns det videoövervakning med webbkamera på maskinen och det går att logga in på nätverket hemifrån och rätta till en del problem men allt går inte att göra och då leder ett felmeddelande till att någon av personalen åker ner till verkstaden för att åtgärda störningen.

– Här med produktionsslipmaskiner och produktionsladdare ser vi en möjlighet att konkurrera med de stora drakarna på kontinenten om jobben, vilket är spännande och utmanade, berättar Dennis.

Tillverkning och modifiering kör man delvis obemannat men inte omslipning. Då alla verktyg är individer fungerar det inte med robot rent praktiskt. Omslipning är en stor del av verksamheten och här kan vi idag slipa om i stort sett alla typer av skärande verktyg här är man en av landets främsta leverantörer.

Mikael Lundberg som arbetar med service/applikation och support och som är ett känt ansikte när det handlar om slipteknik hos generalagenten Johan Nordström Verktygsmaskiner AB, ger lite av sin syn kring maskinutvecklingen hos den tyska maskintillverkaren Walter.

– Dagens maskiner från Walter består av ett antal nya maskinmodeller som har ersatt de äldre.

Namnen är lite olika men precisionen och utseendet har ökat med åren som en naturlig del av utvecklingen.

– Idag kan vi erbjuda Walter 700L som är Walters största maskin 700L med upp till 24 skivplatser.

Samt Walter Helitronic Power 400 samt 400L.

Skillnaden mellan 400 och 400L är att L står för linjärmotorer. Det finns även en maskin i 400 serien för gnistning.

– De kommer med 4st verktygsplatser i skivväxlaren som kan ökas till 8 för ökad flexibilitet. Dessa ersätter de äldre Power maskinerna.

– Walter kan även erbjuda olika typer av laddsystem för verktygen så som ”Toploader” eller Fanucrobot. Antalet verktyg som kan laddas med varierar med diametern på verktyget som ska tillverkas. Walter har även HELITRONIC RAPTOR som är mer för omskärpning och nytillverkning upp till 16mm diameter. Även den kan utrustas med gnistteknologi för diamantverktyg. Dessa modeller ersätter de äldre ”regrinder” maskinerna.

– Senare i år kommer den nya maskinen som heter G200 som är en mindre maskin för företag med lite mindre golvytor, informerar Mikael Lundberg.

– Varför vi investerar i ett maskinfabrikat som Walter är för att vi måste underlätta för oss själva med att ha samma programmeringsspråk, samma tillbehör, samma slipskivenav m.m. Vid första maskinköpet så har man i princip bundit upp sig vid det märket för skall man byta fabrikat så måste den nya maskintillverkaren ha något unikt på marknaden för att det skulle vara intressant för oss, annars blir det bara besvärligt för vem skall köra den udda maskinen i produktionen, menar Dennis Andersson och fortsätter sitt resonemang;

– Idag kan maskinoperatörerna gå mellan de olika maskiner, sitta och programmera på kontoret, dumpa ut programmet i vilken maskin som helst och köra produktion, snabbt och effektivt. Här arbetar alla i grupp och håller tillsammans igång maskinparken, för det skall stå still så lite som möjligt. Operatörerna arbetar i ett trådlöst nätverk där alla medarbetare här på Beros har varsin Lap-top där de ser sina arbetsuppgifter för dagen, ser sina jobb, kan planera i förväg och rapportera in i systemet när allt är klart. Operatörerna har även tillgång till ritningsarkivet genom sina laptops. Vi har satsat mycket på sådant här och vi har haft detta system ett antal år och det gör oss effektiva, ger oss fullständig koll var allt finns i verkstaden, allt finns registrerat – när verktyg kommer in, vilken maskin de skall köras i och när verktygen lämnar verkstaden, berättar Tobias Wallenthin. Vi lämnar Kalmar och BEROS bakom oss och vänder hemåt och konstaterar att det finns hopp för svensk produktion och med två så ”skärpta” killar som Dennis och Tobias med personal så kommer det att gå bara bra och företaget har en mycket intressant resa framför sig.

Mikael Lundberg visar upp en maskinpark bestående av WALTER verktygslipmaskiner.
Mikael Lundberg visar upp en maskinpark bestående av WALTER verktygslipmaskiner.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here