Skövde är Sveriges huvudstad när det handlar om att tillverka motorer för tunga lastbilar och personbilar. Redan 1868 startade John G Grönvall gjuteri och mekanisk verkstad på västgötaslätten vid Billingens sluttningar och 1907 drog Penta i gång produktionen av marinmotorer. Den första Volvobilen 1927 hade en motor från Skövde.

De två motorfabrikerna i Skövde har varit och är ledande inom utvecklingen av förbrännings- och hybridmotorer med låga utsläpp. Fordonsindustrins allmänna starka fokus på elfordon kommer inte att räcka för att nå utsläppsmålen för koldioxid för elektrifiering är bara en av flera lösningar som krävs för att nå nettonollutsläpp från fordon globalt. I många delar av världen kommer det vare sig att finnas tillräckligt med fossilfri el eller tillräckligt med laddningsinfrastruktur för att möjliggöra snabb elektrifiering. Enligt branschuppskattningar kommer 55–75 procent av alla bilar på vägarna år 2040 fortfarande att drivas med hybrid- och förbränningsmotorer.

– Vi konstaterar att många biltillverkare globalt under lång tid framöver kommer att behöva tillgodose sina kunder med olika drivlinor, både elektriska och hybrider, säger Bjarne Hammar fabrikschef på Aurobay.

Innan vi fortsätter resonemanget kring vad världens bilkunder kommer att köra omkring i för drivteknik framåt i tiden och hur Aurobay kan vara en framtidsfabrik för olika drivlinor, behöver vi kort sammanfatta om hur Aurobays fabrik i Skövde genomgår en transformation i sin verksamhet och kunderbjudande som i alla fall jag inte kunde tänka mig. Jag har vuxit upp i Göteborg och upplevt Volvo som en institution inom personbilstillverkning. Tiderna förändras och idag har vi ett helt annat scenario och en mängd utmaningar när det gäller framtidens bilindustri och tillverkningskarta av ingående komponenter.

Alexander Frydén och Johan Hjalmarsson
Alexander Frydén och Johan Hjalmarsson. Johan är en av fyra maskinoperatörer på sliperiet som vardera har mer än 30 års erfarenhet på motorfabrikerna i Skövde. På avdelningen med alla skift dag, kväll och natt är man sammanlagt 9 maskinoperatörer. På hela avdelning arbetar 20 personer i olika roller.

Aurobays Skövdefabrik tillhörde Volvo Cars innan, från 2021 majoritetsägt av Geely och delägt (minoritet) av Volvo Cars. Sedan 1 januari 2023 helägt av Geely. Under 2023 planeras sammanslagningen med Geelys och Renaults Powertrain enheter att slutföras, då bolaget kommer delägas 50/50 av Geely och Renault.

Affären som nu pågår betyder att det nya företaget blir en fristående global leverantör med ett komplett utbud av lösningar baserad på högeffektiva förbränningsmotorer. Det kommer även att tillverkas kommande generations hybriddrivlinor och utveckla lågemissionsteknologier för nästa generation fordon i nya fabrikskonstellationer.

Enligt planerna ska det nya företaget driva 17 fabriker i Amerika, Asien och Europa och ha totalt cirka 19 000 anställda, och producera cirka 5 miljoner förbrännings-, hybrid- och plug-in-hybridmotorer och växellådor per år. Redan från start förväntas det nya företaget leverera till kunder i fordonsindustrin som Volvo Cars, Renault, Dacia, Geely Auto, Lynk & Co och PROTON. Och kan företaget komma att erbjuda drivlineteknologier även till andra bilmärken. Aurobay i Skövde kommer även att erbjuda legotjänster inom utveckling och tillverkning.

– Vi har en maskinpark här i Skövde som är i världsklass. Vi har förberedande processer och prototyptillverkning i världsklass, vi har ett verktygssliperi i världsklass. Det betyder att vi nu är fria att gå ut på den internationella marknaden och erbjuda våra tjänster till externa kunder, berättar Bjarne Hammar.

Betyder det att det skapats något av en liten revolution i motorfabriken där all er kompetens och erfarenhet kommer att kunna delas med till det företaget som har behov av tillverkningskapacitet i världsklass?


One-stop shop

– Ja, nu är som du kallar det ”en liten revolution i motorfabriken” ett faktum och vi erbjuder komponenttillverkning och ingenjörstjänster till de företag som har ett behov av moderna tillverkningsprocesser i vår fabrik här i Skövde, säger Bjarne Hammar och tillägger;

– Här finns ett ”mindset” bland våra anställda för att utveckla fabriken vidare. Vi är numera ett företag och erbjuder våra tjänster och resurser till externa kunder plus att vi givetvis har vår grund inom familjen Geely. Och vi pratar allt från lågvolymtillverkning till massproduktion.

– Det nya företaget kommer att utveckla och leverera toppmoderna produkter och komponenter. Vi har storleken, kunskapen och förmågan att utveckla och tillverka hybridmotorer med låga eller noll utsläpp i stor eller liten skala. Här finns en tradition och gemensam historia med Volvo Cars som sträcker sig över 100 år. Det är en stabil grund att bygga framtida samarbeten på. Men vårt nya tankesätt innebär också att Skövdefabriken kommer att förse ett flertal kunder världen över med bearbetade komponenter och en komplett uppsättning marknadsledande drivlinor, inklusive elektriska lösningar, säger fabrikschef Bjarne Hammar.

Från vänster: Daniel Käll - Supervisor Verktygsinställningen, Mattias Forsberg - Operatör Verktygsinställningen och Thomas Wikström - Operatör Verktygsinställningen på Aurobay Skövde.
Från vänster: Daniel Käll – Supervisor Verktygsinställningen, Mattias Forsberg – Operatör Verktygsinställningen och Thomas Wikström – Operatör Verktygsinställningen på Aurobay Skövde. Här har man via ett skräddarsytt eget kontrollsystem med över ca 10 0000 olika verktyg i 1 000 varianter. Alla märkta med hållare och ett unikt datachip. Det betyder också att man kan ”spränga gränser” när det handlar om hur många gånger man kan omslipa ett verktyg. Ofta dubbelt så många gånger som verktygsleverantören/tillverkaren rekommenderar. Det betyder extrem livslängd på verktygen och bättre ekonomi. – Vi sparar stora kostnader på att använda våra skärande verktyg om och om igen, säger Daniel Kjäll och tillägger; – Ett trasigt verktyg resulterar till 90 % av fallen med en kassation av en detalj men som sagt här har vi en tillförlitlig process som i princip minimerar kassationer trots att vi använder verktygen dubbelt så lång tid som verktygstillverkaren rekommenderar.

Sliperiet på Aurobay betyder världsklass inom omslipning och skärpning av borr, fräsar och brotschar, helt enkelt

Vi får via Linkedin en inbjudan av Alexander Frydén att besöka verktygssliperiet hos Aurobay i Skövde. Många av er tänker antagligen att företaget är nystartat eller har en något anonym tillvaro i svensk verkstadsindustri men här handlar det om att sliperiet är en pusselbit i något större på den stora motorfabriken i Skövde som är under transformering.

Vi rör oss i detta reportage med ord som världsklass i parti och minut men vi känner oss trygga i alla superlativer som presenteras.

Från det stora till det lilla

Verktygsliperiet har en intressant historia där man först var placerad i den västra fabriken – Volvo Lastvagnar. 1998 flyttade man alla slipmaskiner och hela verkstaden till den östra fabriken – Volvo Personvagnar. I alla år har man slipat verktyg för båda fabrikerna. Och det är här vi hälsar på idag. Man har på senare år även tagit in externa kunder så idag slipar man huvuddelen för kunder utanför fabrikens väggar.

Vår ciceron Alexander Frydén visar oss in i verkstadslokalen för verktygsslipning som är en liten del i den stora östra fabriken på Aurobay.

– Här har vi ett verktygssliperi i världsklass som har skapat unika processer för en bransch som ofta behöver ta till tusendelar för att uppnå dagens krav på noggrannhet och som numera är helt fristående för att erbjuda också extern global tillverkningsindustri sina tjänster (det är det som är den stora nyheten som vi får ta del av). Tillsammans med avdelningen för verktygsinställning har vi här byggt upp en enorm kompetens inom omslipning och skärpning av skärande verktyg för produktion.

– Här arbetar närmare 20 personer med allt som hör till slipning i fråga om programmering, utveckling och slipteknologi. Här finns sex CNC-styrda slipmaskiner varav tre är verktygslipar från ANCA med olika teknikgrund och grad av automatisering. Förutom Vollmer (som nämns senare), har vi en automatladdad Schütte. Samt en rundslip av fabrikatet Studer och en automatiserad eggprepareringsmaskin från AT Robotics. Mätutrustning är uteslutande från ZOLLER och MAPAL. Vi har också en robotladdad slipmaskin från JUNGNER för slipning upp till en meter långa kanonborr, den enda i hela världen, säger Alexander Frydén.

Nyinvestering i maskinparken

– Vi expanderar och behöver samtidigt mer kapacitet. Det betyder att vi har bytt ut en äldre slipmaskin mot en som vi uppfattar det inom den senaste tekniken i form av en 2-spindlig verktygsslipmaskin av fabrikat VOLLMER modell, med automatisk palettladdning.

Vollmer VGrind 260, har två spindlar för att öka effektiviteten. Styrsystem Numroto gör oss mer flexibla (då har vi tre olika styrsystem på sliperiet som alla tre är bäst lämpade för olika geometrier).

– Vi valde VOLLMER då vi ville ha mer flexibilitet och ett nytt styrsystem för att bredda oss tekniskt. Förutom det så var maskinens ergonomi viktig i valet av fabrikat. Vi hoppas och tror att denna maskin kommer att bli vår nya högvolymare, i fråga om beläggning, säger Alexander Frydén.

– Automatiserad produktion passar oss då jag tror att vi är unika i branschen genom att inte bara kontrollera första bit utan att vi även gör stickprovskontroller var tionde bit. Detta gör vi för att hela tiden ha koll och eventuellt justera in slipningen mer mot mitten av toleransen (var tionde bit var ett exempel, kan lika gärna vara varannan eller var femte. Beror på kraven på ritning. Men vår uppfattning är att konceptet ”stickprov” är ganska unikt i denna bransch).

För i och med att vi är bemannade dygnet runt, så behöver vi aldrig som man kallar det ”med släckta lampor”, dvs. trycka på start och gå hem.

– Med ett tätt samarbete i fabriken mellan verktygsinställningen och produktionen så får verktygssliperiet en fullständig kontroll på verktygen och det handlar om att man i många fall mäter sig fram till när ett verktyg behöver slipas om eller skärpas. Vi har en systematisk datainsamling på varje verktyg och ett standardiserat arbete, som gör att vi i många fall slipar om verktygen, dubbelt så många gånger som är rekommenderat, avslutar Alexander Frydén.

Har ni hängt med i alla intressanta svängar i reportaget. I så fall har ni läst om något unikt där ett tillverkningsföretag och en fabriksenhet i Skövde, plötsligt är öppet för vem som helst som vill tillverka sina produkter inom transmission och motor.

Jag tänker mer och mer på Hasse Alfredssons film, Släpp fångarna lös, det är vår…

Alexander Frydén
Alexander Frydén visar motorkomponenter – cylinderblock.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here