Utanför Vetlanda, närmare bestämt i Ekenässjön hittar vi Bjädes Mekaniska som har anor sedan 1937. Bjädes startades som en beslag- och metallfabrik och ser sig idag som en helhetsleverantör med inriktning på avancerad bearbetning av plåt och rör.

Året är 2019 och till råga på allt dagen innan semestern, när dåvarande ägarna samlar delar av ledningsgruppen och enskilt frågar var och en om det finns intresse av att köpa bolaget. Beskedet behöver inte komma på stående fot utan man får tänka på saken över semestern. Semestern? då ska man ju koppla av från jobb och tänka på annat – tack för den. Efter semestern återkommer man med besked. Av de tre som fått frågan nappar Kristoffer Backler, som nu är VD och Pelle Tholås som sköter ekonomi, på erbjudandet. De hade båda varit i bolaget en längre tid och kände att det var en chans man måste ta. Sagt och gjort, i oktober 2019 blir affären klar, man kavlar upp ärmarna för att köra, då startar det en pandemi.

– Det var ju bra tajming, var det första jag tänkte, säger Kristoffer.
Men trots att det blev lite oroligt så hade man ändå tänkt att det kanske kan bli en tuff början även utan pandemi. Nu har man fått den här möjligheten och ska se till att det blir bra, pandemi eller ej.

Våren 2020 var det ganska lugnt på orderfronten men sakta och säkert började det hända saker. En av Bjädes kundsegment var butiksinredningar och helt plötsligt blev avstånd till varandra och avskärmningar ett måste i butikerna. Nu efterfrågades avskärmningsutrustning för kassor, stativ till handsprit och mycket annat så det skapade ett stort behov av helt nya produkter. Även inom sjukvården ökade behovet och det skulle fram utrustning för att klara det ökade antalet intagna för vård i form av nya sängar. Inget ont som inte har något gott med sig brukar man ju säga. Därefter gick det av bara farten och sedan semestern 2020 fram till 2023 har det varit en god orderingång trots nya utmaningar.

Lasermaskinerna är huvudmaskinerna i produktionen.
Lasermaskinerna är huvudmaskinerna i produktionen.

När pandemin lagt sig startade ett krig, räntan gick upp, inflationen satte fart och den svenska kronan tappade i värde.

– Vi har ju som sagt ägt bolaget sedan 2019 och det ska bli intressant att se hur det är att driva företag i en lugnare och mer normal marknad, säger Pelle.

– I början var det lite oroligt men nu har man vant sig och ser att saker har en förmåga att lösa sig. Man får jobba hårdare och tro på det man gör, lägger Kristoffer till.

Efter att Kristoffer och Pelle tog över bolaget har utvecklingen varit god och både omsättning och resultat har haft en stabil ökning. Orsaken till detta är bland annat ett antal nya kunder och att man ökat omsättningen med bibehållen personalstyrka. Man är ju som ny egenföretagare väldigt kostnadsmedveten. Dessutom har man ett ömsesidigt förhållande i form av kund – leverantör till flera av sina affärskontakter som också bidrar till bra relationer. Att som ägare sitta mitt i verksamheten och i princip alltid finns på plats är också viktigt och en bidragande anledning till den fina utvecklingen.

Bjädes affärsidé bygger på helhet och att så mycket som möjligt skall vara tillverkat inom den egna verksamheten. Viktiga ledord är kvalitet och flexibilitet.

Bilden visar utrymmet där den nya laseranläggningen ska stå.
Här ska den nya laseranläggningen stå när den anländer

Inom produktionen erbjuder man allt från laserskärning i både plåt och rör, kapning, kantpressning, rörbockning, svetsning, ytbehandling och montering. Från ax till limpa helt enkelt. Hjärtat i produktionen är lasermaskinerna där man har två planlasermaskiner för plåtämnen och två rörlasermaskiner för runda och fyrkantrör. Maskinerna klarar plåt och rör i olika material med tjocklekar upp till 25 mm. Detaljerna som skärs fortsätter från rörlasermaskinerna till rörbockning och ytbehandling och från planlasermaskinerna till kantpressning. Den största och mest flexibla kantpressen är en 150 tons kantpress på 3 meters bocklängd med helt automatisk verktygsväxling och är den första av sitt slag i Sverige, ja kanske i Norden. Det finns flera svetsstationer och god kapacitet men som med många verkstadsprocesser finns maskiner men det är det svårt att hitta operatörer. Bjädes har dock lyckats bra när det gäller just svetsning. Via redan anställda svetsare har man genom deras nätverk kunnat knyta till sig fler svetsare och dessutom med hög kompetens. Detaljerna fasas också innan sammanfogning eller snyggas till innan ytbehandling. En del produkter ska även monteras och som den helhetsleverantör man är ombesörjer man även detta.

Marknadsföringen sker helt enligt mun till mun där man via etablerade kontakter får förfrågningar från nya företag och man har hittills inte haft någon egen aktiv säljverksamhet. Bjädes största kundkategori är butiksinredningar. Där har man alltid varit duktiga och byggt sin framgång på snabba leveranser och en attraktiv prisbild. Även försvaret har blivit en större kund på senare tid men ingen kund är för liten eller stor för Bjädes, man har organisationen och kapaciteten att klara av både liten och stor som det flexibla företag man är.

– Vår kärnverksamhet är ju skärning och de flesta jobben startar med den processen, men en balanserad sysselsättning i hela verksamheten är önskvärt. Ju mer kompletta jobb vi kan få desto bättre är det, säger Kristoffer

– Det faktum att vi både har plåt- och rörskärning är också en fördel. Det medför att vi kan ta affärer där produkterna består av båda delar och klara allt inom husets väggar, tillägger Pelle.

Bilden visar en duktig svetsare på företaget
Duktiga svetsare är svåra att hitta men här är en

Det kundsegment som man vill växa ytterligare inom är butiksinredning. Där är man etablerad och har lång erfarenhet och ett gott renommé. I övrigt ser man den spridning av kunder som man har som enbart positiv. Tittar man framåt finns det ingen ambition att växa i större skala utan man vill behålla den mindre och effektivare organisationen med snabba beslutsvägar och bibehållen lönsamhet.

– Vi har ju nyligen tagit över företaget och skyndar långsamt men maskiner utvecklas och det kommer nya tekniker. Därför har vi börjat titta på en investering i lasermaskin och kantpress, berättar Kristoffer.

– Nya maskiner är effektivare och har lägre driftkostnader och att investera i ny teknik har alltid inneburit en ökad konkurrenskraft. Dessutom behöver vi avlasta de befintliga lasermaskinerna som är ganska fullbelagda, tillägger Pelle.

Framtiden har man knappt hunnit fundera på efter de första fyra åren som man beskriver som en berg och dalbana.

– Vi är glada att det gått så bra efter övertagandet och har tagit utmaningarna efter hand som dom dykt upp, säger Pelle. År 2024 tror man blir ungefär som 2023 om inget oförutsett inträffar igen. Det känns som om räntor och inflation kommer att stabiliseras och att vi kanske ser en sänkning av dessa och en lite ljusare ekonomi i horisonten. Men precis som när bolaget förvärvades vet man väldigt lite om vad som väntar bakom hörnet.

– Det är bara att hålla i hatten och styra skutan efter bästa förmåga menar både Pelle och Kristoffer. Vi är hungriga och vi vill framåt, säger Pelle, och det har ju gått bra hittills.

Toppmodern kantpress med automatisk verktygsväxling
Toppmodern kantpress med automatisk verktygsväxling

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here