Rekyl Material AB är ett familjeföretag som grundades 1981 av bland annat Bo Landin i företagstäta Anderstorp. Företaget växte och gick från hyrda lokaler till att bygga eget lager för att sköta de allt större volymer som levererades till kunder då främst i Småland. Idag har företaget växt vidare med kunder över hela Sverige och en del export. Med kontor, lager och produktionsyta på 2 500 kvm i Anderstorp så möter man framtidens krav. I slutet av åttiotalet investerade man i en maskinpark bestående av bandsågar och en klingkap för kunder som vill ha färdigkapat material i olika längder.
– Vi är en stålgrossist för långa produkter i främst rostfritt men även automatstål och legerade stål för svarvindustrin. Det som lagerhålls är runt, fyrkant, sexkant, platt och vinkelstång upp till 6-meters längder. Vår styrka är ett stort lager och en hög servicenivå där vi hjälper våra kunder att snabbt få material till sina tillverkningsprocesser. Vi pratar om mycket korta leveranstider för idag är det ”just in-time” och korta ledtider som gäller för kunderna som ofta har liten framförhållning. Materialet ska oftast levereras ut samma dag från vårt lager och det gäller många gånger även kapade bitar och då ordnar vi detta, säger Vd Per Landin och tillägger; – Jag tror att vi uppfattas som en flexibel och pålitlig leverantör inom vårt produktområde.
En materialleverantör som Rekyl Material så är hög kvalitet på materialet med fina ytor och snäva toleranser
i fokus. Rekyl arbetar direkt mot stålverken och kan därmed styra utvecklingen av produkterna samt följa produktutvecklingen.
Ordning och reda präglar verksamheten, ute i produktionen och på det stora lagret är det rent och snyggt.
– Ja, vi vill erbjuda våra medarbetare en trevlig och ren arbetsmiljö och det höjer kvalitén, trivsel och engagemanget hos alla våra medarbetare plus att det är också lönsamt att ha god ordning och ett bra underhåll, säger vd Per Landin.

Bandsåg KASTO ssb A2 på bild och nästa foto ser vi att i styrsystemet kan
operatören enkelt sköta kapningen via touchkontroller. Styrningen är mycket
överskådlig vilket gör maskinen lättanvänd.

Fokus kapning

– Vi utför precisionskapning från enstycks till seriekapning för dimension från runt 0,8 mm upp till 260 mm och till hjälp har vi en klingkap KASTO speed C9 som klarar material upp till 90 mm. Vidare har vi två stycken bandsågar KASTO ssb A2 260 som klarar materialtjocklek upp till 260 mm, båda maskinerna är utrustade med sågblad från Arntz, säger Niclas Hansson som arbetat på företaget i nästan 20 år.
– Vi har alltid haft KASTO sedan vi började med kapning av material i slutet på 80-talet när det investerades i sågar och är mycket nöjda med fabrikatet och servicen. Maskinleverantören Ahlsell Maskin gör ett bra arbete och hjälper oss snabbt med service och reservdelar om det behövs. Maskinerna fungerar felfritt är pålitliga och mycket lättanvända. Flexibilitet är viktigt då vi ofta kapar små serier och byter dimensioner frekvent och maskinerna är snabba och smidiga och kräver minimal ställtid. Just nu är vi fullbelagda och har mycket att göra eftersom konjunkturen är mycket bra för våra kunder som de flesta är inom svarvning och automatindustrin.
Med på besöket är Kjell Gallneby som är maskinsäljare för Ahlsell Maskin på distriktet södra Sverige.
– Vi har ett mycket långt och givande samarbete med KASTO sedan lång tid tillbaka då vi hette Gustafsson & Görtz som sedermera blev Tibnor Maskin och idag Ahlsell Maskin. KASTO är världens största tillverkare av maskiner och kringutrustning för kapning och man tillverkar allt en kund kan behöva från ax till limpa vilket man är ensamma om i världen.
– Maskinerna här på Rekyl Material i Anderstorp är om vi skall presentera lite fakta är först en klingkap C9.
– KASTO speed C9 är utrustad med buntmagasin på inmatningssida och 4 sorteringsstationer på utmatningssidan, i detta fall Euro pall för att kunna köra maskinen obemannat och få detaljerna färdiga för att levereras till kund. Verktyg, hårdmetall klinga diameter 315 mm.
Vidare har Rekyl Material två bandsågar KASTO ssb 260 som representerar tekniken med bandsågblad som verktyg.
– KASTO ssb 260 A2, bandsågar med stående bygel där bygeln är fylld med polymerbetong för att ytterligare öka stabiliteten i sågningen. Maskinen har en kapacitet upp till 260 mm, säger Kjell Gallneby på Ahlsell Maskin AB.

Anders Wennberg övervakar kapningen i KASTO speed C9 klingkap.
– Vi kan ladda material upp till 5 ton och här ser vi snabb precisionskapning
av kuts med fin yta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ställer frågan till Niclas Hansson, om det nu är problem i såg och kap processerna vad handlar det då om
– Ja, för det första så hör man om det är något som inte stämmer. Klingkapen ”sjunger” ibland då det är fel skärdata, smörjningen eller fel i maskinen eller på klingan. Ett fel som kan göra om man är oerfaren inom kapning det är att kapar med för låg matningshastighet, då blir det lite för försiktigt och dåligt med spånor så det problemet kan vara och då får man höja matningen och dra på lite mer. Då brukar problemen ge med sig och kapningen flyter på bättre, så uppfattar jag det i alla fall, säger Niclas Hansson.
– Ja, det är ett känt faktum inom skärande bearbetning i allmänhet och i högsta grad när det gäller kapningen att låter det inte bra, så saktar man in matningen istället för att öka den som man skall göra, ökar man matningen då så brukar oljud och vibrationer försvinna, ett tips till alla som sysslar med sågning av material, säger Kjell Gallneby
Material är dyrt idag och rostfritt material som man kapar mycket av på Rekyl Material i Anderstorp är extra dyrt. För att minska spillet vill man undvika för stora renkap och här handlar det om att restbiten blir c:a 6 – 10 mm.
– På alla KASTO maskiner har man ett mätsystem där en laserstråle mäter upp ytan på materialet och referensen så att man kan börja kapa materialet direkt utan att göra ett renkap om man har en restbit eller kapar flera längder av samma stång, säger Kjell Gallneby som säger att i en tidigare värld så var man tvungen att göra ett renkap och sedan kapa stången.
– Vi arbetar med optimering av våra processer framförallt när vi får en repeat order och då gör vi uppföljningar av tidigare produktion för att se vad vi kan göra bättre. Spillet blir mindre och tider kortas, säger Niclas Hansson.
Man säger att mycket inom kapning handlar om logistik och hantering, javisst men med kompetenta maskinoperatörer som Niclas, Tomas och Anders på Rekyl i Anderstorp så betyder intresse och erfarenhet mer, det kan man helt enkelt konstatera.

Niclas Hansson, Per Landin och Kjell Gallneby. – Maskinerna är ytterst välvårdade här på Rekyl i Anderstorp och det beror på ständigt underhåll och FU, säger Kjell som betonar vikten av att sköta om sina maskiner för att undvika produktionsstopp pga slarv med service. – Det kan bli dyrt med stopp i produktionen och kunderna får inte sitt kapade material i tid. Här på Rekyl har man i princip inga störningar i produktionen beroende av maskinfel.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here