När Maskinoperatören träffade Mats Einarsson 2013 hade han precis tagit över KPK Plåt och Maskin, som arbetar med små serier inom CNC, plåt och skärande bearbetning, svetsning och ytlackering. Mats såg en stor potential i verksamheten och genomförde omedelbart flera investeringar, bland annat köptes två nya Haas-maskiner och två vertikal fleroperationsmaskiner från återförsäljaren Edströms. Sedan dess har företaget uppdaterat den äldre maskinparken som fanns i produktionslokalerna och investerat i nya fräsar, kantpressar, svarvar, svetsar och även en radialborrmaskin.
– Så fort en maskin står still en längre tid är det inte bra ur någon synvinkel. Jag vill ha en fräsch och uppdaterad maskinpark där varje maskin används kontinuerligt. Med tanke på vilken tid det tar att få fram reservdelar och hur viktigt det är med ledtimmar måste vi veta att våra maskiner håller en hög nivå och inte orsakar onödiga driftstopp. Slutkunder ska inte drabbas av förseningar för att leverantören inte investerat i bra maskiner, berättar Mats.

Produktionstekniker Fredrik Olsson, som ansvarar för plåt, konstruktion- och laseravdelningen, diskuterar med plåtslagare Tobias Axelsson om vad som ska göras med de olika detaljerna på ordern. I bakrunden skymtas Börje Jonasson.
Svensk tiger. Operatör Mats Andersson programmerar Ursvikens kantpress Optiflex 200 TON efter det han ska tillverka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt har KPK Plåt och Maskin bytt ut maskiner och rensat ur lokalerna till en vikt av mellan 80 och 90 ton och genom att göra vissa förflyttningar av nuvarande maskinpark utnyttjar de idag sina lokaler och maskiner på ett mer effektivt sätt. Produktionslokalerna har nästan halverats under samma period som nya maskiner och kundavtal har tillkommit. I februari i år levererades den senaste maskinen av Edströms, en bäddfräs Lagun BF-4000.

– Storleken på maskinen och vår kravspec på minst 60 verktyg innebar en leveranstid på sex månader. För att få in den fick vi göra en ny port i fastigheten. Allt har gått enligt våra planer. Vi är jättenöjda med fräsen och ska gå över till tvåskift efter semestern. Fräsen är utrustad med Heidenhains styrsystem.
– Nästan alla jobb som vi räknar på provkörs i våra maskiner för att få en så rättvis prisbild som möjligt. Vi jobbar mycket med Edgecam och SolidWorks, och tar fram mätprotokoll redan i maskinerna för att inte slösa med material och tid. Det är ganska dyra bitar vi kör.

Mats Einarsson visar upp den lagerautomat som KPK Plåt och Maskin
har investerat i för en bättre lagerhållning av artiklar och verktyg.
Företagets kravspec på den nya
bäddfräsen var minst 60 verktyg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samtidigt som KPK Plåt och Maskin har satsat på nya maskiner har Mats även genomfört förändringar i organisationen. Bakom Mats, som ansvarar för marknad och försäljning, finns produktionschefen Peter Juhlin som har jobbat länge på företaget samt två produktionstekniker, Fredrik Olsson som ansvarar för plåt, konstruktion- och laseravdelningen och Jörgen Andersson som ansvarar för bearbetning och programmering.
– Arbetsuppgifterna är varierande, men det handlar mycket om att programmera våra maskiner, se till att operatörerna är uppdaterade och kör efter rätt anvisningar och räkna på nya jobb. Vi tycker det blir enklare om jag sköter programmering istället för att vissa operatörer gör det själv. Det är inte alla som kan det heller, förklarar Jörgen Andersson.
Mats son, Fredrik Einarsson, som började arbeta på företaget i 15-årsåldern, är utbildad processutvecklare och arbetar idag med processutveckling och lean för att förbättra företagets produktionsflöden. Mats berättar att det är Fredrik som ska ta över företaget i framtiden.

Produktionstekniker Jörgen Andersson programmerar den nya bäddfräsen Lagun BF-4000.
KPK Plåt och Maskins nya Lagun BF-4000, en bäddfräs med verktygsväxlare för 40 verktyg samt inbyggd mätpromp för uppmätning med protokoll.

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jag har fått anbud på företaget, men har tackat nej. Jag och Fredrik vill att KPK ska finnas kvar inom familjen och tanken är att jag ska vara kvar i fem år till och sakta fasas ut. Fredrik har rätt kompetens för att ta över. Han har tidigare lärt sig maskinerna från grunden när han själv jobbade ute i produktionen under flera år och har nu en bra utbildning. Han är dessutom en bättre pedagog än mig så han kommer bli en bra ledare, och tillsammans med personalen kommer det att bli väldigt bra, säger Mats
Företaget har en stark stomme av kunnig personal, där många varit i företaget länge, men som i alla företag är det en viss omsättning av personal. De senaste åren har KPK Plåt och Maskin genomgått en föryngringsprocess då många äldre medarbetare har gått i pension.
– Vi har haft tur som har fått in bra personer, men det är fortfarande så att vår expansion hämmas av bristen på kompetent personal. Vi hade kunnat växa mycket mer om det fanns en utbildning i den här regionen. Vi har lyft frågan i lokala medier och jämfört med snickare där det utbildas fler än vad det finns jobb till. Det borde finnas en CNC-utbildning för ungdomar i Kalmartrakten och inte bara i Emmaboda, säger Mats.

I år har KPK Plåt och Maskin anställt två plåtslagare och tre CNC-operatörer. Företaget har försökt knyta upp dem på avtal med långa uppsägningstider.
– Ska du lägga tid och mycket pengar på att se till att en anställd vidareutbildas och har rätt kompetens för våra jobb behöver vi också säkerställa att vi inte bara har en månad på oss att ersätta dem om de någon gång bestämmer sig för att byta jobb.
Företagets kunder finns framförallt i regionen varav den största, Norden Machinery, har legat vägg i vägg under alla år. Till Norden Machinery, som är världsledande på tubtillverkningsmaskiner, levererar KPK Plåt och Maskin ingående detaljer till deras maskiner.
– Norden har höga krav och har ett stort förtroende för oss. Hos andra företag får vi detaljritningar medan Norden ger oss färdig ritning som vi sedan själva får bryta ner i detaljer.
Norden Machinery planerar nu att lämna det klassiska industriområdet och bygga en ny produktionsanläggning vid Snurrom i norra Kalmar där även Modig Machine Tools bygger en anläggning. KPK Plåt och Maskin har nyligen skrivit ett avtal med Modig Machine Tools som är värt två miljoner kronor.
– Norden och Modigs etablering i Snurrom gör att även vi börjar tänka
i sådana banor. De lokaler vi har idag är gamla och inte ändamålsenliga för vår verksamhet. Samtidigt finns det logistikfördelar med att ligga riktigt nära sina kunder. Just nu ligger dock vårt fokus på produktionen.
I första hand undersöker Mats möjligheterna att investera i en liknande bäddfräs som Lagun BF-4000 för att kunna hämta hem fler jobb till företaget.
– Jag har inte tid att vänta ett halvår, men vet samtidigt att det nu finns sådana maskiner på lager. Det lutar åt en investering framöver, och vi får se vilket fabrikat det blir.
– Längre fram har jag planer på att förändra vår arbetstid så vi utnyttjar både personal och maskiner på bättre sätt. Vi får se hur det går, men planen är att de som arbetar skift ska ha ett kortare arbetspass med samma betalning som idag. Då får vi piggare personal, mindre sjukskrivningar, och undviker stora misstag som oftast sker i början och slutet av våra skift. Framtiden för KPK ser väldigt bra ut och det känns tryggt, avslutar Mats

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here