Nöjd trio. Ted Modig, maskinoperatör vid CTT Bribo, Kjell-Arne Thorén, försäljningsansvarig vid Din Maskin, och Tony Rosendal, divisionschef för CTT Bribo, berättar om ett framgångsrikt samarbete som har resulterat i investeringen av en 4,2 meters H-Brake Hybrid hydraulisk kantpress från SafanDarley.

Det råder högkonjunktur i flygindustrin och efterfrågan på nya flygplan är stor, vilket skapar tillväxt för svenska underleverantörer. Nybroenheten CTT Bribo, som är en division i CTT Systems AB, levererar avfuktare och luftfuktare till flygplanstillverkarna Boeing och Airbus och flera av världens största flygbolag. För att befästa sin position som marknadsledande leverantör i sitt segment har företaget investerat i en kantpress från SafanDarley och Din Maskin.

Som specialist på avancerad plåtbearbetning som stansning, laserskärning, bockning, bearbetning och svetsning har CTT Bribo genom åren investerat i ett flertal maskiner från Din Maskins agenturer. I den fräscha och ljusa produktionsanläggningen finns bland annat den stora lasermaskinen Finn-Power LPE som genomför datorstyrd precisionsskärning av svartplåt, aluminium och rostfritt stål. I anläggningen finns även en avgradningsmaskin från Fladder och flera kantpressar, bland annat en två meters Finn Power E-Brake 50 ton samt en 1,25 meters Finn Power E-Brake 35 ton i ergoutförande.

Tony Rosendal visar upp en Pad till en luftfuktare som företaget levererar till flygplanstillverkare och flygbolag. Luftfuktarsystemet minskar riskerna för uttorkning, trötthet och jetlag, och genererar en eftermarknadsintäkt till CTT Bribo.

– Som du märker har vi haft ett bra samarbete med Din Maskin och Kjell-Arne Thorén genom åren. I grunden bygger samarbetet på förtroende och att vi behöver maskiner som säkrar kvalitén på våra produkter då vi tillverkar och levererar avfuktare och luftfuktare till flygindustrin där kraven är väldigt höga, förklarar Tony Rosendal, divisionschef för CTT Bribo.
Som en följd av en växande medelklass och ökad globalisering har flygtrafiken ökat det senaste decenniet. Fler rutter och avgångar innebär en större efterfrågan på nya moderna flygplan, och enligt den amerikanska flygplanstillverkaren Boeings analyser kommer det behöva byggas närmare 34 900 nya större flygplan mellan 2017 och 2036. Den stora efterfrågan ger effekter på underleverantörer som CTT Bribo som har haft en stark ekonomisk tillväxt de senaste åren.
– För att möta den ökade efterfrågan, säkra kvalitet och framförallt kunna köra längre detaljer vid behov har vi installerat
i en helt ny 4,2 meters H-Brake Hybrid hydraulisk kantpress från SafanDarley.
– Vi är väldigt nöjda med kantpressen, som levererades strax efter påsk, och den dialog som vi har haft med Din Maskin och SafanDarley. Vi har haft djupgående diskussioner och genomfört simulering av vår process i dator. De har varit väldigt lyhörda för våra behov.

Kjell-Arne Thorén, försäljningsansvarig på Din Maskin berättar att SafanDarley lägger stor vikt vid innovativ utveckling av kantpressar för bockning av både tjock och tunn plåt, vilket har medfört att H-Brake Hybrid har upp till 30 procents högre produktivitet än sina konkurrenter.

CTT Bribo tillverkar inte bara kvalitetsprodukter till flygindustrin utan arbetar med små och stora serier till kunder som Norden Machinery, TTM Energiprodukter i Kalmar, designföretaget Zero och QMT som tillverkar utrustning för sjukvården. Till Zero tillverkar företaget lampor

SafanDarley H-Brake Hybrid 110.42.37 har en presskraft på 110 ton.
Detaljerna som bockas i den nya kantpressen utgör höljet till de luftfuktare som företaget levererar till flygindustrin.

– Samtidigt drar H-Brake Hybrid mycket mindre energi än sina föregångare och har ett slutet servodrivet hydraulsystem. Maskinen, som är utrustad med High-Dynamic pressbalkskontroll, är dessutom väldigt användarvänlig, med lätthanterlig touchskärm och en behaglig nästan ljudlös drift, säger Kjell-Arne Thorén.

I år är det 44 år sedan Bribo Mekaniska AB startades i Nybro av bröderna Ingemar och Bo Josefsson som hösten 2007 sålde företaget till sin största kund CTT Systems i Nyköping. Tony Rosendal tillsattes som vd för Bribo Mekaniska som då hade nio anställda och en omsättning på tio miljoner kronor. Under de senaste tio åren har företaget, som nu alltså heter CTT Bribo och är en egen division i CTT Systems, haft en fantastisk utveckling. För sex år sedan flyttade hela verksamheten till nybyggda lokaler i Nybro som 2016 byggdes ut med nästan dubbla produktionsytan som idag uppgår till 6000 kvadratmeter.

Maskinoperatören Emil Eklund berättar att det är ett lyft att få arbeta med en ny kantpress som SafanDarley H-Brake Hybrid 110.42.37 som är lätthanterlig och har en låg ljudnivå.

– För att kunna stötta anläggningen i Nyköping med montering har vi byggt en sluten monteringsenhet med en specialanpassad klimatstyrning där vi kan erbjuda en behaglig och säker arbetsmiljö. Enheten öppnade i februari i år och är anpassad för att klara av arbetsmiljökraven enligt härdplastförordningen säger Tony Rosendal som tror att anläggningen snart kan komma att behöva byggas ut igen.
CTT Systems är nämligen OEM-leverantör, Original Equipment Manufacturer, av system för avfuktning och befuktning till de nya långdistansplanen Boeing 787, Airbus A350, Airbus A380 och Boeing 777x som är
i början av eller inte ens har börjat sin förväntade leveransperiod på minst 20 år.
– Vi hjälper flygplanstillverkarna med den så kallade fuktparadoxen. För samtidigt som det kan bildas kondensvatten på upp till 500 kg i ett passagerarflygplan är luften inne i planet extremt torr vilket påverkar passagerare, men framförallt besättning. Störst problem med torr luft är det faktiskt i cockpit och i premiumklasserna.
För att motverka dessa problem tillverkar och säljer CTT Systems två produktgrupper. Antikondensationssystemet Zonal Drying är en avfuktare som minskar kondensationsproblemen, vilket leder till mindre elfel och lägre bränsleförbrukning.
– Samtidigt behövs det alltså luftfuktare i flygplanen och vi har tagit fram ett luftfuktarsystem som minskar riskerna för uttorkning, trötthet och jetlag. Befuktningssystemets positiva effekter för resenären gör att flygbolag nu börjar installera luftfuktare även i Business Class. ν

Faktaruta SafanDarley H-Brake Hybrid 110.42.37
• Kompakt slutet hydraulsystem endast 2 x 9 liter oljevolym
• Låg energiförbrukning
• Låg ljudnivå
• 110 ton presskraft
• 4250 mm arbetslängd
• Hydraulisk låsning av verktyg
• CNC-styrd bombering
• 5-axligt bakre anslag

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here