Oskar Jansson, Workshop Manager visar ritningen för den sista tävlingsdagen.
Oskar Jansson,
Workshop Manager
visar ritningen för den
sista tävlingsdagen.

Under Euroskills dagarna i Göteborg ska hela 35 EM-titlar i yrkesskicklighet delas ut och totalt kommer nära 450 ungdomar från 30 olika länder tävla i sex olika skills. Vad vi skall fokusera på är tävlingen i CNC teknik där DMG MORI Sweden är partner och bidrar med sju 3-axliga fräsmaskiner ecoMill 800 V till tävlingarna.
Som en av världens största tillverkare av verktygsmaskiner var DMG MORI:s uppgift att säkerställa kvaliteten på yrkestävlingarna och man kommer att kunna hålla tävlingarna med den absolut senaste tekniken, så att tävlingarna får den nivå man strävar efter.
– Vi gör en stor satsning på EuroSkills som vi är stolta över, ungdomarna är vår framtid som vi vill ge bästa tänkbara förutsättningar, säger Fredrik Gedda, vd på DMG MORI Sweden angående att man ”lånar” ut maskiner till tävlingen.
DMG MORI är sedan tidigare en global partner till WorldSkills och stärker nu sitt engagemang för yrkesutbildningar ytterligare genom samarbetet med EuroSkills.
– De tävlande mäter sin yrkesskicklighet i tre olika detaljer under tre dagar, alla med olika krav på utformning och metod. Den färdiga detaljen skall klara vissa mått inom en toleransnivå och ha en fin yta. Jag tycker även personligen att det finns en svårighet många gånger hur man spänner upp detaljen, så de tävlande måste verkligen tänka till vid programmeringen, säger Martin Dahl på DMG MORI Sweden som arbetar på mässan med att hjälpa de tävlande med olika problemlösningar när det gäller hur man använder maskinerna och styrsystemet, som är nytt för många av de tävlande.

– Exakta tävlingsuppgifter hemlighålls in i det sista för de tävlande. Det de känner till i förväg är vilka maskiner, metoder och material de kommer att jobba med. Varje dag börjar med att tävlingsledningen delar ut en ritning som är vänd upp och ner och vid en given signal får de tävlande vända på ritningen och tävlingen är igång.
– Tävlingen har en övre åldersgräns på 25 år vilket gör att många av de tävlande är riktiga fullblodsproffs. Det höjer nivån på tävlingen och ger de yngre som kommer och får se ”live” hur en CNC-operatör arbetar, berättar Oskar Jansson, workshop manager, till vardags på Xylem i Emmaboda som övervakar tekniken.
Tävlingen arrangerades under tre dagar med stegrande svårighetsgrad och med olika material. Varje dag har de tävlande fått en ritning och två timmar på sig att programmera, därefter 3 timmar för att bearbeta
i maskinen.
– Det är tuffa krav, men inte så svåra att man inte hinner slutföra men det är mycket som ska göras, programmera, spänna upp detaljen rätt, hitta rätt körsätt och välja rätt verktyg. Det är samma moment som man gör ute i verkstadsindustrin men här har vi tryckt ihop dem på en detalj för att testa de tävlande under tidspress.
– Vad de ska vara duktiga på och som fäller utslag handlar mycket om mått, toleranser och ytor, de tävlande kontrollmäter själva med olika mätverktyg.

Martin Dahl servicetekniker på DMG MORI Sweden.
Martin Dahl servicetekniker på DMG MORI Sweden.
Detalj tillverkad tävlingsdag 2
Detalj tillverkad tävlingsdag 2

Sveriges representant i yrkes EM i CNC teknik

Emil Björneman från Emmaboda tävlade för Sverige i EuroSkills i Göteborg.
Emil Björneman från Emmaboda tävlade för Sverige i EuroSkills i Göteborg.

Emil Björnerman tävlade i yrkes EM som avgjordes
i Göteborg på EuroSkills första veckan i december. Han kvalificerade sig dit i konkurrens med en operatör från Göteborg och en operatör från Jönköping, vann kvalificeringen när den tidigare i år avgjordes i Xylems lokaler i Emmaboda.
– Det var första gången jag deltog i en sådan tävling. Det var överraskande att jag vann!
19-åringen från Björnahult, väster om Nybro, tog studenten på Vilhelm Mobergs gymnasiet i Emmaboda i fjol. Han jobbar som svarvare på Xylem. Han har genomgått företagets industriskola.
– Flera gånger i veckan var jag på skolan och körde efter ritningar när jag slutat jobbet. Jag var även en vecka i Göteborg hos DMG MORI och tränade på deras demo center. Många av deltagarna här hat tränat mycket mer än mig och har även arbetat flera år längre så det var tuff konkurrens. Mitt resultat räckte inte ända fram men jag är nöjd, detta var både nervöst, spännande och riktigt roligt, ett minne för livet, avslutar Emil Björneman

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here