Genom att expandera personalstyrka likväl som agenturportfölj tar nu Ejderstedts steget fullt ut inom affärsområdet Advanced Material. Expansionen innebär att agenturerna Wele, Bost, Samag och Sisma adderas för att täcka upp området metallbearbetning. Ända sedan 1993 har Ejderstedts levererat bearbetningsmaskiner för material områdena plast & kompositer, sten, glas, trä samt lättmetaller.
Strategin med ett nytt ben att stå på är ett svar på kundernas efterfrågan att man ska kunna erbjuda lösningar från prototyp- till serieproduktion samt inom flera materielområden, bli bredare i sitt utbud av maskiner samtidigt som man nu expanderar hela verksamheten för att växa och bli en komplett leverantör av maskiner för trä och metallindustrin i Sverige.
Vi på redaktionen blir nyfikna på den nya leverantören åker till Tenhult för att träffa koncernchefen Peter Dahlén och vd Peter Fasth. Man har som vi förstår fattat ett intressant och modigt beslut att ge sig in i ett getingbo av maskinleverantörer inom metall men man har lång erfarenhet i botten och en väl fungerande sälj- och serviceorganisation i ryggen som man nu implementerar in i det nya affärsområdet. Innan vi får närmare information om hur man skall slå sig in på den tuffa maskinmarknaden för metallbearbetningsmaskiner, så får läsarna lite bakgrund.
Ejderstedt & Fröding AB har sina rötter i STIAB-maskiner (Sveriges Träindustrier Inköps AB) som bildades i Stockholm i mitten av 1950-talet. I början av 60-talet flyttades företaget till Jönköping och 1969 byttes namnet till det nuvarande. Alltefter som åren gått, har man kort och gott kommit att kallas Ejderstedts. Sedan 1993 är man lokaliserade i Tenhult, 12 km sydost om Jönköping.
Ejderstedts arbetar löpande med kompetenshöjande åtgärder för att hela tiden bli bättre inom våra respektive produktområden.
Genom att arbeta nära leverantörerna får vi på Ejderstedts hela tiden möjlighet att påverka maskintillverkarnas utveckling, och därmed också möjlighet att anpassa tekniska lösningar och funktioner efter kundernas önskemål och behov.
På Ejderstedts har vi uppfattningen att kraven på högsta kompetens inom respektive område är ett måste. Därav utbildar vi kontinuerligt såväl våra säljare som våra tekniker hos leverantörerna, för att vi ska kunna erbjuda våra kunder tekniskt avancerade maskiner och förstklassig service.

ejdestedts-nibe-005– Vi startade vårt nya affärsområde för precis ett år sedan, säger Peter Fasth som tillträdde som VD under 2016.
– Jag och Peter känner varandra sedan 1974 via sjöscouterna och jag har i princip försökt att rekrytera honom till oss sedan 1993, skrattar Peter Dahlén. – Skämt åsido så har vi nu en helt ny affärsplan på Ejderstedts som passar Peters CV som hand i handsken då han har lång erfarenhet av metallindustrin. – Och så heter han också Peter men det var inte därför han blev rekryterad, ler Peter Dahlén.
– Med våra nya agenturer har vi nu stora möjligheter att presentera maskinagenturer och modeller och produktionsmöjligheter för svensk industri när vi nu kliver in i segmentet för metallbearbetning. Med vårt agenturprogram så erbjuder Ejderstedts, och vi har adderat upp vårt nya affärsområde mot Advanced Material där våra fyra nya agenturer skall utveckla företaget vidare in i framtiden, säger Peter Fasth.
Utifrån ett bearbetningsperspektiv finnas olikheter mellan olika materielområden men ska man hänga med i produktutveckling och samtidigt behålla jobben behövs en ökad flexibilitet hos svenska verkstäder.
Vi får lite information om några av de nya agenturerna.
Taiwan baserade WELE som är en ny agentur för Ejderstedts och står för de japanska kvalitets- och stabilitets idealen där mycket av aktieägandet är fördelat till personalen och en ägardel i JTEKT Group som är ett företag i Toyotakoncernen.
Maskinprogrammet består av 60 modeller som inkluderar portalmaskiner, vertikal CNC-fräsar som är 3, 4- och 5-axliga, man tillverkar även maskinerna för Toyoda.
Det senaste tillskottet i agenturprogrammet är tyska Samag som från och med augusti i år säljs med service/support av Ejderstedts
– Med detta avtal förverkligar vi vårt mål att erbjuda våra kunder fler spindliga maskiner som jobbar med volymproduktion och höga krav på precision, tillgänglighet och produktivitetsförbättringar, säger en nöjd VD Peter Fasth.
Samag´s tillverkning bygger på fler spindliga horisontala bearbetningslösningar. Den mångsidiga MZF 4 är en av de snabbaste maskinerna i sin klass och MZF 6 åstadkommer även de svåraste bearbetningsuppgifter med stora arbetsstycken och med högsta precision. Båda maskinerna ger optimala detaljkostnaderna med högsta prestanda. Samag är också specialist på tillverkning av långhålsmaskiner som går under beteckningen TFZ och haft framgångar inom bl.a. verktygstillverkning världen över.

Ejderstedts utvecklar utbudet av service och support med ytterligare kundvänlig teknik.

– På Ejderstedts kan vi med våra supporttekniker på plats i Tenhult guida er, era maskinoperatörer eller lokala tekniker fram till problemlösningar på ett närvarande sätt. Utrustningen som en kunder till våra supporttekniker behöver, är en Android telefon eller surfplatta med XMReality app nerladdad. En månadslicens är också förutsättningen för funktionen. Med Ejderstedts Reality Support är vi ”virtuellt” på plats med en handfast guidning i samma stund som ni ringer.
– Genom att visa vad problemen är såsom mekaniskt elektriskt eller styrtekniskt kan vi med detaljorienterad närvaro visa vägen till problemlösningarna. Utöver vår ”virtuella” närvaro tillsammans med er kan vi i samband med att Ejderstedts servicetekniker är på plats lyfta komplicerade tekniska frågor tillsammans med våra supporttekniker på kontoret i Tenhult. På det viset diskuterar vi fram lösningen som eftersöks, berättar Peter Fasth.

Italienska CMS är en tillverkare av maskiner för aluminium, komposit och plastindustrin och modelltillverkare.
Italienska CMS är en tillverkare av maskiner för aluminium, komposit och plastindustrin och modelltillverkare.

Ni ställde ut på Verktygsmaskiner på Elmia mässan i maj, hur gick det?
– Som sagt mycket spännande och vi fick omgående efter vår start möjligheter att presentera vårt nya koncept för en bredare publik tack vare tajmingen med en stor industrimässa på hemmaplan. Vi skickade ut 500 inbjudningar och många kom till montern där vi presenterade våra maskinnyheter. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss men vi fick mycket bra respons av mässbesökarna och många fick möjlighet att få information och träffa oss i en inspirerande miljö. Många förfrågningar har lett till besök och vi har många offerter ute och vi ser framtiden med tillförsikt, säger Peter Fasth.
Det blir mycket intressant att följa Ejderstedts resa in i framtiden med sitt nya affärsområde och som sagt man har en etablerad organisation sedan många år mot trä- och aluminiumbearbetning så nu handlar det om att arbeta med utåtriktad verksamhet, besöka industrin och kommunicera ut sina budskap.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here