Ett talande exempel hämtar vi från 2014 då det holländska företaget Nedinsco BV beställde en FEHLMANN VERSA 825 med Erowa robotsystem ERS. Målet var att automatisera sin enstycksproduktion.
Nedinsco BV har 15 års erfarenhet av FEHLMANNs maskiner. Redan 2001 köptes en PICOMAX-95 som i efterhand automatiserades och efter det producerade maskinen 4000 timmar årligen. Maskinen var bra och höll god kvalitet så man beslöt att skaffa två stycken mindre avancerade PICOMAX 56 till sin prototypavdelning.

PICOMAX 56 är en intressant prototypmaskin som också används för produktion. Antingen helt manuellt med handrattar och spakmatning när det känns onödigt tidsödande att definiera verktyg och programmera för en enkel avfräsning och borra några hål. Eller så har man en liten serie eller återkommande detaljer och då gör man ett program i den enkla styrningen. Verktygsväxling kan göras både manuellt med FEHLMANNs eget snabbväxelsystem eller automatiskt med växlare.

På dessa sina äldre FEHLMANN-maskiner har Nedinsco BV ända sedan år 2000 tillverkat samma typer av detaljer och hela tiden med en tolerans av några få hundradelar.
Med tvåskift och obemannad drift i sin FEHLMANN VERSA 825 har holländska Nedinsco BV (f.d. Zeiss) fått ut 5000 spindel-timmar per år

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedinscos produktionschef, Wim Peters, beskriver sina FEHLMANN-maskiner som stabila, noggranna och problemfria med lågt servicebehov. Det var dock ingen avgörande faktor när man skulle välja en större 5-axlig maskin. Nu skulle det produceras precisionsdetaljer i obemannad drift och i mycket små serier. Då måste fokus läggas på automatiseringen, jobbadministrationen och åtkomlighet. Vid upphandlingen inbjöds därför fem namnkunniga leverantörer av premiummaskiner att offerera bästa tänkbara kompletta produktionsutrustning.

Nedinsco BV tillverkar precisionsdetaljer för optik mm och det har aldrig varit aktuell att satsa på lågprismaskiner. Trots att man förväntade sig likartade lösningar var det svårt att jämföra de olika offerterna. De flesta specificerade en grundmaskin till ett förhållandevis lågt pris. Sedan tillkom en mycket lång lista på dels nödvändiga tillägg och dels bra-att-ha saker. Då fick vi plocka på dyrbar utrustning för att det överhuvudtaget skulle vara möjligt att klara våra höga krav på precision och stabilitet. FEHLMANN hade enligt Wim Peters en renare offert där allt som behövs för deras produktion ingick.

Alla inbjudna erbjöd högvärdiga maskin- och robotlösningar så det var i hård konkurrens som valet föll på en FEHLMANN VERSA 825 med Erowas robotsystem ERS och JMS jobbadministration.
Nedinsco BV baserade sitt beslut inte bara på FEHLMANNs välrenommerade kvalitet utan i synnerhet på möjligheten att kunna automatisera sin enstycksproduktion och utnyttja obemannade skift.

Verktygsmagasinet som rymmer 218 verktyg gör at Nedinsco BV kan ha hela sitt verktygsbehov konstant och inte behöver riskera operatörsmissar vid byte av uppsättning.
Trots sin höga obemannade produktionskapacitet är automationskonceptet påtagligt kompakt och ändå lätt åtkomligt från alla sidor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VERSA-maskinen passar oss perfekt med sin flexibilitet och noggrannhet. Det gör att vi når våra högt ställda krav med måttnoggrannhet och geometri inom 2 µm säger Wim Peters och poängterar då också tillförlitligheten som han anser vara i särklass. -Vi producerar ju direkt mot monteringen så ett maskinstillestånd kan bli extremt kostsamt. Då känns det bra att ha baserat vårt beslut på vår egen erfarenhete av Fehlmann. Våra tidigaste maskiner har ju genom alla år sedan början av 2000-talet tillverkat samma sorts produkter med samma måttoleranser ända ner till några få µm. Och den noggrannheten håller dessa gamla maskiner än idag.
Men utvärderingen omfattade som sagt inte bara maskinen i sig utan framför allt robotanläggningens för- och nackdelar. I det sammanhanget föll FEHLMANN-Erowa konceptet i god jord. Åtkomligheten från alla sidor sågs som en stor och avgörande fördel.

Nedinscos FEHLMANN VERSA 825 har sedan starten 2015 bearbetat gjutna enstycks- och småseriebitar i aluminium och stål i tvåskift och när man nu tittar i backspegeln ser man att produktiviteten överträffat alla förväntningar. 5000 produktionstimmar per år i tvåskift indikerar att konceptet har mycket korta ställtider. Det stora verktygsmagasinet med plats för 218 verktyg gör att det finns plats för alla våra verktyg och att ingen behöver ändra uppsättningen ens för udda och sällan förekommande bearbetningar. Verktygsbyten är ju också en källa till driftstopp och haverier påpekar Wim Peters. Det kan räcka med ett litet misstag av operatören för att produktionen störs. I värsta fall genom haveri men även små och för ögat osynliga måttfel är både störande och kostsamma.

Utöver vad som specificerades vid upphandlingen har Nedinsco också börjat bearbeta material liknande glas, härdat stål och svårbearbetat aluminium, och det har också gått alldeles utmärkt.
Erfarenheten man nu har skaffat sig innebär att val av maskinleverantör står fast. Nu vet vi bestämt vad vi kommer att satsa på framöver säger Wim Peters. Nu har vi genomgående samma palettsystem och så länge våra produkter inte ändrar sig ska vi inte lägga ner resurser på att hitta något annat.

Eftersom Nedinsco uteslutande tillverkar exklusiva komponenter i små serier är det också nödvändigt att producera i högkvalitativa maskiner men även när man arbetar med lite generösare toleranser, lönar sig kvalitsmaskinen – och öppnar för möjligheten att kliva in i mer lönsamma produktionssegment.
Så länge vår produktflora är oförändrad, ska det mycket till för att övertyga oss om att välja något annat än FEHLMANN, säger Wim Peters, produktionschef på Nedinsco BV i Holland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedinsco är ett företag som 1921 grundades av Carl Zeiss och utvecklar och tillverkar optiska, elektroniska och mekaniska system och kameror för civila och militära ändamål. Företaget är sedan 1953 helt självständigt och familjeägt.

W.Fehlmann grundades redan 1930 av Willi Fehlmann och drivs idag av sonsonen Frank Fehlmann. Företaget är beläget i Seon nära Zürich och är väl värt ett besök. I den väl tilltagna demohallen finns alla maskintyper uppställda och kan givetvis provas och visas. Inte bara maskinerna finns utställda utan också anslutna robotstationer. Dankab Verktygsmaskiner AB representerar Fehlmann AG och arrangerar med jämna mellanrum populära gruppresor till Seon.
Fehlmanns koncept är helt synonymt med Dankabs gamla talesätt: Alltid precision och kvalitet – det blir bäst så.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here