Framtidens produktion utifrån den svenska modellen handlar om att skapa förutsättningar för att utveckla produktion i Sverige så att den är konkurrenskraftig och unik i en värld där teknik och tillverkningsmetoder är tillgängligt för alla.

Industrin får allt hårdare konkurrensvillkor och kortare produktlivscykler. Man har svårt att rekrytera rätt kompetens och attrahera arbetskraft och det handlar om att göra rätt produktionsinvesteringar. För ett företag som Håkan Andersson Mekaniska Produktion AB handlar det om en hög automatiseringsgrad, vilket innebär att en verktygsmaskin idag blir en del av ett större system.

– Vi måste arbeta med produktionsteknik och kompetens på helt nya sätt. Och ett litet företag som vårt måste hitta rätt lösning direkt, vi får inte en andra chans och jaga tidstjuvar, säger Håkan Andersson på familjeföretaget. Man är ett företag som valt att differentiera sig mot krävande kunder inom Sub Sea och Offshore inom den Marina sektorn och Defence – försvarsindustri.

Vi träffar Håkan Andersson och det har gått sex år sedan senast.

– Idag arbetar jag tre dagar i veckan och det är min son Richard som nu sköter verksamheten. Jag arbetar kvar tills han säger att ”nu kan du ägna dig åt pensionärslivet på heltid”, skrattar Håkan.

Rickard som sitter med vid kaffebordet skrattar.

– Du får allt hjälpa till ett tag till här på företaget, helt klart. Men i nästa stund, så säger Richard att mycket handlar om hans intresse för programmering och att verkligen utnyttja alla möjligheter som finns i ett modernt CAM-system idag och givetvis Automation.

Det betyder att det lilla familjeföretaget allt mer identifierar sig med digitaliseringen och vad den medför.

– En verkstad som vår kan enbart växa om ett mindre antal medarbetare än tidigare i vår historik gör mer
i fler maskiner än tidigare, då får vi en bra lönsamhet och produktivitet, säger Håkan och Richard håller med.

Maskinoperatörerna Peter Przystawski och Christian Ovring, är två av de fyra kvalificerade medarbetarna som kör de högteknologiska systemen.

– Vi måste höja kompetensen och flexibiliteten ute på verkstadsgolvet, så att vi får många fler antal spindeltimmar per dag med obemannad körning. Och här handlar mycket om planering och förberedelser inför nya jobb med innovativa CAM-lösningar från Mastercam. Nyckelordet är standardisering, så att alla ute i verkstan arbetar på samma sätt och att vi blir mer målinriktade, menar Rickard Andersson och säger att kraven har skärpts när det gäller dokumentation och kvalitetskontroller, så här måste vi jobba hårdare för att bli effektivare.

Richard Andersson betonar återigen;

– Det handlar idag, inte bara om maskinerna ute på verkstadsgolvet utan vårt fokus ligger på ett helhetstänk
i produktionskedjan. Därför har vi organiserat oss på så sätt att vi programmerar alla jobb – off-line, så att allt – program, fixturering, verktygsval, allt är helt klart när maskinkoden skickas ut till bearbetningsmaskinerna, där maskinoperatörerna står redo att köra sina jobb.

Rubriken på artikeln syftar på företaget Håkan Andersson Mekaniska Produktions inställning till den vardag som speglar branschen idag, när man vill ligga i främsta ledet och vara ledande på det man gör.

– Vi kommunicerar ut att vi har de senaste tekniska lösningar som finns på marknaden idag, som skapar förutsättningar för ett modernt verkstadsarbete med investeringar i ny maskinteknik. Vi har nischat in oss mot högteknologi produkter. Våra senaste maskininvesteringar handlar om;

DMG MORI DMU50U 3rd Generation

– Kompakt universalbearbetningsmaskin för 5-axlig samtidig bearbetning. Ända sedan DMU 50 har utvecklats för mer än 20 år sedan, har standarder och krav ökar stadigt. Den 3:e generationen av DMU 50 uppfyller kraven för 5-axlar framtidens bearbetning och kännetecknas av innovativ maskinteknik.

– B-axelns större arbetsyta och vridningsområde utökar användningsområdet för maskin. Snabba rörelser på 42m/min och en svänghastighet på 30rpm garanterar dynamikbearbetning och upp till 30 % kortare cykeltider. De omfattande kylåtgärderna är unika i denna maskinklass och möjliggör maximal precision. Den senaste styrtekniken med ERGOline Control med en 21,5” multi-touch-skärm och CELOS garanterar optimal användarvänlighet, precision och tillförlitlighet. Med DMU 50. DMG MORI erbjuder det idealiska, kostnadseffektiva inträdet i världen av 5-sidiga och simultant 5-axliga bearbetning, menar Peter Smith.

Nu ännu mer exakt med linjära skalor i alla axlar. Direktdrivna kulskruvar, kylda kulskruvmuttrar, styrbanor och lager.  Två kylda bordslager (B- och C-axlar), kyld motorspindel.

– Bland det bästa med maskinmodellen DMU 50 är 78% större arbetsyta, 40% snabbare snabbkörningar, 42m/min som standard, 28 % större vridområde, vridområde −35° /+110°.  SpeedMASTER-spindlar med upp till 20 000 rpm och verktygsmagasin med upp till 120 platser.

Till maskinen är det kopplat ett PH 150 – paletthanteringssystem tillverkat av DMG MORI. Med manövrering direkt via maskinstyrningen, ingen extra extern styrning Hantering av arbetsstycken. Utrustad med 6 x 400 mm paletter och vikt upp till 250 kg.  Kostnadseffektiv automationslösning med snabb avkastning på investeringen. Brett utbud av tillgängliga tillval med olika paletter och magasinkonfigurationer. Nollpunktssystem säkerställer hög klämrepeterbarhet av paletterna, säger Peter Smith maskinsäljare DMG MORI.

Nästa maskininvestering handlar om; DMG MORI DMF200/800

– DMF | 8-Series sätter nya standarder på marknaden för traveling column maskiner. Maskinernas imponerande prestanda är oöverträffad, vilket varje användare omedelbart kommer att känna igen. Baserat på maximal flexibilitet den senaste generationen av DMF-maskiner möjliggör alltid en lösning för alla nya krav på olika bearbetningsoperationer.

Maskinkonceptet är flexibelt.

– Stort arbetsområde med X/Y/Z-rörelse: X / Y / Z: 2 000 (3 000*) / 800 / 850 mm. + Omfattande utbud av basutrustning och tillval för nästan alla behov. + B-axel fräshuvud med vridområde ±120° som standard. + Hög bordsbelastning på upp till 2 000 kg (3 000 kg*) möjlig. + 5-axlig simultanbearbetning med integrerat roterandebord (C-axel) ø 800 mm möjligt (tillval). + Enkel integrering av indexeringshuvuden, även som A-axel tillbehör för simultant 5-axliga bearbetning (tillval)

… och kraftfullt, Peter Smith fortsätter beskrivningen;

– Konstant styvhet över hela arbetsområdet. Ny grundkonstruktion för maximal stabilitet. Konstant överhäng möjliggör en hög spånvolym som samt en mycket hög produktivitet. 3 linjära styrningar i X-axeln för ökad styvhet. Ökad produktivitet tack vare pendelbearbetning med avskiljande vägg (tillval).

Digital övervakning i verkstaden.
   – Vi har satt upp ett avancerat kamerasystem som gör att vi i realtid och hemifrån kan följa produktionen i de maskiner, där vi kör obemannad körning på kväll och helg. Vi kan vinkla kamerorna så vi ser vad som händer. De ger en trygghet att kunna släppa produktionen och utnyttja tiden på bästa sätt, säger Rickard Andersson.

…Noggrannhet

– Mycket hög termisk långtidsstabilitet baserat på symmetrisk skjutvagnsdesign och FEM-optimerad traveling kolumn. Kylning av alla huvudkomponenter som frekvensomriktare, kulskruvar, spindlar och alla linjära styrningar. Direkt absolut mätskalor i alla axlar.         

– Service och support blir allt viktigare, våra maskiner kan inte stå still helt enkelt, så ökar vikten av att ha en etablerad personlig kontakt som maskinsäljaren Peter Smith och DMG MORI:s servicepersonal. Vi måste kunna lita på säljaren och maskinfabrikatet över tid och det bygger även in känslor för det handlar om att det skall kännas rätt i magen och sova gott på nätterna. Och här har vi sedan lång tid tillbaka fullt förtroende för Peter och DMG MORI teamet, säger Håkan Andersson.

Första steget

Nu i och med maskininvesteringen 2016, så kom det första men inte sista steget in i automation och obemannad körning.

– Det är framtiden för oss, få ut fler timmar per dygn, detta skall vi satsa på, säger Håkan Andersson.

Nästa steg

Många mekaniska verkstäder lever i en verklighet som utgår från kundorderstyrd tillverkning. Även om man till en del kan leva på prognoser på återkommande produkter, så tillverkar man vanligtvis inte mot lager. De order man får in, resulterar per definition alltså ofta i blandade lågserier.

– Vi behöver en stor driftsäkerhet i vår produktion för om vi inte levererar i tid mister vi kunden. Våra produktionsmetoder finns och de fungerar. Vi har mycket höga förädlingsvärden på våra produkter vilket kräver mycket, för enligt många tillverkar vi några av de svåraste produkterna och materialen man kan ge sig på, säger Rickard Andersson.

Nu finns nästa steg i företagets automationsresa på plats – DMG MORI DMU 50 kopplat till palett och automationssystemet PH 150. ■

Peter Smith och Richard Andersson framför DMG MORI DMF 200 -8.


LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here