Investeringarna ökar i hela vårt avlånga land. Och norra Sverige speciellt, är nu ordentligt på kartan när det handlar om satsningar på industriproduktion där företag bygger nya fabriker och expandera befintliga verksamheter till något större. Och det är givetvis nyetablerade batterifabriker och en stor satsning inom stora segment som stålindustri, pappersindustri, vindkraftverk – energisektorn och maskinbyggare. Det skapar en expansiv dynamik i hela den industriella verksamheten i regionerna och spiller över på hundratals företag som verkar som underleverantörer, där alla nu ser tillverkning komma tillbaka från ”dopade låglöneländer” med ofta statsbidrag.

Men mycket är också direkt kopplat till en allmän produktivitetsförbättring bland svenska företag, där industrin på senare år investerat i ny teknik och automatiserat i stor grad. Det ger resultat helt enkelt.

Vi läser oss till på Internet att det nu planeras för jätteinvesteringar längs med Norrlandskusten, 300 miljarder på 20 år. Det visar väl grundade beräkningar som Västerbottens Handelskammare har gjort. Det här gör att Norrlandskusten är Sveriges största tillväxtzon utanför storstadsregionerna. Och optimismen spirar nu ute i industrin. Det finns det svart och vitt på.

Utifrån det stora perspektivet till det lilla så åker vi till Örnsköldsvik och Bommelbergsvägen i området Själevad. Här har underleverantörsföretaget ÖSAB numera två verkstäder. En äldre på nr 6 och ett nybygge på nr 10.

Det familjedominerande Örnsköldsviks Skärcentra, ofta förkortat ÖSAB som ägs till 76% av familjen Jonsson och 12 % vardera av Andreas Byström och Björn Andersson är ett verkstadsföretag som servar lokala och nationella industrier och företag med skärning och bockning av produkter inom legoproduktion.

Örnsköldsviks Skärcentra har funnits sedan 2013.

I början var de fem anställda med en omsättning på 4,5 miljoner kronor. Idag är de totalt 15 anställda och omsättningen har blivit tio gånger så stor på lika många år.

Vägvalet

Vi träffar delägaren och fabrikschefen André Jonsson i den helt nya fabriken som ligger några hundra meter från företagets andra verkstad. Det som har lockat mig som reporter hit är att man gör en riktigt stor satsning i nya moderna lokaler som idag räknas till Norrlands modernaste skärcenter av plåt.

– Vi kom till ett vägval då vår verkstad på Bommelbergsvägen 6, helt enkelt nått sitt kapacitetstak och där vi inte kunde expandera mer, så valet var att stanna på den nivån eller satsa på framtiden, säger André.

Och vi får höra en kort berättelse om hur familjen Jonsson började skissa på en ny fabrik och i samband med det bygga för framtiden och då lämna den traditionella layouten och istället satsa på nytänkande. Maskiner och utrustning kan vilket företag som helst köpa men det handlar i framtiden om så mycket mer.

Vi samtalar om mjuka värden. För det som blir och är framtidens utmaning är att hitta medarbetare med utbildning och kompetens. För ÖSAB handlar det om att hitta rätt personer, utveckla sina medarbetare och behålla de i företaget. 

En snabb teknikutveckling gör att medarbetarnas kompetens blir företagets viktigaste beståndsdel. För de anställda behövs kompetensförsörjning för att kunna effektivisera problemlösning och få tillverkningsprocesserna att fungera på ett effektivt och lönsamt sätt. En stor utmaning är att hitta rätt medarbetare som kan utvecklas och därmed bli extra motiverade att stanna inom företaget.

– Här har vi tänkt till efter att vi skapat många olika layouter innan vi blev nöjda och skapat något där byggnadens interiör ska spegla framtidens arbetsplats och vår vision är att vara en av de ledande leverantörerna av plåtdetaljer och komponenter till svensk industri.

– Ska ÖSAB vara en attraktiv underleverantör för våra kunder nu och i framtiden så behöver vi i industrin tänka till och skapa verkstäder med den bästa arbetsmiljön man kan tänka sig. Det ska andas kvalitet så fort man tar i handtaget och kommer in i lokalerna. Högt till tak, mycket ljusinsläpp och rätt luftkvalitet där verkstad och kontorsdelen skall vara och kännas integrerat och gemensamt. Helt enkelt en miljö där man vill vara och en atmosfär som speglar kvalitén i produkterna och tjänsterna vi erbjuder våra kunder, berättar André Jonsson.

Så blev ÖSAB Norrlands modernaste skärcentrum, en satsning på ca 80 miljoner

Vi har genom vårt kontaktnät fått möjligheten att hälsa på hos ÖSAB och med egna ögon rapportera om en anläggning som man inte ser varje dag i svensk industri. Maskinleverantören Ravema har här fullgjort ett uppdrag i att skapa en fabrik i fabriken, en helautomatisk cell för plåtskärning, ja orden räcker inte till för mig som reporter att förmedla, så vi frågar helt enkelt maskinsäljaren Per Olovsson vad det är vi ser framför oss.

– Ja, som du redan har berättat så har familjen Jonsson efter ett stort förarbete och efterforskningar på marknaden fastnat för att bygga sin framtida produktion med att investera i en helautomatisk anläggning där vi har flera intressanta lösningar och med en teknikhöjd som är unik, vill jag nog påstå.

Ingredienserna i konceptet är två MAZAK Optiplex 4020 Fiber III 10 kW laserskärmaskiner ihopkopplade med ett FMS system från Fasani Automazioni och mycket mer, maskinsäljare Per Olofsson Ravema förklarar;

– Den japanska maskinbyggaren MAZAK startade sin produktion av laserbearbetningsmaskiner på 1980-talet. Sedan dess har de koncentrerat sig på att producera de mest avancerade lasermaskinerna, som kan skära tunna till tjocka metallplåtar i olika material, skära i tre dimensionella arbetsstycken samt rör- och konstruktionsmaterial, allt med hög hastighet och hög noggrannhet. MAZAK omfattande laserproduktssortiment innehåller den mest avancerade tekniken och är utformad för att i stort sett möta alla produktionsbehov.

– ÖSAB:s Optiplex 4020 maskiner tillhör MAZAK premiumnivå i deras 2D laserprogram. Dessa finns med fiberresonatorer på effekter från 2kw upp till 15kW. ÖSAB har valt 10kW resonator i deras maskiner vilket möjliggör effektiv skärning i upp till 30 mm plåttjocklek.

– MAZAK har hållit fast vid att bygga sina lasermaskiner på ett kraftigt gjutet fundament liknande som används i verktygsmaskinerna, vilket ger förutsättningar till maskinens lugna gång vid acceleration och hastighetsminskning av axlarna samt för med sig en mycket hög driftsäkerhet i maskinerna.

– ÖSAB:s två MAZAK Optiplex 4020 III maskiner är integrerade med en automationslösning från den italienska leverantören Fasani Automazioni s.r.l. Systemet har totalt 147 paletter för lagring av råmaterial samt färdigskurna komponenter. Paletterna hanterar plåtar upp till en storlek på 2000 x 4000 m, med en viktkapacitet på max 5000kg per palett. De sju palett tornen laddas med råmaterial via en skyttel som laddas/plundras i en extern zon som ej påverkar övrig betjäning av lasermaskinerna. Plåtar (2000 x 4000 mm) med tjocklek upp till 30 mm kan laddas automatiskt i maskinerna. För övrigt finns det 3 stationer för manuellt plock av färdigskurna detaljer.

– Maskinerna programmeras via CAD/CAM systemet Raydan som också används för programmering av ÖSAB:s kantpressar. Raydan är även kopplat till affärssystemet Monitor, vilket möjliggör en enkel och effektiv administration av en förfrågan till färdig produkt samt möjlighet till en förenklad automatiserad metod att upprätta efterkalkyler, förklara och berättar Per.

André Jonsson kommenterar vad som var avgörande i valet av anläggning.

– MAZAK, FASANI och RAVEMA var de tillverkare och leverantörer som helt klart kunde erbjuda den bästa lösning för oss. Helheten med allt från mjukvara till automation. Jag tycker att Ravema presenterade en bra layout från inlastning av material ända fram till färdigskuren detalj.

– Med Ravemas layout får vi ett bra materialflöde vilket är viktigt, då logistiken spelar en stor roll i vår produktion. Att automationen är byggd för plåttjocklek upp till 30 mm är ett stort plus, avslutar André Jonsson.

Vi får givetvis höra på fler ställen under våra reportageresor om hur företag behöver optimera och få en så större utväxling och produktivitet i sin produktion som möjligt, genom att investera i ny teknik och automatisera. Köra obemannat, producera så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, ja det är det som det går ut på för alla verkstadsföretag. I detta fall med ÖSAB och de förutsättningar som man nu skapat för sig själva, och med det mod man har gått in i satsningen som är ett risktagande, så tvivlar jag inte utan ÖSAB kommer att leverera i framtiden. Jag tror också att klockan tickar för andra företag att satsa, för det är nu man har chansen, så som utvecklingen är för svensk exportindustri. ■

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here