Industrins maskiner och produktionssystem har börjar tala och kommunicera. Tidigare har man haft underhållsarbete på fabriker på fasta tider, ”stoppveckor” eller när någonting har gått sönder. Men nu tar nya mjukvaror
i maskinernas styrsystem processen in i framtiden och låter maskinerna själv berätta när något ska göras. Robotar och automationslösningar frigör tid samtidigt som man undviker dyra och oplanerade stopp i sin produktion. Vi pratar givetvis AI artificiell intelligens och här skall industrin inte gå i en tanke fälla och reducera påverkan på AI till att handla om att anställa mindre, då missar man lite av poängen. Genom att engagera alla medarbetare och ge dem tillgång till hjälpmedel som gör det möjligt att på ett intelligent använda all information i alla system, så ger det en ”effektivitetsboost” som ger olika mervärden. Det gör att svensk industri kan öka både produktivitet och lönsamhet.

Här gäller det nu för verkstäder att inte bara följa med
i utvecklingen utan också driva på den. Inte stirra sig blind på att man har gjort det här i alla tider och kan det bäst själv.  Jag tror på att gifta ihop teknik med strategi och investeringar. Svensk industri har en lång historia, mycket i ryggsäcken och stora fasta kostnader. Verkstadsföretagen måste ta fram nya modeller i hur man skall agera och använda ny teknik som säkerställer långsiktig konkurrenskraft.

En av flera maskintillverkare i världen som jobbar allt mer med smarta fabriker, enligt Industri 4.0 och IoT är den japansk/tyska koncernen DMG MORI. Efter EMO mässan i Hannover öppnade DMG MORI Sweden i Göteborg sina portar till ett öppet hus där man visade sina High-tech produkter, både mjukvara och hårdvara.

SSPA Sweden var på besök. Bolaget utför tekniska uppdrag och bedriver provnings- och forskningsverksamhet inom det marina området.
Mastec Components AB i Ulricehamn träffade Peter Smith DMG MORI och Lars Westin System 3R.
Seco Tools hade tre säljare på plats för att informera om sina verktygslösningar.

Pris per detalj i fokus

Vi fick stopp på vd Fredrik Gedda en liten stund och han berättade lite om de maskiner man ställde ut:

– CLX 350 en relativt liten maskin till en lägre kostnad men som kan får med både y-axel och subspindel. Förberedd som på alla DMG MORIs modeller för, automatisering med stångmatning och portalladdare.

– Nästa är en CMX 50U, en 5-axlig maskin med samma tänk och filosofi när det gäller automatisering. Pris prestanda är bland det bästa i klassen.

Vi går vidare och kommer fram till nästa maskin som gör spån.

– Här har vi framför oss NLX 2500, en plangejd maskin, otroligt stabil maskin, en riktigt arbetshäst som är byggd för att gå 24/7 de närmaste 15 åren.

Här ser vi också ett exempel på där en extern integratör i form av en robot från SVIA/ABB med vision system och in och utbana.

Sista maskinen vi tittar på är en NTX 1000 som det var ett stort intresse kring.

– Här ser du bl.a. en frässpindel och en undre revolver med drivna verktyg. För en kund där cykeltider är i fokus så är detta en mycket intressant maskin. Stort verktygsmagasin ger kunden möjlighet att köra obemannat och vi ser även hur man tänkt till ergonomiskt för maskinoperatören där man tänkt till när det gäller verktygsbyten. Återigen byggd och förberedd för stångmagasin och portalladdare, avslutar Fredrik Gedda.

Projektchef Walter Gschladt och Astrid Siersleben produktansvarig och teknisk försäljning.

–  Jag är relativt ensam som kvinna inom mitt yrke som maskinbyggare men jag ser bara fördelar med det. Jag är tekniskt intresserad och har ett drömjobb. Maskinen modell DMU 40 eVo har jag varit med om att utveckla. Idag handlar det om fokus på att verktygsmaskinen skall vara en hybrid universell maskin som kan svarva, fräsa och t.ex. skiving som är en kombination av kuggfräsning och hyvling, en maskin skall klara mer. Möjligheter till integrerad slipning kommer nu också på fler modeller. Allt handlar också om mer stabilitet och tillförlitlighet för våra kunder idag. Utveckling sker givetvis också inom mjukvara och man satsar mycket på att utveckla och integrera våra maskiner i ett större sammanhang – Industri 4.0, förklarade Astrid Siersleben och tillägger, – Och glöm inte vårt globala designtänk och ergonomin som är unikt.

Sten-Åke Andersson och Mats Gunnemyr från PFERD VSM visade verktyg och slipmaterial.
Schunk-Intec ställde ut. Jonas Roos och Roger Cronholm ser vi på bilden.
Schunk-Intec ställde ut. Jonas Roos och Roger Cronholm ser vi på bilden.

 

Andreas Nyberg, en stor tiger och Johan Kjäll Walter Norden AB.
Andreas Nyberg, en stor tiger och Johan Kjäll Walter Norden AB.
MG Verktyg AB var en av arrangörerna och initiativtagarna till arrangemanget. Efter mottot ” vi brinner för svensk verkstadsindustri” arbetar man med försäljning av verktyg.
På bilden ser vi Joachim Gjers, Mattias Gustavsson, Jonas Ackeborn och Peter Eliasson.

DMG MORI höll Öppet Hus tillsammans med MG Verktyg i sina lokaler i Västra Frölunda den 8-10 november. Detta var fjärde året i rad som det Öppna Huset gick av stapeln och för varje år har det blivit större. Årets event lockade drygt 300 besökare vilket är flest hittills. Nytt för i år var att DMG MORI satsat ytterligare på inredningen i lokalen för att göra den lokala mässan lite mer global men man höll kvar vid generösa öppettider för att ge så många besökare som möjligt chansen att hinna förbi och all mat och fika kom från närliggande leverantörer för att behålla den lokala känslan.

– DMG MORI visade fem maskiner totalt, två fleropar och tre svarvar och hade experter från sina fabriker på plats. En av svarvarna, en NLX2500 med subspindel och Y-axel, demonstrerades tillsammans med en ABB robot av modell MT5. Maskinen med en liknande automationslösning har nu även sålts till Ljungbybaserade Svetruck AB, rapporterade marknadsansvariga Elin Bernhardsson på DMG MORI Sweden.

På verktygssidan hade MG Verktyg med sig SCHUNK, SECO Tools, Walter Tools och Pferd. Även Haimer och Mitutoyo fanns på plats och visade mätutrustning samt Summ Systems som arbetar med CAM-lösningar.

Varbergs Precision finns sedan en tid i nybyggda lokaler på Trålvägen
i Träslövsläge, söder om Varberg var på minimässan och letade efter idéer och ny maskinteknik.
Varbergs Precision är specialiserad på flexibel legotillverkning i korta och medellånga serier. Med hjälp av CAD/CAM och erfaren personal fräser och svarvar vi mycket komplicerade detaljer med snäva toleranser.
Vi är tillräckligt stora för att vara en pålitlig underleverantör och tillräckligt små för att ha den flexibilitet och överblick som garanterar snabb hantering och förstklassig service.
Tillsammans med våra kunder vidareutvecklar vi idéer med hjälp av en modern maskinpark och kunniga medarbetare, säger man på sin hemsida.

Henrik Jaxner hos Summ Systems visade CAM lösningar.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here