Det är goda tider säger vd Hans-Erik Olsson och hans 60 medarbetare jobbar för högtryck med att hinna med alla order. Och han har 15 års erfarenhet på jobbet, så han vet.

– Det är full rulle nu och man kan säga att ”proppen är ur”. All kompetens och kunskap som vi samlat på oss under åren tillbaka kommer nu verkligen till pass, när vi nu går in i 2018 med ett mycket bra orderläge.
Men så har det inte alltid varit;
– Man glömmer lätt i dessa tider hur snabbt det kan svänga i vår bransch, säger Hans-Erik ödmjukt och minns 2009 då läget blev prekärt för Vrena Mekaniska Verkstad och alla andra i branschen, allt försvann. Och då skall man veta att vi före kraschen hade lika många timmar inne, fler order då än nu i verkstaden. Så konjunktursvängningarna är svåra att parera.

Citat ” Ett dygn senare kom vändningen. I förrgår hade jag sagt att det inte har vänt, i dag svarar jag ja. Det har ramlat in ett par ordentliga order från gruvindustrin och massa- och pappersindustrin de senaste dagarna, säger Hans-Erik Olsson, vd för Vrena Mekaniska Verkstad, så nu känns det bra igen”.

Det var år 2009 och som underleverantör utan egna produkter så lever man i en verklighet som gör att det är svårt att planera för sin framtid. Samtidigt måste en underleverantör alltid vara beredd när offerterna kommer, räkna rätt, svara snabbt och ha den maskinpark som krävs för att få jobben och det har man lärt sig på Vrena Mekaniska.

– Vi investerar kontinuerligt i nya maskiner, stora maskiner, bäddfräsmaskiner byggda som golvverk, arborrverk och stora svarvar. Det handlar också om att utbilda våra anställda, allt för att vara en kompetent och långsiktig samarbetspartner för våra kunder, säger vd Hans-Erik Olsson.

Vrena Verkstad grundades 1957 av Gunnar Johansson i Bettnas grannby Vrena. Under 2017 köpte vd Hans-Erik Olsson och försäljningschef Joachim Borgman Andersson in sig i bolaget. Största delen är fortfarande i familjen Johanssons ägo.

Vrena Mekaniska Verkstad är ett företag med en effektiv och avancerad maskinpark som har förmågan att kombinera plåt- och maskinarbeten, ytbehandling och montering som gör att de kan utföra alla arbetsmoment från ”ax till limpa”. Företaget är även ISO-certifierat enligt SS EN-ISO 9001:2008 (blir :2015 inom några månader) samt SS EN-ISO 3834-2 och kan därmed leverera tryckkärl enligt den europeiska tryckkärlsnormen PED. På 8 000 kvm produktionsyta uppdelat i fem byggnader finns möjlighet för skärning i plåt med gas, plasma och vatten, svetsning, svarvning, fräsning och ytbehandling såsom blästring och måleri. Företaget sysslar endast med fåstycks tillverkning som då innebär att de tillverkar efter order och kundernas underlag.

– Vår styrka ligger i att vår verkstad är komplett med plåt/svets, maskinbearbetning, ytbehandling och montering. Inriktning på korta återkommande serier av såväl mindre som större komponenter upp till 13 meters längd och specialmaskiner till industriella kunder, ofta i rostfritt och olegerat stål, förklarar Peter Johansson.

Vad är morgondagens utmaningar för ett företag som Vrena Mekaniska?

– Vi är dagligen konkurrensutsatta så vi måste se till att ha den bästa utrustningen och de bästa medarbetarna som tillsammans behöver lösa de dagliga problem som alltid dyker upp. Vi har möte varje morgon och ett större produktionsmöte en gång i veckan, För att styra vår tillverkningsprocess har vi ett affärssystem som hjälper oss i vår planering. För att vi skall kunna hålla våra leveranstider så är det mycket information som skall igenom ”nålsögat” så här krävs daglig planering, flexibilitet och kompetens hos våra medarbetare, förklarar Hans-Erik Olsson.

– På våra första utmaningar som vi nyss nämnde, har vi alltid bra lösningar till hands men när det gäller vår andra utmaning och mångas problem handlar om att få tag på människor som vill och kan jobba i industrin. Dels behöver vi föryngra för flera av våra medarbetare närmar sig pensionsåldern. Vi har idag behov av minst fem nya medarbetare men de är svåra att få tag i, säger en lite bekymrad Peter Johansson och fortsätter;

– Många pratar om automatisering men vår tillverkning går inte att automatisera, så enkelt är det. Så överst på vår önskelista inför framtiden är att hitta personal med kompetens och erfarenhet. I lilla Bettna bor det 400 personer så nästan alla av oss pendlar från Nyköping, Flen och Katrineholm.

– Ska vi prata om något roligare så handlar det om våra två senaste maskininvesteringar i fräsmaskiner från Soraluce som har ersatt äldre maskiner som vi helt enkelt slitit ut. Det blir dyrt att reparera och vi har inte råd men oplanerade produktionsstopp.

– Vårt samarbete med Stenbergs är nytt och vi fick besök av maskinsäljaren Thomas Åkermark 2012, fick förtroende för honom och började med aktivt att tänka på om Soraluce kunde vara maskiner för oss, säger Hans-Erik Olsson.

– Jag anser att man bör besöka fabriken i Spanien innan man bestämmer sig för då får man en bra inblick i hur man bygger maskinerna på plats, sedan handlar det om referensbesök hos kunder som har Soraluce i Sverige, säger Thomas Åkermark på Stenbergs.

– Vi blev imponerade av produktionen och fabriken när vi besökte Soraluce i Spanien. Rent och snyggt och bra informationsmöten. Vi fick prata med experter och maskinbyggare på plats och vi var faktiskt på fabriken två gånger. Att vi dessutom har en kollega i branschen som har flera maskiner från Soraluce gjorde vårt val relativt enkelt, förklarar Peter Johansson och Hans -Erik Olsson avslutar, innan vi går ut på verkstaden och tittar och säger;

– Maskinerna är på plats, produktion går i 2-skift och vi producerar snabbare än tidigare och vi har kortat våra ställtider. Vi ser framtiden an med tillförsikt med nya och fler order och förbättrad produktivitet. Vi har köpt mark för att kunna bygga ut vår produktionsyta men kan inte börja bygga förrän vi säkrat vår återväxt bland tekniker och maskinoperatörer. Låt oss hoppas att vi som verkligen behöver nytt blod/yngre arbetskraft/påfyllning av yngre medarbetare lyckas bättre att attrahera ungdomar att söka sig till industrin i framtiden.

Som sagts så står vi väl rustade när det gäller vår maskinpark men den stora utmaningen ligger i branschens brist på personal.

Vi ber om lite kommentarer och tekniska fakta av maskinsäljare Thomas Åkermark på Stenbergs som informerar;

Soraluce är en spansk tillverkare av fräsmaskiner och golvverk och ingår i Danobat-gruppen som i sin tur ingår i Mondragon-gruppen. Mondragon-gruppen är kooperativt ägd och har mer än 100 000 anställda.

– Soraluce fräsmaskiner konstrueras med bästa tänkbara utrustning och alla belastningar kalkyleras via datorprogram. Utmärkande för deras bäddfräsmaskiner är den höga styvheten och stabiliteten. Fräshuvudena konstrueras och tillverkas av Soraluce och hela maskinkonceptet är modernt uppbyggt för att möta kundernas kravspecifikation. Typiska arbetsuppgifter för Soraluce fräsmaskiner är bl.a. formverktygstillverkning, flygplansdetaljer, modell- och prototyptillverkning, maskindelar samt stativ i olika former. I grundkoncept med sitt patenterade automatiskt huvud ligger att bearbeta fem sidor utan omspänning av arbetsstycket. Soraluce har lång erfarenhet av linjära rullstyrningar och vet att dessa i kombination med Heidenhain direktmätande skalor ger en av de snabbaste och noggrannaste maskinerna på marknaden i sitt segment.

– Maskinleverantören Stenbergs i Jönköping är generalagent i Sverige och har haft ett långt samarbete med Soraluce där vi också ansvarar för installation, produktionsteknik och eftermarknad.

 

Det första Soraluce golvverket FL-10 000 installerades sommaren 2014 med 10 meters X-rörelse, vertikalrörelse 2 200 mm och
1 300 mm i Z-led. Maskinen har ett s.k. ortogonalhuvud med 1×1 grads delning och 4 000 rpm.

Maskin nummer två installerades sommaren 2016 och är en FL-12 000 med samma specifikation som den första, men 2 meter längre. Till den maskinen gjordes ett fundament som innebar att maskinen och golvplattan sänktes ner så att golvplattan ligger
i samma höjd som det övriga golvet. Det blir en bra ergonomi för operatörer vid ställ och byte av detalj.

– Fördelar man får vid nyinvestering av maskin är bl.a. kortare ställtider, cykeltider eftersom snabbmatningen är högre samt huvudvridningar och verktygsväxling är snabbare. Med en nyinvestering kommer naturligtvis högre tillgänglighet och tillgång på reservdelar. Soraluce tillverkar alla sina maskiner i högvärdigt gjutgods som är FEM analyserade. Alla ingående komponenter är valda av kända tillverkare, betonar Thomas Åkermark.

Vid besöket var teknisk support och service på plats från fabriken på Soraluce. Effektiv bearbetning av detaljer kräver höga hastigheter i spindeln och här fick man hjälp att lösa vissa intrimningsparametrar. På bilden ser vi även Stenbergs personal och operatörer och företagsledning Vrena Mekaniska.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here