Konungariket Belgiens enda naturtillgång av betydelse är stenkol som har utgjort basen för landets industriella utveckling. Järn- och stålindustrin växte upp i anslutning till kolgruvorna i Vallonien. Kring de stora stålverken utvecklades en mångskiftande metallindustri.
När folk i allmänhet tänker på Belgien som land så är det främst kanske öl, choklad och tusentals politiker i EU högkvarteret i Bryssel. Fotbollslandslaget är landets stolthet och man har också en inhemsk liga som håller hög Europaklass men cykling är däremot nationalsporten, vem minns inte Eddy Merckx. Det årliga endagsloppet Flandern Runt, som går av stapeln den första söndagen i april varje år, är en folkfest fullt i klass med Super Bowl i USA. Landet har 11 miljoner innevånare som lever ett småanonymt liv mitt ibland Europas större länder, som grannar till Frankrike och Tyskland.
För oss svenskar och främst göteborgare så är det många som har en relation, bor eller pendlar/pendlat till staden Gent. Här har nämligen Geely Automobile (Volvo) en stor bilfabrik som säkert alla känner till.
Belgiens två största regioner är nederländskspråkiga Flandern med slätterna i norr och här blomstrar industrin och regionen är välmående. Här låg också en gång i tiden ett av världens största textildistrikt. Den andra regionen är den fransktalande Vallonien i syd, här handlar det om jordbruk och industri och det råder stor arbetslöshet efter att gruvindustrin försvann. Här pågår en ständig kamp mellan regionerna och en viss oenighet har gjort att det ofta pratas om att dela upp landet i två regioner med självstyre. Stora städer i Belgien förutom Brüssel, som också ses som en region är Gent, Antwerpen, Charleroi, Liege och Brügge, fler av dem är medeltidsstäder med en intressant historia.
Vi åker på en skandinavisk pressträff till Flandern och staden Gullegem där vi skall göra ett besök under en dag hos den stolta maskinbyggaren LVD Company nv, som är en av de ledande tillverkarna av maskiner och utrustning för plåtbearbetning och formning i världen.
LVD har ett brett program av laserskärmaskiner, stansmaskiner, kantpressar och gradsaxar. Automationsutrustning till de flesta samt integration av maskiner som stöds av programserien CADMAN®. LVD erbjuder maskiner och system som är Industry 4.0-ready för smarta verkstäder.
Vi kan konstatera att LVD under flera år, haft en låg närvaro på den svenska marknaden men att man under 2016 bildade ett nytt och helägt dotterbolag, LVD Scandinavia som ansvarar för försäljning och service i hela Skandinavien. LVD Scandinavia bedriver nu verksamhet i Norge, Sverige och Danmark som en gemensam enhet med samordnade resurser.
Så här löd ett pressmeddelande som förmedlades ut;
LVD Scandinavia har huvudkontor i Sverige och Göteborg med ett filialkontor i Norge. LVD Scandinavia bildas genom en sammanslagning av de två företagen LVD-Pullmax AB och LVD Norway AS. De två bolagen skall verka för att erbjuda bra kundkontakt på lokal nivå och arbeta med att stärka varumärket LVD. Denna omorganisation är ett led i LVD’s långsiktiga satsning med att stärka sin position i Skandinavien.
LVD Scandinavia erbjuder lokalt baserad teknisk support och serviceassistans för hela LVD’s maskinprogram. Man erbjuder även fortsatt service på befintliga Pullmax stansmaskiner under ledning av VD Thomas Jonassen.
Och med den nu stärkta organisationen och ökade närvaron i Sverige så kan man konstatera en klar ökning av antalet sålda maskiner under 2017 och in i 2018. Med en också ökad kontakt riktad mot fackpress där annonsering och information som pressmeddelanden och artiklar, går man nu in i ett viktigt skede med en stor satsning och medverkan på industrimässan Elmia Plåt i Jönköping. Med 100 kvm monter kommer man att visa kantpressning med helautomatiserat verktygsbyte med Toolcell 135/30, som ni kommer att läsa om längre fram i artikeln. Dessutom blir det stort fokus på mjukvaran CADMAN och Industri 4.0 som visas på Showpad presentationsprogram. Här finns alla maskindata, fina presentationer och video för de flesta maskinmodeller för besökarna att informeras om.
Kl. 9.15
Anländer vi till fabriken efter en kort bilresa från vårt hotell
i Kortrijk. Sammanbyggt med fabriken har man sedan 2017 sitt Experience Center (XP Center), en helt ny och arkitektritad utställningsanläggning med maskin- och demohall samt flera konferens- och utbildningsrum på sammanlagt 2 500 kvm. Här välkomnade Matthew Fowles marknadschef på LVD Company nv och Thomas Jonassen som är vd för LVD Scandinavia AB.
– Maskinbyggaren och familjeföretaget LVD Company nv startade sin verksamhet 1946 med att tillverka maskiner för jordbruksindustrin. Ägarbilden består av tre belgiska familjer representerade i 2.a generation av Jean-Pierre Lefebvre, Francis Vanneste och Carl Dewulf, som driver företaget i en mycket familjär anda, berättar Matthew Fowles.
LVD är och har alltid varit ett innovationsdrivet företag och man säger också att Flandern är ett kreativt område med rötter inom textil- och jordbruksindustri. Entreprenörskapet och nyfikenheten skapade företaget LVD en gång i tiden till att idag var både ett lokalt och ett globalt företag med 1 250 anställda i 46 länder samt tillverkningsenheter i Belgien, USA, Slovakien och Kina.
– Vårt breda modellprogram av plåtbearbetningsmaskiner finns i de flesta industrisegment som Automotive, transport- och energisektor, Aerospace och allmän tillverkningsindustri. Vi erbjuder den globala tillverkningsindustrin maskiner, teknik mjukvara och automation helt integrerat i en lösning som singelmaskin eller
i linjer, sa Matthew Fowles.
Kl.10.15
Presentation och demonstration av ny mjukvara LVD CADMAN av produktchef Kurt Debbaut.
LVD Company nv har släppt en ny release av sina mjukvaror för maskinprogrammering och verkstadsplanering, CADMAN® Suite version 8.5. Releasen innehåller flera förbättringar i alla olika CADMAN moduler, tex ett förbättrat gränssnitt som nu är ännu mer intuitivt. Vidare förbättrad integrering av den nya generationen Touch-P för stansmaskiner med stöd för flera andra operationer utöver stansning. CADMAN förenklar processen att strömlinjeforma hela tillverkningsprocessen till s.k. smart manufacturing start med en 3D ritning, beredning av maskinprogram, organisation av verkstadsflödet till laserskärning, stansning, sortering och bockning.
Utöver den nya moderna designen och känslan erbjuder CADMAN Serien v8.5 dessa nya funktioner:
– CADMAN-B mjukvara för kantpressning har förbättrade stöd att finna bästa bocklösning inkl. optimalt verktygsval. Möjlighet att i verktygsbiblioteket sätta vissa verktyg som förstahandsval, flera kollisionskontroller som slutligen visas i en 3D simulering. Importfunktionen av ritningar är förbättrad inkl. batchhantering av ritningssatser. Detaljer som redan har vissa bockar kan smidigt hanteras, samtidigt som vissa bockar kan exkluderas från den automatiserade bocklösningen ifall detta om behov finns. CADMAN-B stöder nu även SYNCRO-FORM maskinerna, LVD’s avancerade kantpressar med adaptiv bockning av långa svåra detaljer.
– Touch-B maskinmjukvaran är också förbättrad. Sekvensbytet, mellan olika jobb är nu optimerat på olika sätt. Detta spar processtid och ökar maskinens produktivitet markant.
– CADMAN-L and CADMAN-P CAD/CAM mjukvarumoduler har fått förbättring i nesting funktionen för både laser och stans. Tex en ny funktion “minimal värmepåverkan” optimerar skärningen med parametrar som tjocklek, materiel, geometri mm. Resultatet ger en säkrare bearbetning av nestet och allt bereds automatiskt. För stansning finns en smart funktion som undviker kollision av diverse formningar samt stöd för att automatiskt placera formningsoperationer så sent som möjligt i programmet. Man kan välja om detaljer i en sammanställning skall identifieras automatiskt eller manuellt.
– CADMAN-JOB kan inte bara anslutas till LVD’s maskiner utan även stans- och lasermaskiner från flera andra tillverkare. CADMAN-JOB kopplas ihop med företagets orderplanering och processar sedan hela produktionsflödet, dvs hela kedjan från order till färdig detalj. På så sätt får man hela tiden en översikt över hela processen i realtid. Användaren får därmed bra stöd för att optimera sin tillverkning och utnyttja resurserna på bästa sätt, sa Kurt Debbaut.
– LVD’s Touch-i4 läsplatta, fungerar som ett stöd till CADMAN-JOB och används i verkstaden för återrapportering samt ger en god överblick över läget i verkstaden. Att finna var en detalj befinner sig i processen har aldrig varit enklare, oavsett om detaljer bearbetas i en maskin, befinner sig på lastbärare eller i lagret/utskeppningen.
– CADMAN-SDI, Smart Drawing Importer, är ett kraftfullt program för att smidigt importera de flesta förkommande ritningsformat. Nya funktioner finns nu för export och import av batcher. Fler kostnadsmodeller finns nu inbyggda samt identifiering av längsta bocklängd samt maxpresskraft som behövs till detaljen. Informationen ses på skärmen eller kan exporteras i en fil. CADMAN-SDI kan även skapa kostnadskalkyler med god precision. En importerad ritningsfil bryts ner i de olika processtegen som påverkar tillverknings-kostnaden, varje steg har en inbyggd kostnadsmodell. Ett bra stöd för att identifiera kostnadsdrivare i processen.
Digitaliseringen av industrin har påbörjats men det är en stor process. Inte minst frågan hur all data och information ska kunna utnyttjas på ett effektivt sätt.
LVD CADMAN mjukvaror stödjer Industry 4.0. och ger en övergripande kontroll och hjälper kunderna att optimera tillverkningsprocessen, från produktionsstyrning, kommunikation, planering av stans, blocknings och laserskärningen. Den är fullt integrerad och kopplad till gemensam databas för att ge en realtidsbild av verkstaden och direkt kontroll av er produktion. När den snabba utvecklingen går mot en total digitalisering, erbjuder LVD lösningar för framtidens tillverkningsindustri, avslutar Kurt Debbaut produktchef CADMAN software.
Kl.11.30
– Automation är en väldigt viktig nyckel för framtidens produktion, säger Thomas Jonassen när vi går ut i demohallen för att titta på olika teknologier inom kantpressning.
Först ser vi adaptiv bockningsteknologi i LVD´s Syncro-Form kantpress. Synchro-Form blev på EuroBlech mässan 2016 prisat som den mest innovativa nya produkten för plåtformning. Den höga noggrannheten uppnås genom att maskinen automatiskt hanterar och positionerar plåten samt efter varje bocksteg mäter vinkel och sedan kontinuerligt justerar minsta avvikelse i nästkommande bock. Detta gör processen med flerstegsbockning mycket noggrann då minsta avvikelse justeras rätt.
Nästa demo handlade om maskinkoncept med ToolCell kantpress och automatisk verktygsväxling.
– Nu är ställtider inom kantpressning nere på nära noll. Med en Toolcell kantpress blir produktionen ännu effektivare. Automatisk verktygsväxling gör att man kan arbeta i det närmaste utan ställtider, vilket ger kostnadseffektiv tillverkning ända ner till enstycksproduktion, sa produktchef Steven Lucas.
Maskinen växlar automatiskt verktyg mellan jobb med hjälp av axlarna på mothållen. Konstruktionen är mycket kostnadseffektiv då den inte behöver någon robot. Alla verktyg ligger skyddade inuti maskinen och när ställtiderna minimeras reduceras totalkostnaderna till effektiv produktionstid.
Steven Lucas avslutar med att förmedla;
– ToolCell 135/30 kantpress med automatisk verktygsväxling minimerar ställtiden för högsta produktivitet. Verktygen placeras med högsta precision och plockas från det integrerade magasinet som helt ryms inne i maskinen. LVD’s patenterade vinkelmätning Easy-Form Laser mäter under hela bockprocessen vilket garanterar korrekt vinkel från första till sista detalj.
Kl.14.00
LVD Company lanserar en kraftigare modell av fiberlasern Electra FL 3015, nu med en 8 kW laserkälla. Den ultrasnabba Electran skär de flesta metalliska material med hög precision tack vare maskinens höga dynamikegenskaper. Electra 8kW kan prestera 2G acceleration med bibehållen hög noggrannhet. Maskinen har ett helt nyutvecklat skärhuvud, nya förbättrade “smooth lead-in” funktioner, och den senaste generationen av LVD’s kraftfulla och samtidigt smidiga Touch-L styrning.
För att utnyttja maskinens extremt höga skärprestanda har maskinen linjärservon som driver axelrörelserna. Det mycket stabila stativet gör att noggrannheten uppehålls även vid extrema accelerationer. Inget golvfundament behövs tack vare det stabila stativet.
Electra har en modern laserkälla med en hög energieffektivitet på upp till 40%, att jämföra CO-laser som normalt ligger på 10%. Detta ger lägre timkostnad och mindre miljöbelastning.
Maskinen har senaste generation styrsystem med en 19” touch skärm och ett modernt grafiskt gränssnitt, detta gör att maskinen är mycket lättarbetad och smidig att handha. De flesta funktioner och kommandon har stora tydliga ikoner vilket gör arbetet intuitivt och okomplicerat.
Automation i steg
Maskinen har två nivåer av automation. Ett med automatisk in- och utladdning som klarar att hålla jämna steg med Electran’s snabba skärtider. Nästa steg fullt ut har en plåtlager med upp till 10 hyllor med lagrad plåt och nest med färdigskurna detaljer.
Man berättade även för oss reportrar om två nya modeller LT, inom rörlaserskärning och att man i början på 2019 kommer att premiärvisa en kombimaskin laser/ stans.
– Det handlar om att industrin mer och mer använder teknik inom rörskärnig och profilskärning med lasertekniken och ofta när det rör sig om svetsade konstruktioner, sa Thomas Jonassen vd LVD Scandinavia.
Kl.15.15
Demonstrationer stansning. Pullmax finns nu i nya kläder helt integrerade i LVD och nu har man vidareutvecklat en av världens mest effektiva stansmaskiner, modell Strippit-PX som vi fick en demonstration av. Det som skiljer den från mängden är dess flexibilitet och korta ställ. Produktionsflödet optimeras genom att flera operationer kan utföras
i maskinen. Stansning, formning, gängning, gradning och till och med bockning i samma arbetsmoment. Alla verktyg i maskinen är fullt vridbara och kan ha maxstorlek. Med detta system kan produktionen vara helt kundorderstyrd med korta genomloppstider.
Ser man 20 år tillbaka så var stansmaskiner standard i verkstäderna. I början på 2000-talet var det laser man skulle ha. De sista åren har nu stansmaskinen med hjälp av ny teknik vunnit tillbaka terräng eftersom den nu klarar flera förädlingssteg. De nya stansmaskinerna är många fall enklare att integrera i automationslösningar än lasrar.
Framgångarna i världen för stansmaskiner ligger i deras förmåga att kunna göra så mycket mer än att stansa.
Med en uppbockningshöjd på 75 mm kan man göra kompletta färdigbockade detaljer som t ex lådor, fästelement och liknande i en operation. Den totala bearbetningstiden och genomloppstiden förkortas drastiskt när man kan utföra flera operationer i samma maskin.
Det går att göra formningar som gälar, knockouts, försänkningar med hög precision. Bockarna kan utföras i alla vinklar, även på detaljer som inte är placerade i rät vinkel på plåten, eftersom maskinen kan rotera bockningsverktyget i alla vinklar.
Kl.16.30
Vi avslutar besöket hos LVD med att diskutera den kompetensbrist som uppkommit ute i industrin.
Med en allt högre tekniknivå på dagens maskiner måste maskinbyggarna utveckla själva eller i partnerskap med specialister, utveckla mjukvara som kan byggas in i maskinsystemen. Vi ser redan en ökad utveckling av smarta funktioner och det handlar om att göra det svåra enkla för morgondagens operatörer. Med hjälp av datorstyrd produktion och öka kapacitet på Internet kommer framtidens produktion att styras mycket genom Appar och digitaliserade system.
Efter en heldag i plåtbearbetningens värld finner vi anledning att tro att LVD med sitt produktprogram och sin nya organisation kommer att öka sina marknadsandelar i Skandinavien. Det skall bli klart intressant att följa LVD på nära håll under de kommande åren. Konkurrensen är stenhård men kan man positionera sig på rätt sätt så finns stora möjligheter, produkterna finns i alla fall.