Den här gången befinner vi oss i Tillberga som är en ”sovstad” utanför Västerås. Här finns bandylaget men också lite småindustrier som exempel Sörby Järn & Metall AB som ägs av Mikael Ericson. Industrin i och runt Västerås sover däremot inte utan här är det full fart framåt och då tänker säkert många på ABB som är ett av världens största industriföretag men många strängar på sin lyra. Många tänker robottillverkning andra tänker kraftstationer men idag så handlar det mer om en underleverantör till tågtillverkning, då företaget som vi idag hälsar på tillverkar olika typer av detaljer och komponenter till kanadensiska Bombardier och schweiziska tågtillverkaren Stadler som även håller på med underhåll och moderniseringar av tåg. Här i Västerås finns flera avknoppningar ur ABB och ett av dem är Voith Hydro som också är en av Sörby Järn & Metalls kunder.
– Verkstaden startade 1964 här på Industrivägen 11 i Tillberga och vi befinner oss som sagts tidigare i ”ABB land”. Ett så stort och internationellt företag som svensk/schweiziska ABB skapar mycket jobb för industrierna runt omkring Västerås och vi är en av dem, säger Stellan Eriksson på Sörby Järn & Metall.
– Vi gör mycket prototyper och småserier för de större företagen i vår region och med vår erfarenhet av konstruktion, så handlar det mycket om att hjälpa till att hitta ”rätt” tillverkningsmetod för exempelvis olika drivsystem.
– Vi är specialister på metallbearbetning. Vår största kompetens ligger svetsning samt maskinbearbetning av rostfritt stål och aluminium. utöver detta så tillverkar vi också verktyg samt gör anläggnings- och montagearbeten.
– Till detta disponerar vi en stor och ändamålsenlig maskinpark för kvalificerade precisionsarbeten efter kundens specifikationer, samt anställda med gediget yrkeskunnande och mångårig erfarenhet av ”besvärliga” uppgifter.
– Vår styrka är korta serier eller prototyptillverkning där vi får visa vår kvalitetskänsla. Snäva toleranser både klarar och gillar vi, förklarar Stellan Eriksson på Sörby Järn & Metall AB.
Bolaget startade 1964 med namnet Genberg & Fredriksson men redan året efter, 1965, köpte Bengt Fredriksson ut Genberg, därefter byttes namnet till Sörby Järn & Metall AB. 1985 köpte sonen Mikael Fredriksson samt svärsonen Mikael Ericson loss bolaget av Bengt Fredriksson. I juni 2017 köpte Mikael Ericson loss hela bolaget där han började sommarjobba efter nian 1974 och fick fast anställning 29 juli 1974 och driver sedan dess Sörby Järn & Metall AB vidare. Från start utfördes arbeten åt Vattenfall och ASEA Atom både på egen verkstad samt kärnkraftsanläggningarna, men när dessa började avvecklas så inriktade bolaget sig på övriga ASEA (idag ABB). Sedan dess och fram till idag har vi knutit flera stora kunder till Sörby, så vår sammanlagda kompetens och erfarenhet ökar för varje år.
– Vi är idag ett företag som arbetar mycket med helhetslösningar där vi köper in vissa detaljer och tillverkar resterande delar själva, samt märker och packar för vidare transport direkt till kundens site. Vi är idag 14 anställda varav fem är svetsare och vi har c: a 1 200 kvm produktionsyta, säger Stellan Eriksson som arbetat på företaget i 24 år.
– Jag och Mikael är väl två parhästar som kamperat ihop nu under en lång tid. Första åren arbetade jag som svetsare här på Sörby men så behövde Mikael hjälp på kontoret en dag och sedan dess är jag fast där även om jag försöker att vara ute i produktionen så mycket som möjligt, säger Stellan Eriksson.
– Vi har idag en bra beläggning och har investerat i en ny bäddfräsmaskin från MTE. Maskiner kan man köpa men vi behöver även två maskinoperatörer idag med omedelbart tillträde men här är det svårare, säger Mikael Ericsson.
– Min och företagets relation med den spanska maskintillverkaren MTE började redan 1995 då vi investerade i vår första MTE. Jag hade jobbat här i tre månader då och jag kommer ihåg att det var jättespännande när den var installerad och den skulle gå igång i jobb. Maskinen var en BF 3200 med Heidenhain 415B utan verktygsväxlare och med manuellt fräshuvud.
– Och den har tuffat och gått tills sommaren 2017 då den gick sönder och vi fick köra den till skroten. Idag har vi då två bäddfräsmaskiner från MTE, en modell BF 4200 ifrån 2013 som är utrustad med automathuvud, verktygsväxlare för 24 verktyg och 4:e axel. X=4000 mm, Y=1500 mm och Z=1200 mm, CTC 20 bar, Heidenhain iTNC530 styrsystem.
– Vi kan flytta rundbordet mellan de båda maskinerna vilket ger oss flexibilitet, säger Stellan Eriksson.
Under februari 2018 har de installerat en ny MTE modell BF 2700 den populäraste maskintypen passande ett varierat och flexibelt behov tex. legotillverkning. BF serien kan fås i många olika storlekar och med stor ramrörelse, alla med en kraftig spindelmotor, i detta fallet 40 kW och spindeldocka för tuff körning i olika material. Längdrörelse upp till 2 700 mm, tvärrörelse 1 300 mm och vertikalrörelse 2 000 mm.
– MTE är unik med sin inbyggda trestegs växellåda som möjliggör optimal bearbetning med höga moment över ett brett varvtalsområde, tillägger Johan Martinez Ahlsell Maskin.
Vi får lite allmänna fakta av Johan Martinez om den spanska maskinbyggaren MTE nära Bilbao i Baskinen.
– MTE är beläget i norra Spanien, i Itziar och har stor erfarenhet av att bygga fräsmaskiner med över 1 000 tillverkade maskiner sedan starten 1994. MTE bygger maskiner med ett modultänkande i 4 olika storlekar och utförande allt för att passa olika bearbetningsbehov. MTE bygger bäddfräsmaskiner med rörligt bord med x upp till 5 meter, golvfräsverk med över 20 meter x rörelse och maskiner med helintegrerat rundbord i 4- eller 5-axligt utförande. Kännetecknande för alla maskiner är de gjutna konstruktionerna i alla ingående delar, höga vridmoment och effekter samt ett omfattande utbud av tex. olika helautomatiska huvuden, ATC, huvudväxlare och inbyggnadsmöjligheter samt användandet av välkända komponentleverantörer. MTE största marknad är Tyskland där man har ett dotterbolag med utställnings- och demohall. Fabriken i Itziar Baskien är på ca 6 000 kvm och här arbetar 40 maskinbyggare som bygger bäddfräsmaskiner från ax till limpa.
Bäddfräsmaskiner, vad handlar det om, praktiskt och tekniskt?
– Vi kan i den nya maskinen från MTE ställa maximalt 9 ton och upp till 2500 mm långt på bordet vilket gör att vi kan bearbeta stort och tungt. Tittar vi på spindeltiderna så handlar det generellt i branschen om ett maskinytnyttjande på c: a 40 – 50 % av tiden under en dag. Vi jobbar med prototyper och korta serier och det betyder att en stor del av tiden under en produktionsdag går åt att ställa om maskinen med ofta en tidsödande fixturering, säger Stellan Eriksson.
Konstig fråga kanske, men varför köper ni MTE från maskinleverantören Ahlsell Maskin?
– Som sagt så började allt för många år sedan och vi har varit mycket nöjda med MTE så varför byta. Vi prioriterar service och support och här har vi genom åren fått den hjälpen vi vill ha när vi behövt den, akut eller planerat från Ahlsell Maskin, säger Stellan Eriksson på Sörby Järn & Metall AB i Tillberga utanför Västerås.
Vd på Ahlsell Maskin är Johan Martinez och han har mycket lång erfarenhet av svensk verkstadsindustri.
– Jag jobbade i många år som produktionschef på Sjölanders här i Västerås. Min far Emilio som säkert många känner till drev Tilar AB som var en maskinleverantör av spanska maskinbyggare till Sverige under många år.
– Tyvärr gick min far bort hastigt och jag bestämde mig för att ta hand om Tilar AB. Det fungerade i ett antal år men jag kände väl att ett litet fåmansföretag som Tilar i längden, inte klarar sig mot de större maskinleverantörerna. Kunderna kräver idag att man har service på plats snabbt och för att kunna tillgodose detta så behövs en stor organisation.
– Så sedan 2011 arbetar jag på Ahlsell Maskin, först som maskinsäljare och numera som vd. Industrin är i förändring och vi ser flera generationsskiften på väg där våra maskinköpare söker efter maskinoperatörer med någon form av kompetens, säger Johan Martinez och Stellan Eriksson håller med;
– Vi har behov av två maskinoperatörer men det ser inte ljust ut. Flera har fått chansen men de klarar inte av jobbet av olika anledningar. Vi som jobbar med små serier och prototyper, ja då är det inte bara att trycka på den gröna knappen och köra utan det kräver så mycket mer. Uppspänningsproblematiken finns där alltid och sedan gäller det att ha känslan för att köra på rätt sätt, vara lite klurig och hitta bästa körningen.
– Vi står inför ett teknikskifte nu på verkstaden med nytt CAM system och maskiner. Våra kunder kräver mer och mer när det gäller korta leveranstider, mer hjälp än tidigare med CAD och allt skarpare produkter när det gäller toleranser och former.
– Ahlsell Maskin AB (tidigare Tibnor Maskin) med 25 medarbetare är en av Sveriges ledande leverantörer av kvalificerade och effektiva produktionsmaskiner och anläggningar. Vi har verkat på marknaden sedan 1960-talet och har under åren samlat på oss en djup och bred kunskap om våra kunders behov och krav på sina produktionsutrustningar/maskiner. Vi samarbetar även med Ahlsell AB på den lokala marknaden. Vi har idag 26 olika maskinagenturer från hela världen. Agenturen för spanska MTE fick Ahlsell Maskin 2005.
– Att sälja maskiner idag handlar mycket om att ha en bra serviceorganisation och här har vi på Ahlsell maskin satsat mycket de senaste åren. Snabb och kompetent service betyder allt idag. Tittar vi på den senaste maskinen som vi fått leverera till Sörby så är det en flexibel bäddfräsmaskin med rundbord och 4.e axel. Ofta vill man som underleverantör ha allt för att kunna köra en varierande flora av detaljer, stort och smått, säger Johan Martinez.
– Killarna på verkstadsgolvet gillar verkligen att jobba med bäddfräsmaskinerna. Bra åtkomst och bra ergonomi. Är man verktygsmakare och rutinerad maskinoperatör så vill man ha en varierande och innehållsrik dag där man får användning för ”skallen”. Ofta handlar det om planering och förbereda för nästa jobb när det gäller uppspänning och verktygsval. Det är lätt att man trycker på grön knapp för fort och då smäller det. Och maskinen kan inte krocka med sig själv utan finns det en risk för kollision så handlar det om att ett verktyg eller en fixtur inte är ordentligt inmätt.
– MTE utrustar maskinerna med dynamisk kollisionskontroll (DCM) som övervakar maskinutrymmet samt fixturer och larmar innan kollision sker. Dessutom går det att lägga till Dynamic Efficiency paketet på maskiner med Heidenhain styrsystem, det innehåller då tillägg som Adaptiv matning (AFC) och Aktiv vibrations kontroll (ACC) vilket borgar för jämn bearbetningskvalitet, upplyser Johan Martinez.
– Som sagt så är vi väldigt nöjda med Ahlsell Maskin och MTE. Närheten till Örebro och den stora kompetens som man har hos personalen ger oss en trygghet. Vi ser över tid en mycket bra driftsäkerhet och underhållet blir mindre för varje ny maskin kan vi lätt konstatera så vi upplever MTE som prisvärt, menar Stellan Eriksson på Sörby Järn & Metall.