Turkiet, basarernas hemland, är en av de snabbaste växande maskinbyggarländerna i världen och så har det sett ut under flera år. Och idag med en global högkonjunktur ser läget bättre ut än någonsin tidigare. Med ett strategiskt läge, med en fot i Europa och en i Asien är Turkiet idag världens 17:e största ekonomi och Europas 7:e, med en mycket ung befolkning och över 80 miljoner invånare är man en nation med en intressant framtid som maskintillverkare för världens tillverkningsindustrier.
Dock pendlar numera Turkiet mellan politiska kramper och ekonomisk feberfrossa. Ekonomin är överhettad och man är attackerad av USA och EU med politiska sanktioner samtidigt som man lägger strafftullar på landet i öster men Turkiet står sig starkt i stormen runt valutan. Tillväxten har under en lång period varit en av de högsta i världen, runt i snitt sju procent per år och med en väloljad statlig ekonomi och en stark verkstadsindustri har man muskler vid sidan av den traditionella men alltmer konkurrensutsatta textilindustrin. Nu ser man dock en ”avmattning” och man hamnar under 2018 på en tillväxt på Sveriges nivå.
Järn- och stålindustrin tros vara en av de större i världen. Och den turkiska regeringen underlättar för investeringar i modern produktionsutrustning och teknik. Detta har gynnat ett flertal av landets maskinbyggare som tar allt mer av kakan i ett internationellt perspektiv och det är ingen tvekan om att maskinbyggarföretagen expanderar, blir allt större och har sedan flera år på allvar startat jakten på volymtillverkning för de större europeiska marknaderna. På de asiatiska marknaderna står man stark ur ett historiskt perspektiv men här är Kina en stor konkurrent som man på många sätt numera håller en jämbördig match emot.
Den stora dynamiken finns inte bara i Istanbul, utan även i mångmiljonstäder som Izmir och Bursa. Industri meckat Bursa med sina fyra miljoner innevånare är en stad och område som växer så det ”knakar” och man är inom fem år säkert närmare fem miljoner förmedlar Tony Olah som har besökt fabriker i området många, många gånger och med över 25 års erfarenhet av att samarbeta med turkiska maskinfabrikat ser han en stor positiv förändring i allt vad man tar sig för. Tony Olah är ansvarig och har generalagenturen för Baykal i Sverige via sitt bolag Tovend AB.
Jag kan bara hålla med efter besöket i Bursa, byggkranar överallt, en infrastruktur under utbyggnad, inflyttning från landsbygden där många högutbildade söker arbete, Automotive industrin expanderar och med den en kraftig tillväxt i underleverantörsleden ser framtiden mycket ljus ut. Man bör beakta att Turkiet har en betydande licenstillverkning av utländska bilmärken som Toyota, MAN, Daimler AG, Ford, Fiat, Mercedes-Benz och Renault som alla har produktionsanläggningar i Turkiet. Dessutom har Turkiet de inhemska fordonstillverkarna som Tofas, Etox, Temsa, BMC och Folkvan, flera av dessa är placerade i Bursa.
Och staden Bursa som är den forna huvudstaden i det osmanska riket har ett mycket gynnsamt geografiskt läge ”mitt i världen” och nära en av Turkiets största utskeppningshamnar. Med 23 miljonersstaden Istanbul nära, med alla affärsmöjligheter som det genererar, endast två timmars restid med bil eller färja, så finns alla möjligheter för Baykal att utvecklas till den betydande maskintillverkare som man nu offensivt vill vara.
Många betraktare menar att den nya medelklassens livsstil liknar den västerländska, fast med hjärtat i Koranen, för vi befinner oss på den asiatiska sidan av Turkiet vilket har en stor påverkan samhällssocialt. Villa, bil och moskébön är nu många turkiska ingenjörers dröm men därför måste företagen man jobbar för lyckas på exportmarknaderna rent ekonomiskt och framtiden finns där.
Ett dynamiskt inslag i den turkiska industrin är den sn
abbt ökande produktion som de ”anatoliska tigrarna” svarar för. Den benämningen ges åt städer i det anatoliska inlandet där privata små- och medelstora entreprenörer på ett par decennier i många fall byggt upp sina företag till storkoncerner, ofta med förgreningar ut över världen. Ofta påpekas att dessa företagsledare är troende muslimer, gärna röstar på regeringspartiet och drivs av en stark arbetsmoral. Man har ibland liknat denna företagsamhet vid en ”turkisk Gnosjöanda”. Dessa företag i städer som t.ex. Bursa är en viktig förklaring till Turkiets ekonomiska uppsving. De
ras verksamhet har också gynnats av att flera områden klassats som ekonomiska frizoner, vilket bland annat ger företagen skattelättnader.
Vi på tidningens redaktion har under en längre tid sett stora satsningar från den turkisk maskinindustrin, bl.a. som partnerland på EuroBlech mässan i Hannover där montrar från turkiska maskintillverkare blir fler och fler och större och större, samtidigt som man breddar sina maskinprogram och tar stora tekniksteg framåt. Flera maskinfabrikat har framgångsrikt etablerat sig i Europa och Sverige vilket har lyft den turkiska maskinbyggarindustrin till högre höjder. Och ryktet om en mycket bra kvalitet har besannats sedan många år tillbaka.
– Baykal Machine Tools är idag en privat högteknologisk maskinbyggare som teknikmässigt har närmat sig de stora tillverkarna i Europa och Japan för varje ny maskinmodell som presenteras på marknaden. Strategiskt så tar man marknadsandelar idag. Ägarfamiljen och företagsledningen har länge haft som långsiktigt mål att ta över marknadspositionen som en av de större i världen och i dagsläget ligger man nu flera av världens maskintillverkare av plåtbearbetningsmaskiner i hasorna, både när det gäller kvalitet och volym, säger Tony Olah och tillägger;
– Förra året sålde Baykal Machine Tools cirka 1 700 maskiner (140 maskiner i månaden). Prognosen för 2019 är en ökad tillverkningstakt på + 10 %. Stora marknader är Europa, Asien och USA. 2019 kommer det att satsas ytterliggare på exportmarknaden till Europa, här har man fått ett bra fäste för sina produkter.
Fabriksbesök hos Baykal
Vi är en grupp svenskar som tar färjan från Istanbul över Marmarasjön till Bursa. Vädret är fint, humöret på topp och investeringsviljan finns där, så nu gäller det för den turkiska maskintillverkaren att visa upp sina nyheter och teknik på bästa sätt.
Färden tar drygt en timma och Baykals representanter möter upp för att med bil köra oss i 15 minuter in till staden Bursa. Framför oss i dalen tornar 4 miljonersstaden upp sig, här är det aktivitet måste jag säga. Vi passerar förbi och ser lastbilstillverkaren Renault Trucks stora fabrik i staden som startade 2009 och vi kommer strax därefter in i ett stort industriområde, där flera av Baykals konkurrenter också har stora fabriker, mycket intressant.
Försäljningschefen för Europa Lütfi Akincioglu möter upp framför den första av tre fabriker som vi skall få se. Man visar upp en imponerande produktionsyta på 70 000 kvm uppdelat på tre fabriksområden. Här ser vi den klassiska maskinbyggarmiljön men också de högteknologiska inslagen i komponenttillverkning, måleri och logistik. Besökarna och jag med dem slås av den maskinkapacitet i tillverkningen som man visar upp. Det är en mängd av CNC -bearbetningsmaskiner och plåtformningsmaskiner överallt och man använder givetvis sitt egna fabrikat i sin egna tillverkning.
På R & D avdelningen arbetar närmare 80 ingenjörer med att hitta framtidens förbättringar och nya konstruktioner för en så produktiv plåtbearbetningsmaskin som möjligt, mycket handlar idag om mjukvara som vi skall återkomma till lite längre fram i artikeln.
Men som sagt, dock krävs idag ett ständigt nytänkande kring design och teknik. Den tekniska bakgrunden inom industridesign ligger tungt över disciplinen. Särskilt här i Turkiet vill man ha uttalat att industridesign skall dra det tunga lasset och utveckla landets tillverkningsindustri och dess produkter. Det finns mer eller mindre ett ”överflöd” av högt utbildade ingenjörer som morgondagens industriföretag kan anställa direkt från universiteten med färdigheter och begåvning inom konstruktion och industriell teknik och design.
När startade företaget sin tillverkning av maskiner, ja vi får gå tillbaka till början på 50-talet då den bulgariske entreprenören Hakki Baykal emigrerade till Turkiet och grundade en fabrik som tillverkade ugnar. Idag är det 3:e generation av familjen Baykal som driver företaget och med 650 anställda tillverkar man ett komplett program av plåtbearbetningsmaskiner som kantpressar, vikmaskiner, stansmaskiner, plasmaskärningsmaskiner och laserskärmaskiner för en global marknad. Alla maskiner består av komponenter tillverkade ”in-house” av dedikerade konstruktörer, maskinoperatörer, tekniker, elektriker och montörer/maskinbyggare. Man är sedan 1995 ISO certifierade och tillverkar sina maskiner enligt europeisk CE standard.
Tittar vi 40 år tillbaka i tiden så har Baykal Machine Tools gått från en inhemsk liten tillverkare till att nu vara en stor global exportör av kvalitativa plåtbearbetningsmaskiner och man finns idag representerade i över 100 länder med försäljnings- och serviceorganisationer. En milstolpe sett från en teknisk aspekt var när man 2007 köpte den tyska maskintillverkaren Weinbrenner i Stuttgart och där har man kvar både produktion och utveckling.
Robotik och nöjda kunder
– Automatiseringsvågen är hög när det gäller att effektivisera sin produktion idag och här erbjuder Baykal många lösningar för maskinbetjäning. Olika system för in- och ut hantering av ämnen och materiallager, säger Tony Olah.
– Vad man nu och åren framåt kommer att fokusera mest på är fiberlaserteknologi. Och med egen mjukvara ser vi en stor fördel för de kunder som väljer vårt företag som leverantör. Sen måste vi givetvis nämna digitalisering och här är alla nya produkter tillverkade av Baykal förberedda för Industri 4.0, säger försäljningschef Lütfi Akincioglu.
Mjukvara idag allt viktigare för maskinoperatörens vardag. Vad har man för hjälpmedel som underlättar vardagen.
– Mjukvaran är idag mycket enkel för operatören oavsett om det är fiberlaser, finplasma eller kantpressar. Med bland annat webkamera vid maskinen kan man få snabb supporthjälp från Baykal eller från vårt serviceteam i Sverige. Detta gör även att onödiga servicekostnader kan undvikas på ev. handhavande fel mm. Man kan även få tilläggsutbildning via denna lösning, säger Tony Olah
– I den svenska verkstadsindustrin är det allt fler verkstäder som investerar i maskiner byggda i Turkiet, för man får väldigt mycket för pengarna säger Tony Olah, det tycker i alla fall företaget Nibe i Markaryd som genom åren köpt över 40 maskiner från Baykal, allt från den enkla maskintekniken till fullt automatiserade liner.
– Sedan slutet av -90 talet då jag började samarbeta med Baykal har det skett en mycket stor förändring hos företaget och deras maskinprogram. I början var det enklare maskiner som passade in bra till mindre och mellanstora företag. Men snabbt började man med CNC-styrda kantpressar som blev en stor försäljningssuccé. Framför allt var det enkelt att samarbeta med Baykal när man har direktkontakt med nyckelpersoner inom produktionsteknik, serviceorganisationen och även företagsledning.
– Vad som jag själv tycker är viktigt att ha denna personliga kontakt mellan oss och Baykal för att hjälpas åt vid nya produkter och service och supportärenden. Vi kan bara försöka att se till kunder som köper Baykal, återkommer vid nästa investering igen.
– Min största kund NIBE har under våra år tillsammans investerat i ca 40 olika maskiner från Baykal. Från helt manuella maskiner till hantering med robot, special lösningar med kantpressar som tillverkats enligt deras önskemål. Senaste investering från Nibe är nu en helt ny produktionslinje för att framställa en helt ny front till deras värmepannor där vi erbjuder en helhetslösning med 6 kantpressar på ca 200 ton/presskraft/st. och vi har då samarbete med Yaskawa robotar som sköter hanteringen. Med dessa olika kantpresslösningar är det en mycket stor fördel av att priset inte är avskräckande och att vi mestadels kan erbjuda en maskin som kunden har önskemål av till sin produktion. Ändå har då Baykal sitt standardprogram utöver dessa specialprojekt, berättar Tony Olah.
– Alltid när man besöker fabrikerna är det flera olika stora maskiner och special lösningar som är under produktion. Särskilt duktiga är Baykal på att göra riktigt stora kantpressar som 1 000, 1 500, 2 000 och 2 500 ton presskraft och större samt även stora gradsaxar. Som exempel på det så har man tillverkat en av värdens största kantpressar på 6 000 ton presskraft ( se foto) till ett finskt företag som tillverkar gasledningar i USA.
– Vi får inte glömma av deras produktion av fabrikatet WEINBRENNER där man har all tillverkning inom en special avdelning, där erbjuder man det bästa som man kan göra inom kantpressar med teknik, kvalité och hightech.
– Jag själv anser efter många års arbete med plåtmaskiner att de är ” top of the line”.
– År efter år ser jag att fler och fler nyheter som kommer fram från deras konstruktionsavdelning och framför allt inom lasertekniken samt finplasma. Framför allt pressar man priserna utan att ta på kvalitén och försöker att bygga så smart och kompakt som möjligt.
– En av deras försäljningssuccéer är COMPACT lasern där man säger till kunden ”READY TO RUN”, hela maskinen levereras i ett stycke och man kan stort sett köra igång sin produktion dagen efter leverans, något av en instegsmaskin i tekniken och perfekt för den mindre verkstaden, menar Tony Olah.
På Blech mässan i Hannover nu i oktober kommer man även att visa nyheter inom de skärande maskinerna samt en ny kantpress och ny design på kantpressar ( elektrisk eller hydraulisk särskiljes med olika färger bl.a.).
– Försäljningen av Baykal i Sverige har under åren varit stabil och bra och det finns närmare 400 maskiner runt om i landet. Många förstagångs kunder som fått rekommendationer från sina kollegor inom plåtbranschen, även många kunder som köper sin andra maskin efter att köpt första maskin.
– Kunderna anser att man får mycket maskin för sina investerade pengar och slår man ut kostnaden på 10–15 år så blir månadskostnaden mycket liten och man har en bra och tillförlitlig maskin under många år i sin produktion.
– Vi har även ett mycket gott samarbete med ett par externa serviceföretag som har god och snabb support vid installation, service och reservdels support. LS Maskinservice från Jönköping som vi känt i många år kan mycket inom styrsystem och maskinteknik samt att de har ett bra samarbete med Baykal/Weinbrenner.
– Vi träffar även kontinuerligt Baykal och deras olika återförsäljare i Europa där vi har ett bra samarbete och tillsammans med alla återförsäljare ger dessa möten idéer till ökad försäljning och servicebackup för varandra.
Alla år tillsammans gör att det är enkelt att samarbeta med en sådan leverantör som Baykal och man ser alltid framåt för nya idéer och lösningar, vilket gör att det är både roligt samt stimulerade att arbeta med svenska industrikunder, avslutar Tony Olag ansvarig för Baykal i Sverige som generalagent via sitt bolag TOVEND AB.