Verkstadsföretaget finns på industriområdet Fågelsången i Vallentuna, inte en av de mest traditionella adresserna vi har besökt och men av fågelsång hör vi inget. Däremot går maskinerna för fullt och då handlar det först och främst om två DOOSAN Lynx svarvar som gör jobbet.

Vi träffar delägare Fredrik Törning som arbetat inom industrin och tillverkning i hela sitt liv. Började praktisera under gymnasietiden och efter lumpen 1995 så blev det bl.a en verktygsmakarutbildning och några extra kurser på Komvux, sen var det dags att börja jobba på en verkstad.

Vi söker på nätet och finner att Fixator från början var ett verktygsmakeri med en historik från 1946. 1954 ombildades företaget till AB. 1976 köptes företaget av förre ägare Heinz-Harro Pätzke och fram till 1986 handlade det enbart om manuella verktygsmaskiner men det året investerade företaget i den första CNC-styrda maskinen. År 2010 gick Pätzke i pension och han sålde sitt livsverk till de nuvarande ägarna. Samtidigt flyttade man till sin nuvarande adress i Vallentuna.

Fixator AB arbetar i alla material, svarvning och fräsning i små och medelstora serier. Med den senaste maskininvesteringen vill man gärna erbjuda större serier.

Det är något visst med att besöka en traditionell mindre verkstad som har lite av det gamla kvar ”i väggarna” men också det nya framträder då man har en blandning av äldre maskinpark men också det senaste inom avancerad maskinteknik.

– Pätzke hade byggt upp en legoverkstad med många stamkunder och när han signalerade att han ville gå
i pension men då hade han kunder som inte ville att företaget skulle läggas ner och här är vi idag, säger Fredrik.

De nya ägarna startade nu en investeringsresa med att först köpa en styrd fräsmaskin och investera i ett CAM-system. Nästa steg var att utveckla vidare och man anställde en person till, så nu var man 3 på verkstan.

Och i samband med det så köpte man den första DOOSAN svarven 2016, efter att ha åkt runt och tittat på flera olika alternativ.

– Det var ett stort steg för lilla Fixator, säger Fredrik och fortsätter;

– Här fick vi en kvalitetsmaskin till ett bra pris med bra funktioner. Och den har gått prickfritt sedan vi köpte den, säger Fredrik.

– Då kunde vi börja köra riktigt avancerade bitar på ett effektivt sätt. Att maskinen har både y-axel och subspindel gav och ger oss stor effekt för våra möjligheter att tillverka komplexa detaljer både när det handlar om komplexitet och snäva mått.

Med på mötet är Fredrik Ljungberg maskinsäljare på distriktet för DUROC Machine Tools och vi ger honom möjligheter att berätta om de tekniska fördelarna med DOOSAN Lynx 220L SY.

– DOOSAN Lynx 220 LSY är mycket konkurrenskraftig svarv med hög tekniknivå med en riktigt bra prisnivå. Oftast så väljer kunden en hylschuck och stångmagasin på denna applikation för att få en mycket konkurrenskraftig svarv. Den är otroligt driftsäker och har väldigt låga kostnader. Denna äldre LYNX220 LSY maskinen har en spindelgenomgång på 65 mm. 8” i huvudspindeln på 15kw 169 NM, 5” i subspindeln på 5,5 kW – 47 NM. Revolver för BMT 45 med 12 platser och 24 indexplatser för att kunna hantera dubbelverktyg,
Y slag 105 mm, berättar Fredrik Ljungberg.

Nästa maskininvestering blev före semestern 2021, då köpte man en ”likadan” svarv men nya uppdateringar, framförallt det nya styrsystemet från FANUC. Vi pratar återigen om en DOOSAN Lynx 2100 LSY och denna gång med ett kortstångsmagasin från LNS.

Och maskinsäljare Fredrik berättar om de viktiga tekniska fakta i och runt maskinen.

– Kunden är mycket nöjd med den första Lynx 220LSY som de investerade i först. Så att välja den nya uppgraderade 2100LSYB var nog ett lättare beslut. Kunden kan köra komplicerade detaljer på ett effektivt sätt i båda DOOSAN svarvarna de har.

– Den nya LYNX2100LSYB har många trevliga uppgraderingar som tex. servodriven revolver, fettsmörjda gejder och så klart den nya Det nya styrsystemet från Fanuc 0i Plus iHMI.

Den finns i många olika modeller för att passa kundernas önskemål. Just nu finns det en ny modell med dia 81 i spindelgenomgång. Denna nya modell finns som LYNX 2600Y/SY. Det är en mycket konkurrenskraftig svarv för att köra lite större detaljer, avslutar Fredrik Ljungberg.

– Detta betyder att vi nu kan expandera och ta ytterligare volymer och få fler kunder, säger Fredrik Törning.

Det nya styrsystemet från Fanuc 0i Plus iHMI som står för Intelligent Human Machine Interface.

IHMI har ett snyggt och nytt grafiskt utseende med större pekskärm och en mycket enkel navigering. Den innehåller också en uppsättning nya funktioner som är utformade för att öka användarvänligheten, förbättra driftseffektiviteten och ge mer kontroll över hanteringen. Detta är en option, där Fanuc plus ligger i botten. Det gör att man kan växla mellan två olika. Så det passar både den erfarne men även nybörjaren.

Det man också har lagt mycket fokus på är att förbättra läshastigheterna i program hanteringen under drift, men även ytkvaliten på detaljerna kommer bli bättre just på grund av att processorerna klarar av att läsa programmen fortare och framförallt mera exakt.

Det nya Fixator 2.0

Fredrik visar in mig på kontoret och visar upp ny mjukvara i datorn som skall ta nästa steg i utvecklingen för Fixator.

– SolidCAMs iMachining, avancerade maskinsimulering visar hela kinematiken och alla maskinelement, vilket ger fullständig simulering och verifiering av verktygsbanan för alla bearbetningsoperationer. Synkronisera två svarvoperationer på olika revolver samtidigt och under specifika förhållanden använd samma spindel eller synkronisera två fräsoperationer på olika revolver på samma roterande axel, är exempel på avancerad CAM som vi kan ta flera steg i vår utveckling som företag, säger Fredrik och lägger till;

– Tobbe arbetar nu med postprocessor till Lynx svarven, i SolidCAM som tillhandahåller ett omfattande svarvpaket med kraftfulla verktygsbanor och tekniker för extremt snabb och effektiv svarvning.

Den mycket kortare och enklare programmeringsproceduren för iMachining resulterar i kraftigt ökad CAM-produktivitet. .

Egna produkter

Fixator AB har tagit över tillverkning och försäljning av kvalitetsprodukten VBK snitt- och gängtappshållare för supportsvarvar.

Företaget tillverkar även VBK dimkylare av hög kvalitet för effektiv smörjning och kylning av skärande verktyg i verktygsmaskiner. – Vi tillverkar och säljer en hel del och speciellt dimkylarna går bra och det finns en efterfrågan och behov av produkterna framförallt där det står en supportsvarv på underhållsavdelningen bland alla styrda maskiner.

Snitt- och gängtappshållare är en prisvärd kombination som ger både korrekta gängor och är tidssparande. Lämplig för supportsvarvar och apteras på ett dorn som fästes i pinolspindeln.
Dimstrålen riktas mot verktygets skärande punkt, där de ytterligt finfördelade vätskepartiklarna med smörjverkan kontinuerligt slungas mot skärytan, där värme avleds. Genom dimkylningens spånavlägsnande förmåga lämnas fri sikt över arbetsstycket. Ytorna blir jämna och rena.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here