Thomas Olsson och Petter Björklund

Maskinoperatör Sofie Einarsson

Entreprenören Thomas Olsson med rötter som produktionstekniker inom flygindustrin i Linköping, hittade kärleken och flyttade till Åre. Här har han byggt upp ett litet högteknologiskt legotillverkande verkstadsföretag med 10 anställda som tillverkar precisionsdetaljer och komponenter i Aluminium, med fokus på precision till kunder som sportbilstillverkare, skogsmaskiner och tillverkare av avancerad mätutrustning m.fl.

Åre Produktion grundades 2001 och har sedan starten arbetat med att tillverka komponenter och detaljer i Aluminium. Företaget grundades med en filosofi och övertygelse om att hållbarhet lönar sig i längden. I tänket om hållbarhet ingår återvinning av allt aluminiumspån, noggranna rutiner för kvalitetssäkring, snabb återkoppling vid problem, en etisk policy och att man generöst delar med sig av kunskaper och erfarenheter.

År 2015 flyttade företaget sin produktion från Järpen till helt nybyggda lokaler i Brattland, Undersåker, någon mil utanför Åre för sin fortsatta resa framåt.

– Jag lät en av mina döttrar hjälpa till och designa byggnaden så att den erbjuder trivsel för våra anställda. Det är viktigt att tänka på för man vill erbjuda sina anställda en ren, fin och ljus miljö och inte en ”mörk gruva” som många tror att dagens moderna industri erbjuder, skrattar Thomas.

– Vi har som alla andra verkstadsföretag svårt att hitta kompetent personal eller ska jag säga, människor som vill jobba i industrin överhuvudtaget, speciellt i en bygd som i mångt och mycket handlar om besöks- och turistnäring. Men här verkar vi och då gör vi det bästa utav det.

 (Som alla andra är man beroende ständiga produktivitetsförbättringar och nu tar företaget bestämt att ta första steget och helautomatisera en del av sin småserietillverkning och här kommer vi senare i artikeln, in på den senaste maskininvestering som är på plats i november om allt fungerar som det ska).

– Både turism och IT är förstås jättebra men det borde gå att utveckla mer av övrig industri här i regionen.

Så Thomas Olsson vill gärna se en strategi från kommunens sida med stöd av staten, för att få fler företag utanför den traditionella turistsektorn att etablera sig i de mer perifera områdena och att bygglovsärenden prioriteras.

– Det ska vara enkelt att etablera sig i kommunen, för företag och då menar jag inte Åre by som redan fungerar som ett självspelande piano. Jag tycker att man ska uppmuntra och underlätta inflyttning och företagsetablering, för här finns stora utvecklingsmöjligheter.

Nog om regionalpolitik men givetvis har Thomas många poänger i att fler borde starta industriell verksamhet i Jämtland, det finns potential och vi ser helt klart hur många duktiga och välkända företag etablerar sig med nya fabriker och/eller bygger ut befintliga, det finns en mycket stor efterfrågan idag där vi ser exempel som redskap för grävmaskiner från tillverkaren Engcon i Strömsund som storsatsar och skogsmaskintillverkaren Komatsu som bygger ny fabrik i Umeå. Detta spiller givetvis av sig till många verkstadsindustrier i Norrland. För idag spelar det egentligen ingen roll var man startar en fabrik. Vi lever i en digitaliserad värld och landet har en väl utvecklad infrastruktur.

En positiv trend om man kan kalla den så, är att pandemin skapat ett stort intresse som redan är konkret mot regional tillverkning, som vi i Sverige kan dra stor nytta utav. Och här ges nu ett gyllene tillfälle att automatisera småserietillverkning. För det visar sig allt tydligare och vi på redaktionen har skrivit spaltmetrar om verkstäder som visar att det går att ha och genomföra en hållbar, konkurrenskraftig och lönsam småserietillverkning i Sverige.

Här ”nappar” Thomas Olsson direkt och förstärker det jag skriver.

– Det handlar idag inte bara om maskinerna ute på verkstadsgolvet utan vårt stora fokus har alltid legat på ett helhetstänk i produktionskedjan. Därför har man organiserat sig så att man har tre programmerare/beredningsingenjörer (kan vi kalla dem). Experter inom CAD/CAM som förbereder alla jobb – off-lineprogrammering, så att allt – program, fixturering, verktygsval, allt är helt klart när maskinkoden skickas ut till bearbetningsmaskinerna, där maskinoperatörerna står redo att köra sina jobb. Det betyder extremt korta ställ- och riggning, på tider som många verkstäder bara kan drömma om…

Allt handlar om lönsamhet och produktivitet

”Men sluta drömma”, säger Thomas Olsson och ta tag i dina processer precis som vi har gjort med helhetslösningar och standardiserade arbetssätt i system, du sparar mycket tid genom att inte programmera vid maskinen utan se till att alt är klart innan det är dags att köra igång ett nytt jobb. Det gäller att hålla igång maskinspindlarna i princip hela tiden under skiften.

– Vi har många ställ under en dag, då vi kör små och mindre serier, ibland några detaljer och upp till 10 detaljer. Sedan är det dags att rigga om för maskinoperatörerna och då har våra programmerare sett till att allt är klart och då menar jag – allt är klart – för att trycka på knappen.

Industrin ökar sitt fokus på tid och att spara kostnader, det har inget med storleken på företaget att göra. Och här har Thomas och hans medarbetare tagit steget fullt ut när det handlar om programmering, fixturering och verktygsval med mjukvara inbäddat i digitalisering och industri 4.0. och allt sparas i ”molnet”.

– Vi är fullt digitaliserade i ett lätthanterligt och användarvänligt arbetssätt, där vi gör det svåra enkelt. Och man skall som sagt inte vara rädd att ta steget.

Programmerare/beredning Lennart Hedman.

Så vad är det Thomas och hans medarbetare så framgångsrikt kommunicerar ut till industrin.

Jo, man säger bland annat så här; Har du nya idéer och konstruktioner, med höga krav. Perfekt, Åre Produktion älskar utmaningar. Du kan som kund få hjälp med allt från ritning till montering. Och givetvis tillverkning. Vi tror på att ifrågasätta gamla sanningar och använda ny teknik i strävan att ständigt förbättra produkter och arbetssätt. Vår specialitet är att leverera hög kvalitet i mindre serier.

För att säkerställa spårbarhet och kontinuerligt hög kvalitet så dokumenteras hela produktionsprocessen och ett antal kvalitetsmått bestäms. Efterlevnaden av detta följs upp i varje leverans och eventuella avvikelser korrigeras snabbt.

– Våra uppdrag produceras i tre 4-axliga fleroperationsmaskiner och kvalitetskontroll sker med en tredimensionell koordinatmätare där precisionen är 0,0005 millimeter. Med kompetent personal kan Åre Produktion ge dig en hög servicenivå. Tänker du långsiktigt och hållbart om relationer, konstruktioner, människor och miljö, det gör vi, skriver man på sin hemsida.

Dessa ”mantran” har skapat en stabil leverantör och nu tar verkstadsföretaget nästa steg i utvecklingen och automatiserar delar av sin kortserietillverkning, för man lever ständigt med nya kundkrav som pressar tidsgränserna neråt, vilket kräver en allt högre tillgänglighet.

CAD/CAM-systemet är en
vital del av produktionsprocessen

Åre Produktion har precis investerat i mer mjukvara för flera hundra tusen kronor för att ligga i framkant, säger Thomas och utvecklar;

– Mycket handlar idag om att hitta en lösning som passar för just den verksamheten som man är koncentrerad till. Att i grunden ha ett visst tankesätt i hur man vill bygga upp sin verksamhet är också en viktig parameter. Här handlar det i högsta grad om datorstyrd produktion.

Hur väljer man CAM system, ja den ständiga jakten på effektivitet och att minska cykeltider, införa effektiva standardiserade lösningar och säkra sina processer med det senaste inom mjukvara leder in på nya vägar med effektiviserade arbetsprocesser, organisera och säkerställa så kort tidsåtgång som möjligt för sina jobb.

 – Och som du vet redan, så är vi organiserade på så sätt och har en arbetsgång, där våra tre programmerare ser till att vi får ett effektivt arbetssätt och snabb off-lineprogrammering där all nödvändiga data skickas till maskinerna så att operatörer i god tid vet vad som skall köras i maskinerna, allt skall vara färdigt i god tid – super optimerat, så det är i världsklass, helt enkelt, säger Thomas.

Problemlösningen

Automatisering av högvolym har länge setts som en självklarhet, men det har tidigare funnits ett visst filosofiskt motstånd och en ekonomisk rädsla till att automatisera lågvolym.

– Det går det alldeles utmärkt om du som företag skapar bra förutsättningar och har koll på allt runtomkring maskinen och då krävs det teamwork. Och vi har hittat en maskinleverantör och en leverantör av automationen som presenterat ett automationskoncept som gör att vi nu känner oss trygga i vår satsning, säger Thomas.

En av de enskilt största åtgärderna för att öka tillgänglighet och lönsamhet är enligt experterna, att investera i stora verktygsmagasin så att operatören slipper onödig och tidskrävande verktygshantering. Nummer två på listan kan vara hantering av smarta fixturer, snabbväxlingssystem och gemensamt interface.

– Och skall du veta så börjar vi redan nu under augusti månad att göra förberedande arbete med program och fixturering till den nya maskinen som kommer i november. Så att allt är klart när den är installerad. Vissa anpassningar kommer givetvis att ske under vägen men det betyder ändå oerhört kort inkörningstid och att viss produktionen kan vara igång på bara några dagar till en vecka. Vi har redan en digital kopia av anläggningen i våra datorer så det är bara att förbereda allt nu. Så jobbar vi på Åre Produktion, säger Thomas.

– Och det skall du veta att jag har hälsat på hos verkstäder där man står och ”river” fixturering och ställer om maskinen och jag frågar, när är det klart, ”ja vi kan köra igång imorgon”.

– Så fungerar det inte här, har vi en komplex omställning och det inte är igång på tre timmar, ja då går jag ut i verkstan och frågar vad är det som hänt, vad har blivit fel?

Som redaktör blir man mycket imponerad om hur fort man löser det mesta. I flera fall har jag besökt företag som investerat i nya automationslösningar och det har tagit månader innan man är igång.

Mer om vad Åre Produktion investerat i kan man läsa i slutet på artikeln.

Goda råd till andra verkstadsägare

– Identifiera din målsättning, vill du bli ledande, då finns det verktyg för din tillverkningsprocess och få tillgång till den digitala framtiden genom att välja rätt leverantör och partner inom produktionsteknik.

– Och ett bra råd från mig är att inte acceptera och vara nöjd om det tar en dag att rigga om en maskin. Man gör säkert så gott man kan men jag tycker att man skall ta en tankevälta om man kan göra det bättre. Och lyssna på maskinoperatörerna och produktionsteknikerna som står och jobbar i det dagligen, ge dem verktygen så de kan förbättra produktiviteten. Och ställ även frågan varför man då ibland lyckas göra en riggning på en halvtimma, varför gick det så bra då. Ställ frågan varje dag; Hur kan vi göra det bättre, råder Thomas.

Vad är det bästa du gjort som företagsledare?

– Det var när jag tog ett steg tillbaka och lät mina medarbetare få chansen att kliva fram och lyssna till deras idéer.

Vad ångrar du?

– Det handlar nog om att jag skulle gjort förändringarna, som jag gav på förra frågan, lite tidigare. Vi fokuserade för lite på vad vi var bra på och vad vi kunde göra bättre. Vi var nöjda med det vi gjorde för länge. Nu ser vi en otrolig skillnad på hur vi arbetar och hur man, om man bara stannar upp lite grann, så finns det stora förbättringsåtgärder även i det enkla, avslutar Thomas Olsson och tillägger,

– Samt ordning och reda är som de flesta vet viktigt.

På fotot ser vi Thomas Olsson till vänster och Jerker Blomqvist till höger.

Presstopp;

Klarviks ägare förvärvar majoritet i Åre Produktion.

Klarvik AB och Åre Produktion AB är nu kollegor i samma koncern. Klarvik ser stora synergier i sammanslagningen. Åre Produktion som är specialiserade på avancerade aluminiumdetaljer i små serier experter på hydraul block, är ett perfekt komplement och kollega till Klarviks verksamhet. Åre Produktion får också stora möjligheter att ta ett bättre helhetsgrepp om sina kunder med att kunna erbjuda effektiv produktion i större serier genom Klarvik. Ett resultat av samarbetet är nu planerade investeringar i Åre på ca 7 miljoner under hösten. Thomas Olsson kommer fortsatt att vara VD och delägare i Åre Produktion AB, säger Jerker Blomqvist Klarvik AB

Investeringsresan går vidare

Åre Produktion har investerat i en DMU 50 3rd Generation, en simultant 5-axlig fräsmaskin med Siemens styrsystem och en robotcell från System 3R.

– Jag och Thomas startade diskussionerna runt en automatiserad 5-axlig fräsmaskin 2019 och har sedan dess haft en tät kontakt och varit i väg ett flertal gånger och tittat på maskiner och för dem det nya styrsystemet. Thomas hade tidigt en bild klar att det är mycket verktygsplatser och paletter som gäller, för här det bara kortseriejobb och mycket omställningar dagarna i ända. Han såg även stora fördelar med en 5-axlig maskin, vilket förtaget inte hade sedan tidigare och då att kunna köra detaljer färdiga i en och samma uppspänning för att kunna få ut maximalt av en automatiserad fräsmaskin på förtaget. Siemens öppna system var också det en viktig del i det hela för att lätt kunna sortera och hantera verktyg, för att minimera ställtider och verktygsbyten.

– Den nya anläggningen kommer att öka företagets kapacitet rejält, med 40 palettplatser för detaljer och 5-axlig simultan bearbetning och en hel del smarta mjukvaror för obemannad produktion, så investerar man rätt in i framtiden i Åre. Mjukvaror som vårt eget Messenger håller koll på maskinen i realtid via en mobil APP, när operatörerna själva inte är på plats och mjukvaran Service Agent som lätt planerar och håller koll på FU och service för att minimera stillestånd i maskinen.

Maskinen har i X/Y/Z 650/520/475 och kommer med en 20 000 varvs spindel och 120 verktygsplaster. Jag tycker här att man tänker helt rätt och det jag tycker är viktigt när man ska automatisera är tänk stora verktygsmagasin, kunna ha två, tre systerverktyg riggade samtidigt, samt högtrycksspolning för att få bort spånor, för de fastnar annars överallt och det vill man inte när man själv inte kan vara på plats.

Kommentar; / Willy Karlsson, maskinsäljare norra Sverige DMG MORI.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here