”Full rulle” i Svängsta, ja faktiskt
I den Blekingska tätorten Svängsta bygger skylten vid infarten till rubriken ovan, på en tid tillbaka på 70-talet. Då var det trafikstockning när 1 500 anställda på Ericsons skrivmaskinsfabrik där man även tillverkade taxametrar och 1 000 anställda på ABU fabriken, skulle till sina jobb. Det var ofta problem med framkomligheten, så man gjorde helt enkelt så att det ena företaget började kl 07 00 och det andra där började man 07.30. Idag är det inte längre som skylten säger, ”full rulle”. ABU-Garcia som man heter idag, har dragit ner kraftigt och de amerikanska ägarna har flyttat mycket av tillverkningen utomlands och Ericssons fabrik är nedlagd. Men vänta lite nu…
Så negativt är det inte, ABU tillverkar fortfarande de berömda spinnrullarna Ambassadeur och man är närmare 350 anställda. Pandemin fick upp ett mycket större intresse för att fiska så det är fortfarande lite, ”full rulle” ändå. Och i Ericssons gamla lokaler huserar numera den finmekaniska lego- och verktygstillverkaren Svängsta Komponent och Verktygs AB. Här är det också mycket positiva tongångar och flera maskininvesteringar skall ge skjuts till en ökad produktion, där man nu förstärker och bygger upp mer och ny kapacitet inom flera maskingrupper i verkstaden.
– Här är det gott om plats som du kan se, närmare 5 000 kvm men vi använder inte hela ytan till produktion idag, inte än i alla fall, säger platschef Thomas Palm.
Vilka är Svängsta Komponent & Verktygs AB och hur positionerar man sig på marknaden frågar vi?
– Vi är ett legotillverkningsföretag specialiserat mot verktygstillverkning och produktion av metallkomponenter i automatpressar. Vår strävan är att vara en partner genom hela kedjan från idé till löpande produktion för att erbjuda våra kunder innovativa och kostnadseffektiva lösningar för stansade/ pressade detaljer. Till hjälp har vi två konstruktörer som är lite av hjärtat i företaget och vårt företag bygger vidare på en stark tradition inom finmekanisk tillverkning i regionen. Med lång erfarenhet och gediget kunnande levererar man idag allt från specialverktyg till avancerade prototyper och monteringsklara detaljer, berättar delägaren Thomas Möller.
Mer kapacitet inom verktygstillverkning på flera plan
Äldre maskinteknik ersätts av ny, ja det stämmer in på Svängsta Komponent & Verktygs AB som nu har ersatt äldre trådgnistar med 20 år på nacken med två nya av fabrikat Mitsubishi. Så 2018 sjösattes en investeringsplan som i stort handlade om att satsa på mer verktygstillverkning i eget hus. Företaget vill växa och då behöver man satsa på fler och nya maskiner inom gnistning och traditionell skärande bearbetning.
– Vi ser över kapaciteten och har nu möjlighet att bygga verktyg med större vikter och upp till 1 200 mm x 600 mm, säger Thomas Möller.
De två maskinerna från Mitsubishi är av modellen MV2400S och de har ett rörelseområde på 600x400x310 mm. Investeringarna genomförs som ett led i att öka den sammanlagda kapaciteten och precisionen i företagets satsning på verktygstillverkningen.
– Våra gamla gnistar började tappa precision och med många timmar i produktion så krävde maskinerna mer och mer i underhåll och manuellt handhavande, vilket är helt naturligt. När vi nu satsar på ny maskinteknik genererar det fler fördelar förutom bättre precision och snabbare process. Här kan vi nu öka den obemannade körningen på kvällar och nätter vilket ger oss efterfrågad kapacitet för produktionskörning av trådgnistade komponenter till externa kunder, säger platschef Thomas Palm.
– Nytt är också vår satsning på CAM-lösningar ifrån TEBIS. Och med ny teknik inom datorstyrd produktion vill vi skicka signaler till marknaden att vi satsar och det betyder också att vi behöver fler medarbetare för att ta nästa steg, säger delägare och styrelseledamot Thomas Möller och avslutar;
– Nu har vi förbättrat vår kapacitet i fabriken för att möta efterfrågan och maskininvesteringarna gör nu att vi får bort våra tidigare ”flaskhalsar”. Vi är duktiga på att hålla korta ledtider. Det är också viktigt, kunden ska kunna lita på att vi verkligen levererar. Det handlar om kvalitet i alla led.
Fredrik Claesson ägare av FC Maskin AB som sålt de två maskinerna kommenterar affären så här;
– Vi ser ett ökat behov inom svensk industri att tillverka allt mer noggranna och komplexa detaljer och komponenter. Seriestorlekar blir allt mindre och jag ser också ett behov ute mot allt mer enstyckstillverkning och prototyper. I en gnist kan man med enkelhet få till ett bra uppspänningssystem för att enkelt sätta upp detaljer som är besvärliga att tex tillverka i en fräs.
Vi ser också att trådgnistning idag handlar allt mer om produktionsgnistning. Man laddar maskinen innan man går hem på e.m. och så är allt klart på morgonen. Detta gör att det blir en väldigt bra ekonomi i att använda gnistning som en produktionsmaskin. Processen är ju redan automatiserad med automatisk trådträdning, så det blir många timmar med obemannad körning och då med god ekonomi. Viktig del i att kunna köra obemannat är att trådträdningen är tillförlitlig och där ligger Mitsubishi i framkant med sina maskiner.
Maskinerna som Svängsta Komponent & Verktygs AB har investerat i är två stycken MV2400S. S modellen är en standardmodell men Svängsta har bl a lagt till optionen ”Corehold”. Med ”Corehold” kan man under tiden man gnistar ”sätta fast” detaljen, så att man kan köra färdigt alla detaljerna utan att manuellt behöva tex sätta dit magneter. Det som sker är att maskinen lägger en lite ”svets” så att den sitter kvar. Sedan när man kommer på morgonen så kan man bara knacka till lite så lossnar detaljen.
Övriga + för S-modellen är att det mesta är standard såsom: kollisionsskydd, trådhack, 2D CAM och D-Cube (Mitsubishi´s egna styrsystem).
– Och just nu är efterfrågan på maskiner mycket bra där vi ser en stor nyfikenhet på trådgnistning som metod, där uppmärksamheten ökar kring tekniken och allt fler verkstäder väljer att titta närmare på metoden som sådan, avslutar Fredrik Claesson FC Maskin.
Svängsta K&V fortsätter sin utveckling av maskinverkstaden
I en DMG MORI DMC 1150V. Företaget väljer DMG MORI även denna gång när man skall investera i en stabil 3-axlig fräs. DMC-serien är en mycket stabil 3-axlig maskin, detta med tanke på att den har ett fast bord, och rörelserna sitter i den vertikala spindeln. Maskinen har kylning av spindel och alla linjära styrningar vilket ger en repetitions noggrannhet under 6µm.
– Investeringen gjordes när pandemin var som värst, så för att lyckas komma till ett avslut, så inledde vi diskussionerna via Teams för att avsluta med ett fysiskt möte med munskydd och avstånd, berättar Anders Wikström region maskinsäljare DMG MORI.
Lite tekniska fakta; X=1150 mm, Y=700 mm och Z=550 mm. Styrsystem CELOS/Heidenhain TNC640. Speedmaster spindel 20 000 rpm (36 månaders garanti oavsett spindeltimmar). 30 verktygsplatser SK40 BIG PLUS. 40 bar genom spindel och 600 liter pappersfilteranläggning. Luft blåsning genom spindel och HH TS460 mät prob och TT160 verktygsinmätning.
– De investerade förra gången i en CMX 70U 5-axlig fräs och eftersom de har mycket att göra och behovet fanns i att byta ut en äldre 3-axlig fräs, så var de tvungna att investera. Och givetvis är man mycket nöjda med sin CMX 70U där de kör 5-sidig komplett bearbetning allt styrs med CELOS/ Heidenhain.
– Ergonomi och ett fast bord stod högt upp på operatörernas önskelista eftersom vissa detaljer är tunga, informerar Anders Wikström.