Medarbetarnas kunskaper på Smemo AB i Hillerstorp kring pressade plåtdetaljer har samlats genom lång erfarenhet men också genom ständig vilja att testa gränser och prova nya metoder är ett mantra ”styrkan är att aldrig ge upp” som ägarbröderna Håkan och Mikael Thulin förmedlar genom sitt ledarskap. Utvecklingen fortsätter och man vill vara en del av denna utveckling. Smemo är en underleverantör med fokus på stansade plåtdetaljer. I våra automatmaskiner kan man tillverka detaljer med plåt, rör och tråd som utgångsmaterial. Här hanterar man olika kvaliteter och olika material allt efter kundens behov.

– Vi deltar gärna tidigt i utvecklingsprocesser kring nya produkter. Med vår kunskap vill vi bidra till en kostnadseffektiv och kvalitetssäker slutprodukt.

Vi tror att kunskap kring tillverkningsprocesser tidigt i ett utvecklingsprojekt ger en betydligt lägre kostnad för slutprodukten. Företaget är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001 och har full spårbarhet genom hela tillverkningsprocessen. Vi tillverkar själva verktygen till våra pressar och utvecklar och konstruerar våra specialmaskiner.

Sedan några år tillbaka har vi satsat mycket på automatiseringar i vårt manuella montage med robotlina.
I robotlinan kan vi sätta samman detaljer med hög precision och snabb takt, berättar bröderna Thulin.

För att klara tuff konkurrens och arbetet med att dagligen utmana arbetsuppgifterna har man behov av ny teknik i alla former. Idag på Smemo, här på plats i Hillerstorp, lägger vi fokus på styrsystemet för pressar, Total Control som ersatt ett äldre styrsystem och skapat nya förutsättningar för en effektivare produktion i pressen.

– Vi har bytt ut pressens gamla orginal styrning till ett nytt och modernt styrsystem som ger oss en lättmanövrerad maskin med hög effektivitet och lägg därtill en rejäl energibesparing vilket är mycket viktigt i dessa dagar, säger Mikael Thulin på inköp.

– Här handlar det om pressning och automation i mångt och mycket. Det betyder att vi måste ha det modernaste man kan investera i för att utnyttja våra pressar på det bästa och mest effektiva sätt. Då kan vi inte ha gamla styrsystem som hamnat på efterkälken när det gäller teknik och prestanda, fortsätter Mikael Thulin och Håkan Thulin håller med.

– Vi behöver växa i presskraft för att klara av att pressa våra större produkter och vi går nu från 125 ton till 400 tons presskraft. Bandbredden har ökat till max 800 mm och plåttjockleken från 0,5 mm upp till 6 mm. Och vi har dels mer valmöjligheter med det nya styrsystemet samtidigt som vi även får ut mer detaljer per timme än tidigare då pressen går bättre, snabbare och mer effektivare med en mjukare gång än tidigare system. Vi kan övervaka processerna bättre än tidigare med nya och fler funktioner samt lättare att komma upp i rätt fart och hastighet i pressen.

 

– Så produktivitet kan uppnås på två sätt, enkelt förklarat. Man kör sina produkter i en 125 tons press men får köra ett och två eftertempon för att biten skall bli klar eller också så köper man en 400 tons press och kör produkten färdig i en smäll, säger Roine Nilsson på One Automation som installerat sin alldeles nyutvecklade variant av styrsystemet Total Control på maskinen.

Vi har samtidigt utrustat pressen med bl.a. hydrauliska verktygsfastspännare, pneumatiska rullister i verktygsbordet och fällbara armar där man rullar in och ut verktyget på vid verktygsbyten. Presslinjen har även utrustats med en ny bandsmörjare som vi tillverkar själva.

Sedan är naturligtvis hela anläggningen CE-märkt av extern part.

– Vi hjälper till med det mesta när det gäller pressautomation som förbättrar maskinen och linjens prestanda, allt från pressen, valsmataren, riktverk och haspel, säger Roine Nilsson.

Vi tittar lite närmare på styrsystemet och ser direkt att det inte ser ut som andra styrsystem även om Roine säger att han blivit delvis plagierad.

– Här ligger vi steget före hela tiden och ja, jag har konstaterat att på ett sätt är det intressant att man blir plagierad för då har man kommit på något bra, eller hur?

Pekskärmen liknar en smartphone med touchkontroller för operatören där hen kan på ett mycket enkelt sätt styra pressen och eller hela produktionslinan med mycket liten erfarenhet. Här ser vi flera smarta funktioner som;

Production Online, uppföljning av produktionsdata via kundens interna nätverk eller via internet. Stilleståndstidsmätning, larmtidsmätning, maximerad produktionstidsmätning mm.

Synkron frammatning, med pressens hastighet medför alltid mjuk frammatningshastighet utan onödiga ryck
i bandloopen.

TEACH-IN programmering, ett nytt kör-program byggs upp mycket snabbt.

Kameraövervakning, inspelning av de senaste 30 sekundernas produktion. Vid larm slutar inspelningen. Operatören kan sedan se inspelningen på skärmen.

Och är du osäker på hur du skall göra så tryck på frågetecknet på pekskärmen så får man upp instruktionsboken i PDF i panelen där den förklarar precis vad allt betyder. Körprogrammen hämtas i arkivet och med några få pekningar på skärmen så är man igång.

– Fler fördelar är enkelheten och tydligheten. Styrsystemet är komplett med många finesser vilket betyder att nästan vem som helst kan köra press linjen framför oss t.o.m. jag, säger Mikael Thulin med ett leende.

– Ja det är precis det som är meningen, samtidigt som man får ut mycket mer av sin press så är det enkelt att lära sig, så vi på One Automation har gjort det svåra lite enklare för industrin med automatpressar, säger Roine Nilsson stolt.

– För 20 år sedan var det ett styrsystem på varje maskinenhet i en presslinje och vi standardiserade pressarna så att det skulle vara så lika som möjligt. Det var för att operatörerna skulle kunna arbeta med en press oavsett fabrikat och styrning men Roine har förändrat tänket och sättet att styra en pressanläggning eftersom Total Control styrningen är så tydlig i sina funktioner, säger Håkan Thulin.

– Jag har flera gånger tänkt att nu kan vi kanske inte förbättra mer, göra mer enkelt eller förtydliga mer på Total Control men det finns alltid mer att spåna om och tillsammans med en designer så hittar vi hela tiden nya infallsvinklar i och vad vi kan göra bättre. Vi har en bra grund i hur det skall se ut och den finjusterar vi till varje ny version av Total Control som nu är inne på 3.0, tänker Roine Nilsson.

Det här förstår vi är början på ett av flera teknikkliv för One Automation och med uppkoppling mot Internettjänster och datadrivet underhåll reduceras kostnaderna för kunder som Smemo. Resan går också vidare mot Industri 4.0 så är det väl endast fantasin som sätter gränser för maskinbyggaren One Automation AB, som på ett sätt har förändrat en konservativ bransch med nytt tänkande.

Roine Nilsson styr allt med Total Control.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here