Peter Book, Philip Berg, Per Nilsson, Per Andersson och Dragan Reljanovic på eftermarknad verktyg.

Och här pratades det främst om teknologi för den allt snabbväxande marknaden och AMADA Sweden visade upp sina senaste innovationer och produktionslösningar när det gäller laserskärmaskiner i plåtbearbetningsbranschen.

I fokus var LCG-AJ fiberlaser, den nu så väletablerade fiberlasertekniken demonstrerades och visades i sin senaste version. Olika förbättringar som har kommit till efter tekniska framsteg av AMADA tillsammans med feedback från sina kunder.

LCG-AJ demonstrerades helt integrerad med AMADAs helt automatiserade lagersystem ASF-EU.  Detta lagersystem har en cykeltid som halverats i jämförelse med tidigare system, vilket gör den till en intressant produktionslösning tillsammans med den produktiva LCG-AJ. Denna produktionslösning genererar reducerad kostnad per detalj samt kortare ledtider.

Vidare var det stort fokus på HG hybridkantpress, HG representerar toppsegmentet inom AMADAS kantpress serier. Höghastighets hybriddrift genererar maximal produktivitet, medan det dynamiska bomberingssystemet erbjuder mycket hög noggrannhet på så väl korta som långa detaljer.

HG kantpressen är ett mycket intressant komplement till LCG-AJ fiberlaserns höga effekt, vilket gör det möjligt för användaren att dra full nytta av sin totala kapacitet.

Så vi kan konstatera att AMADA´s öppna Hus blev en klar succé. Mellan den 29 november till 1 december så visades för första gången den senaste generationen av LCG-AJ fiberlaser samt det automatiserade höglagret ASF-EU. På kantpressidan visades flaggskeppet HG och höghastighetspressen HFE3i.

Besökarna fick också möjlighet att deltaga i två dagliga seminarier. Det första seminariet som för övrigt presenterades av Matt Wood, produktchef laser, handlade om dåtid, nutid samt framtid gällande lasermarknaden, till exempel hög produktion, snittkvalitet, kostnad per detalj.  Jonas Larsson från framgångsrika Skandia Elevator AB berättade i sitt anförande om vikten av produktionsflöde och minskad ställtid.

Återkopplingen från kunderna var positiv gällande både marknadsutveckling inom plåtbearbetningsbranschen samt god orderingång. Detta återspeglades
i maskinförsäljningen då en fiberlaserlinje och tre kantpressar såldes under dagarna.

– Våra maskiner, vårt japanska produktionstänk och vår organisation är alla fullt utvecklade att hantera morgondagens krav på effektiv produktion med minskad miljöpåverkan. Med ett ständigt ökande och omfattande sortiment av plåtbearbetningsmaskiner har Amada alltid en lösning som passar kundens specifika behov. Från punktsvetsning till helt automatiserade anläggningar, kan vi föreslå en lösning som kommer att ta kundens produktion till nästa nivå, sa Per Andersson maskinsäljare som ser tillbaka på mycket bra försäljning under 2017. 2018 ser mycket intressant ut.

Vi var nyligen på BlechExpo mässan i Stuttgart. Vad är dina intryck från mässan?

– Det var mitt första besök så jag har inget att relatera till men det var en ny erfarenhet. Den jämförelsen man eventuellt kan göra är med storebror EuroBlech men det är inte samma typ av mässa. Här kommer våra svenska kunder ner om det är nära till avslut s.k. skarpt läge, till EuroBlech åker man mer av ett allmänt intresse generellt, tycker jag.

Vad visade Amada på mässan om vi ser det från ett svenskt företags perspektiv?

– Vad vi hade i montern var bl.a en stor nyhet där vi visade en ENSIS 3 kW fiberlaser med möjlighet att skära rör, Per Andersson förklarar;

– Det nya fiberlaserskärningssystemet AMADA ENSIS-3015AJ RI med dess innovativa RI-enhet (Rotary Index) och integrerad mätning av material gör det möjligt att kombinera traditionell 2D laserskärning med skärning av rör och profiler. Systemet använder den beprövade AMADA ENSIS-laserkällan och detta var en Europapremiär. Under 2018 kommer maskinen till Sverige.

Kombimaskinen använder den beprövade ENSIS-laserkällan. En helt ny funktion är bearbetningsenheten för profil- och rörskärning. Denna enhet möjliggör snabb, enkel och noggrann bearbetning av rör och andra profiler. Fiberlasern på 3 kW som är baserad på AMADA:s variabla strålstyrning anpassar sig automatiskt till materialets specifika typ och tjocklek och kan enkelt skära i vanligt stål, rostfritt stål och metaller utan järn så som aluminium, koppar, mässing och titan. Dessutom är rotary index-enheten, som är omkonstruerad och optimerad för ENSIS, utrustad med en ny generation av axlar. Detta ökar hastigheten och precisionen ytterligare, och den optimerade rörstyrningen säkerställer att bearbetningen blir i princip fri från repor.

Med den nya integrerade enheten för materialmätning, för snabb, noggrann mätning av referensytor på rör, kan utföras snabbt och effektivt. Dessutom finns det inte längre något behov av att byta linser, och byte av munstycken görs helt automatiskt. Det är därför produktionen är nästan helt avbrottsfri med AMADA ENSIS-3015AJ RI, med en kombination av hög hastighet och optimerad skärkvalitet.

Bland systemets andra huvudfunktioner finns en insamlingslåda för kapade rör och profiler, och de praktiska skjutluckorna. Detta ger användaren god åtkomst till maskinen, samtidigt som det är ett tillförlitligt skydd mot reflektioner och slagg, berättar Per Andersson om en nyheterna som väckte ett stort intresse på mässan i Stuttgart i november 2017.

Vi sticker emellan med en pressrelease/senaste nytt från AMADAs maskinbyggare

Nya generationen av Amada alpha-lasern förbättrar arbetsflödet och kvaliteten

AMADA har släppt den femte generationen av sin mycket pålitliga och populära LC-a (Alpha) lasermaskin, som är konstruerad för högkvalitativ plåtskärning med hög produktivitet. Bland maskinens huvudfunktioner finns ett nytt borstbord, som ersätter det tidigare kulbordet, en optimerad laserresonator, AMADA ADSS (Amada Digital Support System) och AMADAS senaste AMNC 3i-styrenhet. Maskinen presenterades i Europa på mässan Blechexpo 2017 i Stuttgart, Tyskland, och beställningar togs emot redan under mässans första dag.

Det nya borstbordet med hög densitet ger två huvudsakliga fördelar. Först, ökad plockrepeterbarhet när automatiska sorteringsenheten används, tack vare förbättrad detaljstöd. Detta gör Alpha V design idealisk för automatisering med dess högre hastighet vid detaljutdragning, vilket förbättrar arbetsflödet och minskar detaljkostnaderna. Skydd mot repor är en ytterligare fördel, som minskar behovet av slipning som sekundära åtgärder.

En optimerad lasermotor i nya Alpha V ger ökad skärkvalitet och skärhastighet. Dessutom ger dysrengöring förbättrad processtabilitet. Alpha V bearbetar snabbare, mer pålitligt och mer effektivt än någonsin tidigare.

Från användarens perspektiv är den senaste AMNC 3i-styrenheten speciellt konstruerad för enkel, intuitiv användning, vilket möjliggör enkel och snabb utbildning av personalen. Dessutom möjliggör ADSS kontinuerlig övervakning av maskinen och produktionen, vilket ger chansen att införa lean manufacturing och proaktiva underhållsstrategier för att säkerställa maximal drifttid.

”Nya Alpha V bygger på framgångarna för vår beprövade Alpha-laserserie, den mest framgångsrika hybridlaserskäraren globalt med fler än 3 800 enheter levererade sedan introduktionen 1993”, säger Matt Wood, Laser Product Manager hos AMADA Europe. ”Denna femte generationens maskin ökar nivån för automatiserad detaljplockning och repskydd ytterligare, samtidigt som den möjliggör samma högkvalitativa tillverkning med små utrymmeskrav.”

AMADAs Alpha V baseras på det beprövade designkonceptet med en hybridmaskin, där plåten flyttas längs X-axeln och laserhuvudet längs Y-axeln. Med denna konfiguration får användarna många unika möjligheter. Till exempel finns ingen förorening av material som orsakas av metallslagg som finns kvar på skärbordet. Denna egenskap är speciellt relevant när det gäller industrier där hygien och renlighet är viktiga, till exempel medicin och livsmedel, och eliminerar behovet av att köra två separata maskiner eller att alltid köra detaljer i samma serie, vilket gör produktionsplanering mer komplicerat.

Alpha V lämnar inte heller märken eller stänk på undersidan av detaljerna, vilket kan vara avgörande när det finns höga krav på detaljytan, som t.ex. för polerade och borstade rostfritt stål. Möjligheten att hantera stora detaljer är en annan fördel. Trots att det är en kompakt konstruktion med ett bord har Alpha V kapaciteten att genom ompositionering hantera plåtar med en storlek på 4 m eller mer. Ytterligare fördelar är ett bord med lång livslängd, inga uppstickande detaljer och enkel borttagning av detaljer med en arbetslucka.

Tack vare den höga tillverkningskvaliteten och livslängden hos AMADA-maskiner visar våra register att det finns Alpha-lasrar som fortfarande används som är mer än 20 år gamla. Även om de fortfarande fungerar tillförlitligt har branschkraven förändrats. Leverans- och kvalitetsspecifikationerna har ökat, vilket ger ett behov av högre kapacitet. Här ger maskiner såsom den nya Alpha V en högre nivå av automatisering och möjlighet att minska eller eliminera sekundära åtgärder, så de ger snabb ROI för de som är villiga att uppgradera. Många av de nya egenskaperna bygger på att vi lyssnat noga på existerande användare. Resultatet är en uppgraderad serie med lasermaskiner som kan skära material med högre hastighet, högre kvalitet och ökad användarvänlighet.

För nya användare av AMADA Alpha-hybridlaserteknik, inklusive underleverantörer, ger dessa fördelar uppenbarligen verkliga konkurrensfördelar. Den unika AMADA Alpha V är ett attraktivt alternativ för de som vill effektivisera sin tillverkning.

Matt Wood produktchef laser höll ett intressant föredrag om kopplingen mellan lönsamhet och kapacitet, kostnader, logistik och kvalitet.

Matt Wood produktchef laser i Europa, höll i intressanta seminarier som handlade om dåtid, nutid samt framtid gällande lasermarknaden, till exempel hög produktivitet, snittkvalitet, kostnad per detalj.

– Trenden är att man i branschen fokuserar på allt högre effekter men vi på AMADA menar att det handlar om att balansera investeringen. Det vi har sett hos de kunder som har investerat i fiberteologin är att man får ut mycket mer produktion per timme i lasern än man vågade tro. Därför gäller det att redan från början analysera resten av produktions flödet. Klarar den en ökade takt från laser? För vad är meningen med en snabb laserprocess om inte bockavdelning klarar av att processa i samma takt? Följden blir bara ett tryckande flöde med mellanlagring och onödig förflyttning av detaljer.

Det gäller att inte skapa flaskhalsar i produktion och därför kan det ibland vara mera lönsamt att investera i en laser med lägre effekt och ha investeringskapital över till investeringar i andra processer. Allt är dock beroende av vad man söker i investeringen?

Om det är en väsentlig produktionsökning som ska till och bockavdelning klarar av den ökade takten eller att man har utrymme för ytterligare investering, kan det mycket väl vara rätt att välja en laser med effekt på mellan 6–9 kW.

Idag är 3–4 kW populärast när det gäller tunnare material upp till 10 mm. När vi gör produktionsstudier hos våra kunder är resultat ofta att vi får ut dubbelt så mycket produktion i en ny fiberlaser på 3 kW kontra till exempel en konventionell laser på 4 kW, sa Matt Wood

– Oftast visar även våra produktionsstudier att den högsta lönsamhet är i maskiner med effekt runt 3-4 kW. Visst är det så att en maskin med högre effekt är snabbare men driftskostnad per timme ökar, energiförbrukningen är högre, dessutom kräver investeringen mer kapital. Med andra ord är det inte säkert att en maskin som skär fortare tillverkar en billigare detalj och slut är det ändå det som är mest betydelsefullt för våra kunders lönsamhet. Med andra ord ska fokus var kostnad per detaljer inte sekunder !, förklarar Peter Book försäljningschef AMADA Sweden, och kopletterar Matt Wood´s resonemang med att säga;

– Visst finns det fördelar med fiberlaser maskiner med hög effekt! Det kan att man vill åt vissa tekniska fördelar så som oxidfriskärning i till exempel 12 mm stål. Eller om man arbetar i tjockt rostfritt och aluminium, där högre effekt kan motiveras.  Den stora fördelen i dess fall är inte bara produktionshastighet utan även att man slipper sekundära processer som slipning, trumling eller blästring. I detta fall blir kostnad per detalj lägre med högre effekt.

Som ni hör är det inte lätt att välja rätt laser idag. Det finns många möjligheter. Till detta resonemang kan vi även lägga till att vi fortfarna erbjuder Co2 lasermaskiner…. Nu tänker du kanske, Varför? Är det inte fiber som gäller? Visst är det så att fiber är storsäljaren på marknaden idag med tanke på alla fördelar så som hastighet, minskade driftskostnader, stabilare skärprocess osv…. Vi har en del kunder som i sin tur har otroligt krävande kunder, mycket inom läkemedel, offshore och processindustrin som inte godkänner skärkvalitén från fiberlaser maskiner. Nackdelen som fiberlasern fortfarande har kontra Co2 laser är skärsnittsytan, där den blir grövre på till exempel rostfritt material över 3–10 mm beroende på lasereffekt. De flest accepterar denna skillnad och vi ser även marknadsstandarden har ändrats till att acceptera den lite grövre ytan. Om skärsnitts kvalitén är det viktigaste kan det vara att Co2 laser är det rätta valet.

– Man ska dock veta att det sker ständig utveckling av fiberlaserteknologin. AMADA har till exempel utvecklat ett system som heter Silky Cut som ger extremt fina skärsnitt i tjockt rostfritt som är väldigt nära Co2. Detta är en av våra fördelar då vi utvecklar och tillverkar våra egna resonatorer.  Vi har vi full kontroll av utvecklingen och själva bestämma vad vid ska lägga utvecklingsresurser på.

– 95% av laserskärmaskiner som såldes av AMADA över hela världen under 2017 var fiberlaserteknik, så det talar ändå sitt tydliga språk, avslutade Matt Wood.

Peter Book får sista orden;

– För att försvåra valet av lösning ytterligare måste man också diskutera automatiseringsnivån. När vi introducerade fiberlaser sortimentet insåg vi snabbt att våra dåvarande laddare, torn och plockare inte kunde takta i samma fart som lasern producerade…. Lösning blev att förnya hela sortimentet! Därför visade vi till exempel höglagret ASF3015 (Automatic Storage Fiber) här under vårt Öppna Hus. Med detta lager har vi halverat hanteringstiden till skärbordet. Vi kan idag erbjuda ett fullständigt sortiment med laddare, lager, plockare och sorteringsenheter anpassade till fiberlaser.

Även detta är en del i vårt tänkande med balanserad investering. Detta kommer till en intressant fråga man bör ställa vid en investering, vad kommer ge mig mest i min produktion. En hypersnabb laser med hög operatörs bemanning eller ett lasersystem som kan arbeta obemannat stora delar av dygnet, till samma investeringskostnad… Tyvärr finns det inget rätt eller fel i denna frågan utan enbart att det kan vara olika för olika tillverkare. Dock ser vi en tydlig trend på marknaden att det blir svårare och svårare att hitta duktiga operatörer. Därför tycker vi att trenden är att välja automatisering framför hastighet i själva lasermaskinen. Dels för att kunna få ut mera produktion på mindre antal operatörer men även för att få en bättre arbetsmiljö och ta bort onödiga arbetsmoment. Detta så att operatören verkligen jobbar med att ”operera” en anläggning, inte stå till exempel och sortera detaljer. För det är viktigt att vi tar hand om våra operatörer, då de är vår viktigaste resurs i produktionen.

– Det viktiga är att man analyserar vad som är rätt för varje verksamhet. Vi vet att det är många svåra frågor man ställs inför vid denna typ av investering och det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt för sin verksamhet. Där finns vi som ett bollplank, så tveka inte att kontakta er AMADA säljare för en diskussion om vad som kan vara rätt för er…

Mer information: 

www.amadasweden.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here