Med en högkonjunktur i ryggen och en överhettat industri i Tyskland, landet räknar med att under 2018 nå en tillväxt i ekonomin på med mellan 5,6 % upp mot 6,8%, öppnade METAV för 20:e gången sina portar för framförallt den nordtyska industrin med inslag från grannländerna Belgien, Holland och Frankrike. Nästan 600 utställare från 24 länder fanns på plats i mässhallarna i Düsseldorf och det kom 26 500 besökare under de fem mässdagarna mot förväntade 30 000.
Tappet beror givetvis på att många inte kan eller får åka då vi befinner oss i en ekonomisk boom i Europa för den tillverkande industrin inom metallbearbetning. Men industrin behöver fler maskiner i sin tillverkning för att klara sina orderåtaganden. På en mässa får man ofta ett bredare perspektiv på ny maskin och verktygsteknik och där finns experter so man inte har tillgång till i sin vardag.
Mässans projektledning rapporterar om flera stora maskinorder som togs på mässgolvet och som alla mässor det senaste året så präglades mässan av en publik med stor investeringsvilja och köplust. Mässor är en mötesplats som stimulerar till investeringar. Här finns även fakta som mässans projektledning undersökt att nära hälften av alla besökarna kommer att lägga någon form av order när de kommer hem. Jag själv är lite skeptisk till att man skriver det i sin rapport men så kanske det är och då är det fantastiskt.
Själv kan jag rapportera att det var tunt med svenska utställare, jag hittade egentligen bara en och det var Fumex AB som ställde ut sina arbetsmiljöprodukter och miljöteknik. Som reporter är man beroende av att förboka möten med svenska tekniker för att hitta nyheterna och/eller träffa svenska verkstäder på sitt mässbesök och få några ord att skriva hem om.
Vad jag såg och som var positivt var att se vilket fokus man lade på att försöka att rekrytera ungdomar till industrin. Här var flera tusen tonåringar inbjudan till work shops på mässan och man hade ett aktivitetstorg och föredrag som lockade många yngre. Man presenterade också många nya sätt att lära sig teknik genom olika plattformar inom mobile och e-Learning. Här fanns yngre studenter från högskolor som entusiasmerade. Alltså ungdomar som peppade ungdomar att satsa på teknikjobb. Även Tyskland har problem att rekrytera unga till industrin även om det inte är lika allvarligt som i Sverige. Som sagt stort fokus på ungdomarna på METAV.
Industrin måste nu ta ytterligare ett steg och utveckla sina tillverkningsprocesser och innovationskrafter för att hänga med i den konkurrens som råder på marknaderna. Största utmaningen för en mogen bransch är att behålla nyfikenhet, kreativitet och innovation som ofta numera kännetecknar de framgångsrika verkstadsföretagen. När det gäller Industri 4.0 som är jättestort i främst Tyskland, så såg jag på plats i Düsseldorf att den stora hypen kring digitalisering var lite nedtonad. Och jämför man med EMO mässan förra året så var det betydligt lugnare bland utställarna på METAV överlag.
Visst fanns det fler konkreta exempel på Industri 4.0 med smarta fabriker än tidigare och marknaden har helt klart mognat och har blivit mycket mer förståelig för alla. Men detta diskuterades mer på olika slutna seminarier än ute på mässgolvet. Att nu maskinsystem ”pratar” till och med operatören ger artificiell intelligens en mer tydlig betydelse. Produktionsfakta blir öppen för alla via molntjänster och mjukvara kommunicerar med hårdvara vilket ger snabba beslutsvägar och information till alla, smart produktion.
Medelstora och i synnerhet små företag har fortfarande svårt att implementera en helt automatiserad och sammankopplad smart fabrik, eftersom detta innebär mycket stora investeringar. Så man får närma sig digitaliseringen i små steg. Det gäller att hitta nyttan med det hela att man hittar sin väg till att kunna tjäna mer pengar genom att använda digitala produkter och arbetssätt. MEN vi är inte där ännu och fortfarande är det för de flesta företag traditionell tillverkning som gäller med allt mer förfinad maskin- och verktygsteknik. För även om man inte ännu är med på det digitala tåget som kör snabbt in i framtiden så kan man fortsätta att investera i nya maskiner, verktyg, teknik och utrustning.
Avslutningsvis bör vi även ta upp farorna med all data som används, samlas och där företagen kan utsättas för hot, utpressning och virusattacker. Det gäller att skydda sina nätverk och affärssystem. För som författaren och filosofen von Goethe sa, ”där det finns ett stark ljus finns också en mörk skugga”.
På mässgolvet träffar vi ett glatt gäng från Lichron AB. Vi följer med Anders Jacobsson, Anders Ernér och Magnus Chronholm till Hyundai Wias monter. Den koreanska maskintillverkaren satsar alltid på de mässor man bestämmer sig för att vara med på och i år ställde man ut 8 verktygsmaskiner i Düsseldorf.
– Vi måste få med några rader i tidningen om Hyundai-Wia´s lilla, snabba modell XF-2000 med 40 000 rpm i spindeln som fick pris för bästa nya 5-axliga fleroperationsmaskin. Man erhöll MM Award pris för bästa nya fräsmaskin på EMO förra året, ett riktigt prestigepris i mycket hård konkurrens, sa Magnus Chronholm.
– Det var den tekniska konstruktionen och uppbyggnaden som Hyundai Wia´s utvecklingsteam, placerat i Frankfurt har konstruerat maskinen för den europeiska marknaden och som du själv ser så saknar maskinen bädd. Det ”vanliga” är en vertikal spindel och vagga men här tänker man nytt, visar Anders Jacobsson.
– Det första som jag tänker på när jag ser maskinen är precision och en bra åtkomlighet. Spindeln är placerad horisontellt vilket ger en utmärkt spånavgång. Som sagt maskinen saknar bädd vilket reducerar vikten till 6 ton på maskinen. Med en kolumn får en oöverträffad dynamik i maskinen. Acceleration på 1 G i alla axlar och en noggrannhet på 0.2 my i alla axlar, säger Anders Jacobsson.
– Maskinen är även förberedd för automation där Hyundai Wia har ett färdigt koncept med magasin där griparmar hämtar och lämnar detaljer automatiskt. Maskinen kan även utrustas med traditionell industrirobot eller cobot.
– Maskinen är helt ny för Europa och det blir premiär på den svenska marknaden till Elmia mässan där vi skall visa upp maskinen i vår monter. Var svenska företag inte på EMO mässan i höstas, så har man inte sett den, så det blir spännande att se vad våra kunder tycker, säger Magnus Chronholm.
På mässan träffar jag Kenneth Sundberg som är nyutnämnd chef på WFL Millturn Technologies.
– Efter 35 år på Sandvik Coromant skall jag nu ta hand om After Market Sales vilket innebär att sälja produkter och lösningar till våra befintliga maskinägare som handlar om uppdateringar, automation, mjukvara och verktyg.
– Här på METAV visar vi våra verktyg för kuggfräsning som vi kan integrera i våra maskinlösningar. Vi pratar Prisma verktyg som bl.a är väldigt effektiva när det gäller tillverkning av kugg. Vi kan nu omvandla en Millturn maskin till en effektiv kuggfräsmaskin som klarar svarvning fräsning, slipning och kuggfräsning i en uppspänning. Här har vi nu och satsar på att hjälpa våra kunder att utöka multifunktioner på sin befintliga maskin, berättar Kenneth och fortsätter;
– Vi erbjuder ni invändig och utvändig bearbetning med olika metoder som t.ex. InvoMilling. Vi ser en trend att specialisterna på kugg behöver mer flexibilitet. Speciellt om vi pratar om mindre serier. Vi finner ingen kompromiss i detta utan vi kan tillverka kugg i våra Millturn maskiner med samma kvalitet som i en kuggfräsmaskin på marknaden idag. Allt kontrolleras idag med mätteknik som är installerad i våra maskiner.
– Vi ser också att kunderna enkelt kan ta hem kuggbearbetning som man tidigare lagt ut och får på så sätt en bättre och säkrare process. Vi kan alltså numera tillhandahålla mjuk- och hårdvara till våra kunder som behöver bearbeta kugg, här är det verkligen fråga om multifunktionsmaskiner. Stor flexibilitet, precision och möjligheten att bearbeta allting i en uppspänning, ger extremt många fördelar idag för WFL:s maskinägare.
Intressanta produktnyheter från WFL och vi lär få anledning att återkomma längre fram på året i ämnet.
HURCO visar upp sin femaxliga VC500i Det är en kompakt stabil maskin med ett rörelseområde på 520 x 450 x 400 mm och en bords diameter på 500 mm. Den har 10 000 rpm som standard.
Hurco visar upp sin TMM8i XP som är en 8 tums maskin med 65 mm spindelgenomgång, drivna verktyg och C-axel. Den nya XP versionen som visades upp har minskat i yttermått samt fått kraftigare rullstyrningar.
30 m/s snabb matning, 23% lägre energiförbrukning och den nya version 11 av Max 5 kontrollen. Likt HURCOs fleroperations maskiner, riggar och programmerar operatören maskinen snabbast på marknaden även i svarvarna enligt Håkan Conradsson som är produktansvarig för Hurco på Nordiska Wemag AB.
Den stora nyheten på METAV 2018 för HURCO, som firar 50 årsjubileum är den nya versionen av styrsystemet MAX 5 där man nu kan importera solidmodeller direkt in i kontrollen.
HURCO var först med dialogprogrammering på början 70-talet, först med att importera DXF ritningar direkt in i kontrollen på 90-talet.
Nu lanserar HURCO det första styrsystemet där man importerar solidmodeller direkt in i kontrollen för enkel och snabb programmering och simulering. Nu behöver man inte längre ett externt CAM system.
– Uppslutningen var stor och över 500 demonstrationer visades under de 5 mässdagarna, säger Håkan Conradsson.
EMUGE FRANKEN´s nya Mini-Micro fräsar med ny beläggning AlTiSin var en nyhet på METAV.
Verktygstillverkarens nya serie hårdmetall fräsar för ”Die & Mold” och i material upp till 66 HRC. Fräsarna finns från diameter 0, 2 mm och med längddiameter variation från 2, 2 : 1 till 10 : 1. Med denna variation täcker serien de flesta applikationer inom denna typ av bearbetning.
DATRON neo
– en enkel och lättanvänd höghastighetsfräsmaskin
DATRON neo är idealisk för mindre tillverkare, start-ups, små serier och snabb prototyptillverkning. DATRON neo har ett smartphone liknande interface (touch screen) med självförklarande ikoner. De självförklarande ikonerna gör att användaren tydligt och enkelt kan se kommandona för att utföra en snabb och exakt bearbetning. Maskinens aktuella status visas tydligt på en ”run screen”. Användaren kommer snabbt och enkelt igång med processen utan att det krävs flera års erfarenhet som maskinist/operatör. Det är endast 4 steg till färdigt arbetsstycke. DATRON neo är kompatibel med ledande CAM leverantörer.
DATRON neo är kompakt och har konstruerats för att kunna transporteras igenom en standarddörr. DATRON neo har en mycket liten uppställningsyta som gör att den passar i trånga miljöer.
DATRON neo är en revolutionär bland kompakta fräsmaskiner och har vunnit det tyska industridesign priset – Reddot Award 2016.
DATRON neo kommer till ELMIA Verktygsmaskiner 15-18 Maj, Monter B01:30 hos Solectro AB.
DATRON M8Cube
DATRON M8Cube är utvecklad för hög lönsamhet vid höghastighetsbearbetning av aluminium, frontpaneler, profiler, chassi m.m. Även kompositmaterial och andra NE-metaller bearbetas mycket effektivt. DATRON M8Cube utför höghastighetsbearbetning med små verktyg, vilket lämpar sig optimalt inom hightech-industrin, elektronikindustrin, flyg- och rymdindustrin, tryckindustrin, form- och modellkonstruktion samt för underleverantörer inom automobil.
DATRON M8Cube innebär många fördelar för produktionen. En av fördelarna med DATRON M8Cube är att den har en stor bearbetningsyta på en liten uppställningsyta. Den är mycket gynnsam i anskaffning och har ytterst låga driftskostnader. Andra viktiga fördelar är korta ställtider och en låg energiförbrukning.
DATRON M8Cube har vunnit det tyska industridesign priset – Reddot Award 2013.
DATRON M8Cube kommer till ELMIA Verktygsmaskiner 15-18 Maj, Monter B01:30 hos Solectro AB.
NEXT – En lättanvänd smartphone liknande mjukvara.
Datrons nya mjukvara NEXT gör bearbetningsprocessen mer lättanvänd. Med NEXT får man ett smartphone liknande interface (touch-screen) med självförklarande ikoner. Med en svepning på pekskärmen aktiveras en integrerad kamera. Kameran och en 3D-probe hjälper till att minimera både ställtid och eventuella operatörsfel. På bara fyra steg har man ett färdigt arbetsstycke. CAM-assistenten guidar användaren genom programmet och verktygshanteringen. Alla verktyg visas med information om typ, dimension och plats. Det rätta verktyget är valt på bara några sekunder och arbetsstycket ställs in lika snabbt. Sist utförs en 3D-simulering av arbetsstycket innan fräsningen påbörjas, det vill säga en form av förhandsvisning av resultatet redan innan fräsningen har påbörjats.
Med NEXT kan en nybörjare inom fräsning snabbt och enkelt lära sig bearbetningsprocessen. Med NEXT kan alla lära sig att använda en höghastighetsfräsmaskin.
– Nischade produkter är vår standard, alltid med kvalitet och precision i fokus. Vi representerar endast tillverkare med bevisad exceptionell kompetens inom sina respektive teknikområden säger Jürgen Engelbrecht till mig när vi besöker en av Dankabs premiumagenturer, den schweiziska maskintillverkaren Fehlmann monter på METAV.
– Vår affärsidé formulerades redan när företaget startade, och har inte ändrats sedan dess. Att erbjuda nischade maskiner och verktyg ger oss mer tid och engagemang än om vi vore inriktade inom segmentet standardmaskiner.
Det är delvis ett nytt Dankab Verktygsmaskiner AB jag möter på mässan för den förre ägaren Johan Rydström har pensionerat sig och nya krafter har gått in som ägare. Jürgen Engelbrecht, Paul Roos och Henrik Bohlin är nu ägare till bolaget. Tillsammans har de många års erfarenhet av branschen och kompetens finns det gått om.
– Fehlmann erbjuder högsta kvalitet och precision i alla sina maskiner. Från den enkla P-20 till fullautomatiska produktionsceller med pallettmagasin, robotladdning och stora verktygsmagasin, säger Paul Roos.
I fokus i montern ser vi Fehlmann VERSA 645 Linear som bearbetar
i 5 axlar med högsta precision.
– Maskinen är ett mästerverk utifrån högsta kvalitet och precision. Tillverkad i Schweiz av maskinbyggare som ser maskiner som hantverk. Fabrikatet är relativt okänt i Sverige men har funnits på den svenska marknaden i olika omgångar och ser man maskiner ute i industrin så är det enkla fina manuella borrmaskiner. Nu satsar vi på Dankab på detta fabrikat och erbjuder svensk industri inom Medical, Aerospace och verktygsmakare, något utöver det vanliga. Maskinen kommer att visas på mässan Elmia Verktygsmaskiner i maj i Jönköping
Vi går vidare till WEILERs monter på METAV. En agentur som är ny hos Dankab sedan EMO 2017.
– Här har du maskiner för prototyper och få stycks produktion av långa detaljer upp till 12 meter. För att klara effektiv producera inom få styck produktion, så är det styrsystemet som är speciellt. Enligt mig det bästa systemet på marknaden idag för att göra ett program för en bit. Siemens i botten med WEILERs egna mjukvara – styrt i cykler kallar man det när kunden gör ett program för varje operation på sin detalj. Det fina med maskintekniken är att du tar ut verktyget efter varje operation, enkelt, in och mäta, byta verktyg och lätt att programmera, säger Paul Roos.
Presumtiva kunder är verktygsmakare, verkstäder som tillverkar lite större axlar som exempel.