Inom svensk industri finns flera anrika företag, bland annat Konrad Eriksson & Co i Nybro som i slutet av maj firade 100-årsjubileum. Inför jubileumsåret 2021 har företaget investerat i kantpressen SafanDarley E-Brake 35T Premium från maskinsäljaren Din Maskin. Samtidigt som företaget hyllar sin historia och investerar i nytt genomförs en förändring i ägarstrukturen där Tommy Lundgren nu ensam driver företaget vidare.

Nästan exakt där riksväg 31 och Kust till Kust-banan korsar varandra i småstaden Nybro ligger Konrad Eriksson & Co som med en lång erfarenhet av plåtbearbetning erbjuder allt inom laserskärning, svetsning, kantpressning, bultsvetsning och stansning. Maskinparken uppdateras kontinuerligt där den senaste investeringen är en ny SafanDarley-kantpress från Din Maskin.

– Det är viktigt att hela tiden uppgradera sin maskinpark och hänga med i utvecklingen. När vi skulle byta en äldre kantpress mot en ny var det naturligt att välja en Ergo från SafanDarley då vi har en likadan press sedan tidigare samt en större kantpress från SafanDarley, berättar Tommy Lundgren, företagets ägare och ansvarig för teknik och utveckling.

– SafanDarleys kantpressar är lättarbetade med snabba ställtider och lite bekymmer. Vi är jättenöjda med alla tre.

Att Konrad Eriksson & Co har en lång och gedigen erfarenhet inom plåtbearbetning är egentligen en underdrift. Företaget grundades för hundra år sedan – efter första världskriget och den efterföljande pandemin – och registrerades vid Länsstyrelsen Kalmar län den 26 maj 1921 enligt registreringsbeviset som idag är upphängt på väggen i personalmatsalen. Det var Konrad Eriksson med två kompanjoner som startade verksamheten, vilket också blev företagsnamnet som har levt kvar genom åren.

– Vi har fått förklarat för oss att det var ganska tuffa tider efter första världskriget, det var svårt att få jobb, och då bestämde sig herrarna för att starta en egen verksamhet. Redan från start låg fokus på plåtbearbetning. Efter kriget fanns stort behov av husgeråd och formar i bleckplåt.

– I slutet av maj fyllde vi alltså hundra år. Tyvärr kunde vi inte bjuda hit kunder för att fira jubileet utan vi samlade personalen och firade här på företaget med lite god mat.

Företaget tillverkar små serier inom järnplåt, allt från 0,1 till 10 millimeter, till fordonsindustrin, möbelindustrin och belysningstillverkare.
Felix Persson kör laserskärmaskinen Prima DOMINO 3D från Din Maskin.

Verksamhetens historia sitter bokstavligen i väggarna. I matsalen är inte bara registreringsbeviset uppsatt på väggen. Prislistan från 1930-talet talar om att tvåliters fotogenkannor kostade 80 öre styck, sockerkakformar låg på 45 öre styck medan runda diskbaljor på åtta liter kostade 80 öre styck. På väggen hänger även en tavla med ritningar över lokalen som nu är matsal, men som vid flytten hit 1951 rymde både produktion och ett litet kontor. Kontoret användes senare av Leif Edsenius, Konrad Erikssons barnbarn, som drev företaget mellan 1978 och 2008. Genom decennierna har företaget växt organiskt och anpassat sig efter nya tider och förutsättningar. Redan 1989 valde Leif, som var tekniskt intresserad, att investera i en laserskärmaskin. Uppdraget att köra maskinen gick till en nyanställd ung kille.

– En kväll när Leif höll på att installera maskinen kom jag förbi för att söka jobb och även om jag inte hade jobbat med metall innan så tyckte han att jag skulle köra den. När han sedan byggde ut verksamheten med åren och skaffade fler laserskärmaskiner fick jag allt större ansvar, säger Tommy.

En av kunderna, då som nu, var Örsjö Belysning där Per Thydén i början av 2000-talet var produktionsansvarig. När Per, som fick en bra kontakt med både Leif och Tommy, besökte företaget en vårdag 2008 frågade Leif om han ville ta över hans familjeföretag.

– Jag visste då att Konrads var ett välskött bolag och svarade att om Tommy går in som delägare så är jag intresserad. Precis vad jag hade tänkt svarade Leif. Det var ett klokt drag eftersom jag och Tommy kompletterar varandra så bra, berättar Per.

– Tommy han kan allt om maskiner, medan jag har mer kunskap och erfarenhet av det administrativa arbetet. Sen är vi båda sådana att vi trivs bäst när vi får stå ute i verkstaden och arbeta praktiskt.

Per Thydén (till höger) lämnar över sina arbetsuppgifter, bland annat planering och inköp, till nyanställde Jan Ekström.
Per Thydén (till höger) lämnar över sina arbetsuppgifter, bland annat planering och inköp, till nyanställde Jan Ekström.
Ägaren Tommy Lundgren trivs bäst med att arbeta i produktionen. Konrad Eriksson & Co har nu två SafanDarley E-Brake 35T Premium. Maskinerna är fri från hydraulik, vilket gör att operatörerna slipper risken för oljeläckage samt hantering av miljöpåverkande olja.
2015 investerade företaget i en E-Brake kantpress med mycket kraft, 80 ton, och möjlighet att leverera detaljer på upp till 2,5 meter med hög kvalité. En maskin som Per Thydén har kört mycket.

Tommy och Per fick dock en tung start. Bara några månader efter övertagandet svepte finanskrisen över världen. Telefonerna slutade plötsligt att ringa och de nya ägarna blev tvungna att nästan direkt säga upp både personal och olönsamma avtal.

– Då mådde vi inte så bra. Med facit i hand var det faktiskt en nyttig upplevelse. Vi var tvungna att se över våra kostnader och gå igenom alla avtal. När konjunkturen sedan vände var vi starkare än förut, säger Per.

– Det gjorde nog också att vi var bra rustade för den här pandemin där allt bromsade i början, men där industrin snabbt kom igång igen. Nu är det full fart. Det känns som att fordonsindustrin, där vi har kunder, tänker köra ifatt det som de förlorade förra året.

Förutom fordonsindustrin tillverkar företaget plåtdetaljer till möbelindustrin och belysningstillverkare. Konrad Eriksson & Co är specialiserade på små serier inom järnplåt, allt från 0,1 till 10 millimeter. Både Tommy och Per lyfter gärna fram personalen, där många har arbetat i flera år inom företaget.

– Vi har tur som har både lojal och duktig personal som tar eget ansvar. Hos oss är det ingen som sitter på kontoret och bereder jobben och sedan lämnar över en sticka till operatörerna. Här är operatörerna delaktiga hela vägen. Det är dem som kan maskinerna och utförande bäst, och det är också dem som då ska rita och programmera jobben.

Sedan deras första gemensamma investering i ett laseraggregat 2009 har Tommy och Per köpt tre SafanDarley-kantpressar och laserskärmaskinen Prima DOMINO 3D från Din Maskin samt även en stansmaskin, en gradsax och bytt ut styrsystemet på tre äldre laserskärmaskiner som är specialanpassade efter företagets produktion. Den senaste investeringen – kantpressen SafanDarley E-Brake 35T Premium – levererades i början av 2021. Tommy berättar att SafanDarley E-Brake erbjuder bra ergonomi för operatören och utmärker sig för sin servoelektriskt drivna pressbalk som möjliggör hög presshastighet och noggrannhet.

– Det underlättar att ha tre kantpressar från samma fabrikat med samma verktyg och styrsystem. Nu har vi två Ergo som kan ta längder upp till 1250 millimeter, och en större press som tar 2500.

– Sen har vi en bra relation med Din Maskin, i allt från beställningar till service. Eftersom SafanDarley firade jubileum förra året fick vi en bra prislapp. Nu kör den för fullt.

Under sommaren går Konrad Eriksson & Co in i en ny epok där Tommy blir ensam ägare av företaget. Per väljer att dra sig tillbaka, ett beslut som han beskriver som både skönt och vemodigt.

– Det är många känslor. När jag skulle berätta för personalen blev jag lite för känslomässig, jag känner så mycket för dem och företaget. Vi har gått igenom mycket tillsammans.

– Det känns dock skönt att lämna över till just Tommy och veta att Konrads finns kvar i Nybro i många år framöver. Sedan en månad tillbaka har vi anställt Jan Ekström som ska ta över mina arbetsuppgifter och det känns som en bra rekrytering, säger Per som ska ägna mer tid till familjen och sommarstugan på Öland.

Tommy berättar att han tänker driva företaget i samma anda och fortsätta investera för att ligga i framkant inom plåtbearbetning. – Nästa steg är nog att investera i en större fiberlasermaskin, men det kommer dröja ett tag då vi först behöver bygga ut våra lokaler. Just nu är vi lite trångbodda.

Operatörerna gillar SafanDarleys styrsystem. E-Brake förbrukar bara energi när pressbalken rör sig, det vill säga inte i stand-byläge, och har en mycket låg energiförbrukning.
Kamindetaljer bockas till kunden.
Operatör Ola Rosén bockar kamin-detaljer i den nya Ergo-maskinen.
Operatör Ola Rosén bockar kamin-detaljer i den nya Ergo-maskinen.
Den servoelektriska pressbalken möjliggör höga presshastigheter med extrem noggrannhet.
Tommy Lundgren och Per Thydén visar upp SafanDarley E-Brake 35T Premium.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here