På fotot framför maskininvesteringen ser vi Anders Jacobson Lichron AB, Ulf Thörne verkstadschef, Pontus Janerstål ansvarig skärande bearbetning och Anders Olsson vd och ”slottsnarr”.

Vi träffar vd och verkstadsägaren Anders Olsson som jag måste säga, är en man fylld med mycket energi. Vi skall samtala om hur man driver verkstad på ett effektivt sätt. Men det är också komplext och kräver mod, kunskap och att man har lite jävlar anamma som Anders uttrycker det.

Idag när vi hälsar på har Anders slutat snusa så han är extra allt för att uttrycka det. En verkstadsägare som ser en stor potential och framtid i sin bransch. Så förutsättningarna är goda till att vi får ett intressant möte som det skall visa sig innehålla ovanligt många skratt. Att bara få höra historien om hur Anders hamnade i Partille igen, efter många års jobb på Irland är värt trycksvärtan i tidningen många gånger om.

Så hur gick det till att du hamnade här som ägare till den här verkstaden, frågar vi Anders Olsson?
– Vi får gå tillbaka till 2010 och jag arbetar på Irland när en kompis ringer mig och säger att han sett en verkstad till salu på blocket. Och nu tycker han att det är ett bra tillfälle för mig att avsluta och flytta hem till Sverige igen.

– Ok, sa jag men skall jag med på denna affär så vill jag se hur det ser ut, så jag ber min kompis ta 100 – 150 kort på verkstan, allt från toaletter och lunchrum till väggar, maskiner, golv, tak allt, allt skall fotas. Gillar jag det jag ser så åker jag hem och vi är verkstadsägare, säger jag till min kompis.

– Han skickar mig alla kort och det är t.o.m 20 kort på ägaren, hahaha och vi bestämmer oss för att köpa verksamheten. Och 6 månader senare så är vi på plats och skall börja jobba. Här stod vi nu och i överenskommelsen var det också att vi skulle få hjälp av en 70-årig duktig svetsare som jobbade där. Inga problem men tyvärr, så gick han och dog efter ett kort tag. Det blev bråttom för mig att lära mig svetsa kan man säga. Det gick bra och vi var igång och jobbade som jag minns det, natt och dag.

– På den vägen är det och här står vi idag 11 år senare och vi har på 10 år gått från 2 miljoner i omsättning till att 2020 omsätta 33 miljoner, säger Anders Olsson stolt och vi på redaktionen kan inte annat än imponeras.

– Vi måste också nämna Emil Fernerud som började arbeta här 2013 och som är delägare sedan 2016. Han är fantastisk och utan den mannen så hade inte RPS funkat.

Så vad händer nu?
– Vi måste få mer ordning och reda för nu är det expansion som gäller. Vi är sedan 2019 ISO certifierade och har precis skaffat Monitor ERP System, säger Anders Olsson.

MONITOR är ett komplett affärssystem som ger kontroll över hela verksamheten. MONITOR består av olika moduler som tillsammans täcker alla aktiviteter i ett tillverkande företag.

Tillverkningsmodulen är hjärtat i MONITOR. Systemet är optimerat för just till¬verkning och produktions¬planering. Här sätter man upp beredningar, gör viktiga kalkyler och lägger sina tillverknings order.

– Vi lider av växtvärk och behöver strukturera upp oss för att bli mer effektivare i vårt arbete, här finns mycket att göra och med ISO-certifieringar och nytt affärssystem från MONITOR så är vi redo för nya utmaningar.

– Vi skall fortsätta att satsa på den skärande bearbetningen och behöver så småningom i en snar framtid investera i en fräsmaskin och en svarv till.

Har ni inte hängt med så kommer här ytterligare information om företaget RPS som är en förkortning för Rostfri Plåt & Svetsservice AB.

Verkstan grundades redan 1960 och har under 60 år jobbat med tillverkning och svetsning. Man har under åren anpassat sig efter kundernas önskemål och kompletterat företaget med skärande bearbetning och konstruktion. Företaget har idag tre egna konstruktörer och flertalet samarbetspartners.

– Vi har sedan flera år tillbaka jobbat med lösningar till tågindustrin. Och lyckats bygga upp bra erfarenhet och kunskap inom detta område.

Vi har under 2019 certifierat oss enligt ISO9001, ISO14001, ISO3834, EN15085-CL1 för att kunna växa och bli en bättre samt mer heltäckande leverantör, förklarar vd Anders Olsson.

Ny fleroperationsmaskin höjer kapaciteten
i verkstaden inom den skärande bearbetningen.

Anders Jacobson maskinsäljare hos maskinleverantören Lichron AB är med på mötet och vi skall prata maskinaffärer med Anders O. och Anders J.

– Som sagt vi behövde investera inom skärande bearbetning och vi har sedan tidigare en maskin levererad av Lichron, så det föll naturligt att vi kontaktade dem för att se vad de kunde erbjuda. Maskinoperatören Pontus Janerstål berättade att hans erfarenheter av Lichron är att de har en mycket hög servicenivå och det är mycket viktigt för oss, säger Anders Olsson.

– Så jag kontaktade Anders J. på Lichron och vi fick flera olika alternativ som skulle kunna passa våra krav. Alltid bråttom när man bestämmer sig för att investera, det känner säkert många verkstadsägare igen sig på och vi fick ett mycket bra erbjudande med kort leveranstid.

Vi ställer några frågor till Anders Jacobson om RPS val av maskin och hur man kom fram till att det var ”rätt” maskin för utvecklingen av den skärande bearbetningen som är progressiv.

– Vi på Lichron har ett stort sortiment av verktygsmaskiner från många olika länders maskinbyggare och här föll valet på taiwanesiska AKIRA-SEIKI som tillverkar kostnadseffektiva fleroperationsmaskiner med x-rörelser från 400 – 3 000 mm. Spindelkona 30, 40 eller 50. På optionslistan finns all tänkbar utrustning, informerar Anders J.

Så berätta om maskinen AKIRA-SEIKI SV 1050 som blev den modell som RPS AB i Partille valde.
– Till att börja med kan jag nämna att SV-modellen är Akira-Seikis värsting modell med fokus på hastighet, kraft och noggrannhet. RPS har investerat i en maskin som de kan växa i och utrusta vidare när behoven uppstår. Just den här maskinen är utrustad med en 15 000 rpm spindel med 35 bars skärvätsketryck genom verktyg.

Snabb matning ligger på 48m/min, så att det går fort att förflytta sig de 1 050 mm som X-axeln mäter. Lägg därtill en mängd utrustning, styrsystem efter kundens önskemål, allt förpackat till ett bra pris, så förstår man våra framgångar med AKIRA-SEIKI i Sverige, säger Anders J.

Vad är viktigast att tänka på när man skall välja en maskin som i detta fall med RPS, vilka var förutsättningarna och hur tänker du i och runt i kring en maskinaffär?
– Viktigast är att vara lyhörd för vad kunden säger, många parametrar spelar roll och priset väger givetvis ofta tungt, eller rättare sagt priset i förhållande till vad vi levererar. Man får heller inte underskatta personkemin. När jag säljer en maskin börjar resan, en resa som ofta blir ett långvarigt samarbete med kunden där vi gör allt vi kan för att maskinen skall leverera det den ska under sin livstid, säger Anders J.

Vad jag förstår så var detta en demomaskin som ni hade ståendes i utställningshallen i Skövde. Och här var leveranstiden också avgörande att det blev just denna modell?
– Anders på RPS håller ett tempo som gör att man inte tänker sig lång väntan på maskinen. Vi valde en maskin från vår kombinerade utställningshall och teknikgymnasium, RPS kom förbi och kände på prylarna och så var vi överens, svarar Anders J.

Och slutligen hur går det i industrin för tillfället. Det är många positiva rubriker om att svensk industri investerar för fullt?
– Vi behöver verkligen inte vara sysslolösa, just nu är det fantastisk kul att verka i branschen. Människor och företag vädrar morgonluft och stämningen är på topp. Lichron rustar för hösten och söker nu fler servicetekniker till vårt härliga gäng, svarar Anders J.

Anders Olsson visar upp några av de detaljer som man tillverkar till tåg och transportsektorn.
På väggen fångade fotografen en klassisk produkt, PosiStop som är ett materialanslag för svarvchuckar. Ersätter alla former av distanser som vanligen används vid svarvning av korta arbetsstycken för att undvika kast. PosiStop ersätter mjuka backar vilket kraftigt reducerar riggningstiden.
Anders Jacobson intill AKIRA-SEIKI SV 1050.

***

Presstopp!

I slutet på maj var det dags för nästa investering hos RPS – en Hyundai-Wia HD3100SY med stångmagasin samt en 4:e axel till sin AKIRA som vi berättar om i artikeln. – Svarven är en kraftfull plangejdsmaskin med 12” chuck, subspindel och Y-axel. Även denna maskin fanns för snabb leverans från Tech Cube i Frankfurt där man har sitt Europalager, säger Anders Jacobson maskinsäljare på Lichron AB.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here