Fler i familjen Paunovic är nu samlade på fabriken i Kungsängen och arbetar på företaget.
   – Vi är gröngölingarna, i Småland kallas vi väl för pallungar har vi hört, skrattar de och deras härliga humör smittar av sig.
På fotot ser vi blivande produktionstekniker/operatörer och varför inte framtidens verkstadsägare; Leo Paunovic, Simon Paunovic, Stefan Paunovic och Ivan Paunovic.

På Microprecision i Kungsängen är det de snävaste toleranserna som gäller. Sakta men säkert omvandlades så den lilla blygsamma verkstaden med manuella maskiner till dagens stora och moderna industriföretag Microprecision AB, med avancerade tillverkningsmetoder av ofta komplexa detaljer med my-precision och kunder inom alltifrån läkemedelstillverkning till gruvnäring. Största kunden omsättningsmässigt är Atlas-Copco. Dagens Microprecision har cirka 70 personer på sin anställningslista och har en betydande omsättning.

– Vårt mål var att omsätta 100 miljoner under 2019 och det klarade vi. Och nu tar vi nästa steg. Vår bransch är investeringsintensiv. Vi måste hela tiden hänga med i teknikutvecklingen säger Microprecisions ägare Rade Paunovic som är lågmäld och sympatisk. Och driven och stolt.

Vi brukar fråga våra intervjuoffer vad som är det bäst de gjort under sin yrkeskarriär och Rade svarar.
– Det bästa jag gjort var valet jag gjorde att jobba i verkstadsindustrin. När jag tog över min fars verkstad och började bygga upp en verksamhet lite mer storskaligt. Och att få leda människor och se dem utvecklas. Det är också ”kittlande” att varje dag möta nya utmaningar och lösa problem, våga ta risker, det passar min personlighet.

Och det sämsta beslutet som du gjort under alla år?
– Ja då handlar det om en felrekrytering som jag gjorde. Det kostade kraft och gav negativ energi men det löste sig till slut, det var nog också lite mitt fel, säger Rade ödmjukt.

Personalen är viktig, familjen är allt.

Vi kommer under vårt samtal in på att det är relativt enkelt att köpa in maskiner och den utrustning man behöver men det svåra är att hitta medarbetare med rätt kompetens.

– Här i Stockholmsområdet är det extra svårt där tjänstesektorn lockar med välavlönade kontorsjobb. Vi samarbetar med industritekniska gymnasier och tar in praktikanter och idag har vi fem lärlingar på verkstan. Och vår personal är viktig för utan den är vi ingenting. Vi är nu inne i en föryngringsperiod bland verkstadspersonalen, då flera av våra trotjänare har gått i pension och fler kommer att gå i pension de närmaste åren.

– Familjen betyder allt och mycket glädjande är då att jag har fått mina söner att börja arbeta på verkstan. Min bror Mille Paunovic som är platschef på vår protypverkstad Filmeko AB som ligger granne med oss. Han har också lyckats att få sina söner intresserade och engagerade i företaget så nu hoppas vi att den andra generationen Paunovic kanske vil ta över i framtiden, säger Rade.

Du sa att din bror arbetar på Filmeko vad handlar det om?
– Ägaren till Filmeko ville gå i pension och undrade om jag var intresserad av att köpa företaget. Det var intressant på så sätt att då har vi också en protypverkstad av högsta klass och jag såg det också som ett sätt att expandera vårt erbjudande till våra kunder, säger Rade.

Vad jag förstår av vårt samtal, så vill du växa organiskt men också med uppköp av intressanta verkstadsföretag. Du köpte Mecona Teknik med 10 anställda för några år sedan, hur resonerade du där?
– Som vi sagt tidigare så är det svårt att hitta kompetent personal och med denna affär, så fick jag tillgång till duktiga tekniker och operatörer med rätt kompetens, plus att vi också fick maskiner för längdsvarvning som vi inte haft i eget hus tidigare, förklarar Rade.

Så om jag fattat rätt så är det lite av ”proppen ur” just nu. Du har på fem år köpt två verkstäder, du har investerat i sex nya maskiner, två längdsvarvar från Tsugami och fyra stycken 5-axliga fleroperationsmaskiner från Hedelius varav två är med robotcell. Och du investerar i er fabrik i Serbien med 6 stycken nya Enshu fleroperationsmaskiner också dem levererade av Maskin Fransson.

– Det som jag har lärt mig under resans gång är att man måste investera för att växa och du som företagsledare måste ha förändringskraft. Investerar du inte så är du snart förbisprungen av något annat företag som investerat i avancerad produktionsteknologi och säkrar på så sätt sina leveranstider och sin kvalitet. Många företag har kanske inte investerat i ny maskinteknik på 10 år vilket gör att man inte kan, enligt min uppfattning, upprätthålla rätt kvalitet på det man tillverkar alla gånger och då är det bara att stänga igen och gå hem, order efter order går till andra verkstäder, säger Rade Paunovic.

Vi skall prata mer med Rade om hans senaste maskininvesteringar i fyra 5-axliga Hedelius (två med robotautomation från MARAB) och vi skall prata med maskinsäljaren Daniel Andersson hos leverantören Maskin Fransson som sålt maskinerna. Och då blir det mycket teknikprat.

Automatisering är nu på plats och det kommer att bli mer av det i framtiden.
   – Vi måste köra mer obemannat och utnyttja fler timmar per dygn. Här kan cellerna stå och producera medan vi är hemma och kollar på fotbollsmatcher på tv, skrattar Rade.
Och han säger i nästa mening med mer allvar.
   – Skall vi få den yngre generationen intresserad av att jobba i verkstadsindustrin så måste vi automatisera mera. Tråkiga arbetsuppgifter måste vi ta bort och erbjuda en allt mer datadriven produktion, tänker Rade.

Men först lite bakgrund; 

Microprecision AB grundades 1975 och är en systemleverantör inom finmekanik som omfattar tillverkning och montering av produkter i såväl korta som långa serier och bearbetar de flesta material. Som en systemleverantör så tar man ansvaret för hela tillverkningsprocessen från bearbetning i svarv- och fräsmaskiner till efterbehandling, montering och kvalitetsstyrning.

Kundkretsen består av svenska och utländska företag inom telekommunikation, hydraulik, pneumatik, elektronik, bilindustri, försvar, medicin m.m. Den höga tekniska standarden på maskinparken och den kunniga personalen säkerställer högsta möjliga kvalitet och precision. Man arbetar konstant med att utveckla och tillvarata medarbetarnas kompetenser. Tillsammans med kunderna utvecklar man produkter från prototyp till serieproduktion.

Microprecision har huvudkontor, produktion och lager i egen fastighet om 4 000 kvm i Kungsängen strax norr om Stockholm. Företaget arbetar enligt ISO 9001 och på alla kvalitetsmanualer finns instruktioner för materialhantering, MPS, tillverkning, kontroll, miljö och ansvar.

Maskinleverantören och
5-axlig maskinteknik och automatisering

Maskin AB Fransson är en huvudleverantör av verktygsmaskiner till det högteknologiska verkstadsföretaget
i Kungsängen. Och Rade har köpt många maskiner genom åren av olika fabrikat.

Varför behöver man investera i nya maskiner. Ja det finns många olika anledningar. I detta fall med köpen av de fyra nya 5-axliga fleroperationsmaskiner från Hedelius så har det sin bakgrund i att man helt enkelt slitit ut ett antal 5-axliga Quaser som gjort spån i 3-skift under alla år.

– Vi försöker och vi använder våra maskiner extremt många timmar. Quaser har en fantastisk kvalitet och driftsäkerhet men nu blev underhållet för dyrt och det var dags att köpa nytt, säger Rade Paunovic.

För fyra år sedan fick Maskin Fransson möjligheten att knyta till sig den tyska maskinbyggaren Hedelius. Så här löd pressmeddelandet;
”Vi på MaskinFransson är stolta över att ha fått förtroendet att representera Hedelius i Sverige. Företaget som ligger
i Meppen i nordvästra Tyskland grundades 1967 och är en välkänd tillverkare av 3-axliga och 5-axliga fleroperationsmaskiner. Maskinerna kompletterar vårt befintliga program på ett bra sätt och vi ser en stor potential i Hedelius.”

– Vi är alltid intresserade av ny maskinteknik och låser oss inte vid ett fabrikat. Vi vill ha bästa teknik för bästa pris och när Daniel Andersson som kommer på besök ibland så informerade han oss om att man nu säljer Hedelius och det lät så intressant att vi åkte ner fabriken i Tyskland, berättar Rade.

– Jag har varit och hälsat på många maskinbyggare i världen och sett det mesta men faktiskt så imponerade tyskarna med sin fina fabrik. Jag blev riktigt imponerad och när vi kom hem så ville jag veta mer om Hedelius.

– Hedelius har en mycket intressant maskinmodell av 5-axliga fleroperationsmaskiner som heter ACURA. Finns i tre storlekar och har blivit en försäljningssuccé över hela Europa.

– Vi har köpt många maskiner från Maskin Fransson genom åren och vårt samarbete är mer än gott så vi är trogna kunder. Service och support från dem är den bästa och det bidrog givetvis till att vi var beredda att köpa ett nytt fabrikat till verkstaden.

Daniel Andersson är en engagerad maskinsäljare som visat framfötterna på marknaden. Han är mycket uppskattad av kunderna och är numera också en etablerad maskinsäljare med många intressanta maskinaffärer på sitt CV.

– Jag har nu arbetat som maskinsäljare i 10 år hos Maskin Fransson och vi har ett mycket intressant och brett agenturprogram. Det finns en stor marknad för våra maskinagenturer varav många kommer från maskinbyggare i Japan och Taiwan, säger Daniel.

Vad har man investerat i och vi kanske skall ta det i kronologisk ordning för det visade sig att efter att Microprecision köpt en Hedelius, så köpte man två till med automatisering och hösten 2020 köpte man en fjärde maskin från Hedelius och Maskin Fransson. Så vi frågar maskinsäljaren Daniel Andersson vilka modeller och varför?
2018 levererades den första ACURA 55 RSA till Microprecision. 2019 levererades ytterligare 2 st ACURA 55 RSA, denna gång var båda utrustade med MARAB robotceller. 2020 levererades den 4:e ACURA maskinen, denna gång den större modellen ACURA 65.
– RSA modellen har en förlängd spindelnos, vilket ger ett minimi-avstånd mellan spindelnos och bordscentrum i horisontellt och vertikalt läge på endast 60 mm, vilket ger kunden möjlighet att använda sig av väldigt korta verktyg. Det finns heller ingen risk för interferens mellan spindel och bord.
– Samtliga av Microprecisions ACURA-maskiner är utrustade med HSK63-spindlar med 18000 rpm och de är fullutrustad med skalor i alla axlar, 65 verktygsplatser, simultant 5-axliga, laser för verktygsinmätning samt spindelprob med Kinematik-mjukvara, berättar Daniel och fortsätter;
– Utmärkande för ACURA-maskinerna när det kommer till automatisering är att de är extremt kompakta med väldigt tilltalande ergonomi. All automation, oavsett om det gäller pallet-laddning eller om detalj laddas via robot från maskinens sida, kan ske så att operatören alltid har full access till operatörsdörren. Det innebär till exempel att operatören när som helst kan stänga av automationen och köra en ”panikdetalj” utan några långa stillestånd.
– De två automatiserade maskinerna hos Microprecision är utrustade med MARAB robotceller där roboten laddar och även vänder detaljen för att köra andra tempot. Båda maskinerna har ett flertal fixturer där operatören kan byta palett för att sätta upp de skruvstycken som passar bäst för respektive produkt. Med hjälp av lasern kan maskinen även automatiskt detektera verktygsbrott och kalla in ett systerverktyg.
– Hedelius ACURA har en egen patenterad verktygsväxlararm med inbyggd säkerhet. Dessutom finns en mekanisk inbyggd säkerhetslösning på Z-axeln för att förhindra krockar, denna lösning är konstruerad så att maskinen går i nödstopp så fort en givare i toppen av Z-axeln ger utslag. Själva maskinkonstruktionen är mycket genomtänkt, det extremt stabila fundamentet är konstruerat för att ta emot väldigt stora krafter och samtliga modeller utom ACURA 50/55 kan utrustas med en 50 kW spindel.

På bilden ser vi från vänster till höger; Maskinoperatör Torsten Karén, Rade Paunovic företagets ägare, maskinsäljare Daniel Andersson och nyanställd fabrikschef Mauricio Sepulveda.
På bilden ser vi från vänster till höger; Maskinoperatör Torsten Karén, Rade Paunovic företagets ägare, maskinsäljare Daniel Andersson och nyanställd fabrikschef Mauricio Sepulveda.

Spindelkonstruktionen
eliminerar värmeproblem

Utmärkande för ACURA är att spindelpaketet ej sitter monterat direkt på Z-axelgejden. Hedelius har medvetet distanserat spindeln för att eliminera problem med värme från spindeln som sprider sig till Z-axelgejden. I mer traditionella konstruktioner leder detta till att en maskin växer och blir måttinstabil, vilket man slipper med Hedelius konstruktion. Tack vare denna distansering så är både bredden och längden mellan Z-axelns gejder större vilket ger maskinen en ökad stabilitet, avslutar Daniel Andersson maskinsäljare på Maskin Fransson.

Och vi fick mycket och intressant information om maskinbyggaren Hedelius, så nu vet vi och ni läsare mer än tidigare.

Vad är de ”små” trenderna på marknaden just nu?
– Vi på Maskin Fransson ser att våra leverantörer har lyssnat på marknadens önskemål om ökad automation”, säger Daniel Andersson. Interface för att kunna knyta ihop maskiner med automationslösningar från tredjepartsleverantörer har funnits under en längre tid, men sedan en tid tillbaka ser vi också fler och fler färdiga kompletta automationslösningar som maskintillverkarna själva bygger och levererar.

Så hur går affärerna idag frågar vi Rade innan vi går ut i verkstan och tittar på de 5-axliga maskinerna från Hedelius.
– Det går riktigt bara och våra satsningar som beskrivs i detta reportage har blommat ut. Som det ser ut så gör vi all-time high mars månad, alltså bästa månaden i företagets historia. Produktionen går i någon form dygnet runt här och som kuriosa, kan jag berätta att det är så här att vi aldrig har släckt belysningen i fabriken, så länge som jag kan minnas. Nästa månad är det dags att efter 5 år byta ut alla lampor i taket men släcka dem, nej det är inte aktuellt, säger Rade Paunovic.

Och med ett genomflöde av 1 000-tals olika artiklar i fabriken varje år, så krävs att man håller investeringsångan uppe. Med de senaste satsningarna så har Rade och hans medarbetare skapat nya förutsättningar för expansion.

Här är fotot från tidningens förstasida i detta nummer. Från vänster Leo Paunovic, Simon Paunovic, Stefan Paunovic, Ivan Paunovic och Rade Paunovic!
Här är fotot från tidningens förstasida i detta nummer. Från vänster Leo Paunovic, Simon Paunovic, Stefan Paunovic, Ivan Paunovic och Rade Paunovic!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here