Det är inte så ofta vi träffar på nystartade verkstäder i dagens svenska industri men nu är vi på besök hos CSW och bakom företaget finns två Johansson – Mattias och Victor.

Vanligtvis brukar vi rapportera om ”Företaget bildades 1961. Man har bred kompetens inom svetsning, laserskärning, plåtformning, rörbockning och verktygstillverkning. Eftersom produktionen bygger på snabba ledtider är man en duktig leverantör av mindre serier”.

Eller så berättar vi så här ” Det småländska verkstadsföretaget som startade för 24 år sedan, drivs med ägare och medarbetare som har en lång erfarenhet av produktutveckling och produktion av rör-, tråd- och plåtprodukter. Man har byggt ut sina lokaler och huserar nu på 4 800 kvm. Totalt är man 35 anställda”.

Och vi har även skrivit om och besökt företag som är både äldre och större. Men nu skall vi inte vara orättvisa för alla har startat sina företag någon gång bakåt i tiden och när det handlar om CSW så grundade man företaget under pandemin och där och då började man göra efterforskningar på nätet med sökord som rörbockning och ändformning med flera.

– Vi var ute på nätet Googlade och på YouTube och fick ganska snabbt en uppfattning om att vi skulle kontakta maskinleverantören Edströms Maskin som har mycket lång erfarenhet av den maskinteknik som vi eftersökte.

– Vi tittade på demofilmer för det var under pandemin, annars hade vi säkert åkt med Jim Davis till Italien och fabriken på BLM Group. Men allt går att lösa och många möten och samtal ledde till att vi kände oss trygga i våra val av maskiner och det blev affär, säger Mattias och Victor.

– Detta blev för mig personligen en mycket spännande och annorlunda maskinaffär. Men när jag fick reda på mer och mer om bröderna Johanssons satsning och att det fanns mycket erfarenhet bakom affärsidén så kändes det helt rätt att bistå med allt det kunnande och kompetens som vi på Edströms och BLM Group kan bistå med, en lyckad maskinaffär, helt enkelt, säger Jim Davis.

– Så från början hade vi en idé och en lokal. Idag har vi fortfarande en idé men också en lokal med en liten maskinpark, säger Mattias.

Så vad är affärsidén för företaget CSW.

Jim Davis och grabbarna Johansson vid rörbockningsmaskinen BLM 4-Runner H3.

– Intresset för veteranbilar alltid funnits inom familjen. Så runt vår grundidé kring CSW/Classic Steelworks är det att ge veteranentusiaster möjlighet till ett utbud utav bromsrör som är förbockade. Även att dessa rör är i förzinkade stålrör (likt original) och inte kopparnickel som oftast är standard vid renoveringar idag. Men eftersom maskinen har bra mycket mer potential än att bocka bromsrör söker vi oss även mot industrikunder. Därav två divisioner CSW Industry och Classic Steelworks (Automotive), säger Mattias Johansson

När det handlar om Automotive så är det inom CLASSIC Cars – gamla bilar helt enkelt – hobbybilar som är äldre än 30 år och som det finns tusentals och åter tusentals av i garage och hemma hos samlare som bilägaren använder som bruksbil och / eller utställningsbil.

Ofta är det renoveringsobjekt men också helt enkelt att de rostar som äldre bilar gör och då behöver man delar som broms- och bränslerör m.m.

Mätmaskin från Hexagon TUBEINSPECT P8.
   – Viktig maskin/teknik för oss, då vi inte alltid (nästan aldrig) har tillgång till originalritningar på rören vi skall tillverka. Här kan vi med ett äldre rör,  3D-scanna och konvertera det fysiska röret till en digital CAD-fil med Reverse Engineering, säger Mattias.

Det är här som CSW kommer in och erbjuder tillverkning av nya rör i exakt rätt dimension för montering. På detta sätt spara bilägaren tid och pengar och får en exakt kopia som passar perfekt. I Sverige är det VOLVO och VW som de vanligast förekommande men såklart alla amerikanska äldre bilar är också väl representerade.

– Vi har varit igång sedan april/maj i år så snart 6 månader. Tiden har gått fort men vi har utvecklats och tar våra produktionstekniska problem, ett i taget och lär oss hela vägen, säger Mattias.

– Nu ser vi även att vi kommit in på Energisektorn och här finns också en stor potential för oss att expandera och utvecklas.

Maskinleverantören Edströms är även på plats med maskinsäljare Jim Davis som är ansvarig för allt som handlar om maskiner från BLM GROUP.

Diskussionerna pågår konstant.
   – Vi är fortfarande nybörjare men lär oss för varje dag. Här måste vi tacka Jim och Edströms Maskin för mycket bra hjälp, de är experter förstås, säger Victor.

BLM tillsammans med ADIGE utgör den italienska maskinbyggaren BLM Group som är en av de världsledande inom hantering av rör. Tillsammans ligger de i framkant av utvecklingen och skapar hela tiden nya lösningar inom området. BLM är specialiserade på rörhantering med en rad unika lösningar inom rörbockning, mätmaskiner och ändformning. ADIGE är en av världens ledande tillverkare av rörlasrar och erbjuder även ett brett program inom mer traditionell rörkapning.

Vi ber Jim om lite tekniska fakta kring både rörbockningsmaskinen BLM 4-Runner H3;

– 4-Runner står för fyra olika processer i en och samma maskin: -riktning, -kapning, -bockning

Och -ändformning. CNC styrd och helelektrisk. -Rör upp till 22mm i koppar, rör upp till 14mm i stål och rör upp till 12mm i rostfritt. 

– Mjukvara – Visual Grafic Programming (VGP/3D) som är utvecklat av BLM själva används vid programmering av rören, användarvänligt för både den avancerade användaren men framför allt för nybörjaren. Det går att importera en 3D modell, skriva in koordinater eller som i CSW’s fall importera koordinater från mätmaskinen. Med simuleringen kontrolleras att programmet fungerar utan några kollisioner.

I detta fall hos CSW har man valt att hantera material från coil. Det finns flera fördelar med produktion från coil.

-Material inköp/lagerhållning, hög produktivitet, -flexibilitet och obemannad körning.

Ändbearbetningsmaskin ADIGE AST 30.

Vidare har CSW valt att investera i en ändbearbetningsmaskin – ADIGE AST 30.

Tekniska fakta från Jim Davis säger följande;

-Electro/hydraulisk, upp till 6 st verktyg och rör upp till diameter 40mm.

I de allra flesta fallen krävs någon form av ändformning efter eller före bockning av röret. I de fall ändformning inte ingå i en automatiserad cell sker detta som separat operation. Ändformning används av flera olika orsaker, som till exempel slangstopp vid montering av slang eller som förberedelse inför montering i olika typer av komponenter m.m. Ändformning är en komplex process som bland annat ger möjlighet att montera fästen genom att först krympa röret för att efter placering av fäste utvidga röret på nytt.

– CSW:s CNC-styrda maskiner klarar rör i dimensioner upp till 22 mm i aluminium och upp till 12 mm i diameter för rostfritt. Alltid utan dorn, fast eller fri radie. säger maskinsäljaren Jim Davis Edströms Maskin och säger;

Härligt med den entusiasm och kämpaglöd som finns hos bröderna Victor och Mattias. Och vi önskar dem lycka till på vägen.

– Det handlar om att vara lyhörd, förstå tekniken och vi ger oss aldrig för vi är båda tävlingsmänniskor i både uppförsbacke och nedförsbacke, säger Mattias.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here