Robert Karlsson, produktionschef för PST, och John Thura som är ansvarig för Eagles försäljning i Sverige via bolaget Eagle Scandinavia, framför fiberlaserskärmaskinen eVision 2040 F6.0 från polska maskinbyggaren Eagle.

För 30 år sedan var PST, Plåt & Spiralteknik, en liten verkstad i småländska Torsås, idag är företaget en av Europas ledande tillverkare av axellösa spiraltransportörer. Med hjälp av sin ägare, Lagercrantz Group, har företaget nu investerat i en ny laserskärmaskin med fiberteknik från polska uppstickaren Eagle – en investering som PST tror kan öka deras omsättning kraftigt.

TEXT & FOTO  //  PIERRE EKLUND

I utkanten av Torsås, i ett industriområde som rymmer såväl Yaskawa Nordic som Spring Systems som Maskinoperatören har skrivit om tidigare, ligger PST, Plåt & Spiralteknik. Företaget är specialister på skruvtransportörer, transportskruvar, sedimentering, paddelblandare och spiralpress, och är en av Europas ledande tillverkare av spiraltransportörer. För att effektivisera sin produktion och fortsätta växa har PST köpt in fiberlaserskärmaskinen eVision 2040 F6.0 från polska maskinbyggaren Eagle.

– Maskinen har ökat vår skärkapacitet rejält, vilket behövs då vi har haft en rekordförsäljning de senaste veckorna. Idag har vi en orderstock på 20 miljoner kronor, och den brukar ligga på 12 miljoner kronor vid den här tiden på året, säger Robert Karlsson, produktionschef för PST.

– Med eVisions 3G acceleration och funktioner ser vi goda möjligheter att öka vår omsättning, från vårt nuvarande rekord på 65 miljoner kronor till runt 100 miljoner kronor.

I fåtöljen bredvid Robert sitter designingenjör Ola Milesson som har varit med under hela den resa som PST har gjort från en liten verkstad till global leverantör av spiraltransportörer. Allt började med Olas morfar Olle Tornegård som hade tillverkat skruvar sedan 1958 och sedan sålt sitt företag IGM. I början av 1980-talet bestämde Olle sig för att starta en ny verkstad med fokus på panntillverkning.

– Några år senare fick han för sig att vi skulle börja tillverka skruvar igen så vi satte igång och byggde en egen spiralmaskin. Det fanns inga ritningar. Växellådan tog vi från ett ankarspel till en jagare och den första skruven som vi levererade var till det lokala sågverket här i Torsås, berättar Ola.

I snitt levererar PST 350 enheter på ett år, i bakgrunden syns gastanken till den nya fiberlaserskärmaskinen från Eagle.
I snitt levererar PST 350 enheter på ett år, i bakgrunden syns gastanken till den nya fiberlaserskärmaskinen från Eagle.
PST:s transportörer kan  användas till mycket, bland annat som inmatare och transportsystem för pelletsbrännare.
PST:s transportörer kan användas till mycket, bland annat som inmatare och transportsystem för pelletsbrännare.
Robert Karlsson, produktionschef för PST, visar upp en typisk spiraltransportör – som inte är tillverkad med digitaliserad mätning utan är ett hantverk. Spiralen målas för transporten, och försvinner direkt när den tas i drift.
Robert Karlsson, produktionschef för PST, visar upp en typisk spiraltransportör – som inte är tillverkad med digitaliserad mätning utan är ett hantverk. Spiralen målas för transporten, och försvinner direkt när den tas i drift.

I slutet av finanskrisen 1994 var det dags för ett generationsskifte. Ola och tre kollegor såg flera möjligheter att öka försäljningen, och tog över företaget. PST byggde upp ett stort nätverk av kunder i och utanför Kalmar län, bland annat ett företag i Göteborg som sålde galler till avloppsreningsverk.

– Vi sålde mycket till det företaget vilket gav oss stor kunskap och erfarenhet av avloppsreningsbranschen. Vi växte snabbt och bara något år efter övertagandet byggde vi vår nuvarande anläggning.

– Sedan förvärvade vi även grannfastigheten när den blev ledig. Alla maskin- och fastighetsinvesteringar finansierade vi med de vinster som företaget gjorde. Under den här tiden byggde vi vår andra spiralmaskin som fortfarande är i drift.

2005, när PST precis hade börjat öka sin försäljning till sågverk i Norden, sålde de fyra delägarna företaget till Bertil Övgård. Under Bertils ledning byggdes den tredje spiralmaskinen som är den maskin som företaget i huvudsak använder idag.

– Den är kraftig, självgående och mer elektroniskt styrd än föregångarna. När järnet är slut stannar maskinen automatiskt. Det har hänt att folk har försökt kopiera våra unika spiralmaskiner och vi är därför väldigt noga med att inte visa upp den offentligt.

Genom åren har PST tillverkat över 7000 olika spiraltransportörer till reningsverk, sågverk, återvinningsindustrier och verksamheter inriktade på biobränsle-hantering. Idag finns företagets skruvar installerade över hela världen, bland annat i sågverk i Japan och avloppsreningsverk i Kanada. Även om PST har en säljgrupp som jagar nya kunder och branscher över hela världen så består en stor del av säljarbetet att ta hand om befintliga kunder som behöver både nya produkter och reservdelar.

– I början var det svårt att övertyga sågverken att använda axellösa skruvar eftersom de alltid hade kört med skruvar med axel, men nu finns merparten av våra kunder i sågverksindustrin. På gott och ont, det är en bransch som går lite upp och ner, säger Ola.

– Under pandemin har sågverken hållit igen lite, men nu har det tagit fart igen. Trots nedgången behövde vi aldrig säga upp någon. Tittar vi framåt nu, på alla ordrar som kommer in, behöver vi istället nyanställa framöver, berättar Robert.

Sommaren 2012 meddelade börsnoterade Lagercrantz Group, som består av ett 50-tal företag, att de hade förvärvat samtliga aktier i PST med mål att fortsätta utveckla verksamheten vidare såväl i Sverige som på export.

– Med en stor organisation som Lagercrantz Group bakom oss kan vi fortsätta växa, bland annat genom investeringar i maskinparken vilket är enklare att genomföra med en stark ägare. De är lyhörda för våra behov och har skjutit till medel så vi har kunnat investera i både kantpress och fiberlasermaskin de senaste två åren, förklarar Robert.

PST:s produktion är inriktad mot kundanpassade, oftast enstycks, produkter vilket innebär att det fordras en del ritningar till varje produkt. Företaget har tre konstruktörer på heltid samt Ola, som är ålderspensionär och jobbar halvtid som konstruktör. Ola berättar att det tar nästan två år för en konstruktör att lära sig hur alla förutsättningar som finns hos varje enskild kund inverkar på skruvtransportörens design.

– All den erfarenhet som har samlats i företaget sedan 1950-talet är såklart en av våra största styrkor. Vi är inte bara en tillverkare som tar fram produkter som kunden önskar utan levererar alltid produkter som passar optimalt i deras verksamhet.

– Det har hänt att kunden har stått på sig och velat ha produkten på ett annat sätt, som vi ser inte kommer fungera, men det har alltid slutat med att kunden har återkommit och sagt att de borde ha lyssnat på oss.

Produktionsanläggningen som kallas plåtverkstaden är tydligt strukturerad i stationer med ett naturligt flöde från skärning till montering. Allt börjar i hallen längst bort där både den gamla vattenskärmaskinen och den nya fiberlasermaskinen från Eagle står.

– För några år sedan var kantpressen vår stora flaskhals, men efter att vi köpte en ny kantpress blev skärningen en flaskhals. För att hinna med fick vi lägga ut mycket skärning på andra företag, vilket medförde en del extrajobb som inte uppstår om vi gör allt inhouse.

– Till slut kände vi att om vi ska säkerställa produktion och öka vår kapacitet måste vi ersätta vår vattenskärmaskin med en modern skärmaskin.

Samtidigt som PST under våren 2020 började jämföra olika fabrikat inom CO2 laser och fiberlaser hörde Eagle av sig och presenterade sin produktportfölj. PST genomförde en förstudie på eVision 2040 F6.0 och upplevde att Eagles maskin matchade deras behov mycket bättre än CO2 laser och andra fiberlasermaskiner.

– Priset var inte avgörande utan det var helheten med service och eftermarknad som passade våra behov. Vi besökte en referensanläggning och fabriken i Polen där Eagle gav ett förtroendeingivande intryck. I slutändan var det ett enkelt val, säger Robert.

– Ingen av oss hade erfarenhet av fiberlaser innan, men vi insåg att om vi ska öka i produktionskapacitet så är det fiberlaser som gäller. Skärmässigt går maskinen 30 gånger snabbare än vattenskärmaskinen. Tittar vi rent produktionstekniskt är hela processen fyra till fem gånger snabbare idag.

Eftersom PST har behov av att skära plåtar som är 2000 millimeter breda och 3000 millimeter långa, och använder svart stål med tjocklek på 20 millimeter valdes ett växlingsbord på 2000 gånger 4000 millimeter.

– Standardstorleken på plåt är 1500 gånger 3000 och 2000 gånger 4000. Vattenskärmaskinen kunde inte ta längder på 4000 millimeter vilket innebar att vi var tvungna att köpa färdigklippta format, vilket var svårt att få tag på med kort varsel.

– Nu har vi tagit bort den begränsningen eftersom den nya maskinens växlingsbord kan ta den största standardstorleken. Dessutom kan bordet plundras och förberedas för nästa omgång medan maskinen är i drift.

I början av 2021 levererades maskinen. Vanligtvis genomförs utbildning i mjukvara och hårdvara i Eagles fabrik i Polen som rymmer utbildningssalar och testmaskiner, men på grund av pandemin fick den genomföras på länk från Polen. Enligt John Thura som sedan 1 januari 2021 är ansvarig för Eagles försäljning i Sverige via bolaget Eagle Scandinavia, lägger Eagle stor vikt vid just utbildning och service.

– Eagle har en helt annan grundtanke inom service och utbildning än andra tillverkare. Genom åren har vi sålt en hel del maskiner till USA och övriga Europa, men mindre i Sverige. Med tanke på att Eagle var först i världen med att lansera fiberlaser 2008, några år innan övriga tillverkare, borde vi vara mer kända i Skandinavien. – Det ska bli ändring på det och nu har vi ytterligare en referensanläggning i PST dit vi kan ta med företag som är intresserade av fiberlaser, säger John Thura.

När PST:s operatörer har skurit färdigt plåten i fiberlasermaskinen bockas plåten i företagets två kantpressar på 320 ton. Därefter svetsas, tvättas, lackeras och monteras produkten.
Detaljer skurna i eVision 2040 F6.0. Skärmässigt går maskinen 30 gånger snabbare än vattenskärmaskinen.
Eftersom PST har behov av att skära plåtar som är 2000 millimeter breda och 3000 millimeter långa, och använder svart stål med tjocklek på 20 millimeter valdes ett växlingsbord på 2000 gånger 4000 millimeter.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here