Forsells Mekaniska AB bildades 1917 och är även kända för Fors motorn som man tillverkade på 60-talet. Idag är man ett ISO certifierat företag som har legoproduktion och prototyptillverkning i små och mellanstora serier som specialitet.
– AB Forsells Mekaniska är Grästorps äldsta tillverkningsföretag och våra kunder finns till största delen inom Sverige men även ute i Europa. Vi utför legoarbeten till både stora och små företag samt till privatpersoner. Företaget har idag ett tjugotal kunder och några exempel på våra större kunder är Atlas Copco, Parker Hannifin, GKN, RLM, Ranaverken och Componenta.
– Vår specialitet är småserietillverkning från enstaka prototyp upp till några hundra detaljer per serie. Och vi har hittat en bra struktur i vår maskinpark med två fabrikat som var och ett är bra på sitt sätt. Våra ledord är effektivitet, kundtillfredsställelse och kvalitet. Företaget är sedan 2003 certifierat enligt ISO 9001 samt sedan 2016 även ISO 14001, säger Joakim Persson vd och delägare i Forsells Mekaniska.
– HURCO är en kompakt maskin med ett generöst arbetsområde, så den passar oss perfekt i verkstaden för vår produktion och ger oss den flexibiliteten som vi eftersträvar, säger Joakim Persson. Återigen upprepar Joakim Persson vikten av att operatören kommer igång snabbt.
– Vi jobbar gärna med enstycks tillverkning och då är HURCO riktigt bra. Sedan måste eftermarknaden fungera, för det spelar ingen roll vad du köper för fabrikat och till vilka pengar, du måste som verkstadsägare ha bra service och support. Här känner jag ett stort förtroende till Håkan Conradsson som jag vet har kunskaper och kompetens när det gäller HURCO. Den dagen det händer något vet jag att vi får hjälp direkt. Det är viktigt för vi har tyvärr råkat ut för fel köp några gånger under åren och vi behöver inte nämna några märken men när det blir fel vilket det blir så har du ingen och vända dig till så står du där rätt och slätt som verkstadsägare, du kan göra lite själv men långt ifrån
allt utan du behöver specialisthjälp ibland. Och vi har inte haft speciellt stor personalomsättning på verkstaden men det är klart att ibland byts det anställda. Då är det bra att ha ett fabrikat som HURCO som är lätt att lära sig och komma igång med, förklarar Joakim Persson.
– Jag var med som produktansvarig för HURCO när det på den tiden var Lundwalls i Göteborg som var generalagenter för det amerikanska maskinfabrikatet och då pratar vi början på 2000-talet. Och jag ser idag stor skillnad när jag för andra gången är med i HURCO familjen igen.
– Skall vi prata lite om företaget HURCO så har de sedan starten varit en mjukvara utvecklare av program och styrningar och man hade världspatentet på dialogprogrammering under många år. Och när patentet gick ut som insåg man att styrsystemet var bra för verktygsmaskiner och det gjorde att man tog beslutet att börja tillverka egna verktygsmaskiner ihop med sitt egna styrsystem.
– 1974 introducerades den första verktygsmaskinen från HURCO på marknaden. Det var en 3-axlig vertikal fleroperationsmaskin med HURCO´s egna styrning. HURCO var ett av flera exempel på framgångsrika amerikanska maskintillverkare som var tidigt ute med att bygga maskiner och duktiga på styrsystem och mjukvara. Maskinfabrikatet är idag en av de fyra största i Europa och man levererar totalt c: a 1 000 maskiner per år till stora marknader som Tyskland och England. Man har närvaro i de flesta länder i Världen. I Europa sköts allt från kontor
i Tyskland, England, Italien och Frankrike, förklarar Håkan Conradsson och tillägger att England är huvudkontor för den svenska organisationen.
– Här finns extra support, expertis och utställningshall, säger Håkan Conradsson maskinsäljare Nordiska Wemag.
– Vi på Nordiska Wemag är sedan 2014 svensk representant för den amerikanska maskintillverkaren HURCO med försäljning, service och showroom i ändamålsenliga lokaler på Onsala, söder om Göteborg. Ser vi många år tillbaka så fanns HURCO som en av flera agenturer hos Lundwalls i Göteborg där jag arbetade som servicetekniker och lärde mig då maskinfabrikatet utan och innan. Efter en utflykt till ett småländskt företag, så är då HURCO återigen tillbaka på västkusten och hos oss på Nordiska Wemag. Så kunskap, kompetens och erfarenhet färgar vårt samarbete med HURCO och vi ser fram emot en expansiv och spännande väg mot nya installationer ute i svensk verkstadsindustri för fabrikatet, säger Håkan Conradsson som nu ägnar sig på heltid med att söka upp gamla och nya kunder som har behov av en effektiv och stabil fleroperationsmaskin med många intressanta egenskaper.
– Jag menar att HURCO är absolut ett av marknadens bästa val för verkstäder med lite mindre serier och prototyptillverkning för med sin stabilitet, lätt att programmera (maskinen har ett helt nytt styrsystem Max 5) och man är snabbast på marknaden när det gäller att gå från ritning till första bit. Produktsortimentet blir bredare och till EMO mässan så presenterade HURCO flera nyheter (som ni kan läsa om i rapporten från EMO i tidningen). Vad man säljer mest är 3-axliga, 4-axliga och 5-axliga vertikala maskiner. Man har även horisontala maskiner med 400, 500 och 630 mm palett. Svarvprogrammet rymmer maskiner med 6 tums upp till 18 tums chuckar med drivna verktyg, även stora portalmaskiner upp till 6 x 3 meter i x och y. Så man expanderar sitt sortiment med nya modeller och ny teknik på ett mycket bra sätt, säger Håkan Conradsson.
Rubriken på artikeln skall vi nu fokusera på och vad handlar det om, varför är operatörerna så nöjda, vi frågar Åke Wilsson och Glenn Hägg som kör mindre serier och prototyper ute på verkstaden i varsin fleroperationsmaskin från den amerikanska maskintillverkare HURCO.
– Den första HURCO WMX-42 köpte företaget 2003 och den har fungerat klanderfritt och dess styrsystem tar oss från ritning till färdig detalj mycket snabbt. Maskinen är enkel att använda och jag har kört maskinen här i många år och nu har vi investerat i den nya generationen fleroperationsmaskinen från HURCO VM10i som vi nu håller på att köra igång ordentligt. Jag hjälper vår nyanställda operatör Glenn Hägg samtidigt som jag också lär mig om den nya maskinen och det nya styrsystemet, mjukvaran är lite annorlunda än andra men framförallt användarvänligt, säger Åke Wilsson och tillägger, – Mer så handlar det om att fabrikatet är väldigt lätt att jobba med som riggning, köra igång, omstart och sökning, alla sådana här funktioner som man vill ha och behöver när man står och jobbar i maskinen.
– Ser vi på vår äldre maskin från HURCO så har det givetvis hänt en hel del på drygt 10 år det måste jag säga och nu är den stabilare än tidigare. Vi behöver stabilitet för vi tillverkar små serier och prototyper
i tuffa material och som alla vet så går toleranserna ner snarare än upp, så stabilitet är oerhört viktigt för oss, fortsätter maskinoperatör Åke Wilsson.
– Jag har arbetat här i snart ett halvår och har snabbt kommit in
i jobbet och med god hjälp av min kollega Åke och Håkan Conradsson på Nordiska Wemag, så går det här riktigt snabbt att lära sig, vi kör nu avancerade bitar här i skarpt läge och avverkar för fullt och maskinen håller måttet, säger en nöjd Glenn Hägg.
Här följer lite tekniska fakta om den senaste maskininvesteringen hos Forsells Mekaniska i Grästorp.
HURCO VM10i har ett axelslag på 660 x 406 x 508 mm (X, Y, Z) med en BT/ISO 40 spindel på 10 000 rpm och 11 kW motor, verktygsmagasinet har 20 platser. Styrsystemet läser 10 000 block i förväg och har dynamisk fräsning i dialogprogrammeringen (adaptipath). Det går även att läsa in DXF ritningar direkt i styrsystemet för utomordentligt snabb programmering. Som sagt en patenterad teknik som använder miljontals beräkningar för att ”se framåt” på den kommande bearbetningen och optimerar verktygsbana samt matning i realtid detta för att uppnå snabbast möjliga cykeltider. Ultimotion minskar samtidigt cykeltid och förbättrar kvaliteten och ytfinish.
– Ingenjörerna på utvecklingsavdelningen på HURCO är alltid inriktade på kontinuerliga förbättringar. Alla av de nya ”i” versions maskinerna har den senaste Winmax V9 mjukvara med massor av nya funktioner, inklusive DXF skalning direkt in i kontrollen, ”Fast Draw” grafikmotor, ramfräsning med förbättrad hörngeometri, program Edit lockout, grovbearbetnings toleranser, verktygsliv hantering, ”Z” offset ändring plus massor av NC förbättringar.
– Vi ser här på den nya maskinen att den är bättre, t.o.m. mycket bättre än tidigare både på uppbyggnaden och när det gäller
styrsystemet, säger Joakim Persson och Håkan utvecklar;
– Det har hänt mycket den senaste tiden och mer stabilitet med gjutjärnsfundament med linjärstyrningar, servomotorer och servon av högsta japansk kvalitet. Designmässigt har man gjort om plåtkabinettet, mer stabilitet och kraftigare, snyggare former. Bättre avrinning för vatten, bättre kapsling mot vatten runt dörrar m.m.
Sedan har vi det här med Interupt funktionen som är lite speciellt för HURCO, Håkan Conradsson förklarar;
– Är operatören osäker av någon anledning så trycket hen på interupt knappen (av och på) avbryt, maskinen backar hem i z och stänger av spindeln. Hen kan jogga fram bordet, öppna dörrarna, mäta detaljen, plocka ut verktyget och se om det är ok, plockar bort spånor och riktar om vattnet, gör vad man vill helt enkelt.
– När operatören är klar och känner sig säker och nöjd och hen har avhjälpt eventuella misstankar om fel eller fel så stänger operatören dörren och trycker auto – cykelstart och då fortsätter maskinen i precis det läget som hen slutade. Operatören behöver INTE gå in och blocksöka eller tänka på vilken nollpunkt jag har eller vilket verktyg jag har i
operation, eller operatören behöver inte gå in på raden för att få rätt varvtal och matning som man måste göra på de flesta maskinfabrikat på marknaden, förklarar Håkan Conradsson och tillägger till sist, – Kollisionsrisken minskar dramatiskt, för är det någon gång som man eventuellt kan krascha ett verktyg eller spindeln så är det vid omstart.
– Omstarter är ofta förekommande vid mindre serietillverkning av avancerade detaljer där det kräver större noggrannhet, då vill man gärna kontrollera ofta att detaljen och allt fungerar rätt, vilket gör att man startar om ganska många gånger, avslutar Åke Wilsson.
Joakim Persson får slutorden från den lilla flexibla verkstaden i Grästorp som funnits på samma plats sedan 1917.
– Företaget växer och när jag började här var vi två anställda idag är vi 11 medarbetare och vi expanderar med förnuft. Företaget köper enbart nya maskiner när man investerar vilket det görs var 3:e år.
– Jag har också i allt detta en filosofi att man måste få till och ha en bra relation med de säljare som man köper utrustning av. Och då måste jag berömma Håkan Conradsson som säkert skulle vara och är ett föredöme
i hur en säljare skall vara. För mig är det oerhört viktigt med långa relationer, personkemin måste fungera och vi måste ha förtroende för varandra och det är en stor anledning till att vi köper HURCO, säger Joakim Persson och fortsätter;
– Vi får alltid ”rätt” hjälp av de leverantörerna som jag har samarbete med. Och ett litet företag som vi är sårbara om det skulle hända något eller om man investerar i fel utrustning. En del kan man kanske fixa själv men vi har inte tid att laga maskiner utan vi skall producera.
Vi går ut i verkstaden och en avdelning består av framförallt MORI SEIKI som är det andra fabrikatet som grabbarna på Forsells har investerat i. I nästa lokal har vi HURCO avdelningen där man jobbar med detaljer till kunder som behöver hjälp med ofta avancerfad bearbetning i få bitar och där är Forsells Mekaniska duktiga på att hjälpa sina kunder snabbt och med en flexibilitet som är något utöver det vanliga.
– Frågar du inköp hos några av våra kunder som är stora exportföretag, så är de mycket nöjda med vårt arbete och det är nöjda kunder vi lever på, säger Joakim Persson lite stolt och Håkan Conradsson fyller i;
– Det är ofta den här typen av kunder som behöver hjälp snabbt och med korta serier och enstycksproduktion som gör att den flexibla verkstaden med en HURCO maskin, snabbt kan ställa om och leverera i tid.