Att jobba som tidningsredaktör ger mig många tillfällen att träffa människor som är sanna entreprenörer som bygger företag, skapar jobb och utvecklar industrin i vårt avlånga land. Många av de företagsledare jag mött på sista tiden är verksamma i Småland och även så denna gång. Jag beger mig till Markaryd, ett litet samhälle i en kommun med 10 000 innevånare och som är ett centrum för flera stora industriföretag.

Bengt-Ove Johansson med företagets pallkragar – Vi har nu satt en logga på vårt emballage så om man skannar av loggan med sin mobiltelefon så kommer man till hemsidan.

Vi skall besöka Tryckta, en underleverantör till industrin i norra Europa och som är experter på plåtbearbetning, ofta i avancerade former från konstruktion till färdig produkt.
Första frågan till Trycktas ägare och vd Bengt-Ove Johansson blir, vad är ni mest kända för, trycksvarvningen eller djupdragningen.
– Pallkragarna som är vårt emballage och som vi började med 1973, skrattar Bengt-Ove och berättar att det försvinner omkring 4 000 pallkragar om året. Dyrt ja, men en fantastisk marknadsföring och de är spridda över hela världen, vad jag förstår och har fått rapporterat. Senaste beviset på detta var när en kollega skickade en bild från Ryssland, jag har fått bilder från Tromsö, där ett par pallkragar stod i en rondell med blommor och i Halmstad stod det en pallkrage mitt på torget full med gatsten.
Och jag håller med. Jag som besöker över 50 verkstäder per år ser pallkragar från Tryckta överallt.

Hur är industriklimatet i Sverige idag?

– Vi behöver mer fokus på småindustrier i våra media, på tv och i tidningar. Fler behöver få veta hur det ser ut i en toppmodern fabrik idag och vi som alla andra har problem att hitta kompetens för vad vi gör innanför våra väggar är avancerad tillverkning med den senaste tekniken, allt är datorstyrt och vi har sedan länge digitaliserat vår verksamhet. Det har gått så långt att jag nu bestämt att tillsammans med kommunen och i ett samarbete med arbetsförmedlingen här i Markaryd starta en verkstadsskola. Jag hoppas få gehör för detta och jag söker nu efter lärare och hoppas att vi skall vara igång med en utbildning efter nyår. Och det handlar inte om ungdomar, visst söker vi unga teknikintresserade men i vår skola välkomnar vi alla åldrar och alla kön, säger Bengt-Ove Johansson.
Jag gillar det jag hör och så resonerar enbart en sann entreprenör och industriman. Kan inte samhället lösa problemet, ja då får väl företaget hitta en lösning själv.
– Vi funderar även på att bli mer engagerade i sociala medier för att fler skall hitta oss. Många ser oss från motorvägen så här behöver vi sätta upp en skylt så småningom, säger Bengt-Ove och ställer en fråga till mig.
– Vet vad det är för likhet mellan Ljungby Maskin, Nibeverken och vi på Tryckta?
– Alla ligger utmed E 4:an, skrattar Bengt-Ove och säger att skämtet kommer från Rune Andersson på Ljungby Maskin som han känner väl.

Magnus Johansson visar resultatet i den nya trycksvarven – Maskinen har en vertikal spindel till skillnad från våra andra trycksvarvar som är horisontella.

Hur ser du på outsourcing spöket ?

– Det är givetvis inget för oss då vi är problemlösare snarare än håller på med pressade priser. Men jag kan förstå dagens chefer som sitter med sina kvartalsrapporter och är under stor press, då är det lätt att titta på en kortsiktig lösning och ett annat alternativ. Dock visar det sig för nästan alla att kostnaderna äts upp i form av ökade transportkostnader, längre leveranstider och långsiktigt sämre kvalitet även på enklare jobb, svarar Bengt-Ove Johansson.
– Ska vi vara lite allvarliga igen, så frågade du om det finns en övre mental gräns på hur stort ett företag kan bli. Bengt-Ove svarar själv på sin egen fråga.
– De tillverkningsprocesser som vi håller på med som dragning och tryckning av plåt innehåller så mycket teknik och kompetens att vi inte kan växa oss hur stora som helst. Vi måste kunna hålla ihop det. Vi skulle få problem vid en okontrollerad expansion som vi då själva inte kan styra över. Det är förstås skillnad på företag som tillverkar egna produkter och säljer. De har andra möjligheter till att växa stort men vi gör lego med mycket special och vi trivs med det. Korta serier och prototyper är vårt signum och att tillverka produkter som ingen annan kan det är vår utmaning och jag och mina medarbetare älskar att lösa problem.
Vi har varit ute och sett produktionen och man kan konstatera att verkstaden har all utrustning som behövs för att från plåtbit till färdigmålad detalj och packning i lådor med etikett till kund.
Bengt-Ove Johansson utvecklar sin affärsidé och produktionsfilosofi.
– Vi vill inte hålla på med s.k. tempojobb utan vi vill göra specialare och därför träffar vi många trevliga människor som kommer hit, har idéer, kan kanske inte rita eller vet hur slutkonstruktionen till sina idéer fullt ut ska se ut eller produktionsanpassa dem men vill förverkliga idéerna i en produkt och då hjälper vi till.
– Tryckta är en tankesmedja vill jag påstå. Och med kunskaper inom 3D CAD, maskinteknik och materialkännedom utöver det vanliga så fixar vi det mesta, säger Bengt-Ove.

Kunskap inom materiallära är inte något man föds med utan det måste man lära sig utmed vägen och vi försöker spåra detta genom att fråga Bengt-Ove hur hans CV ser ut.
– Ja, vi kan nog säga att jag är en ”bonnapojk” från början men med ett tidigt brinnande intresse för teknik. Jag har gått verkstadsskola och där lärde jag mig att svarva och fräsa plus det allra viktigaste för min framtid som det skulle visa sig, att jag lärde mig materiallära dvs. hur reagerar olika material i processerna.
– Nästa steg blev anställning på en verkstad där jag lärde mig att trycksvarva för hand och det visade ju sig bli värdefullt för min fortsatta bana på Tryckta där jag började arbeta den 13 september 1965 med att tillverka verktyg och återigen med mina kunskaper om plåt så lärde jag mig mer och mer. 1968 såldes Tryckta till Fagerhults
i Habo och Onto Terevainen blev chef men en tragisk händelse gjorde att han dog sommaren 1971.
– Då ringer telefonen och det är Bertil Svensson på Fagerhult och han säger till mig; -Nu får du bli chef där nere. Jag är 23 år gammal och får ett erbjudande jag inte kan tacka nej till. Verktyg kunde jag tillverka, trycksvarva kunde jag nu var jag tvungen att lära mig göra affärer och ta väl hand om 15 medarbetare, säger Bengt-Ove.

– Tryckta växte med nya kunder och 1973 byggde vi en ny verkstad på 2 500 kvm flyttade dit 1974, var där i 11 år, för litet igen och 1985 byggde vi här där vi är idag. 2004 fick man en ny koncernchef i Fagerhult som ägde oss. Han ville köpa alla de produkterna som vi tillverkade här i Markaryd i Kina. Så vi skulle säljas. Och då vad det så här att jag inte var intresserad längre och jag sa skall ni sälja Tryckta så hoppar jag av, räkna inte med mig, jag slutar och hittar på något annat, berättar Bengt-Ove.
– Då kom Fagerhult tillbaka till mig flera gånger under kort tid med en förfrågan om jag ville köpa företaget. Jag köpte det i maj 2005. Och sedan dess har vi byggt ut fem gånger och investerat många miljoner i nya maskiner och teknik. Idag 2017 när vi nu sitter här så står en industritomt som vi äger färdig så att vi kan bygga ut 8 000 kvm till så fort som möjligt.

Bengt-Ove Johanssons historia är något utöver det vanliga och som den industriman med teknik och affärssinne i fokus förstår vi att trots en ålder på 69 år så kommer Tryckta att fortsätta att utvecklas och förädlas.
– Så länge Rune Andersson på Ljungby Maskin håller på så tänker jag inte trappa ner, skrattar Bengt-Ove Johansson men medger att han numera tar några dagar ledigt då och då och det mycket tack vare att han har sina båda söner Magnus och Krister i firman. (företaget gör nytt rekord i år och kommer att omsätta närmare 100 miljoner).

Bengt-Ove Johansson och Roger Löndal framför Trumph TruBend Cell 7 000, automatiserad bockcell för dynamisk höghastighetsbockning – Det finns inte lösningar på allt men då får man uppfinna lösningar till det som inte finns, säger Roger Löndal. Samma inställning som Bengt-Ove, allting går, nästan. – Han är av samma skrot och korn som mig och det är därför vi trivs så bra att arbeta tillsammans och vi hjälps åt hela tiden, säger Bengt-Ove Johansson.

Vad är nyckeln till nya kunder och bra affärer?

– Vi har fått igång våra nya maskiner med tillhörande teknik som vi investerade i under 2015, vilket gjort att vi fått nya kunder och även tillverkar nya produkter mer rationellt och vår produktivitet har ökat.

Hur ser utvecklingen ut specifikt på ert företag, vad händer?

– Utvecklingen ser bra ut och vi har för närvarande 5 maskiner från Trumpf med olika teknik i fabriken. Vi är specialister på plåtformning och är en samarbetspartner från produktutveckling till produktion, därför måste vi ha en bred och stor maskinpark med den senaste maskintekniken och olika automatiseringslösningar. Och vi tittar nu på ytterligare maskininvesteringar, förklarar Bengt-Ove Johansson
– Sedan lång tid tillbaka har vi varit unika med vår 3D robot laserskärning (se foto sid 14). Och att vi har kunnat hantera maskinen och göra program, var för att vi var tidigt ute med att gå från 2D till 3D, redan år 2 000 hade vi tekniken i huset. Att även kunna rita fixturer i 3D CAD är och var oerhört viktigt för oss dels för när det gäller snabbhet och även flexibiliteten. Det blev ett revolutionerande teknikkliv inom datorstyrd CAD/CAM för oss och något av en påminnelse för oss varje dag att investera i teknik som inte alla har, då blir man unik och detta har varit en av våra nycklar till vår framgång genom åren.

Här ser vi olika ingenjörsjobb inom dragning, pressning och trycksvarvning och kombinationer genom åren. Mästerverk menar en stolt Bengt-Ove. Avancerade former i olika plåtmateriel som få klarar av i detta landet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Vidare har vi avancerad rörbockning i huset (exempel bocka rör 44 mm tjockt och material värmebeständigt rostfritt !) och som sagts nyligen investerat i en kraftfull trycksvarv med vertikal spindel och två support för möjlighet till två ingrepp samtidigt. Kraften är på 70 Nm vilket gör att vi utan problem kan trycksvarva 10 mm stålplåt. Maskinen är även utrustad med Capto hållare på varje support vilket gör att vi kan utföra olika typer av skärande bearbetning i samma process. Designen på maskinen gör att vi även kan ställa dit en industrirobot för automatisk matning och plundring av detaljer, säger Bengt-Ove Johansson
– Så läget ser bra ut och vi hoppas att det fortsätter likadant. Vi ser en ökad efterfrågan på våra tjänster och produkter vilket gör att vi hela tiden letar efter ny teknik för att förbättra våra processer.
Tryckta i Markaryd AB producerar plåtdetaljer till hundratals kunder i Sverige och övriga världen med olika metoder för formning, skärning och efterbearbetning.
– Vi erbjuder också vår kunskap och erfarenhet för att kunna delta i kundernas utvecklingsarbete av produkter samt producera prototyper. För att kunna uppnå rätt kvalitet och effektivaste produktionsmetoder måste vårt företag ha en modern maskinutrustning och ligga längst fram när det gäller nyutvecklad maskinteknik och processer.
Så slutligen en sista fråga, Vad är det bästa du gjort under dina år inom industrin?
– Först och främst att jag började på verkstadsskola och lärde mig materiallära och teknik men det allra bästa är att jag fått mina två söner Magnus och Krister intresserade av att arbeta på Tryckta. Det tycker jag är fantastiskt roligt och det betyder att när jag lägger av så driver familjen Johansson företaget vidare, säger Bengt-Ove Johansson

Christer Johansson framför laserskärmaskinen.
Helautomatisk bockning med vision och färdig produkt i pall.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here