– Vi erbjuder tjänster inom plåtbearbetning, rörbockning, svetsning, laserskärning, vattenskärning, svarvning och fräsning, säger ägaren Peringe Björk på Beamon
i Mellerud.

Tovend-mars-+-3D-print-010Vi träffar Peringe som är en typisk entreprenör inom mekanisk industri som gillar att tillverka och ”meka” med maskiner och bilar. Efter många år som anställd var det dags att gå från svetsare till att det var dags att starta eget. Efter mycket funderande och med ett stort intresse för teknik, så startades en verkstad hemma på gården med begagnade maskiner och företaget anställde snart sin första medhjälpare. Verkstaden hemma på gården byggdes ut ett antal gånger och när man 2010 bestämde sig för att det var dags att flytta till ”riktiga” lokaler så var man 12 anställda som turades om att byta om
i omklädningsrummet för 2 personer.

– Det var kaos, vi fick äta lunch i skift men någonstans väldigt trivsamt och vi byggde då, tillsammans upp företaget till vad det är idag. Nya lokaler hittade vi här i Mellerud i Samhalls gamla lokaler på 2 200 kvm som stod tomma, så 2011 flyttade vi in och här har vi nu stora möjligheter att expandera, skrattar Peringe Björk.

– Här i Dalsland har vi också en form av ”anda” och samarbete, alla känner alla och ägaren till Brålanda Industri, Leif Broberg gav mig den starten jag behövde och tipsade mig om flera olika jobb. Vi samarbetar än idag på olika plan och det känns bra. Alla kan behöva hjälp och framförallt stöd ibland och som sagt här i och runt Mellerud hjälper vi varandra om vi kan. Det gäller att behålla jobben kvar i Dalsland och Sverige vilket vi klarar av om vi tillsammans tänker positivt och tillverkar produkter av bästa kvalitet.

Peringe och hans medarbetare har alltid hållit på med lite produktutveckling och hjälpt flera av sina kunder med nya konstruktioner och då gäller det att inte stanna i utvecklingen med gammal maskinteknik på verkstaden och därför så började man titta på en ny modern kantpress som klarar de nya krav som kunderna kräver.

– Vi behövde investera i en ny modern kantpress och jag började titta på marknaden vad som fanns men det måste handla om rimliga pengar och därför föll några fabrikat bort som jag anser var för dyra. Som sagt vi har samarbeten mellan företagen här
i området och Brålanda Industri har fem kantpressar av fabrikatet Baykal och har man så många maskiner, inköpta under flera år, så kan det inte vara fel, menar Peringe.

Undertecknad redaktör på tidningen menar att så här går många affärer till, referenser och goda vitsord går ofta före tekniska fakta och säljarens förklaringar. För många små företag och även stora men såklart den stora mängden verkstäder försöker hitta prisvärda maskiner med god kvalitet för att klara de ekonomiska kalkylerna som är tuffa i branschen.

– Kan vi spara pengar genom att investera i en maskin av bra kvalitet och till ett vettigt pris så måste vi göra det. Vi är en liten verkstad och klarar inte av att investera i den dyraste och högsta kvalitén utan här gäller det att med kunskap och erfarenhet kunna tillverka produkter lika bra ändå, förklarar Peringe Björk.

Så Tony Olah på Tovend som är generalagent för turkiska maskintillverkaren Baykal
i Sverige och med 25 års erfarenhet av maskinförsäljning av kantpressar, kontaktades och man började prata maskin- och produktionsteknik.

– Vi kom ganska snabbt på samma våglängd av vad Beamon behövde och vi kom överens om att satsa på en av våra storsäljande kantpressar med radikalt höjd kvalitet, Baykal APHS 31300, 300 ton presskraft. Baykal har samma styrsystem som de flesta använder sig av Delem eller Cybelec, det finns givetvis egna styrsystem som en del har men i grund är alla väldigt lika och fungerar mycket till de flesta fabrikat.

– Jag tycker att utrustningsmässigt från Baykal till andra är skillnaden inte så stor och vad vi kan erbjuda passar väldigt många i teknik och i kostnad. Man får mycket maskin för pengarna och Baykal håller en bra kvalitet som håller länge.

Det är ju viktigt att hålla investeringskostnaden så man kan vara med att konkurera om jobben för det är ju deras kunder som skall betala för detaljerna man gör, fortsätter Tony Olah.

– Vill man satsa på en av de bästa kantpressarna till sin produktion kan vi också erbjuda Weinbrenner, där man satsar på att hålla nere ställtider, smidighet där man har många ställ per dag.

Jag tycker det känns bra att man kan investera
i ny maskin utan att det behöver belasta ekonomin för mycket, för det finns fortfarande många kunder som fortfarande har väldigt gamla och omoderna maskiner ute i vårt land

– Maskinen installerades under mars 2016 och går nu fulla skift där vi bockar profiler i olika längder och former upp till 3 meters längd och med toleranser på max 0,5 mm höjd och bredd på 3 meter.

– Jag är även nöjd med service och support för det finns alltid någon att ringa. Och Tony vet vad han pratar om, det är seriöst med all sin erfarenhet och kunskaper och att han är trevlig också är ett plus, ler Peringe Björk.

Vi ser nu en trend där mindre verkstäder kan investera i ny maskinteknik till ett vettigt pris och det är som Tony Olah avslutar med att säga.

– Baykal tar marknadsandelar över hela världen och nu även i Europa där man storsatsar. En ny supermodern fabrik i turkiska Bursa och som ett exempel så tillverkade man för några år sedan 4-5 laserskärmaskiner per månad, idag ligger man på en produktionstakt på 35 maskiner varje månad. ”Så vad är problemet”, skrattar Tony Olah på Tovend AB.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here