Det blir aldrig bättre än vad man ställer krav på… skrev vi i vår artikel från Finspångs Allmekano AB i tidningens oktoberutgåva 2012, när vi besökte dem förra gången.
Det har nu gått 8 år men idag gäller samma ”mantra” för ägaren, entreprenören och visionären Kurt Thunberg och hans medarbetare.
Så här lät det då, 2012.
Vi på tidningens redaktion fick ett tips om att det skulle finnas ett framgångsrikt verkstadsföretag i lilla Lotorp, strax utanför Finspång. Här får vi veta att drivkraften i första hand utgörs av äkta nyfikenhet. Vad kan människor åstadkomma genom tekniska framsteg och ekonomisk affärsutveckling. Hur kan man spetsa sin produktionskapacitet och kvalitet. Vi åkte dit för att undersöka saken.
– Vårt verkstadsföretag är starkt på marknader där det ställs mycket höga krav på tillverkade komponenter. I princip så har vår produktionsapparat ingen begränsning vad gäller former som vi kan framställa. Vi är specialister och har alltid haft kompetens att bearbeta s.k. svåra material som exempelvis Inconell, Alloy, Hastaloy, Titan, Monel, Cobolt, Armox, Hardox och Wolfram. Här räknar jag upp material som många verkstäder skulle tacka nej till att bearbeta redan i offertstadiet, säger Kurt Thunberg på ett självsäkert men samtidigt med en ödmjuk framtoning.
Kurt Thunberg är inte bara verktygsmakare utan utbildad produktionsekonom.
– Jag är utbildad verktygsmakare i grunden men idag kör jag inte maskiner utan jag arbetar med produktionsekonomi i olika former och som applikationsingenjör på högskolenivå, så är det inte så många som hänger med i landet (fortfarande ödmjuk). Jag arbetar även tillsammans med en grupp på KTH som reser runt och hjälper företag med produktionstekniska lösningar.
– Jag tror att man måste vara både och, alltså tekniker och ekonom. Det som måste ske i egentligen alla verkstäder är att man gör en optimerad ekonomi ute i produktionen. När man räknar ihop summan av man gjort ute i produktionen så får man ett ekonomiskt resultat. Ser jag tillbaka så var det en udda utbildning som jag gick på högskolan långt tillbaka på 80-talet men den har varit guld värd för mig och för vår verksamhet. Idag finns inte den här utbildningen utan man går och läser ekonomi eller produktionsteknik, säger Kurt Thunberg.
– Sedan har jag också gått den långa vägen genom verkstadsarbete på Näfverkvarns Bruk och jag hann bli drygt 30 år innan jag bestämde mig för att läsa 3 år på högskolan. Under ett antal år så hjälpte jag andra företag att bygga upp företag och utveckla verksamheter. En vän Christer Zeisig, utanför Strängnäs tyckte att ” Kurt nu är det dags att du skaffar dig en egen verkstad” och då köpte jag Finspångs Allmekano 2002.
Maskinoperatörer och teknik
– Vi är inte intresserade av ”operatörer” utan vi vill ha maskintekniker. För att här måste alla ha stora datorkunskaper och teknisk kompetens för att kunna ta emot och förstå CAD-filer, kunna beredning – CAM och köra maskinerna, materialkännedom samt kontrollera kvalitet, förklarar Kurt och menar att varje individ får på detta sätt ett mervärde i att de känner att de får ett ansvar och kan fatta egna beslut.
– Jag brukar säga att det tar c:a fem år för den intresserade maskinteknikern att bli självgående i vår verkstad.
– Och om man skall vara lite filosofisk så tror jag att det är det viktigaste för människan ” att känna att det är jag som påverkar företagets resultat. Ser man tillbaka ett antal år i historien så var det så att i gamla tiders verkstadsarbete så fanns det en inbyggd filosofi för att ta ansvar för det man tillverkade, en stolthet över det jobb man gjorde och jag tror att det är så vi vill ha det här på Finspångs Allmekano. Detta tänkande på 50- och 60 talet är, tycker jag jämförbart och samma sak som dagens ISO 9000, ISO 14000 och Lean-andan, försöka att få tillbaka det individuella ansvaret ute i produktionen, funderar Kurt.
Idag – oktober 2020
Produktionskapacitet, spetskompetens och kvalitet
Vårt besök idag handlar mycket om den senaste investeringen från Duroc Machine Tool, en 5-axlig vertikal fleroperationsmaskin Doosan 850 VCF LSR II, som levererades och installerades 2018 och var en av de första sålda maskinerna av den modellen i Sverige.
– Maskinen som vi skulle investera i var belagd med order redan innan den levererades och produktionen har sedan dess bara kört på. Vi körde några prototyper och kunden blev så nöjd att det bestämdes att all tillverkning skulle ske hos på Finspångs Allmekano, säger Christian Karlsteen och berättar att nu blev det bråttom och man behövde en ny verktygsmaskin med mycket kort leveranstid.
– Det handlar nämligen om sattelitplattor till RUAG Space som är en av våra kunder och här blir det avancerat med automatik, både när det gäller material och toleranser som skall bearbetas.
– Vi saknade kapacitet i den typ av maskin vi behövde och vi frågade runt bland några leverantörer och den som snabbast kunde leverera var Duroc med en ledande maskintillverkare som koreanska maskintillverkaren Doosan i ryggen.
Kurt Thunberg har ”friska” åsikter om det mesta och säger bl.a;
– Maskiner är inget värde om du inte har kunskap. Det är våra medarbetare som är ”allt” för att företaget skall kunna sälja det vi tillverkar. Du kan ha supermaskiner men det hjälper dig i iallafall inte om du inte har kompetens. Vi tar in elever från Curt Nicolin Gymnasiet AB som vi har ett partnerskap med och vi lär upp dem med ett personligt mentorskap. För det tar fem år för en operatör att bli självgående. Och självgående måste man vara då varje operatör ansvarar för det som tillverkas av dem.
– Och jag anställer gärna båda könen. En blandning är den bästa och vi har flera tjejer som arbetar som operatörer här på verkstadsgolvet, de är minst lika duktiga som killarna.
Maskinleverantören
Fredrik Ljungberg, Area Sales Manager på Duroc Machine Tool
– Finspång sökte en verktygsmaskin för att kunna möta kunden krav. De behövde en större maskin där man har möjlighet att pendelköra med plus korta leveranstiderna för att kunna börja leverera detaljer till kunden. Vi hade då denna VCF850LSR på lager för snabb leverans som passade deras krav med snabb leverans och pendelkörning.
– Vi pratar en 5-axlig vertikal fleroperationsmaskin Doosan 850 VCF LSR II. Full 5-axlig för simultan bearbetning. Skalor i alla axlar för noggrannheten. Spindeleffekt 22 kW, varvtal 12 000 rpm. Verktygsmagasin 60 verktygsplatser. Dra fördelen med pendelkörningstekniken med vägg emellan och två bord. Fördelen är att kunna hålla igång maskinen utan att tappa massa ställtider. Med ett bord på 3 500 mm x 870 mm kan kunden köra stora detaljer plus att man kan köra 5-axliga detaljer upp till en meter i diameter.
Den sydkoreanska maskintillverkaren Doosan har en stor och bred produktpalett som innehåller upp mot 400 olika modeller av fleroperationsmaskiner, fräsar och svarvar.
– Vår affärsidé är att hjälpa verkstadsföretag i Norden med allt från maskiner, verktyg, tillbehör och produktionsoptimering till finansiering, service, support och utbildning, säger Fredrik Ljungberg.
Med avslutande ord kan vi sammanfatta;
– En otroligt stabil maskin som fungerar mycket bra. Vår nya maskininvestering med dess konstruktion och teknik innebär att vi istället för en palettmaskin fått en intressant lösning där vi kan bearbeta längre och större detaljer i en uppspänning eller två
i pendelkörning. Det kallar vi flexibilitet och med lite längre seriestorlekar med komponenter med höga toleranskrav blir det rätt kvalitet varje gång, säger Christian Karlsteen.
Verkstadsägaren Kurt Thunberg får de sista orden;
– Med teknisk kompetens utöver det vanliga för en verkstad av vår storlek kan vi ta avancerade uppdrag och bistå med värdefull kompetens om materialval och tillverkningsprocesser. Detta har gjort att vi vuxit oss starka på produkter, där det ställs mycket höga krav på ingående detaljer. Vi arbetar gärna med större företag för när industrin drabbas av en sämre konjunktur, så finns kunderna kvar då det alltid finns jobb inom prototyp- och utveckling.
Och han menar att man behöver personliga egenskaper som att vara orädd, delegera, vara driven och kunna genomföra affärer med en adekvat kostnadskalkyl.
– Som ekonom älskar jag siffror och drivet har jag fått från idrotten, då jag som ung tävlade i Skeetskytte under den olympiska flaggan. Här lärde man sig att det är viktigt med mental träning och det har jag tagit med mig ut i arbetslivet. Utöver det så är jag jägare från barnsben och det har blivit en fritidssysselsättning genom livet.
Många företagsledare idag lever för sin verksamhet men det är lätt att bränna ut sig. Man behöver städa upp i hjärnan lite då och då och jag passar på att göra det varje dag i bilen på väg hem till Katrineholm där jag bor. Resan tar 1 timme och det ger mig möjlighet till en stunds kontemplation (djup begrundan). Kloka ord från Kurt Thunberg som säker återspeglar hur många företagare känner det speciellt i dessa Coronatider och ovisshet om framtiden.