Som ung utvecklade Mats Waltersson ett stort intresse för flipperspel och idag har han och andra flipperentusiaster i Färjestaden en lokal med flipperspel. I entrén hos ZIWA står ett spel som bland annat används vid kundträffar.

Solen och vindarnas ö, Öland, är mest känt för sin turistnäring, men i skuggan av restauranger och semesteranläggningar finns flera tillverkande industrier. En av de största är teknikföretaget ZIWA Mekanisk Tillverkning AB i Färjestaden som har mångårig kunskap inom skärande bearbetning. De senaste åren har företaget gjort flera investeringar i sin produktionsanläggning och maskinpark, bland annat en bäddfräs från MTE och tre svarvar och två fräsar från DMG-MORI.

Ända sedan teknikföretaget ZIWA Mekanisk Tillverkning AB startades för 33 år sedan har företaget legat på Rökgatan, omgiven av åkermark och med närhet till centrala Färjestaden och Ölandsbron. Genom åren har företaget gjort flera investeringar i sin produktionsanläggning. I höstas investerades ett par miljoner kronor i en ny ventilationsanläggning, som är en stor satsning på arbetsmiljön, och för 1,5 år sedan byggdes nya kontorslokaler och ny entré på företagets gamla parkering.

Mats Waltersson och Magnus Zinnerström tog över företaget efter sina fäder 2006.
Kvalitets- och kontrollansvarige Suad Samardzic, som även är delaktig i utbytet med systerföretaget Mak Madesjo i Nordmakedonien, mäter en detalj i mätmaskinen från CE Johansson.

– Det finns flera anledningar till att vi byggde ut. Eftersom vi har växt och fortsätter växa inom administrationen, bland annat har vi rekryterat en sälj- och marknadsansvarig i Per Säljö och knutit till oss en senior advisor med lång erfarenhet från branschen, så var vi i behov av större och mer moderna kontorslokaler, säger Mats Waltersson, vd och delägare av ZIWA.

– Genom detta frigjorde vi också yta i produktionen som vi kan använda till annat. Med utbyggnationen har vi även fått ytor där vi kan ta emot kunder och genomföra kundaktiviteter. Vi hade precis kört igång lite kundträffar med mat, dryck och flipperspel, som är min stora hobby, när covid-19 bröt ut.

Många industriföretag har påverkats av covid-19 på ett eller annat sätt. ZIWA som är kortserie- och fåstyckstillverkare av komplicerade detaljer i aluminium, rostfritt och syrafast till mekanik, förpacknings- och livsmedelsindustrin, tillverkar flera detaljer åt maskintillverkare vars produkter går på export.

– Vi påverkas alltså inte av att det saknas material utan av att våra kunder inte får eller kan besöka företag i andra länder och göra affärer. Några av våra kunder tillverkar avancerade maskinanläggningar och måste ha personal på plats för installation och uppstart.

– Den här lite lugnare tiden har vi utnyttjat till att köra in nya maskiner, utbilda personal och göra omstruktureringar för bättre flöden i produktionen.

Mats Waltersson driver ZIWA tillsammans med Magnus Zinnerström, produktionsansvarig i företaget. Det var deras fäder som startade företaget 1987 med fokus på korta serier och hög flexibilitet. Företagets platta organisation med korta beslutsvägar och hög flexibilitet har visat sig vara ett framgångskoncept.

– Viljan att alltid underlätta för våra kunder ligger till grund för våra framgångar då som nu. Är det en kund som sitter trångt kan vi alltid hitta lösningar. Vårt stora materiallager och breda maskinpark gör oss väldigt flexibla. Vi gillar när det kommer in nya kunder med krav som vi inte är vana vid, det gör att vi ständigt förbättras.

ZIWA har en bred maskinpark, bland annat flera vertikala fleropmaskiner.
DMG-MORI:s CLX 450 V4 ger en bra arbetsmiljö och är enkel att förstå anser operatör Jörgen Olsson.
Till skillnad från CLX 450 V4 är CLX450 V6 utrustad med subspindel.
Operatör Ahmed Ahmad förbereder CLX450 V6 för nästa jobb.

– En nyckel till detta är att vara lyhörd gentemot våra 38 anställda och få dem att förstå hur vi tillsammans kan lösa uppgifter och utvecklas. Personalen verkar trivas väldigt bra. Trots hård konkurrens har vi låg personalomsättning.

En av dem som har anslutit de senaste åren är Per Säljö som ansvarar för marknad och kundrelationer. Att anlita en sälj- och marknadsansvarig var en milstolpe i företagets historia och Mats Waltersson förklarar att det är en stor skillnad mot tidigare att nu ha en person som jobbar aktivt med marknadsfrågor.

– Dessutom hade Per redan en inblick i vårt företag eftersom vi har samarbetat en del genom åren i de företag som han har arbetat i tidigare. Med den personalstyrka som vi har nu känner jag mig mer avslappnad. För första gången någonsin var jag på semester i 14 dagar och kunde helt koppla bort jobbet eftersom jag vet att allt rullar på nu med vår organisation.

5Touchskärm till DMG-MORI:s CMX70U med Heidenhains styrsystem.

Förutom att öka försäljningen och vårda de kunder som företaget redan har en relation med arbetar Per Säljö med inköp av legotjänster. ZIWA har en bred och modern maskinpark med fleropmaskiner från fabrikat som Bridgeport, Mazak och DMG-MORI och svarvar från DMG-MORI och Mazak.

– Genom åren har vi investerat mycket för att hela tiden utvecklas och kunna ta in mer avancerade jobb. En modern maskinpark ökar också attraktionskraften vad gäller att behålla och rekrytera personal, säger Mats Waltersson.

De senaste tre åren har företaget investerat tio miljoner kronor per år på nya maskiner. Innan semestern 2019 installerades den stora bäddfräsen BF 3200 från MTE och Mekana Maskin, som har en längdrörelse på 3000 millimeter och är utrustad med universalfräshuvud och Heidenhains styrsystem. Samma höst levererades två svarvar från DMG-MORI, CLX450 V6.

Produktionstekniker Micke Stening i dialog med operatören Tomas Johansson Jonsén om en detalj som i slutändan ska sitta i ett pumphus. Thomas anser att CMX70U är användarvänlig och logiskt uppbyggd.

– Vi hade investerat i en CLX 450 V4 tidigare och genom det samlat på oss erfarenhet av styrsystem, funktioner och egenskaper. Eftersom vi såg flera fördelar med den tvåaxliga CLX-serien valde vi att ersätta två äldre maskiner med två kraftiga CLX450 V6 som är utrustade med subspindel, förklarar Per Säljö.

För tre år sedan investerade ZIWA i två femaxliga XT-630 fleropmaskiner, med bland annat 630 millimeters rundbord, av märket Bridgeport från svenska maskinförsäljaren Lichron. När behovet av flera femaxliga fräsar uppstod under hösten 2019 föll valet denna gång på DMG-MORI:s vertikala fleropmaskiner CMX70U med Heidenhains styrsystem. Leveransdatum var i början av april 2020, en tid då covid-19 stängde ner stora delar av Centraleuropa.

– Våra fleropar var bland de sista maskinerna som levererades och installerades innan DMG-MORI:s fabrik stängdes ner för en månad framåt. Nu är maskinerna uppställda mitt emot varandra bland övriga fleropmaskiner för att enkelt kunna betjänas av endast en operatör. Det är en stor fördel att kunna använda samma fixturer och verktyg i båda maskinerna, berättar Per Säljö.

DMG-MORI:s Area Sales Manager Emil Nilsson och Per Säljö, sälj- och marknadsansvarig på ZIWA. Emil beskriver nya CMX70U som en lättarbetad fleropmaskin med bra ergonomi och noggrannhet, stort bord med diameter på 800 millimeter och en spindel med 12 000 varv per minut.

– Med denna investering kan vi bibehålla vår flexibilitet och noggrannhet. Många kunder är intresserade av vår maskinpark och då är det bra att kunna visa upp DMG-MORI som är ett välkänt fabrikat.

ZIWA utesluter inte fler investeringar kommande år, dels i maskiner och dels i anläggningen där företaget har långtgående planer på att bygga en helt ny svetsanläggning. Företaget har genom åren köpt upp mark runt produktionsanläggningen för att kunna växa organiskt om behovet uppstår. Dessutom har ZIWA ett nära samarbete med systerföretaget Mak Madesjo i Nordmakedonien där de har tillgång till ytterligare kompetens och kapacitet av fåstyckstillverkning.

– Det är ett samarbete som påbörjades redan på 1990-talet, och det är en extra trygghet att veta att vi har möjlighet att nyttja dem mer i framtiden om vi får brist på arbetskraft här. Våra kunder uppskattar att vi ligger i framkant och säkrar vår produktion. Med hjälp av vår kvalitets- och kontrollansvarige Suad Samardzic språkkunskaper och kompetens är vi aktiva i deras utveckling, säger Mats Waltersson. – När vi investerar i nya maskiner skickas de gamla ner till Makedonien. Där får de ett längre liv eftersom de har kompetens och resurser att felsöka och själva reparera maskiner som går sönder. Deras personal kommer även hit regelbundet för utbildning i nya verktyg och produktionsteknik.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here