Bors Press AB startades 1987 av Lennart Karlsson och Egon Steen. Verksamheten bedrevs först i hyrda lokaler. I januari 1998 flyttade man in i de nuvarande egna lokalerna belägna på det norra industriområdet i Bor som ligger 1 mil från Värnamo.
Under åren har man fördubblat sin produktionsyta till ca 5 000m² och företaget har idag 28 anställda. Man tillverkar plåtprodukter på legouppdrag till verkstads-, möbel-, telekom- och delvis fordonsindustrin, ja egentligen alla som behöver en ”plåtbit”, i framförallt svartplåt och galvat, men även aluminium och rostfritt bearbetas. Genom att vara certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001 är man ett miljö- och kvalitetsmedvetet företag som lever upp till marknadens krav. Underhåll av verktyg samt en viss nytillverkning av verktyg sker i egen verktygsavdelning.
Generationsväxlingen
Företagets VD Christian Karlsson är son till Lennart Karlsson. Vägen in i företaget var tidigt utstakad för Christian och han ” hjälpte till” på verkstaden under hela sin uppväxttid.
– Jag är uppfödd på ”järnskrot”, skrattar Christian.
Efter studenten så körde Christian var han på flera avdelningar i företaget, men fastnade vid stansmaskinen i ett par år och år 2009 var det dags att börja vidarestudier inom teknik i Växjö.
– 2012 ville min fars kompanjon trappa ner och gå
i pension. Då passade det bra att jag haft ett stort intresse för branschen, företaget så att vi i familjen kunde driva företaget vidare och framåt tillsammans.
Så idag med många års erfarenhet i bagaget och med pappa Lennart som delar pensionärslivet med arbetet på företaget som rådgivare och det som handlar om rent hantverk inom verktyg och ”meka” med maskinerna så tar Christian tillsammans med personal, hand om den dagliga driften.
För att få veta mer om Christians tankar när det gäller framtiden för Bors Press, så ställer vi fem frågor.
Vad är din och företagets vision?
– Vi ska vara en genuin spelare i branschen med mycket nytänk och teknik, kundernas bollplank och självklara val.
Vad står ni för?
– Kvalitet och långsiktiga kundrelationer kombinerat med högt teknikintresse och innovation där vi skapar, utvecklar branschen och når mål tillsammans med personal och kunder.
Vad inspireras du av?
– Att personer samarbetar och att vi som lag skapar högkvalitativa produkter som kan nå upp till våra kunder efterfrågan och förväntningar.
Vad ger dig inspiration under tider som detta?
– Att det en dag kommer vända.
Vad är svensk produktion för dig och hur ser kraven för framtidens tillväxtmål ut?
– Kvalitet, högt ställda krav och långsiktighet tillsammans med våra kunder, samarbetspartner, rätt teknik och automatisering.
Teknikutvecklingen är inspirerande för en nyfiken verkstadsägare
– Amada HG 1003 ATC är vår senaste investering till vår maskinpark. Installation och igångkörning skedde i månadsskiftet mars/april i år. Konceptet är en självställande kantpress med kort ställtid, låg energiförbrukning, dynamisk bombering och aktiv vinkelmätning. En stabil maskin som hanterar varierande volymer och som med Automatic Tool Changer kan ladda verktyg för program till komplexa detaljer inom tre minuter. Amada HG 1003 ATC har smarta lösningar som effektiviserar vårt arbetsflöde ytterligare några snäpp, säger Christian Karlsson och tillägger;
– Ställtiden är ett av de mest kritiska momenten inom produktion och det kan ta mycket tid, och kräver noggrannhet och ansträngning, detta underlättas nu för operatören samtidigt som vi minimerar ställtiderna.
– Trenden vi tydligt ser vid maskininvesteringar är att minska ställtider samt eliminera handhavandefel i manuella processer. Under längre tid har ställreducering varit ett tema för marknaden. AMADA har länge fokuserat på lösningar för att minimera ställtid, öka produktiviteten samt minska kassation. Att automatisera kantpressning har traditionellt betytt att man integrerar en robot som betjänar maskinen. Nu finns mogen teknik sedan ett antal år tillbaka på marknaden (Den japanska maskintillverkaren AMADA var tidigt ute med verktygsväxlingssystem. Man är en pionjär inom området automationslösningen med ATC), där man bygger in automatiska verktygsväxling
i manuell kantpressning, säger Per Andersson regionsäljare på AMADA Sweden AB.
– Just in-time produktion är signifikativ för den flexibilitet AMADA har som norm. I och med den automatiska verktygsväxlingen är det enkelt att sticka emellan med akutkörningar. Många kan säkert intyga att den typen av snabba order är vanliga och att det kvickt måste köras fram ett antal detaljer som komplettering eller en order med kort ledtid, säger Per.
– Vi strävar hela tiden efter att hålla uppe tekniken på en hög nivå. Ta det bästa och senaste som världens maskinbyggare kan erbjuda. Vi investerade stort i en fiberlaser med materialtorn och robotplock under 2017 och nu var det dags att satsa på kantpressavdelningen och ge våra maskinoperatörer de bästa förutsättningar för en effektiv tillverkningsprocess och en klart förbättrad produktivitet, säger Christian och fortsätter;
– Vi såg att vi tappade vissa jobb på pressade detaljer till konkurrenter och då var det dags att fokusera på helautomatisk verktygsväxling. Vi studerade tekniken på öppna hus, mässor, läste fackpress och kommunicerade med marknaden och kollegor i branschen. AMADA hade en lösning som kändes helt rätt och med tidigare maskininvesteringar i fabrikatet som fungerat till belåtenhet så valde vi kantpressen HG 1003 med ATC.
Vad är det då Bors Press investerat i, lite tekniska fakta ber vi om av maskinsäljaren Per Andersson.
– HG1003 ATC är vår storsäljare på marknaden. Det är en hybrid kantpress med kapacitet på 100 ton och bocklängd på 3 100 mm. Maskinen är som standardutrustad med teknik som TDS (automatisk tjocklekskontroll), BI-S (aktiv vinkelmätning), dynamiska bombering och styrd fotpedal. Med maskinen kommer också egenutvecklad mjukvara för programmering Off-Line.
Tittar man på manuell kantpressning historiskt så har det varit svårt att få in en sådan här teknologi i kantpressen för det är en betydligt högre investeringskostnad. Maskinutvecklarna har under en tid tvekat och tillsammans med marknaden tyckt att robotbetjäning har varit det enda och bästa sättet att automatisera manuell kantpressning.
Omvärlden förändras och framförallt västvärldens industriers ökade behov av att kostnadseffektivt klara av att tillverka enstycks och låga, korta serier med mycket ställtid, vilket ger oproduktiv tid som man inte kan fakturera. I de allra värsta fallen kan det vara så att 80 % av produktionstiden är ställ och 20 % av tiden blir tillverkningstid.
– Det våra kunder gör nu är att frigöra mer produktionstid i kantpressningen. Du kan köra fler artiklar per dag och få en lönsam produktion där du tjänar pengar. I många fall kan ett företag som idag har två eller tre kantpressar klara sig med en kantpress med ATC. Maskinkonceptet har om man bara tittar på prislappen en hög investeringskostnad men går man steget längre och börjar titta på vad automationslösningen genererar om man arbetar med korta serier lika med många och långa ställ så är maskinlösningen en tiddödare. Tittar man på olika kalkyler och har många korta serier (50 bitar och neråt) som skall passera under en dag så funkar det här riktigt bra, säger Per.
Höga tillväxtmål
Bors Press AB med far och son Karlsson är inne i en expansiv period i företagets utveckling och här har man med mjuka värden hittat en perfekt symbios mellan ett gott entreprenörskap, kompetens, personal och rätt teknik
– Vi ser ljust på framtiden även om vi precis som alla andra upplever en svår tid. Företaget är väl rustat inför omstarten för industrin som kommer. Vi har investerat stort i automationslösningar och teknik som gör att vi klarar stora serier och mindre med goda leveranstider. Vi har ett stort kunskapskapital när det gäller att hjälpa våra kunder med produktutveckling och att med vårt produktionstekniska kunnande hitta rätt tillverkningsprocess till rätt pris, säger Christian Karlsson.
– Trots all teknik så är det driftsäkerheten i maskinparken som har högsta prioritet. Det spelar ingen roll om du har en snabb process om maskinparken står still vissa perioder på dagen, säger Christian avslutningsvis och tillägger;
” Det är den som har störst hög av detaljer när man går hem på kvällen som är vinnaren”.
Det var bra sagt tycker redaktören.
Mer information:
www.borspress.se
Idag är det ingen större utmaning att automatisera med robot och göra en manuell process helautomatisk. Det handlar mer om att automatisera ett eller flera steg tidigare. I Astro 100 så finns det en mjukvara som automatiserar programmeringen av cellen. Med off-line mjukvara så går det snabbt och enkelt att skapa nya program vilket gör att lösningen lämpar sig även får små serier. Med off-line mjukvara så minimerar man stilleståndet i cellen för att skapa nya program.