Tech Days i Sandviken var i år återigen fylld med ny inspiration och att i starka nätverk kan kunder och partners påskynda utvecklingen och framgångarna för svensk industri i stort och enskilda företag i smått

– Under våra fyra dagar i mars hade vi över 600 besökare på Tech Days från våra nordiska länder i vårt Sandvik Coromant Center i Sandviken, en ökning jämfört med 2017. Vi träffade allt från studenter (våra framtida medarbetar och kunder), operatörer, produktionstekniker, platschefer, verkstadsägare m.fl, sa Ann-Sophie Stern som var en av projektledarna runt eventet.

Tech Days 2018 arrangerades av Sandvik Coromant tillsammans med DMG MORI i Sandviken. Det var fjärde gången som den årliga tilldragelsen ägde rum och samarbetspartners i år var Sandvik Materials Technology, Uddeholm, Ovako, AME / Mastercam, Edge Technology / Edgecam, Renishaw, Mitutoyo, Schunk, GJS Verktygs AB, 3nine, MARAB och Clear River Racing.

Årets besökare följde med i demonstrationer, lyssnade på olika presentationer och utforskade framtiden för verktyg, lösningar och material ute i utställningshallen. Demonstrationerna programmerades i världsledande CAM-system, kördes i högkvalitativa material, i verktygsmaskiner från DMG MORI och med de senaste verktygslösningarna från Sandvik Coromant.
Sandvik Coromant visade till exempel lösningar som CoroMill® Plura optimerad för ISO-S, CoroTap ™ optimerad för ISO-S, PrimeTurning ™ med Twin Tool och Y-axeln som avvägs med CoroCut® QD Y-axeln.

I år fanns även en avdelning där Microsoft HoloLens gjorde det möjligt för besökarna att engagera sig i digitalt innehåll och interagera med verktygs hologram presenterade av studenter från Göranssonska skolan.

Annika Langéen, Sales Cluster Manager Nordics Sandvik Coromant kommenterar Tech Days 2018:
-Jag är väldigt glad att intresset för Tech Days växer snabbt för varje gång. I år var det fjärde gången som eventet arrangerades. Denna händelse är en fantastisk möjlighet för våra kunder, partners och oss själva att utbyta erfarenheter och idéer om framtiden. Samarbete och hastighet som var årets tema, kommer att vara nyckeln till svensk verkstadsindustris framtida framgång och Tech Days är en perfekt plattform för att generera just detta, eftersom så många kompetensområden är representerade.

Daniel Johansson
Daniel Johansson
Gunnar Strömmer
Gunnar Strömmer

Daniel Johansson, Senior Research and Development Manager på Sandvik Coromant och Gunnar Strömmer teknisk maskinsäljare på DMG MORI Sweden höll intressanta föredrag. Båda företagen tänker ligga i täten när digitalisering och automation skapar nya möjligheter för svensk industri.

Daniel Johansson berättade om de fem megatrender som man uppfattar kommer att förändra och utveckla industrin in i framtiden. Det handlade om ökade informationskrav, kompetensluckor ute i industrin, digitaliseringen av tillverkningsindustrin, verktygsbeslut i design- och planeringsstegen och krav på hållbart företagande.

Gunnar Strömmer höll ett föredrag om DMG MORIs plattform CELOS som är ett APP baserat system som bygger digitalisering. Och han föredrog även om den japansk/tyska maskinbyggarens imponerande program av maskinmodeller. Att ansluta robotik till dagens bearbetningsmaskiner är allt mer ett krav från kunderna och här har DMG MORI intressanta automationslösningar.

Henrik Liljeby Sandvik Coromant diskuterar skärande bearbetning med kunder. Ett hett ämne som man kan prata hur mycket som helst om.
Medutställarna Olle Linderdahl Mitutoyo Scandinavia, Arne Johansson AME och Marek Zdenek MARAB ställde upp på ett foto.
Aerospace är och kommer att vara en intressant industri framöver. Här har Sandvik Coromant många spännande verktyg och metoder för flygplanstillverkare och dess underleverantörer och partners.

Innovationer kommer sällan på beställning. Därför har Sandvik Coromant något som man kallar konceptfredagar, då man tar sig tid för innovation och här skapas kreativitet och nya lösningar. Då vänder man ofta upp och ner på gamla sanningar. Men innovation är så mycket mer än bara nya produkter, att det även handlar om att hitta nya bearbetningsmetoder och att skapa mervärde för kunderna. Branschen ställs hela tiden inför nya utmaningar och efterfrågan på teknisk support och rådgivning ökar för varje år.
I och med den ökade automationen i branschen och att det förväntas bli brist på kvalificerade operatörer och produktionstekniker ökar behovet av avancerat stöd
i tillverkningsprocessen. Allt fler kunder vill ha en second opinion när det gäller bearbetningsmetoder och processer, att identifiera flaskhalsar och mycket annat. De behöver också lättillgänglig online-support.

Jag träffar Åke Nilsson med 15 års erfarenhet som skärteknisk specialist på Coromant. Här bör vi hitta lite intressanta nyheter och jag blev inte besviken denna gång heller.
– Idag visar vi demonstrationer i väldigt svårbearbetade Duplexa och Super Duplexa material. Dels visar vi vår innovation Prime Turning och vi kör en dynamisk grovbearbetning med ett CoroCut 2 skär. Vi visar att det faktiskt är möjligt att bearbeta i den typen av material med relativt höga skärdata, säger Åke Nilsson.
– Vidare beskriver vi här på Tech Days några av våra geometrier, vad som är möjligt att göra i hårdsvarvning. Och vi har släppt en ny geometri för höghastighetshårdsvarvning med CoroCut där vi använder ett skär med en speciell profil på. Skäret gör att vi kan köra upp till 8 ggr snabbare gentemot en traditionellt skär nosradie för att uppnå samma yta. Här får vi just nu ut maximal produktivitet och livslängd där livslängden på ett CBN skär styrs oftast av ingreppstiden, avslutar Åke Nilsson som fortsätter sitt arbete med att förbättra produktiviteten vidare mot nya höjder, kanske hittar man något nytt snart på sina konceptfredagar.

Uddeholm är en av världens ledande tillverkare av verktygsstål för industriverktyg. I varje stål bit, i varje steg av processen och från råmaterial till slutprodukt är tekniken viktig, kunskapen och produktutvecklingen likaså, men det handlar också om viljan och modet, kraften och framåtandan. - Det handlar om glöden inom oss, om kärleken till stålet, sa grabbarna från Uddeholm i Hagfors.
Scania var på plats med den skärtekniska gurun Lars Persé i spetsen. Två unga tjejer som gör sin praktik på Scania i Södertälje, var med på eventet och representerar den nya generationen högskoletekniker som industrin skriker efter.
Återigen så är Henrik Liljeby i farten och diskuterar olika verktygslösningar med fler kunder.
Tre tekniska specialister, Åke Nilsson, Sasha Kotarac och Björn Ekstrand visade bl.a höghastighetshårdsvarvning.
CoroCut XL skär har en geometri och skärform där Coromant haft patentet sedan 2005. Med en mycket hög produktivitet jämfört med ett skär med en konventionell nosradie. Det här har gjort att man fått upp produktiviteten främst inom Automotive. Steget som man nu tar med den nya CoroCut XB-geometrin för enbart hårdsvarvning, som kan användas med mycket hög matningshastighet, vilket gör att man nu har möjlighet att fördubbla produktiviteten jämfört med CoroCut XL skäret.

Demonstrationen vi tittar på handlar om Prime Turning, Waveform och CAM.
– Här visar vi CAM lösningar för Coromants nya teknologi där man svarvar baklänges enkelt uttryckt. Här har vi nu programmerat detaljen som körs i maskinen med Edgecam. Det som är lite speciellt här i programmeringen är att när vi använder b-axeln så använder vi den simultant när vi kör finbearbetningen, för att hela tiden ha rätt vinkel mot ytan, oavsett hur ytan rör sig så har vi rätt vinkel på verktyget. Detta gör vi enkelt i programmeringen som ligger som standard i Edgecam högsta svarvlicens. Nästa steg är att vi kör Waveform svarvning som ger en effektiv spånbrytning och som är skonsamt för verktygen, säger Pierre Holmström och avslutar med att visa dykfräsning.

Pierre Holmström på Edge Technology visade EdgeCam.

Nästa CAM specialist är Johan Sjölund på Edge Technology som gärna pratar maskinsimulering i Edgecam.
– Här kör vi lite fräsning 3+2 i bl.a Titan och Inconel 600, så då behöver vi skärvätska, annars är det mest torr bearbetning här på Tech Days. Vi vill i våra demos visa att vi med Edgecam´s verktygsbanor kan producera i de mest tuffa materialen. Jag menar också att vi har ett av de bästa simuleringsprogrammen på marknaden och solidmodellen på fixturer, verktyg och maskinen, allt är korrekt, exakt som det är i verkligheten. Det är viktigt när man kör fleraxlig bearbetning så man inte får kollisioner som tyvärr är alltför vanligt idag, avslutar Johan Sjölund på Edge Technology.

Johan Sjölund pratade om hur viktig simuleringen är i CAM.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here