Snabba prototyper och små serier i anpassade material, 3D-printning har kommit för att stanna. Med teknisk kompetens erbjuder Västeråsföretaget Digital Mechanics AB industrin framtidens friformsteknik. Länge var 3D-skrivare eller additiv tillverkning som man också kallar tillverkningssättet, enbart en teknik för att ta fram prototyper. Nu har något hänt. Additiv tillverkning har blivit ett kostnadseffektivt sätt att ta fram både reservdelar och verktyg samt serietillverka komponenter.
Och potentialen är enorm. Några av de främsta vinsterna är ökad tillgänglighet, kostnadsbesparingar och möjligheten att skräddarsy komponenter för specifika behov i en verktygslös produktion.
Idag använder industrin olika maskinteknik beroende på vad man skall tillverka, det kan handla om som vi sagt tidigare svarvar och fräsmaskiner men också laserskärmaskiner, pressar och/ eller formsprutningsmaskiner för att nämna några exempel. Nu kan man komplettera med 3D-printnings utrustning. Industrin får ett ytterligare alternativ och kan på så sätt välja rätt tillverkningsmetod eller kombinera olika tekniker. Vad som också är intressant är att steget innan produktion d.v.s. konstruktion där det nu öppnar sig nu en helt ny värld där 3D skrivarna redan nu är på banan och tekniken sprider sig bland industridesigners och produktutvecklare.
Digital Mechanics Sweden AB är en ledande innovatör inom additiv (3D) produktion sedan starten 2005 och drivs av Anders Sjöberg och Fredrik Finnberg. Man är idag 10 anställda och har en produktion 24/7.
Som vana problemlösare erbjuder man kunder inom tillverkningsindustrin tillgång till sin digitala fabrik för snabb produktion av komplexa detaljer i plast och metall. Målet är att industrin ska bli effektivare i sin egen tillverkning. Man strävar alltid efter långsiktiga kundrelationer för bästa möjliga kvalitet och leveransprecision. Företaget har en global leveranskapacitet och ambitionen är att bli en världsomspännande leverantör av smart digital produktion.
Vi träffar återigen delägaren Anders Sjöberg. Det har gått två år sedan vi var senast på ett besök och skall idag egentligen bara kika in och få en uppdatering i vad som hänt på företaget sedan sist.
– Det viktiga för industrin är att nu sätta sig in i tekniken, hur kan vi använda oss av 3D-print, för det är en helt egen tillverkningsprocess med egna osynliga kravspecifikationer. Det gäller att hitta nyttan med tekniken och då skall man använda den tekniken, har man nytta av en annan teknik, ja då skall man använda den. Vara nyfiken och sätta sig in i det nya sättet att konstruera och tillverka.
Vi ser oss själva som ett bollplank och mycket handlar om att berätta för kunderna vad 3D-tekniken går för. Du måste förstås se på vilka krav kunden har och kan vi uppfylla dessa krav, ja då är det ok. Vi har ett konsekvent produktansvar hela tiden i processen. Kommunikation med kunderna är centralt, att vi med vår kompetens på servicetjänster inom produktutveckling/konstruktion förklarar för kunden att så här blir det, det här klarar vi men ändrar vi i konstruktionen på det här viset, ja då kan vi inte uppfylla kundens önskemål och krav. Så vad vi är duktiga på och väldigt observanta på är att förklara i klarspråk vad man kan göra med 3D-printning men det kräver ett samordnat arbete i ett så tidigt stadie som möjligt i processen, då kan vi hjälpa till, agera och producera, sa Anders Sjöberg på Digital Mechanics vid vårt förra besök. Hur ser det ut idag.
– Vi ser att många svenska tillverkningsföretag blir allt mer nyfikna på digital produktion då det är snabbt och effektivt. Och kunskapen har ökat väsentligt om 3D-rintning allmänt sett. Nästa steg nu blir att hitta nyttan med vår teknik. Och då kommer vi till det vi missionerar ut att välja rätt teknik och rätt material för det enskilda behovet. För vi måste förtydliga att 3D-print inte kan tillverka detaljer med samma precision och toleranser som maskinbearbetningen klarar av, det är helt omöjligt. 3D- print är en helt egen tillverkningsprocess. Vi ser nu att vi kan hjälpa industrin att hitta nyttan med 3D-printning och implementera tekniken i industrins processer med serietillverkning av utvalda komponenter. Det är spännande tider nu för vi ser mer och mer att industrin även sporras av 3D-print och hittar nya former och design i sina produkter och utmanar därmed sitt konstruktionstänkande allt mer, analyserar Anders Sjöberg.
Servicebyrån Digital Mechanics i Västerås storsatsar nu på sin maskinpark med investering i nya HP Jet Fusion 4200. Maskinen har varit i drift sedan oktober 2017.
– Vi har gått och väntat på en maskin som kan erbjuda en högre produktionskvalitet i större volymer. Nya HP-tekniken gör att vi kan ta nästa steg och ge en bättre möjlighet att erbjuda våra kunder att producera större serier med 3D- print, säger Anders Sjöberg.
– Vi vill vara med och öppna upp för svenska industriföretag att ta till sig en ny verktygslös tillverkningsteknik. Det kommer att bidra till ökad konkurrenskraft och flexibilitet i produktionen.
– Ute hos tillverkningsföretagen ser vi att det finns kortare och ryckigare serier. Även smarta och komplexa detaljer som du gärna vill kunna producera. En maskintillverkare behöver exempelvis ständigt göra förbättringar på komponenter och få fram detaljer snabbt. Här kommer tekniken kunna utnyttjas där vi kan möta kraven som ställs på detaljerna. Att ha detaljer på ett digitalt lager är en framtid som nu närmar sig.
– Den har det bästa förutsättningarna för serieproduktion med 3d-skrivarteknik hittills. Den är snabbare, har högre repeterbar kvalitet och kan tillverka mer formriktiga detaljer.
Mer information:
www.digitalmechanics.se