Richard Larsen och Mikael Bergh vid anläggningen som är placerad i källarplanet.

Historia:

”Lack-Ollé AB grundades 1962 och blev ett smeknamn som Olle Bengtsson fick inom möbelindustrin i Småland. Då sålde han färg för Oskar Bäcksin. När han sedan startade eget var företaget ju redan känt som ”Lack-Ollé” så bolaget fick heta så. På en mässa hittade han en ny typ av centrumborr med radie. Olle tog hem prover och visade för en god vän inom verkstadsindustrin.

Han provade borren och gav omdömet ”rena sensationen”. Olle tog hem fler borr och så småningom också andra verktyg som han sålde parallellt med färgen. Försäljningen gick bra. Leverantören var det österrikiska företaget KESTAG. De gav Olle ensamrätt till försäljning i Sverige samma år som EFTA gick igenom. Och de är än idag den största leverantören av skärande verktyg”.

Nu har företaget sedan 2017 ny ägare, Anders Gustavsson. Anders har jobbat på företaget i 26 år och innan dess 10 år på Volvo. Anders kommer att fortsätta med att slipa som tidigare samtidigt som han för företaget framåt. Sedan 2016 är även Anders son, Richard Larsen anställd i företaget.

Vi träffar Richard tillsammans med Mikael Bergh på Ehn & Land och vi skall prata slipning, arbetsmiljö och investeringar som skett i företagets verkstad och som gör att sliperiet nu tar nästa steg i Lack-Ollés utveckling.

Och nu skärps kraven

 Bättre miljö och snabbare processer med Diedron-filtrering. Och kundspecifika verktygslösningar blir allt mer vardag.

– Den svenska verktygstillverkaren ville höja kapaciteten, förbättra kvalitén på sin slipolja och skapa en bra arbetsmiljö både i och kring maskinerna. Vi hjälpte dem att välja filtersystem, säger Mikael Bergh

Lack-Ollé är specialister på verktygsslipning och specialverktyg. Ett litet företag med stor kompetens, som de själva beskriver det. Och de nöjer sig bara med det bästa. När de letade efter ett nytt filtreringssystem var det många behov skulle uppfyllas, och tillsammans med Ehn & Land hittade man den perfekta lösningen från det lilla italienska familjeföretaget och tillverkaren Diedron.

– Både miljön och processerna har blivit så mycket bättre sedan vi körde i gång med Diedronsystemet, säger Richard Larsen, vd och ansvarig för specialslipningen.

Tre slipmaskiner kopplades till filtreringssystemet. Samtidigt ville man prova något nytt och fick klartecken från Ehn & Land att använda en högtryckspump för en av maskinerna. Idag har systemet tre pumpar, varav en skruvpump med justerbart högtryck. Den nya metoden gör att man kan köra maskinerna både snabbare och tuffare än tidigare.

–  Det finns många sliperier i Sverige men vi är bäst av de som inte har en egen produkt. Det låter lite kaxigt men det är omdömet som vi ofta får från våra kunder, säger Richard.

– Vårt viktigaste mål är att erbjuda kvalitetsprodukter till rätt pris. Vi arbetar med omskärpning, beläggning, specialslipning, slipning och vi modifierar skärverktyg. Och vi gillar tekniska utmaningar och brinner för att hitta och utveckla nya lösningar tillsammans med våra kunder. Och det är vad vi gör nu som skapar vår framtid, säger Richard.

– Hos oss kan våra kunder också handla import- och kvalitetsverktyg från flera europeiska internationella fabrikat som borr, fräs, försänkare, gradverktyg, gängtapp, brotsch och pinnfräs.

Kärnfrågorna som kräver svar

Verktygstillverkning är kombinationen av kunskap om verktyg, maskinteknik, slipverktyg, material, konstruktion, processförståelse och erfarenhet som användaren behöver för att nå bästa möjliga resultat.

Framgångsrika industriföretag kräver kompetenta verktygspartners. Professionella, pålitliga specialister som förstår verkstadsindustrins jakt på ständiga förbättringar av processer och har verktygslösningar som svarar upp mot höga krav på precision, livslängd och produktionsekonomi. På Lack-Ollé AB lägger man fullt fokus på omslipning, modifiering och nytillverkning av skärande verktyg med den spetskompetens man besitter.

Det är inte alltid en standardlösning är tillräckligt anpassad för dagens avancerade applikationer och detaljer. Ibland behöver våra kunder en speciallösning för att reducera kostnaderna per enhet och skapa en effektivare produktion för att kunna konkurrera mot den hårda konkurrensen svensk industri står för i dagsläget. Fördelen med specialverktyg är när standard inte är tillräckligt för att tillfredsställa kundens behov. Specialverktyg är då en idealisk lösning, eftersom verktygsväxlingar och snabbtransporter reduceras, vilket resulterar i lägre kostnader totalt per tillverkad detalj.

– Det som också gör oss unika och som vi vill betona och som skapar ett mervärde är att vi har flera ben att stå på. Dels försäljning av importverktyg från schweiziska ALESA, tyska DÛRR, Maykestag från Österrike och magafor från Frankrike. Och vår slipverkstad där vi modifierar verktyg efter kundens önskemål och omslipning om verktyg så att de blir som nya, säger Richard Larsen.

I maskinparken finns det senaste tillskottet
-Helitronic Power från tyska Walter. En CNCmaskin med den senaste teknologin som slipar
såväl större serier som enstaka verktyg.

Så vad är det svåraste i ert arbete som verktygstillverkare?

– Det är att kommunicera med kunderna så att vi får all information när det handlar om hur verktyget skall användas och till vilken form av bearbetningsprocess. Det är väldigt lätt att man missar någonting eller tar något för givet. Och det är inte alltid som kunden vet exakt det som skall tillverkas och då kommer vår erfarenhet och noggrannhet in i bilden. Vi måste ”gräva fram” det som kunden menar och vill ha för det är inte alltid att vi får en ritning att gå efter. Så vårt arbete är ibland extra svårt men väldigt roligt. Och vi lyckas i princip alltid att tillverka det kunden önskar, säger Richard och tillägger.

– Min far Anders Gustavsson är extremt duktig på slipteknik/teknisk försäljning och att tillverka och slipa om verktyg. Han arbetar gärna och ser slipning som ett hantverk – konventionell maskinteknik men ser också CNC-tekniken som en stor tillgång framförallt när man skall tillverka en serie med verktyg.

Slipoljan renas i ett centralt system

Idag är vi på plats i Trollhättan och skall prata och behandla ämnet kring de slip- och spånrester i mikroformat som stör och ökar risken för kvalitetsproblem, då skäroljan återvinns i ett slutet kretslopp. Ren olja ger många fördelar i tillverkningsprocessen och med rätt utrustning så förbättras arbetsmiljön, kvalitén och produktiviteten. Högproduktiva slipmaskiner med höga skärhastigheter kräver stora oljeflöden som genererar mycket spån och damm.

– Diedrons representant och tekniker var här och tillsammans med Mikael Bergh på Ehn & Land hjälpte de oss att hitta en attraktiv lösning med en snabb installation.

Stora investeringar

– I samband med flera nyinvesteringar i maskiner under 2021, när vi märkte att pandemin avtog och de stora industriföretagen och fordonsindustrin startade upp sina fabriker igen togs besluten att satsa stort. Och förutom nya maskiner (två nya slipmaskiner, en mätmaskin och en kapmaskin), så ville vi och har som viktig målsättning att alltid minimera effekterna av produktionen på miljön. Därför blev det också en mycket intressant investering i ett större centralsystem för rening och filtrering av olja, säger Richard.

– Vi ser att maskinerna är rena. Vi har alltid en sommarstädning och en vinterstädning av våra produktionsmaskiner. I år inför sommarstädningen så sa vår verktygslipare Fredric att vi inte behöver städa våra slipmaskiner för de är rena.

– Det är ett mycket gott betyg till vår anläggning från Diedron. Plus att vi får bättre kvalitet på våra verktyg och slipskivorna håller längre. Ytor på verktygen blir bättre och toleranserna blir bättre och lättare att hålla. Detta ser vi nu efter 6 månaders drift, så vi är jättenöjda helt enkelt.

Maskinleverantören

Hur kom ni i kontakt med varandra?

– Vi använder flera produkter sedan tidigare från Ehn & Land och vet att de är en av de ledande leverantörerna av slipteknik som helhet, man är specialister helt enkelt. Och här är Thomas Henkel ofta också inblandad vilket ger oss trygghet hela vägen när det handlar om att utveckla teknik och maskinpark, säger Richard Larsen på Lack-Ollé AB.

– Sedan 2015 så säljer vi på Ehn & Land italienska Diedron som en av de främsta leverantörerna i Europa när det gäller filtrering och rening av både emulsioner och skäroljor. Deras flexibilitet och enkelhet ligger i linje med vad kunder efterfrågar. Diedron kan leverera allt från enkla mobila- till kundspecifika lösningar. Det kan vara system för en eller fler maskiner samt större centralsystem. Vi har idag installerat närmare 90 av Diedrons maskin- och modellprogram i svensk industri, säger Mikael Bergh och fortsätter;

– Tanken är också att produkterna är så konstruerade att man kan bygga nya system men kan också byta ut gamla system. Kunderna kan även komplettera system som man redan har om man vill förbättra filtrering utan att ta bort dem, så flexibiliteten finns alltid där.

Så vad är det specifikt som har installerats här på verktygssliperiet i Trollhättan?

Arbetsmiljöexperten Mikael Bergh på Ehn& Land förklarar;

– Lack-Ollé ville höja kapaciteten och samtidigt förbättra kvalitén på sin slipolja och förutom det också tänka på arbetsmiljön både i och kring maskinerna. Jag presenterade vad vi kan erbjuda i valet av filtreringssystem och slipolja samt hur vi kan kundanpassa systemen efter deras krav när det kommer till utrymme, kapacitet, flöden etc. Efter det var det lätt för Richard att bestämma sig då vi diskuterat detta under en tid.

Motorex Swissgrind Zoom Synt blev också en lösning till både höjd produktivitet och bra arbetsmiljö då den är mycket effektiv i sitt utförande. Zoom Synt har utomordentliga filtreringsegenskaper. Slipoljan har hög flampunkt >160° vilket är viktigt! obetydlig skumning även vid höga spoltryck och hög kylnings effekt. Minimala förångningsförluster och oljedimma, ingen klibbning. Luktfri, fri från klor och Aromater, inget kobolt läckage. Den är mild för huden och neutral mot maskinfärg, inget åldrande och idealisk för alla filtreringssystem.

– Diedron systemet är placerat en våning under verkstaden, det gör att slipoljan returneras via gravitation ner till i detta fall en magnetvals som sitter som grovfiltrering för att separera snabbstål från hårdmetallen. Lösningen är kund anpassad och för att få ut så ren hårdmetall som möjligt.

Finns inte möjligheten med gravitation hos kunder så använder vi oss av antingen en mindre så kallad förtank med returpump eller i vissa fall returpump direkt från maskin. Avstånden mellan filtersystemet och förtanken har ingen betydelse utan vi tar fram den bästa lösningen för kunden.

Diedron har i över 20 år specialiserat sig på marknadsföring, konstruktion och teknisk utveckling för filtreringssystem av kylvätskor och oljor.

Filtersystemen är enkla att installera och använda vilket var ett av mina krav när jag tittade på att hitta en filterleverantör för 7 år sedan. Det andra var att hitta en leverantör som kan hantera både raka skär/slipoljor och emulsioner med samma typ av filtreringssystem. Flexibiliteten med dessa filter gör att kunder snabbt kan hitta lösningar som passar just deras befintliga eller helt nya system och det är där som flexibiliteten kommer in. Vi kan kundanpassa system för varje enskild kund.

Denna enkla och ekonomiska teknik garanterar konstant filtreringskvalitet utan att använda ”innovativa” metoder.

När man talar om krävande tillverkningsprocesser så handlar det om att hitta den bästa lösningen
i varje maskininvestering, där man förstår kundens situation och behärskar hela produktionskedjan. Förutom produkter med en hög teknisk kvalitet behövs det förmåga till samarbete alltifrån planering till testning och smidiga leveranser.

Det är väldigt viktigt att man filtrerar och kyler oljan för att hålla en konstant temperatur för bästa resultat i slipprocesserna och det innebär att även maskinerna alltid håller rätt temperatur. Har man inte temperaturreglering så blir oljan varmare allt eftersom dagen går och det kan innebära stora avvikelser i produktionen/kvalitén.

En viktig fördel när man kyler/spolar slipskivan under slipprocessen är att man inte har några smutspartiklar mellan verktyget och slipskivan vilket annars är en stor risk att det blir om man inte filtrerar oljan på rätt sätt. Det i sin tur skulle då
i stället ge sämre ytor större förslitning av slipskivan och kvalitetskraven blir lidande.

Livslängden på oljan förlängs med rätt filtrering och kylning vilket gör att den kan användas under många år och att man inte behöver byta ut oljan utan bara fylla på vid behov. Detta medför en stor förbättring av miljön i stället för att behöva byta ut oljan efter ett eller något år. Om partiklar inte filtreras ur oljan sjunker de till botten av tankarna och ligger sedan där och förorenar oljan vilket innebär att livslängden förkortas väsentligt och arbetsmiljön blir påverkad.

Tekniska fakta

Diedrons nya självrengörande Super-filtreringssystem, 3µm NAS 7.

DAF®-filterelement (Double Action Filter). Automatisk slam/spån borttagning, Siemens PLC med nätverkskort för fjärrkontroll, temperaturkontroll via kylare med möjligheten att bibehålla temperaturen hos den filtrerade vätskan med en noggrannhet av 0,1°C

Hanterar material som: Stål, gjutjärn, mässing,  hårdmetall, HSS och Aluminium

Idealisk för alla mekaniska processer.

Detta filtreringssystem har en kapacitet på upp till 400l/min och filtren renas via backspolning med den renade oljan. Det sitter en PLC för kontroll av hela systemet, själva PLC fönstret har en layout med touch kontroll av alla olika funktioner man har, magnetvals, pumpar, backspolningspumpar etc. mycket enkel att använda.

För att effektivisera kylningen använder vi Recold kylare tropisk på 21kW med direktkylning i detta fall. Direktkylning blir en mer effektiv kylning.

Själva tanken är byggd så att den har en mellanvägg som delar tanken i två sektioner, det innebär att man har ren olja i en sektion (efter filtrering) och nersmutsad olja i den andra sektionen (returolja från maskin). Det kan aldrig komma in smutsig olja i den rena sektionen men ren olja kan rinna över till den smutsiga och renas då om igen. Det sitter även flödesmätare på systemet där man direkt kan se hur ren oljan är efter filtreringen.

Filtreringen i systemet sker kontinuerligt via by-pass så maskinen får alltid renad olja från matarpumpar, 3 stycken i detta fallet.

– När filtren blir fulla så automatiskt backspolar systemet filtren med den renade oljan. PLC´n ställs in hur man vill att backspolningen ska gå till, antingen via tryck (sitter manometer på systemet) eller backspolar man manuellt. PLC´n ger även fler olika möjligheter. När filtren backspolas hanteras hårdmetallen automatiskt via speciellt pappersfilter.

Backspolning, hur fungerar det?

Superfiltreringssystemen i SF-serien kan behålla de finaste föroreningarna tack vare speciella filterelement, inrymda i en inneslutande cylinder, som kan nå en filtreringsgrad upp till 1 µ (beroende på vilken typ av media som används).

Filterelementen i deras maximala igensättnings tillstånd, regenereras av motströms rengöringssystemet ”Back Wash” som tar bort det slam/spån som samlats i filtervävens veck. Slammet/spånorna kommer i sin tur automatiskt att spolas ut utanför den cylindriska kroppen. Systemen är helt autonoma och varje fas kommer att hanteras av en PLC med olika funktioner som kan anpassas efter systemets behov.

För mer information titta på denna länk

https://www.diedronsrl.com

I maskinparken finns det senaste tillskottet -Helitronic Power från tyska Walter. En CNC-maskin med den senaste teknologin som slipar såväl större serier som enstaka verktyg.
Företaget tar emot i stort sett alla verktyg för omskärpning, beläggning, specialslipning, slipning m.m. exempel av verktyg är borr, fräsar, försänkare, gradverktyg, gängtappar, brotschar och pinnfräsar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here