Som tidningsutgivare och reporter har jag besökt ett stort antal av Sveriges verkstäder och då givetvis också hälsat på och skrivit om GLOAB, men det var 2014 och mycket har hänt på 8 år. Teknikutvecklingen går rasande snabbt och har man som GLOAB stora förväntningar och krav på den egna förmågan att tillverka detaljer och komponenter för en allt kräsnare industri, ja då hoppas jag att det finns mycket att berätta om. Och med temaspecial slipning i detta nummer av tidningen, så sitter ett litet reportage hos GLOAB som hand i handske.

Till vår hjälp och med på besöket är maskinsäljare Bernt Osmén. Han har lång erfarenhet av försäljning och står i en speciell relation till ägarna till GLOAB då han har i princip varit med hela vägen från att GLOAB köpte sin första STUDER S 36 1997.

– Det var starten på vår resa tillsammans med STUDER och idag har vi nio slipmaskiner från den schweiziska maskintillverkaren.

Roger Magnusson och Bernt Osmén.

– Vi kan säga, utan att överdriva, att hade vi inte fått råd och support av Bernt Osmén och Hans-Peter Beyeler hos maskinleverantören Johan Nordström Verktygsmaskiner i Stockholm, i kombination med den schweiziska slipmaskinstillverkaren STUDER och deras fantastiska maskinutveckling, så hade vi inte nått de framgångar och mål som vi idag ser ute på vår verkstad, säger kompisarna och delägarna Roger Magnusson och Ralph Björklundh, när vi sätter oss i konferensrummet där kaffemuggarna är i olika namn, vilket har sin förklaring.

– Är man ofta här och hjälper till med vår produktion och teknik, så blir man med mugg, säger Roger.

Två besök som för mig, räcker inte till att få mitt namn på en mugg men jag får en där det står besökare vilket jag är nöjd med. Och som besökare känner jag mig riktigt välkommen och i en sådan miljö skapas det goda samtalet.

GLOAB grundades 1989 i Hammarby Industriområde av Ralph Björklundh och Roger Magnusson. Runt millenniumskiftet så flyttade företaget sin verksamhet till Enköping och under de kommande åren expanderade företaget. I takt med utvecklingen så investerade man i nya avancerade styrda slipmaskiner från STUDER och under en femårsperiod från 2002 fördubblade man antalet medarbetare. När man flyttade till Enköping var man fyra anställda, idag är man ca. 20 personer som arbetar på GLOAB.

Vi backar bandet och frågar om namnet GLOAB, är det en lek med bokstäver eller?
– Hahaha, nej utan det var så att jag och Roger startade företaget i Hammarby industriområde och därifrån såg vi Globen. Så utan att tänka i månader vad vi skulle heta, så blev det snabbt och enkelt GLO som i Globen och AB, säger Ralph Björklund och man anar att det finns en stor ådra av humor hos ägarna Ralph och Roger.

Man får som reporter och besökare i svensk industri höra om både viktiga ting men också om oviktiga ting eller ja, det kanske var viktigt men historien säger att kompisarna som tillsammans startade företaget – Roger och Ralph – båda ”hårdrockare” på den tiden med långt hår och med mycket energi bestämde att måla en röd hockeysarg på väggen runt hela verkstan och man hade två ingångar till verkstaden vilket skulle symbolisera hemmalag och bortalag.

– Och golvet målade vi rött, samma färg som Globen har inne i arenan. Det blev riktigt snyggt och till skillnad från många andra som har grått eller vitt, skrattar Roger.

Det blev många timmar i verkstan och både Roger och Ralph hade madrasser inne på kontoret så det blev en hel del övernattningar.

– Det var tuffa tider, oj! vad vi jobbade, säger Roger. Men det gav resultat och en milsten i vår utveckling var att vi slipade för en kund i Enköping – Smidesprodukter. Vi gjorde så bra jobb så ägaren till företaget Gunnar Winkvist undrade om vi kunde tänka oss att flytta till Enköping. Jag fixar lokaler till er, sa Gunnar.

Och vi bestämde oss för att flytta verksamheten till Enköping, närmare Gnesta i Sörmland som Roger och Ralph kommer ifrån, även Bernt Osmén kommer från Gnesta, så var den historien. Och om inte alla vet om det så kallas Enköping ”Sveriges närmaste stad”.

Maskinparken domineras av ett fabrikat

– Vi satsade rätt med STUDER vilket gav oss en maskinpark av högsta klass. Många kunder som imponerades av vårt arbete i att slipa detaljer med riktigt snäva toleranser Vi är som sagts i artikeln rubrik, specialiserade på precisionsslipning i CNC-miljö som rundslipning, hålslipning, planslipning, centerlesslipning och hening, säger Roger Magnusson.

Robotceller i 2-skift i den automatiserade slipavdelningen.

Sedan några år tillbaka finns man på Gesällgatan i Enköping och sitter nu i en perfekt verkstadslokal med stora möjligheter till expansion.

– Vi växer med befintliga kunder och vi har faktiskt aldrig sagt nej till ett jobb. Det betydde att vi efter några år fick en förfrågan från vår största kund om vi kunde börja svarva. Det krävde en del fundering men som sagt vi har aldrig sagt nej så idag har vi tre längdsvarvar och den senaste är en Nakamura som vi också köpt av Bernt Osmén på JN Maskiner.

Inköpen av STUDER maskiner började 1997 och har fortsatt under åren eftersom man har satsat på och byggt ut slipavdelningen. Från början hade man 400 kvm produktionsyta i Hammarby. När man flyttade till Enköping så hamnade produktionsytan på 1 200 kvm och nu har man 2 400 kvm. En stark expansion om man betänker att det handlar om slipning.
Så vi ber Bernt Osmén att välja ut några nyckelmaskiner från STUDER som idag finns ute i verkstaden.

Olika STUDER modeller bl.a. S 30 LeanPro, S36 Favorit, samt S40 CNC hjälper GLOAB att vara flexibla med ett relativt stort diameter och längd-intervall. STUDER-maskinerna hos GLOAB håller också en mycket hög teknisk tillgänglighet och att vid behov, med Johan Nordström´s kompetens inom service, snabbt få maskinerna i produktion är A och O för ett företag som GLOAB.

STUDER med sina varumärken SCHAUDT och MIKROSA representerar tillsammans den cylindriska slipteknikgruppen inom UNITED GRINDING Group.

UNITED GRINDING Group är en av världens ledande tillverkare av precisionsmaskiner för slipning, erodering, laser, mätning och kombinationsbearbetning. Med cirka 2 500 anställda på mer än 20 tillverknings-, service- och försäljningsställen har koncernen en kundorienterad och effektiv organisation.

Med sina varumärken MÄGERLE, BLOHM, JUNG, STUDER, SCHAUDT, MIKROSA, WALTER och EWAG samt kompetenscentra i Amerika och Asien erbjuder UNITED GRINDING en bred applikationskunskap, en omfattande produktportfölj och ett komplett utbud av tjänster för yt- och profilslipning, cylindrisk slipning och verktygsbearbetning. Dessutom drivs ett kompetenscenter för additiv tillverkning under varumärket IRPD.

Koncernbolagens tradition går mer än hundra år tillbaka i tiden, då mer än 150 000 maskiner har tillverkats och levererats över hela världen. Denna långa erfarenhet och breda tekniska expertis gör UNITED GRINDING Group till en pålitlig och kompetent lösningsleverantör för komplexa tillverkningsuppgifter.

Den innovativa tekniken hos företagen i UNITED GRINDING Group har ett brett spektrum av applikationer, från enstaka delar till massproduktion, från små företag till stora företag, och används i ett brett spektrum av industrier. Det primära fokuset ligger på fordonsindustrin och dess underleverantörer, medicin, flyg, verktygs- och formtillverkning, transport och tung industri, maskinkonstruktion, energi och finmekanik.

United Grinding´s mål är och förblir att göra deras kunder ännu mer framgångsrika med deras produkter och tjänster.

Framtiden = fem robotceller i 2-skift

– För att hålla igång produktionen och kunna leverera i tid måste vi som alla andra automatisera. Vi har valt MARAB som partner och det har vi aldrig ångrat.

– Under 6-7 år har vi aldrig haft ett enda avbrott eller problem med utrustningen och produktionen har gett oss den utväxlingen vi planerat för, säger Roger Magnusson.

Mora Automation och Robotteknik AB (MARAB), är specialiserade på att utveckla, konstruera, bygga samt installera lösningar för automatisering inom tillverkningsindustrin. Man utvecklar och konstruerar sina produkter själva och strävar alltid att få fram en så effektiv och smidig lösning som möjligt utifrån kundens önskemål. När man utvecklar en ny automationslösning väljer man teknik och lösning efter kundens unika behov och man är inte rädd att tänka utanför ramarna för att få fram den bästa lösningen.

För maskinbetjäning har MARAB tagit fram en serie standardiserade robotceller. Dessa Q-celler finns i sex storlekar med hanteringsvikt på 7–70 kg och kan fås i flera varianter. Företaget har vana att hantera alla maskinstyrsystem och kan i vissa fall integrera robotens styrning i direkt maskin.

Vart tar GLOAB vägen i framtiden

Vi sitter kvar i konferensrummet och det går åt många koppar kaffe. Efter rundvandringen i de fina lokalerna ser jag en stor potential för expansion. Vi kommer in på ett eventuellt generationsskifte och samtidigt frågar vi hur länge Roger och Ralph orkar fortsätta i det tempot som kräver mycket arbete och uppoffringar, precis som för de flesta verkstadsägare idag.

– Vi älskar det här men det är klart att jag och Ralph börjar närma oss pension, inte än men vi ser det allt tydligare. Att GLOAB betyder och har betytt allt och också präglat våra liv är antagligen något som kommande generationer inte riktigt är beredda att offra på det sättet. Helt klart är det så, att äga en verkstad är en livsstil som kräver enormt mycket av relationer med nära och kära. Jag hoppas för vårt fina företags skull att vi hittar en lösning och om inte annat så är vi säkert attraktiva och så småningom kan sälja vårt livsverk, filosoferar Roger Magnusson.

Linus Wettainen
– mätning och kontroll är ett absolut måste i vår bransch. Till hjälp har vi vårt tempererade mätlabb.

Kvalitet och kompetens kan intygas genom gedigen erfarenhet och ISO-certifieringar enligt ISO 9001 och 14001 samt ISO 45001.

Vi konstaterar när vi lämnar Gesällgatan i Enköping att det är nya tider i verkstadsbranschen och att dagens arbete mycket handlar om att hitta kompetens och personal.
Man pratar inom politiken om att införa 6 timmars arbetsdag vilket ligger i tiden när allt fler vill ha mer tid med familjen och lägga mer tid på ett rikt fritidsliv. Har vi kommit så långt i vår välfärd att vi kan kosta på oss det ur ett samhällsindustriellt perspektiv.

– Ja, herregud det är en halvering av den tid vi lägger på vår verkstad idag vilket låter svårt för oss att bedriva verksamhet. Det får bli fler robotar i framtiden och färre människor men då sitter jag och Ralph på något äldreboende i Gnesta, skrattar Roger Magnusson.

Presstopp!

Roger Magnusson ringer mig till redaktionen och berättar att han har mycket goda nyheter.
Sedan jag var och hälsade på har GLOAB mottagit en miljonorder från en stor fordonstillverkare.

– Ordern är en bekräftelse på att vi är på rätt väg med ny lokal, hög automatiseringsgrad och moderna maskiner, säger Roger.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here