Fredrik Claesson på FC Maskin är idag ansvarig för Mitsubishi Electric på den svenska marknaden.
Idag när vi är på plats, så handlar det om vidareutbildning för personalen på den nya Mitsubishi MV 1200 R.
På fotot ser vi Fredrik Claesson och produktionsansvarige Morgan Jäger.

Med både slipteknik och gnistning som redaktionella teman i tidningen, så passar det väl alldeles utmärkt att hälsa på den lilla verktygstillverkaren SmiCut i Ludvika. Familjen Schmidt har utvecklat och producerat verktygslösningar för skärande bearbetning i mer än 60 år. Idag arbetar tre generationer i företaget och gängverktyg har alltid varit huvudspåret för familjen Schmidt de senaste 50 åren.

För mig som reporter är det intressant att hälsa på olikheter inom industriell tillverkning, för ofta när iallafall jag tänker på verktygstillverkare, så målas en bild upp och jag ser stora fabriker och maskinparker med produktionsytor på tusentals kvm och hundratals anställda framför mig.

Här på SmiCut är det småskalighet och högteknologiska verktygslösningar som gäller och det finns anledningar till det. Man är två tekniker på verkstaden som sköter tillverkningen på 100 kvm produktionsyta. Här tillverkas gängfräsverktyg, gängsvarvningsverktyg och hårdmetallfräsar för krävande industrikunder.

Men ser man tillbaka historiskt så, har familjen Schmidt varit iblandade i större företag och projekt med olika ekonomiska utfall. Satsningar som gått hem och satsningar som gått mindre bra. Några milstolpar kommer här men först tar vi det från början, lite kort från sonsonen till Aage, Timo Schmidt som idag är vd på företaget.

– Min farfar Aage flyttade från Danmark till Sverige efter kriget. Det var brist på framförallt material så han såg Sverige som ett bättre alternativ att starta upp en verkstad, först hemma i sitt hus. Min far Reinar var 7 år när den skärande bearbetningen kom in i hans liv. När pappa var 7 år svarvade han häftstift i köket och hans bror Erik 5 år höll i stången.

– Vad som fick fart på affärerna var när Reinar och min farbror startade utvecklade en gängapparat som gjorde att man smidigt kunde göra gängor i en manuell svarv. Marknaden för gängapparater sjönk dramatiskt då CNC-styrda verktygsmaskiner nästan totalt tog över det manuella, berättar Timo Schmidt och fortsätter;

– 1989 fanns det ny idéer och Reinar Schmidt ville pröva på något nytt. Då konstruerade han tillsammans med Timo ett gängskär med fyra skäreggar och bolaget Scandinavian Tool Systems var fött.

– Tyvärr blev det problem och en del komplicerade turer fram och tillbaka. Vi pratar 1993 och bankkrisen. Bankernas uppträdande och diverse moraliska förfall som inte föll Schmidts i smaken. Allt slutade med att familjen Schmidt stod barskrapade 1995. Men envisa och uppfinningsrika entreprenörer som man är så slutade det positivt efter några tuffa år.

Man startade SmiCut AB 1995 med affärsidén att tillverka solida gängfräsar efter egna konstruktion och patentlösningar. Mässan i Hannover EMO, blev ett skyltfönster för det lilla företaget från Ludvika som ställt ut på mässan sedan 2001, vilket öppnat upp för den stora exportförsäljning som man har idag.

Skärande verktyg för en krävande industri.
Skärande verktyg för en krävande industri.
Verktyg färdiga för leverans. Många av ”paketen” är på väg till utländska kunder. Försäljningen på export står för ungefär 70 % av företagets försäljning.
Verktyg färdiga för leverans. Många av ”paketen” är på väg till utländska kunder. Försäljningen på export står för ungefär 70 % av företagets försäljning.

Timo måste berätta en historia om vad som hände ett av åren som man ställde ut på EMO i Hannover. Mässan har mycket internationella besökare som alla vet och en dag kom det in en asiatiska man till dem och han såg den fina montern, han såg verktygen och han såg de nya och fina katalogerna.

– Han blev intresserad av våra verktygslösningar och frågade hur många som arbetade på företaget, – Sju, svarade jag.  – Sju hundra, sa mannen. -Nej sju, sa jag. – Sju tusen, sa mannen.    – Nej, sju sa jag och pekade och räknade framför honom, en, två, tre, fyra, fem och två är hemma. Mannen blev mycket förvånad, berättar Timo.
Så återigen kan vi konstatera att trots sin litenhet kan man agera stort…

Idag är vi på besök och man är tio anställda medarbetare idag, där jag är extra intresserad av de två herrarna som sköter produktionen.

– Både jag och Krister kommer från Mvusab i Smedjebacken och vi började här 2015 när familjen Schmidt förnyade maskinparken. Så det är därför vi är här, vi sköter tillverkningen med hjälp av två 6-axliga Rollomatic CNC-styrda slipmaskiner och sedan ett år tilbaka en trådgnist från Mitsubishi, säger Morgan.

Tekniska fakta Mitsubishi MV 1200 R.

– Modellen MV1200 har bordsrörelsen X/Y är 400 / 300 mm. Maskinerna har Tubular Shaft Drive-drivning i ställer för kulskruvar i alla axelrörelser förutom Z. Denna Mitsubishi-innovation är en vidareutveckling av en konventionell linjärmotor.

– Fördelarna är att den förbrukar mindre energi, alstrar mindre magnetfält och har ett mindre kylbehov. Eftersom motorn är helt cylindrisk är den betydligt lättare att täta för föroreningar än en plan-linjärmotor.

– Maskinen hos SmiCut kan man dressa skivor med. Modellen är en standardmaskin med tillägget Dress. Dress är rotationsaxeln + mjukvara. Till detta kommer att Mitsubishi har en väldigt bra generator för att kunna gnista dessa skivor. Man kan även sätta till en automationslösning om man har ett behov av att köra många skivor per dygn.

I Mitsubishi´s showroom som ligger i Ratingen utanför Düsseldorf finns alltid en Dress anläggning med automation tillgänglig för att titta på eller om man vill göra en testkörning, avslutar maskinsäljare Fredrik Claesson på FC Maskin.

Här visar Morgan Jäger ”rotationsaxeln” som i detta fall är utrustad med en HSK50 kona för att kunna sätta upp slipskivan på samma sätt som i slipmaskinen.
Här visar Morgan Jäger ”rotationsaxeln” som i detta fall är utrustad med en HSK50 kona för att kunna sätta upp slipskivan på samma sätt som i slipmaskinen.

Vad var anledningen till investeringen i trådgnisten?
– Våra arbetsuppgifter är främst slipning av gängprofiler. Och behovet att investera i en trådgnist handlar om ett komplement till slipningen för att få fram olika gängprofiler på diamantskivorna så att vi kan slipa olika profiler i gängor. Och trådgnisten är den första i Sverige med b-axel, säger Morgan och han förtydligar;

– Vi kan profilera vissa diamantskivor i slipmaskinerna men för mer komplexa gängprofiler behöver vi trådgnisten. Och samtidigt förbättra slipskivornas livslängd i slutändan. Så nu gnistar vi fram extrema profiler på slipskivorna med mycket kort leveranstid. Innan vi hade vår trådgnist fick vi skicka slipskivorna externt för tillverkning men det kunde ta 4 -6 veckor i leveranstider. Nu kan vi få en order på ett verktyg med en specialgänga och i princip tillverka en specialskiva på 24 timmar. Så trådgnisten har blivit en problemlösare för oss på verktygstillverkningen, avslutar Morgan Jäger.

Utvecklingen av verktyg är intensiv och frågar man verktygstillverkare om de har några nyheter är svaret alltid, ”vi har nyheter hela tiden”.
– Innovationer handlar om att ta delar av det vi har idag och sätta samman till något nytt. Det kommer alltid att finnas saker att göra även om vi inte ser dem just nu, säger Timo och ett exempel på det är vårt FourCut gängsvarvverktyg, fyra vertikala skär. Skärkrafterna går in i skäret och maskinoperatören behöver ingen underläggsplatta eftersom hårdmetallskäret tar upp krafterna.

Inget problem med sidokrafter eftersom den plana ytan på skäret tar upp dessa krafter. Ingen svag punkt på hållaren. Skäret är slipat på alla sidor med en komplex slipteknik i 6-axliga slipmaskiner för att uppnå 7° släppning runt hela gängprofilen, säger Timo Schmidt.

Som special tillverkar SmiCut gängfräsar i en mängd olika profiler och storlekar. Förutom gängfräsar för metriska gängor tillverkar och lagerhåller SmiCut verktyg för en mängd olika gängprofiler. Framtiden för familjeföretaget ser spännande ut. Timos tre söner är alla i företaget och generationsägandet är säkrat. Vi vill växa, givetvis tillverka och sälja mer men under kontrollerade former. Litet företag små bekymmer, stort företag stora bekymmer, menar Timo och den filosofin vill man fortsätta i, det är alla överens om.

En bild över den lilla verkstaden där maskinparken består av två CNC-styrda slipmaskiner Rollomatic med automation och en trådgnist från Mitsubishi. Här jobbar Krister Linder och Morgan Jäger i produktionen.
En bild över den lilla verkstaden där maskinparken består av två CNC-styrda slipmaskiner Rollomatic med automation och en trådgnist från Mitsubishi. Här jobbar Krister Linder och Morgan Jäger i produktionen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here