Vid användning av dagens högpresterande verktyg är det av yttersta vikt att industrin får rätt verktyg till rätt applikation, för att säkerställa maximalt utnyttjande och resultat i produktion.
– Ja, det kan handla om standardverktyg och specialverktyg, vi är duktiga på det mesta, säger Ingemar Nilsson teknisk säljare på Ekdahls Slipservice i Åstorp.

Från omslipning till avancerad verktygstillverkning

Företaget har 30 år på nacken och från början handlade det om att slipa klingor för den lokala trä- och sågverks och snickeriindustrin. Åstorp är en gammal gruvort och under marken finns mer än 50 mil gruvgångar, gångar som är förbundna med varandra. Så här finns en intressant historia med gruvdrift men också tegelbruk, lant- och skogsbruk men den tiden är nu sedan länge förbi.

Ekdahls Slipservice erbjuder slipning och tillverkning av alla typer av skärande verktyg för dagens moderna verkstadsindustri. Man är ett familjeföretag som grundades 1988 av Göran Ekdahl. Idag är det sonen Patrik Ekdahl som driver företaget vidare.
– Vi är en modern verkstad med en avancerad maskinpark och mätutrustning för att kunna tillverka avancerade verktyg som borr, stegborr, pinnfräsar och profilverktyg. För att klara våra mål att leverera högsta kvalitet på våra tillverkade produkter så har vi investerat i dels en ny verktygsslipmaskin med robot samt tillhörande mätutrustning från tyska ZOLLER, säger Ingemar Nilsson.

På Ekdahls Slipservice har det alltid handlat om hantverk och runt 2002 – 2003 fann man att maskinparken behövde moderniseras för att klara av de allt ökande kraven från sina kunder. Nästa steg mot det high-tech-företag inom sin nisch som man är idag var nya investeringar i verkstaden. För nu handlade det om att växla upp ytterligare och att välja väg in i framtiden. Tempererade oljor, ny verktygsslip med laddare för automatiserad och obemannad körning samt ny mätutrustning.

Här fanns många sliperier i södra delen av landet men många sliperier har sakta med säkert fått lägga ner sina verksamheter p.g.a att man inte har kunnat eller haft viljan eller investera. Våra kunder har under en längre tid krävt allt snävare toleranser både på verktygen som kommer in för traditionell omslipning men också nytillverkning och här har många inte hängt med i teknikutvecklingen som vi ser här hos oss på Ekdahls, säger Ingemar Nilsson.

Med teknik i framkant

Det är två mätmaskiner från ZOLLER som vi skall titta lite närmare på idag. Den tyska tillverkaren är representerad i Sverige av GJS Verktyg som tillsammans med Josef Axelsson på ZOLLER NordEuropa sköter försäljning, applikation, support och teknisk service.

Tuomas Meriläinen teknisk försäljning och support på GJS Verktyg är med på besöket och berättar om den senaste mätutrustningen från ZOLLER som numera finns ute på verkstadsgolvet på Ekdahls i Åstorp.

Först ut är det fokus på ZOLLER PomSkpGo, mätmaskin för eggpreparering som man investerade i 2015.
– Nu handlar det om behovet av mer specialverktyg och avancerade standardverktyg från våra kunder som gjorde en investering i mät- och kontrollutrustningen från ZOLLER nödvändig, säger Ingemar Nilsson.
– Här vill jag framhålla enkelheten att mäta, endast genom att positionera verktygseggen under sensorn, fokusera och trycka på mätknappen så utförs mätningen på några sekunder, säger Tuomas.
– Ekdahls kvalitetssäkrar sina verktyg och gör mätningar av första och sista bit i batcherna och med olika frekvens däremellan. Det gör att de har full kontroll på sin utgående kvalitet. Att kunna tillverka verktyg med en bra eggpreparering och kunna kontrollera denna på verktygen gör att verktygen håller längre och håller en jämn kvalitet verktygen emellan. För vissa verktyg i krävande material kan en bra eggpreparering göra att verktygens livslängd blir många gånger längre. Därför är det oerhört viktigt att kunna kontrollera detta, menar Josef Axelsson när vi pratar med honom på telefon.

Nästa datorstyrda mätmaskin från ZOLLER kom 2017 ZOLLER PomBasic;
– Snabb och enkel mätning med ”snap” funktion där mjukvaran hittar profiler själv utan att behöva finjustera mätningarna manuellt. Zoom 100 ggr för PomBasic standard och 500 ggr för PomBasicMicro. Operatörerna kan också använda en bakgrundsbild likt en vattenstämpel som fungerar som en master för snabba visuell jämförelse. För seriemätninar kan man använda makron som automatiskt mäter förinspelade mått. Det används när du ska återkommande mäta likadana verktyg många gånger, förklarar Josef Axelsson och säger;
– Båda maskinerna används i verkstadsmiljö och med fördel i direkt anslutning till slipmaskinerna för snabb åtkomst.
– Våra verktygsslipare kan med utrustningen på ett enkelt sätt mäta och kontrollera kvalitén i direkt anslutning till sina maskiner, mätning direkt ute i vår produktionsmiljö är en mycket viktig aspekt för att det skall gå snabbt och underlätta arbetet för våra medarbetare, säger Ingemar Nilsson.

Det går bra för Ekdahls och man expanderar med sina kunder som återkommer med beställningar i en strid ström.
– Det är väl det bästa kvittot på att vi tillverkar verktyg av högsta kvalitet. Idag har vi många återkommande kunder, små verkstäder men också stora exportföretag inom Automotive och förpackningsindustrin. Vår nya mät och kontrollutrustningar från ZOLLER har gett oss en stabil och säker kvalitetsprocess, säger Ingemar Nilsson och avslutar med att konstatera att man även knutit till sig flera verktygsleverantörer som externa partners.
– All feedback kommer från våra kunder, allt vi gör är kunddrivet och våra kunder ökar sina beställningar på special och här är vi duktiga, framtiden ser mycket ljus ut.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here