Peter Forsberg

Tidningen Maskinoperatören knackade på hos Östrand & Hansen AB i Bankeryd och för att kunna spegla bilden av ett modernt verkstadsföretag som ligger
i teknisk framkant, får vi en pratstund med en av de fem nya delägarna i företaget Mikael Ronder som även arbetar som vd.
Östrand & Hansen har haft egen konstruktion och tillverkning av pressverktyg, automationslösningar och specialmaskiner i småländska Bankeryd sedan 1974 då de grundades. Fokus har länge legat på mekaniska automationslösningar.
– Det behöver inte alltid vara en robot inblandad för att flytta produkter. Där som robotteknik tillför något har vi givetvis med det i våra liner, men det finns många exempel med både en och flera robotar för mycket. En sådan lösning blir väldigt dyr. Med en specialbyggd maskin med mekaniska funktioner kan du få många typer av automationslösningar till en lägre kostnad, säger Mikael Ronder, vd på Östrand & Hansen.

I grunden handlar det om vilken lösning som passar kunden bäst. Mitt i framtidsutmaningar kring digitalisering och Industri 4.0 vill Östrand & Hansen kunna guida kunden och ge förslag på den bästa lösningen, vilket i förlängningen ställer höga krav på den interna kompetensen. En order på en specialmaskin eller en automationslösning omfattar konstruktion, tillverkning och driftsättning på plats hos kund.
– Rätt kompetens är en bristvara och det har länge varit en utmaning att hitta nya medarbetare. Just nu är vi mitt inne i ett varumärkesarbete, vilket givetvis främst är gentemot kundsidan, men det handlar minst lika mycket om att bli ett namn i branschen och en attraktiv potentiell arbetsgivare, säger Mikael Ronder.

För Mikael berättar att det råder högtryck i fabriken med konstruktion och produktion av olika komponenter och maskiner, man siktar på fortsatt tillväxt och söker efter personal med ljus och lykta.
– Vi behöver kunnig personal, helst en kombination av CNC-operatörer och verktygsmakare. Tyvärr är alla de yrkeskategorier som vi behöver anställa rena bristyrken sedan en tid tillbaka.

Presstopp!!!

Östrand & Hansen tar tillbaka bearbetning med hjälp av ny Okuma och adderar kapacitet

Maskinoperatör Tobias Grahn framför den senaste investeringen i maskinparken.

Östrand & Hansen AB i Bankeryd är verksamma inom tillverkning av plåtpressningsverktyg samt automationslösningar till svenska industriföretag utökar nu sin maskinpark med en Okuma Genos M560-V. Det är en vertikal fleroperationsmaskin med rörelseområde XYZ 1050,560,460, maskinen har en 15 000 varvs spindel på 199 Nm samt 32 verktygsplatser, och det senaste styrsystemet P300M med OSP Suite.

– Vi har haft bra tryck i verksamheten under flera år och under senare tid har vi varit tvungna att lägga ut viss bearbetning när vår egen kapacitet inte räckt till, säger företagets VD Mikael Ronder.

– En av våra styrkor är att ha bearbetning i egen regi. Vi ser att efterfrågan på våra tjänster fortsätter att öka och då är det naturligt att vi nu utökar kapaciteten genom denna investering. Med en ny modern maskin så höjer vi ju även tekniknivån i produktionen. Vi har i processen utvärderat flera olika maskinalternativ och leverantörer men Stenbergs drog det längsta strået när vi värderade pris, prestanda och service. Vi har två Okuma maskiner sedan tidigare som vi har mycket god erfarenhet ifrån, kommenterar Mikael Ronder ytterligare om beslutet.

Framgång kräver synlighet idag

– Vi har medvetet valt att försöka var lite mer synliga ute på marknaden dels genom olika aktiviteter som deltagande i mässor men också en större uppsökande verksamhet genom att på flera sätt både lokalt men också utanför vårt ”område” för att hitta nya kunder och branscher, säger Mikael Ronder som är ny delägare i Östrand & Hansen sedan 2015.
– Vi vill växa och expandera vår verksamhet för tittar man tillbaka så var den förre ägaren nöjd med sin trogna kund- och orderstock men utanför dessa företag så var man anonyma. Vill man ta nästa steg i utvecklingen av Östrand & Hansen så behövde vi efter en noggrann analys hitta nya kunder för att ta nästa kliv i vår utveckling.
– Jag kommer från tillverkningsindustrin och har haft flera olika roller under årens lopp i företag med egna produkter och som rena underleverantörer, så allt det jag har med mig i bagaget till Östrand & Hansen passar väldigt väl in i företaget och den roll jag har idag. Så mer utåtriktad försäljning är av hög prioritet, trampa ny mark helt enkelt. Och det hör också ihop med vår optimistiska syn på framtiden för svensk industri. Vi vill också fortsätta att verka men också expandera lokalt för att hitta närheten till kunden. En röd tråd för oss är att snabbt kunna vara på plats hos kund och vice versa för idag är tiden allt viktigare och det är snabba ryck i branschen, säger Mikael Ronder.
Tittar vi lite på den maskinpark som de nya delägarna tog över så var den bra för den nivån som man låg på när det gällde omsättningen. Idag när man nu vill expandera behöver man addera mer kapacitet.–- Här har vi investerat i en helt ny trådgnist från Agie Charmilles med automation som ersatt en 10 år äldre maskin. Det har gett oss en produktivitetshöjning på 35 % direkt, bara genom att anamma ny teknik. Vidare har vi en helt ny fleroperationssvarv Okuma Genos M560-V i huset och vi tittar nu på och planerar att göra en större investering i en 5-axlig maskin inom ett par år, säger Mikael Ronder.

Men som sagt maskiner kan man alltid investera i, det är bara att ringa ett telefonsamtal men sista ämnet i artikeln handlar om rekryteringen av fler medarbetare som är ett problem. Här är Mikael Ronder engagerad och förstår allvaret i situationen och det gäller att jobba med synlighet och marknadsföring även i detta ämne.
– Vi har en mycket bra placering här i Bankeryd som kan man säga, är en ”sovstad” till Jönköping. Vi har traditioner inom penselindustrin genom med ANZA i spetsen och några till. Att flytta fabriken till Jönköping för att attrahera fler till att jobba hos oss tror vi inte på. Vi skall verka här i Bankeryd och vi skall expandera här. Närheten till jobbet är viktig för våra anställda och skapar en bra arbetsmiljö och ”vi känsla”. Men som sagts alla yrkeskategorier som vi har behov av är bristyrken idag, så här står företaget inför stora utmaningar, avslutar Mikael Ronder.

Presstopp!!!

Mångmiljonorder till Östrand & Hansen

Får förnyat förtroende från underleverantör inom fordonsindustrin

Östrand & Hansen i Bankeryd har fått order på att konstruera och tillverka en automatisk monteringsmaskin för bromssensorer. Kunden är CJ Automotive AB i Dalstorp. CJ Automotive är en globalt ledande systemleverantör av pedalsystem till ett stort antal fordonstillverkare.

Sensorerna som skall tillverkas i utrustningen består av ett antal olika komponenter som skall sammanfogas till en färdig enhet. Lösningen kommer att bli tekniskt avancerad och innehålla allt från olika matarlösningar för enskilda komponenter till vision kameror, lasersvetsning, lasermärkning, magnetisering, servodrift, robothantering, överföring av mjukvara till kretskort samt test och verifiering. Allting skall ske med hög takt i ett antal olika stationer helt automatiskt.

– Det här är en order i mångmiljonklassen som är betydande för oss och det är alltid trevligt att få förnyat förtroende från kunder som vi levererat utrustning till tidigare. Framförallt när det gäller så här pass tekniskt avancerad utrustning. Det bekräftar att kunden har ett förtroende för oss och är nöjda med vad vi presterat tidigare, säger Östrand & Hansens VD Mikael Ronder.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here