Fryksände Mekaniska störst i norra Värmland!

Värmländska Torsby har måhända sina berömdheter, men störst av dem alla är nog kantpressen med 400 tons tryck och högteknologi under skalet som lämnar allt annat i sin bleka skugga. Sedan 2 veckor tillbaka står nämligen en gigantisk kantpress Xpert 400 från Bystronic och ståtar i lokalerna hos Fryksände Mekaniska.

En enorm styrka och elegant kompetens.
VD Bengt Åke Larsson ser lika nöjd ut som investeringen är stor. – Jo, det var lite svårt att få in den i lokalerna, vi fick ta upp några meter på en vägg för att få in den, men nu står den på plats och ingår som en del av industrilokalen.

Onödigt stor?
– Nej inte alls. Vi har räknat på den här investeringen länge, och kan se vinsterna. Tidigare har vi varit tvungna att skicka iväg en del uppdrag 15-20 mil bort för att bocka plåtarna i de större dimensionerna, därefter ta hem dem igen och fortsätta bearbeta dem. Transporterna är inte särskilt miljövänliga och det drabbar ju kunderna tids och kostnadsmässigt i längden säger Bengt Åke.

35% i glesbygdsstöd avgjorde.
Det är en rejäl investering för ett företag i vår storlek och vi var lite tveksamma i början, men vi har fått ett regionalstöd på 35% vilket inneburit att vi kunde säkerställa investeringen. Fryksände Mekaniska är en legotillverkare med ett 20-tal huvudkunder. En hel del dragkrokar till Yamahas 4-hjulingar och delar i Mekonomens sortiment lämnar årligen verkstaden i Torsby. – Vi gör även grävskopsfästen åt Entrack och bygger och renoverar grävskopor. – Som den allroundverkstad vi är, så vill vi erbjuda våra kunder en komplett service säger Bengt Åke.

Repeterbar exakthet sparar pengar.
Urban Lendin är operatör på den nya 400-tonnaren. Han har hanterat kantpressar av och till under de senaste 10 åren och känner sig redan hemma vid den nya maskinen. – Den är fantastisk och gör precis det jag vill att den skall utföra! Vid radiebockning på en 10 mm plåt med ett tiotal bockningar lyckas man oftast vid det första försöket och det är viktigt när man har en bit på 150 kilo.
– Man vill ju inte direkt kassera en sådan bit!

3_mindre
Trots sin storlek är detta ett mycket finkänsligt precisionsinstrument. – Vi kan bocka det mesta med styrkan hos 400 ton, och längden på plåten kan vara upp till imponerande 4100 mm, så nu klarar vi allt säger Urban Lendin.

Viktigt med trygghet.
– Vi valde Bystronic för att de kunde presentera en maskin som ligger långt före sina konkurrenter både då det gäller styrsystem och rent tekniskt. Dessutom har vi sett hur de som leverantör har fungerat då vi har 2 laserskärare från dem. En av laserskärarna har 20 år på nacken, och det är klart att så gamla grejer kan gå sönder, men reservdelar har aldrig varit något problem, så vi känner trygghet i vårt val.

Text & Foto: Industribilder.se

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Camilla Montén (VD). camilla.monten@bystronic.com

Fryksände Mekaniska AB:
Bengt Åke Larsson (VD) bengt-ake.larsson@fmab.info

Bolagsfakta:

Fryksände Mekaniska AB har 14 anställda på verkstaden i Torsby och har en omsättning på 15 miljoner. Bystronic Scandinavia AB grundades 1989 och är Bystronic gruppens försäljnings- och servicebolag för Norden och Baltikum. Bystronic är en av världens ledande leverantörer av lösningar för plåtbearbetning och erbjuder ett heltäckande program av högteknologiska maskiner och system. Bystronic står för tillförlitlighet, hög prestanda, innovationer, kostnadseffektivitet samt användarvänligt handhavande.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here