Full fart mot framtiden i Italien

Det italienska företaget Vamec är marknadsledande inom konstruktion och tillverkning av förgasare för kartingteam. Företaget har växt allt eftersom karting har utvecklats från att ha varit en weekendhobby till en motorsportklass med hård konkurrens och global täckning. Under den utvecklingen har Vamec förbättrat och utökat sin produktserie trots att man har haft en del ”utmanande” produktionsutrustning. Men nu går allting åt rätt håll. Företaget har nyligen investerat i Haas CNC-maskiner, bland annat en UMC-750 fleroperationsmaskin i universalmodell, och man drar nytta av högre hastigheter, högre noggrannhet och högre effektivitet.

Vamec srl ligger nära Bologna i en region som är välkänd för sina anor inom motorsporten. Staden Modena ligger bara en liten bit bort – det var här som Enzo Ferrari föddes. Där hittar vi även biltillverkarna Maserati och Lamborghini. I närheten ligger också den legendariska Imola-banan och en annan granne är F1-teamet Toro Rosso.

Kontorsväggarna hos Vamec är fulla av foton på unga kartingstjärnor – en gång kunder hos företaget. Ett par av dem gick vidare och tog VM-titlar i F1 – Michael Schumacher och Ayrton Senna.

Hos Vamec har man racing i blodet. Vamecs grundare Vincenzo Vannini var själv en passionerad kartingförare som började köra redan 1968. Efterhand växlade han över till att bli tekniker och mekaniker hos diverse internationella team, och slutligen startade han Vamec år 1994. Syftet var att börja tillverka anpassade komponenter till en sport som tidigare ofta hade förlitat sig på delar från motorcyklar, traktorer och gräsklippare.

20 år senare är det Vincenzos söner Matteo och Fabio som driver verkstaden och administrationen. Vamec är nu världsledande inom utveckling och tillverkning av komponenter, tillbehör och utrustning som har skapats särskilt för tävling. Förgasarserien Tryton används till exempel av både nationella och internationella kartingteam.

Under senare år har kartingsporten gått starkt framåt och idag ser man lika hög konkurrens och professionalism som i de högre motorsportklasserna – dit kartingförarna ofta vill komma. Det finns möjlighet till stora belöningar för talangfulla unga förare – i synnerhet om de lyckas ta sig ända upp till F1. Många är beredda att göra stora investeringar för chansen att nå ära och berömmelse.

Vamec har också investerat kraftigt i sporten, genom inköp av flera CNC-maskiner och genom att lägga till komponenter i katalogen. Det rör sig till exempel om motor- och chassidelar, depåstativ, jiggar och verktyg, och dessa levereras till team och individuella förare över hela världen. På senare tid har företaget också tillverkat motordelar till Moto 3-klassen inom motorcykelracing. Vamec har till och med specialtillverkat delar till en klassisk F1-Ferrari ägd av en samlarentusiast från Kalifornien.

Vamecs mål, enligt grundaren, är att arbeta så nära kunderna som möjligt. Det här arbetssättet är en insiderstrategi och Vincenzo vet ju mycket väl vad det innebär att tävla och driva ett team – han vet precis hur värdefullt det är att ha god support. ”Det finns mängder av företag som tillverkar och säljer standarddelar och reservdelar, men vi vill utveckla våra kundrelationer så att vi kan stötta kunderna i så stor utsträckning som möjligt”, säger han.

Under många år har Vamec köpt välkända CNC-maskiner från Fjärran Östern – ända tills att Vincenzo beställde en helt ny fleroperationsmaskin modell Haas UMC-750. ”Vi hade svårt att tro att det var sant när vi hittade UMC-maskinen”, säger han. ”Vi hade hört mycket

bra saker om Haas-maskinerna, så vi gjorde en beställning trots att vi visste att maskinen precis hade lanserats och leveransdatum fortfarande låg ganska långt in i framtiden.”

Medan Vamec väntade på leveransen tittade Vincenzo också på andra Haas-maskiner för att se om dessa också kunde erbjuda liknande avkastning och prestanda. Företaget beslöt snabbt att investera i en VF-2SS – en mycket snabb vertikal fleroperationsmaskin att använda för treaxligt arbete vid engångsuppdrag. ”Alla våra andra maskiner var upptagna, så vi behövde ytterligare en”, säger Matteo. ”VF-2SS utlovade ett bra pris och höga prestanda, vilket självfallet var mycket attraktivt. Så snart som maskinen hade installerats flyttade vi ett eller två uppdrag från den japanska maskinen som stod bredvid. Vi fick göra några mycket små modifieringar av programmet så att det kunde köras på Haas-systemet, men det var inga problem. När vi fick ut den första detaljen trodde vi knappt våra ögon! Haas-maskinen gav mycket bättre resultat än en maskin som hade kostat mycket mer. Ytan blev bättre och bearbetningstiderna var kortare.”

Vamec-18-red

Lite senare, under juli 2013, tog företaget emot sin nya UMC-750. Matteo säger att maskinen inom kort användes till 70–80 olika delar, först och främst vid enstaka uppdrag.

”Det var nytt för mig att arbeta med fem axlar”, säger han, ”så jag tog det lugnt i början. Maskinen är inte svår att använda – manöversystemet är detsamma som på VF-2SS, så jag kände igen mig omedelbart. Däremot är CAD/CAM-processen annorlunda och den delen tog lite längre att förstå. Vårt behov av noggrannhet and kapacitet kommer bara att öka med tiden, men vi är i ett mycket bra läge nu när vi har tillgång till en prisvärd och ypperlig maskin i vår UMC.”

Trots Vamecs lyckade satsning på diversifiering kommer kartingen att fortsätta vara företagets kärnverksamhet. Företaget har ett imponerande kundregister med 250 kunder över hela världen. På senare tid har länder som USA och Brasilien inneburit nya möjligheter att utöka verksamheten.

”Karting har utvecklats mycket – från att ha varit en lågkostnadssport för amatörer är det idag en teknikledd sport med mycket stark finansiering”, säger Matteo. ”Det är verkligen inte samma värld som min pappa startade i för många år sedan.” Det är inte ens den värld där personer som Senna och Schumacher startade sina karriärer. Idag regleras karting av FIA och det innebär att nya produkter måste vara kontrollerade. Detta innebär förstås högre kostnader, precis som när amerikanska läkemedelsföretag tillverkar produkter under överinseende av FDA, till exempel.

”Som tur är har Haas-maskinerna givit oss tekniken att göra vad vi vill, snabbt och kostnadseffektivt”, sammanfattar Matteo. ”Vi behöver inte leasa maskinerna eller dra på oss stora lån från banken – de är överkomliga och tillförlitliga.”

Matteos formella studier är inom elektronik, men han har samtidigt alltid praktiserat mekanik, och den senaste Vamec-förgasaren är helt och hållet hans egen konstruktion. Han är självlärd och ett bra exempel på hur smarta och hårt arbetande personer kan vara avgörande för hälsan och framgångarna hos en industrination, förutsatt att dessa nyckelpersoner har tillgång till rätt teknik.

Italiens långvariga och framstående historia inom motorsport och högprestandabilar började med passionerade och talangfulla personer. Med Haas CNC-maskiner i verkstäderna kan den nya generationen, som Matteo och Fabio Vannini, se till att landets motorsportindustri även får en lång och hållbar framtid.

För ytterligare information var vänlig kontakta:
MBMC – International Press and Publicity
+44 (0)1603 283 601
press@mbmc-uk.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here