Industry 4.0 kommer att stå i centrum vid Yamazaki Mazaks monter vid EMO 2017, där företagets fabrikskoncept iSmart lanseras tillsammans med 25 nya maskiner, bland annat 15 som gör världsdebut.

Fabrikskonceptet iSmart bygger på Mazaks Industry 4.0-infrastruktur, vilket gör att maskinanvändare kan ta steget från automatiserad flödesgrupptillverkning till framtidens tätt sammankopplade Industry 4.0-fabrik.

Mazaks iSmart-fabrik bygger på tre hörnstenar, nämligen SMOOTH-teknologi, nya SmartBox som ger snabbare dataanalys med ökad säkerhet, samt kommunikation enligt standardprotokollet MT Connect. Alla element förenas för att underlätta delning av tillverkningsinformation i realtid mellan fabriksgolvet och kontoren, vilket i slutändan ger kortare ledtider, minskad lagerhållning under pågående process och lägre indirekta arbetskostnader för tillverkaren.

SMOOTH-teknologin, med världens snabbaste fabriksstyrningsprogramvara med CNC och Smooth Process Support, är en central del i Mazaks Industry 4.0-infrastruktur, tack vare möjligheten att minska bearbetningsbehovet med 30 procent, koppla ihop hela maskinverkstäder och ha tillgång till övervakning och analyser i realtid.

Förutom SMOOTH Process Support-modulerna, som exempelvis SMOOTH Scheduler och SMOOTH PMC, har denna CNC även utrustats med ett antal nya program som kommer att lanseras vid EMO 2017. Det första är Mazak API (Application Programming Interface) som gör att programvara från andra tillverkare än Mazak, exempelvis automationsutrustning, kan integreras i den övergripande SMOOTH CNC-gruppen. Dessutom finns den nya Smooth Spindle Analytics-programvaran, som ger omedelbara rapporter och analyser av spindelvibrationer.

Databehandling kan ske effektivt och säkert tack vare Mazaks nya SmartBox. Med datakonceptet Cisco FOG kan SmartBox effektivt utöka molnlagringen så att den finns närmare platsen där data skapas. På så sätt kan känsliga data analyseras och rätt åtgärder vidtas på ett säkert och snabbt sätt, så att endast utvalda data skickas till molnet för historikanalys och långvarig lagring. Cybersäkerheten maximeras genom en toppmodern Cisco-nätverksplattform och Layer3-reglerad omkopplare, som är utvecklad för fabriksmiljöer. SmartBox kan kommunicera med alla maskiner som har en MT Connect-adapter, oavsett tillverkare, ålder och CNC-typ. Äldre versioner av maskiner kan också anslutas till SmartBox med hjälp av Mazaks nya SensorBox.

Den sista hörnstenen i Mazaks fabrikskoncept iSmart är kommunikation enligt standardprotokollet MT Connect, som möjliggör inbördes kommunikation mellan många olika maskiner i fabriken eller verkstaden samt export av maskininformation i ett standardiserat format.

Under utställningen kommer alla Mazaks 25 maskiner, konfigurerade i sex olika bearbetningszoner, att kopplas ihop med företagets Industry 4.0-infrastruktur, så att produktionsinformation kan visas i realtid.

Huvudattraktionen i Multi Tasking-zonen är det senaste tillskottet i Mazaks lyxserie INTEGREX. Modellen INTEGREX i-500 utökar kapaciteten hos den framgångsrika i-serien och har ett modulärt designkoncept som gör att kunden kan anpassa maskinspecifikationen efter sina egna behov. INTEGREX i-500 kommer för första gången att få sällskap av en annan maskin som visas upp för första gången, INTEGREX i-800V/8, som kombinerar fullständig femaxlig fräsning, kraftfull svarvdrift och pallväxling, så att stora och mycket komplexa delar som jetmotorkomponenter kan behandlas snabbt på en vertikal plattform. Båda maskinerna gör världsdebut vid EMO 2017, och kommer att köras på Mazaks SmoothX CNC. Besökare i montern får tillfälle att se vilken produktivitetsnivå som kan åstadkommas genom full integrering i fabrikskonceptet iSmart.

Mazaks femaxliga zon kommer att ha fokus på tre fantastiska nya maskiner. Nya HCR-5000S, som har sin världspremiär, är en kompakt och kraftfull horisontell bearbetningscentral som är perfekt anpassad för tillverkning av små strukturkomponenter inom flygindustrin. Maskinen är utrustad med en högverkande huvudspindel och klarar ultrasnabba accelerationer med utmärkt ryckbalansering, så att de bearbetade delarna har bästa möjliga precision.

I den femaxliga zonen visas samtidigt VARIAXIS i-300 AWC, en kompakt automationslösning som bygger på Mazaks uppskattade VARIAXIS-serie i kombination med automationsteknologi från företagets PALLETECH-lösningar. Maskinen har en gantry box-struktur som ger hög precision samt ett utbyggbart verktygsmagasin för upp till 505 verktyg, vilket gör det idealiskt för hög mix, låg volymproduktion och lights out-bearbetning. I den femaxliga zonen finns även en helt ny formpressningsmaskin, UD-400/5X, som klarar ett varvtal på 42 000 v/min, 1.0G acceleration och en ultrahög ryckhastighet.

I den horisontella zonen är maskinen HCN-5000 en av höjdpunkterna, utrustad med automationssystemet MPP500. En MPP, Multi Pallet Pool, med 16 stationer, är avsedd att möjliggöra automatisering av enskilda maskiner. Den har programvaran SMOOTH MPP med avancerade schemafunktioner, analys av produktionsresultat och systemutnyttjande som också kan användas på distans från en dator eller smartphone. Den platssparande designen kräver mindre golvyta än det vanliga PALLETECH-systemet, och är idealisk för långvarig obemannad drift.

En av höjdpunkterna i svarvzonen är Mazaks QUICK TURN 250M. Den har ett automatiserat robotsystem som är fullständigt integrerat med Mazaks SmoothG CNC, vilket gör att en flödesgrupp vid tillverkning kan kontrolleras helt från CNC, samtidigt som datautbyte och analyser med hela fabriken kan ske i realtid. Den lättprogrammerade robotcellen ger en flexibel och mycket produktiv automatiserad lösning som passar perfekt till små till medelstora partier och kan användas i en rad olika områden.

I den vertikala bearbetningszonen framhävs den brittisktillverkade VCN-530C, som är utrustad med en nyutvecklad högverkande spindel med 18 000 v/min, kulskruvskylning på X-, Y- och Z-axeln och ett kraftfullt magasin för 40 verktyg. Maskinen är särskilt riktad mot underleverantörsmarknaden.

I den vertikala bearbetningszonen finns även VTC-760C. Den är utrustad med Siemens Sinumerik 828D-styrning, så att maskinprestanda och data alltjämt kan analyseras inom ramen för Mazaks fabrikskoncept iSmart med hjälp av MT Connect och SmartBox.

Den avslutande höjdpunkten för besökare i Mazak-montern är den första visningen i Europa av den senaste maskinen för additiv tillverkning, VARIAXIS j-600AM. Detta är det senaste tillskottet i Mazaks växande sortiment för additiv tillverkning för den europeiska marknaden, och VARIAXIS j-600AM har ett nyskapande metallavsättningssystem av Wire Arc-typ som gör att additivprocessen kan ske snabbare än någonsin tidigare. På så sätt kan tillverkare snabbt och enkelt bygga delfunktioner och sedan utnyttja maskinens avancerade femaxliga subtraktiva funktioner för olika ytor, och därigenom tillverka högprecisionsdelar i sammanhängande processer. Andra fördelar med VARIAXIS j-600AM är spindeln med varvtal upp till 12 000 v/min samt ett vridbord med roterande B- och C-axel. Den passar utmärkt till en rad ändamål, bland annat tillverkning och reparation av komponenter till flyg- samt olje- och gasindustrin.

Richard Smith, VD för Yamazaki Mazak i Europa, kommenterar: ”Vid EMO 2017 visar Mazak sitt tydliga ledarskap i utvecklingen av en robust infrastruktur för användning av Industry 4.0. Fabrikskonceptet iSmart, som kombinerar SMOOTH-teknologi, SmartBox och MT Connect, kommer att ge besökarna en bild av en helt sammanbunden fabrik.”

Han fortsätter: ”Med 15 toppmoderna maskiner som gör sin världspremiär siktar vi på att tydliggöra att ’framtidens’ sammankopplade fabrik finns redan idag. Framöver kommer Industry 4.0 att bli en allt mer självklar del av modern tillverkning, och vi på Mazak vill se till att våra kunder är öppna för möjligheterna och inser vilken potential som finns för deras tillverkningsprocesser. Vi ser verkligen fram emot att dela med oss av våra kunskaper med våra kunder från hela Europa vid EMO 2017.”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here