Att starta eget företag är något som uppmuntras från flera håll. Det har under många år varit ett mantra hos arbetsförmedlingar runt om i Sverige. Ett sätt att försöka få ner arbetslösheten menar några, andra menar att det måste starta nya företag för att vi som land skall klara välfärden och få in skattekronor. Så har du som läsare funderat på att starta eget de senaste åren ja, då är du i gott sällskap, över en miljon personer har redan gjort det. Men alldeles för många med en svag affärsidé där företaget som ofta är en enskild firma faller i glömska efter att starta eget bidraget är slut. Men det finns undantag och bra är det…

Drygt 881 000 enmansföretag finns idag i Sverige och fler vill våra politiker att det blir. Och trenden är tydlig. Fler och fler lockas att starta eget utan att egentligen förstå hur svårt det är. Myndigheterna förskönar bilden av att ”vara sin egen chef”. Nog om politik, här skall vi träffa 33-årige Andreas Borg och höra hans historia och varför han blev ”sin egen smed”.

– Det var givet på något sätt att jag skulle arbeta på en verkstad. Min far jobbar industriellt och han rådde mig att gå en verkstadsteknisk utbildning, så det gjorde jag. Tre år på Vadsbogymnasiet och efter det direkt ut i jobb på flera olika verkstäder. Tyvärr blev jag av med jobbet under finanskrisen, det var tuffa tider, tycker jag men det hindrade inte mig från att återvända till industrin när den krisen planade ut, berättar Andreas Borg.

– Många säger att jag är typ en ”hoppjerka” men det har sina naturliga förklaringar. Jag vill mycket, jobbar många timmar men får inte riktigt utväxlingen på vad jag presterar. Är man duktig och jobbar hårt så bör det synas i lönekuvertet men jag tycker och står för det;

– Företagen bör uppskatta om man jobbar hårt men samtidigt förstår jag att det kan vara svårt, så då fanns det egentligen bara ett alternativ och det var att försöka uppfylla en dröm som växte fram för några år sedan – om att starta eget, säger Andreas Borg.
– Ge mig själv en chans.
– Här ser vi, en duktig verkstadstekniker som många företag skulle behöva i sin organisation. Nu vet vi att det är för sent, då Andreas bestämt sig för att starta eget och att många verkstadsföretag nu missat, en ung medarbetare med en god utbildning i botten, över 10 års erfarenhet och ett driv som inte är vanligt i branschen, säger Kjell Ahl.

– Jag tycker och det är en personlig uppfattning att företag ibland missar tillfället att knyta till sig en duktig operatör/tekniker för man vill inte betala den personen efter prestation, tänker Kjell Ahl.

Som redaktör så ser jag svårigheterna med att erbjuda höga löner till vissa individer. Jag förstår också problematiken där en duktig medarbetare väljer att söka sig vidare och i detta fall med Andreas, starta eget.

– Jag ringde Kjell Ahl och berättade att jag startat eget och då är vi framme i maj i år. Han har hjälpt mig mycket. Den 3:e maj installerades min maskin och den 7:e maj körde jag första bit. Jag har sedan den dagen varit fullbelagd med jobb och den nya maskinen som kom här den 8 juni, så är även den på väg att bli fullbelagd, berättar Andreas och fortsätter;

– Jag är väl något av en ”akutmottagning” på många sätt och vis men om vi generellt skall prata om min produktionsfilosofi så handlar det om prototyp, små serier upp till 1000 bitar i de flesta material. Jag har stor erfarenhet av syrafast rostfritt så det är en av mina specialiteter att bearbeta det materialet. Jag har just nu tillverkat en serie i ett plastmaterial så jag klarar av det mesta.

Det moderna företagandet är mer av en livsstil men ett sätt att försörja sig på ett bättre sätt, inte vara beroende av andra och kunna förhoppningsvis styra lönsamheten på ett bra sätt. Företagande har också i individualismens tidevarv blivit ett sätt att skapa frihet.

– Detta är och blir min personliga utmaning, mitt mer än heltidsarbete och min hobby. Jag kan inte förvänta mig semester och ledighet utan här handlar det om att jobba hårt och erbjuda kunderna det lilla extra när det handlar om kvalitet och korta leveranstider.

– Många moderna verkstäder är stöpta i samma form. Man tillverkar samma detaljer till ofta pressade priser och har samma öppettider och samma garantier. Samma, samma, samma. Jag vill inte hamna där. Jag kommer inte vara billigast, det kortet får någon annan ta. Däremot kan jag erbjuda högsta kvalitet med snabba leveranser och då måste man betala för det, säger Andreas Borg.

De flesta verktygen kommer ifrån…

Colly Verkstadsteknik som under många år haft en mycket god utveckling när det handlar om att sälja och leverera avancerade verktygslösningar till en bred svensk verkstadsindustri. Här i tidningen har vi under årens lopp skrivit spaltmetrar om verktygsleverantörens framgångsrika arbete att hjälpa tillverkningsindustrin att tillföra rätt skärande verktyg, höja sin produktivitet och lösa svåra bearbetningsproblem. MEN då har det handlat om större verkstäder och som funnits på marknaden sedan lång tid tillbaka.

Därför är det extra intressant att denna dag följa med Kjell Ahl (som tipsade om Andreas) och som är teknisk säljare i västra Sverige, då vi skall besöka ett helt nystartat företag i Mariestad som består av en anställd i dagsläget.

– Jag har en lång erfarenhet från VOLVO i Skövde och upplevt hur det fungerar på stora företag. Även gått på högskolan i Skövde. Efter finanskrisen, precis som Andreas, så fick man en tankeställare om var min yrkeskarriär skulle ta vägen. Det blev nästan två år på ELOS som svarvare innan jag ”bytte sida” efter att jag sett en annons och blev säljare av verktyg hos Colly Verkstadsteknik.
I jobbet träffar jag många intressanta företag och tekniker och det är alltid lika roligt att hjälpa till, framförallt när det handlar om nystartade företag som behöver hjälp med det mesta.

– Många verkstadsägare ser inte när och hur man skall ta tillvara på talangerna i branschen, här missar man ofta och då startar man eget om man har modet eller så byter många bransch eller som även Andreas funderade på – att börja studera.

– Här på Borgs har jag fått möjlighet att ”bygga” ett verktygssortiment där Andreas behöver lite av allt. Så ett grundpaket av framförallt verktyg från Mitsubishi som är en riktigt bra helhetsleverantör hos oss på Colly, säger Kjell Ahl.

Maskinerna kommer från Lichron i Skövde.

Andreas kontaktade oss på Lichron och berättade om sina planer och vi blev nyfikna, ett nystartat bolag med mycket driv är alltid spännande.

Efter en del provkörning i vår utställningshall föll valet på nya Hyundai-Wia SE2200LSY, en kompakt maskin som kan det mesta och med ett pris som gör den mycket attraktiv. Den finns dessutom i en mängd olika utföranden för att fylla de flesta behov.

Redan när första affären genomfördes och verkstadsföretaget Borgs Bearbetning startades i maj, funderade Andreas på en andra maskin och tidigt i denna juni månad slog vi hand igen och verkstadsföretaget stoltserar nu med två Hyundaisvarvar.

– Jättekul tycker jag och önskar Andreas lycka till med företaget, säger Anders Jacobson maskinsäljare

Jag som redaktör säger också lycka till. Min erfarenhet säger att Andreas har så mycket ” på fötterna” att han kommer att lyckas. Konjunkturen är också gynnsam och vilken kund vill inte ha snabba leveranser med högsta kvalitet, jag undrar…

För mer info:
www.borgsbearbetningmariestad.se

Andreas och Kjell undersöker om Mitsubishis invändiga svarvbom DIMPLE BAR som är speciellt konstruerade/designande för att minimera vibrationer skulle passa till detaljen Andreas skall köra åt kund.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here