Vi hälsar på hos det jämtländska familjeföretaget Jemtab Systems och som här skall visa sig bli ett intressant besök, där man nu har investerat i en större automationslösning från Ravema och MAZAK som utmanar företagets processer med nya konkreta tankesätt och för att klara nya order som nu hamnar i svensk produktion, så som sagt ingen nyhetstorka här inte…

Vi ser nu helt klart ett trendbrott där en allt större del av exportindustrin och inhemsk industri nu lägger fler av sina order till svenska underleverantörer. Landets tillverkningsindustri har genom att effektivisera och automatisera sin produktion skapat förutsättningar för högre produktivitet, snabbare leveranser, en bättre prisbild och kvalitetsförbättringar.

Problem finns alltid och här säger många verkstadsägare att man nu är i en ständig jakt på personal där CNC-operatörer står högt i kurs. Priserna på material börjar bli besvärande plus vad som värre är, det börjar bli komponent och materialbrist. Och nu har vi också energikris att hantera i hela Europa. Därför blir tankar kring små och stora investeringar i automation blivit handling och här har vi på Jemtab Systems hittat mitt i prick i dessa tankegångar.

En expansion kan för många företag bli ett dilemma, då svårigheter att hitta personal i mindre städer och på landsbygden betyder att fler och fler ansluter sig till automationståget som med full fart nu kör genom alla olika delar av Sverige. Som reporter ser man tydligt att många verkstäder nu förlänger produktionstiden med fler bearbetningstimmar per dag, vilket ger en helt annan utväxling i produktivitet.

Mångmiljonsatsningen som lyfter produktionsprocesserna till nya nivåer.

Vi träffar Stefan Andersson på Jemtab Systems i Häggenås och här är det nu full fart framåt då man nu söker sig till det senaste inom automation som finns på marknaden. Här skall vi längre fram i reportaget berätta om ett nytänkande som måste till för att överleva i en konkurrensutsatt verklighet och vardag.

Men först lite om Jemtab Systems;
Det startade på 1980-talet med två så vitt skilda produkter som luftdrivna fettsprutor och tandkronor i titan. Ur dessa idéer utvecklade företagets grundare Morgan Andersson ett nära samarbete med SKF och senare med Nobel Biocare. Inte minst betydelsefullt var samarbetet med tandläkaren Matts Andersson om att göra tandkronor av titan.

Det lilla företaget i samhället Häggenås, tre mil norr om Östersund, hade nu tagit de första stegen mot en högteknologisk produktion av heltäckande systemleveranser. 1984 bytte företaget namn till Jemtab – Jämtlands Utvecklingsbolag AB.

Omsättningen ökade och fler och fler personer anställdes. Företaget fortsätter att utvecklas och man flyttar sin verksamhet till nya lokaler. År 2000 brann den fastigheten ner till grunden men nya modernare och större lokaler återuppbyggdes vilket gjorde att man kunde samla hela verksamheten under samma tak. Ungefär samtidigt började en generationsväxling inom företaget. Morgan Andersson har ”trappat ner på verksamheten” ( vi får höra att 84-årige Morgan fortfarande arbetar 4 dagar i veckan och då handlar det främst om CAD och hitta nya finurliga konstruktionslösningar). Idag är man fem delägare och företaget drivs dagligen numera av sönerna Robert och Stefan.

– Inom det nya tillverkningstänket ”ingår” även en svarv som är utrustad med en vänster
och en höger chuck med Captofäste, integrerat i vårt nollpunktsystem, alltså samma fäste
som vi har i vår nya automationscell. Det betyder att vi i vissa fall kan svarva en detalj, kontrollera detaljens kvalitet i en mätmaskin som också är utrustad med samma system och
fortsätta med fleroperationer som fräsning, borrning osv, i vår Mazak utan att behöva slösa
tid på inmätning, säger Stefan Andersson.

Högt tryck i verkstaden och trycket ökar

– Vår produktion är speciellt inriktad för att tillverka produkter som innehåller funktioner kopplade till höga tryck eller stor precision. Tillsammans med våra uppdragsgivare bedriver vi ett utvecklings- och tillverkningsarbete som innefattar allt från idé och design till monterad, paketerad och kvalitetssäkrad produkt. Vi har ett väl utvecklat nätverk av kvalitetskontrollerade underleverantörer som skapar en effektiv tillverkning. Vi lägger stor vikt vid kontroll av de produkter vi tillverkar, alla produkter har en egen kontrollinstruktion som följs. Därefter kontrollerar vi kontinuerligt hela produktionsserier för att säkra kvaliteten, säger Stefan Andersson

– Eftersom vi jobbar med höga toleranser och tryck så är vi mycket noga med spårbarhet med materialcertifikat kopplad till materialet som används i tillverkningen. Vi sätter naturligtvis nivån på spårbarhet efter kundens produktkrav i kombination med våra egna krav.

– Ett fingeravtryck bygger ca 0,001 mm på den yta man tar på. Kravet på noggrannhet ligger ofta på 0,002–0,005 mm på våra produkter. Därför är vi vana att hantera extrema krav från våra kunder, säger Stefan och berättar att man nu ger sig in i segmentet Medical och därför är man numera också certifierade enligt ISO- 14 485.

– Här kommer vår nya maskininvestering in i bilden, då vi räknar med ökande volymer, vilket betyder att vi måste automatisera för att få ut fler produktionstimmar per dygn för att klara leveranstider. Så därför gör vi nu en jättesatsning på ”en fabrik i fabriken” och på plats nu sedan semestern i år står en MAZAK Variaxis i-300 AWC i fokus ute i verkstan, säger Stefan Andersson.

Med de rätta verktygen och smarta maskin- och produktionslösningar vid CNC-bearbetning så kan kunden lösa ett traditionellt problem och skapa lönsamhet i sin produktion. Det handlar om att ta nya vägar mot en allt effektivare produktionsmodell, få ner den icke produktiva tiden och öka prestandan. Mycket av det som upptar produktionstekniker och operatörers tid idag har fokus på ”multitasking” dvs. komplett bearbetning, få en komponent färdig i en uppspänning.

OCH tar man nästa steg, så kommer vi in på optimerad kortserietillverkning och produktionsövervakning med helt nya maskinsystem, automation och mjukvara. Just förmågan att kunna producera små serier och ändå vara lönsamma.

MAZAK Variaxis i-300 AWC

Så till sin hjälp har man på många sätt tagit maskinleverantören Ravema som med mer än 45 års erfarenhet och fler än 4 800 installationer av verktygsmaskiner från den japanska maskintillverkaren MAZAK, samlat erfarenhet och kompetens inom skärande bearbetning med produktionslösningar för alla tekniska nivåer och företags individuella behov.

Maskinoperatör Joakim Sundberg lär sig snabbt hurautomationscellen fungerar.

– Det är relativt enkelt att förstå styrsystemet och alla finesser. Vi håller just nu på att ”lära känna” systemet/tekniken och det här är riktigt spännande och inspirerande, ett stort lyft tekniskt, tycker jag.

– Och jag tycker att vi har kommit långt under de få månader som maskinen varit på plats. Då den installerades under semestern.

– Det här blir riktigt roligt att börja producera i cellen. Och just nu fyller vi på med hållare och verktyg i det gigantiska magasinet med 265 verktygsplatser, perfekt för obemannad körning och planering.

Verkstäder som satsar på automatiseringar och investerar i ny teknik kan nå upp till en helt annan lönsamhet än andra företag i samma bransch, man får upp produktiviteten tack vare en högre maskinutnyttjandegrad. Bland annat påverkas även ställtider och ledtider.
Här styr ett flexibelt nollpunktsystem som effektiviserar produktionsprocessen på flera plan.

Ofta behöver mindre verkstäder enkla lösningar med hög tekniknivå. De små och medelstora företagen tillverkar sällan något i långa serier, här måste produktionsutrustningen istället vara flexibel och möjlig att ställas om snabbt. På Jemtab Systems är man 11 medarbetare, vilket gör att en kraftig ökning av order kräver automation för att hinna med.

Vad betyder maskinkonceptet, frågar vi maskinsäljaren på Ravema Per Olofsson.

Variaxis i-300 AWC (auto work changer) är en vertikal 5-axlig maskin där 5-axlig simultan bearbetning kan utföras, den har en integrerad automation och stort verktygsmagasin vilket innebär en mycket kompakt och driftsäker cell från en leverantör.

Maskinen är utrustad med en höghastighetsspindel konstruerad för flexibel bearbetning av såväl stål som aluminium samt vätskekylda kulskruvar för att uppnå högsta mekaniska precision.

Det flexibla automationssystemet är lämpligt för tillverkning av en mängd olika komponenter i små och medelstora serier palletkopplingen i bordet är en Capto C8 vilket medför möjligheten till att använda standardkomponenter för fixturering.

Mazak:s Smooth Ai styrsystem med 19” touch skärm har en integrerad mjukvara för hantering och drift av maskinens paletthantering vilket underlättar för operatören då hen enbart behöver fokusera på en styrsystems panel.

Palettmagasinet har 32 palettplatser som standard och är utbyggbart upp till 40 palettplatser.

Maskinen har 145 verktygsplattser som standard och är utbyggbart upp till 505 verktygsplatser. Jemtab har valt 265 verktyg med möjlighet till senare expansion.

Diskussionen mellan Jemtab och Ravema började under 2020, initialt diskuterades flera lösningar gällande automationen med olika maskin alternativ som slutligen hamnade på Mazak Variaxis i 300 AWC.

Vi på Ravema är mycket stolta över att ha fått förtroendet att få leverera en Mazak Variaxis i 300 AWC till Jemtab med tanke på deras högteknologiska produkter som i sin tur ställer extrema krav på kompetens och maskinprecision.

Maskinens styrsystem Smooth Ai är utformat för att ge enastående produktivitet genom en snabb och hög precisionskontroll med bland annat följande optioner:

•   Touch screen.

•   Mazatrol Smooth grafiska användargränssnitt för enastående användarvänlighet.

•   CNC-systemet kan integreras med din Windows-dator

•   Senaste hårdvaran och programvaran för oöverträffad
     hastighet och precision

•   Högre bearbetningshastighet och högre noggrannhet
     för 5-axlig simultan bearbetning

•   Fine tuning function – enkel inställning av bearbetningsparametrar för olika arbetsstycken.

•   Mazatrol Twins – programvara som möjliggör delning
     av data i realtid för att analysera åtgärder för
     produktivitets höjning.

Ravema erbjuder ett brett spann av utbildningar allt från grundkurser i programmering till kundanpassade utbildningar som mer i detalj hjälper kunden med utmaningar som man kan ställas inför i bearbetningsprocessen. Det finns även serviceutbildningar och mät tekniska utbildningar att tillgå.

Ett högteknologiskt industriföretag som nu tar nästa steg inom hög maskinteknologi.

Familjeföretaget Jemtab Systems AB arbetar med produkter från idé till färdig produkt. Teknikhöjd och innovationskraft har alltid varit ledstjärnor i företagets utveckling. Det märks tydligt på de produkter som levereras till kunder verksamma inom vindkraft, elektronik, elteknik, dentalteknik, kemisk industri samt medicinsk teknik.

– Vi på Jemtab Systems arbetar med mycket höga tryck och är bland de bättre i världen när det gäller att utveckla och tillverka pumpar som klarar dessa förhållanden, säger Stefan stolt.

– Det som driver oss framåt är en stark vilja och en utvecklingskraft där vi fokuserar helt på högteknologi och nya tillämpningsområden. Vårt mål är att förbättra befintliga produkter inom våra kompetensområden genom produktutveckling, och ta fram helt nya lösningar där det behövs, säger Stefan Anderson som är vice Vd men som kallar sig tekniskt ansvarig.

Som sagt så växer man nu inom medicinteknik. Med kompetens inom konstruktion, utveckling, mekanisk bearbetning, hydraulik, elektronik samt montering levererar verkstadsföretaget hela system till sina uppdragsgivare. Högtryckspumpar och sensorer för analys av processgaser har länge varit flaggskepp för företaget, men nya produkter inom exempelvis medicinteknik utgör också en stor tillväxtmöjlighet. Företaget har flera långvariga samarbeten med stora internationella kunder som Siemens och SKF, med vilka vi har samarbetat under mer än 20 år.

– Vi ser en stark tillväxtpotential inom medicinteknik och relaterade områden som dentalteknik, där vi tidigare har levererat olika typer av komponenter och verktyg. Vi tror på fortsatt utveckling, och därför är vi just nu inne i en process där vi ska certifiera hela verksamheten enligt ISO 13485 för medicintekniska produkter, så Jemtab Systems har framtiden för sig, berättar Stefan Andersson.

Intressant med små verkstäder som tänker större.

Så vad har den nya maskininvesteringen gett om vi tittar lite ur ett annat perspektiv? – Vi anstränger oss mer tack vare den senaste tekniken som hjälpmedel i huset, för vi känner att vi kan prestera mer och bli bättre på vårt arbete, så en viktig psykologisk effekt har det också. Att kunna göra mer kittlar givetvis och skapar förutsättningar, menar Stefan Andersson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here