Det började med ett våffeljärn…

När skivstången första gången introducerades 1963 förbluffade den hela tyngdlyftningsvärlden. En skivstång som kunde hålla en hel tävling utan att böjas eller gå av! Ingen hade tidigare skådat dess like…

Eleikos historia tar sin början på den lilla elproduktfabriken i Halmstad. Året är 1957 och förman Hellström som monterar våffeljärn, har just fått tillåtelse av direktör fru Tyra Johansson att testtillverka en skivstång. Herr Hellström har nämligen ett brinnande intresse för tyngdlyftning, en sport som på den tiden har stora problem med att få skivstängerna att hålla.

Hellström tillverkar en skivstång i seghärdat kromnickelstål, liksom viktskivor i metall. Skivstångens lettring görs passande nog i våffelmönster…

Eleiko är världens ledande leverantör av tyngdlyftningsutrustning. Sedan starten 1957 har produkter levererats till mer än 180 länder. Under de senaste åren har företaget även etablerat sig inom gym- och fitness branschen, där konceptet för funktionell styrketräning har blivit väl erkänt. Huvuddelen av verksamheten bedrivs i Halmstad samt via dotterbolag i Moskva och Chicago. Eleiko-gruppen är ett privat familjeföretag med 65 anställda.

Företaget har haft en stark tillväxt de senaste åren och under år 2000 flyttade man in i nya lokaler för att få större utrymme för produktutveckling. 2014 blev ”all-time high” med en omsättning på 170 miljoner och nu verkar det som man behöver expandera ytterligare.

Om produkterna

Skivstängernas perfekt balanserade och synkroniserade rotation och dess fasta men inte alltför vassa grepp har skapat begreppet THE ELEIKO FEELING världen över. Anledningen till företagets goda rykte är till största delen skivstångens förtjänst, den mest kända skivstången i hela världen. Den tillverkas i svenskt specialstål och varje skivstång, oavsett om den är avsedd för träning eller tävling, är ett gediget hantverk, från lettringen av greppet till den slutliga monteringen.

Varje skivstång genomgår en tuff kontrollprocedur för att säkerställa att varje skivstång klarar de allra högsta kraven på kvalitet och hållbarhet. Exempelvis placeras varje skivstång i ett skruvstäd och böjs med en hydraulisk domkraft med en kraft på 1,5 ton. Ingen stång kommer någonsin att böjas så mycket under vare sig tävling eller träning. Stången måste återgå till exakt rakhet med en maximal avvikelse på 0,5 mm. Varje skivstång som tillverkas får även ett serienummer. På så vis kan stålpartiet spåras tillbaka till gjuteriet, till produktionsdatum och till datum då stången kvalitetstestades.

Från manuell svarv till CNC-maskin plus automatiserat stånghanteringssystem

Det går bra för Eleiko, så bra att företaget under de senaste åren har fått öka tillverkningstakten till det dubbla jämfört med för några år sedan. Man har underleverantörer som tillverkar en del av produkterna som man säljer men skivstångstillverkningen är hjärtat i företaget och ägarna av familjeföretaget i Halmstad vill inte släppa kontrollen helt utan man har valt att behålla tillverkningen och kompetensen i Sverige.

– Det är viktigt att man har kvar tillverkningen i eget hus och det finns vissa produktionshemligheter i processen som vi vill ha full kontroll över, säger Stefan Berg som är utvecklingschef och produktionschef på fabriken i Halmstad.
– Jag har arbetat här på Eleiko sedan 2010 och kommer ifrån en större industri där jag arbetade med produktionsflöde och tillverkningsprocesser. Jag har lång erfarenhet av automatisering och med ökade volymer som vi nu ser och har sett sedan några år tillbaka så behövde företaget titta på en ny lösning när det gällde skivstångstillverkningen. Efter att vi anställt en maskinoperatör till och trots detta fick man arbeta mycket övertid så startade vi ett andra skift men det räckte ändå inte till utan då var det automatisering av processen som var det naturliga steget, säger Stefan Berg.

Rätt kapacitet idag och imorgon är viktiga incitament för producerande företag och med de ökande volymer som vi pratar om på Eleiko där man 2010 omsatte 75 miljoner till att när man summerar 2014 har lyft omsättningen till 170 miljoner så behöver man öka antalet tillverkade produkter i tid och då är det automatisering som gäller.

– Vi gick ut till ett antal företag och begärde in offerter och förslag på hur en automationslösning kunde se ut. Av flera förslag som kom in till oss, så tyckte vi att den som Maskingården Verktygsmaskiner AB och deras samarbetspartner Ängelholms Produktionsservice AB var mest intressant, säger Stefan Berg.

När är det lönsamt att automatisera

– Vi ser tekniksprånget som en stor möjlighet och teknik- och produktivitetsutveckling är vår räddning för företagets framtid som tillverkare. Våra kunskaper tillsammans med maskin- och automationsleverantörerna blir avgörande för om Eleiko kan fortsätta att vara världsledande i utvecklingen och tillverkning av produkter för professionell tyngdlyftning och styrketräning. Det var helt enkelt dags att satsa på något större, effektivare och modernare maskinlösning, menar Stefan Berg.

Kenth Sandqvist på Maskingården är den som är ansvarig för projektet berättar;

– Med facit i hand så har allt gått riktigt bra och vi som levererat maskinen som är en svarv från MAS modell MASTURN 820 CNC har tillsammans med vår samarbetspartner på automation Ängelholms Produktionsservice fått till en optimal lösning helt efter kundens önskemål. Automationscellen har nu varit igång i ett år och vi arbetar tätt tillsammans med kunde och det handlar om att hela tiden göra små justeringar och förbättra stabiliteten i tillverkningen för här handlar det om att få en stabil och säker process.

– Vårt krav var att kunna tillverka våra skivstänger 8 timmar varje dag, helt automatiskt och i en stabil och säker process, säger Stefan Berg.

Vi ber Mats Arefäll på Ängelholms Produktionsservice att berätta lite om er lösning av automationen.

– Vi har byggt en hanteringsutrustning med stångladdning. Konstruktionen är byggt upp som ett vanligt stångmagasin men med hänsyn tagen till att dessa stänger ska behandlas med stor varsamhet både innan bearbetning och särskilt efter bearbetning och lettring.

– Vårt stångmagasin skiljer sig från ett vanligt stångmagasin såtillvida att vi matar in en stång till svarven, med precision inom 0,1mm. Efter att stången bearbetats och lettrats, matar svarven ut stången som sedan hämtas av linjärenheten i stångmagasinet. En portalrobot lyfter upp stången och vänder den 180º, placerar den åter i linjär inmatningen och för in den i svarven med samma precision. Styrprogrammet håller reda på var stången befinner sig. Den färdiga stången hanteras på samma sätt och placeras i utmatningsmagasin.

Hela denna automation är sedan integrerad i svarvens styrsystem och säkerhetskrets

Vi vill veta mer om maskinen från tjeckiska MAS.

– Maskinen är en ovanligt kraftfull teach-in svarv i grunden med en verktygsrevolver med 8 stationer. Den ovanligt krävande lättringen kräver mycket muskler därför valde vi en MASTURN 820 CNC.

Maskinen som drivs av ett Heidenhain 620 styrsystem arbetar med ett nytt tankesätt för att prägla lättringen, en lättring som enligt flera tillverkare av lättringstrissor inte går att lättra i detta materialet.

Det var en tuff och lång process som vi inte kan gå in på, du det är detta som gör att Eleiko ligger långt före sina konkurrenter.

MAS är en Tjeckisk tillverkare av både CNC styrda svarvar och fleroperationsmaskiner sedan 1939, maskinerna kännetecknas av mycket hög stabilitet, mycket utrustning och hög noggrannhet.

Maskinerna säljs i Sverige av Maskingården Verktygsmaskiner och JG Verktygsmaskiner AB.

Eleiko nr 2 2015 013
Nöjda herrar på Eleiko framför maskinen från tjeckiska MAS modell 820.
Eleiko nr 2 2015 010
I produktionshallen står den äldre konventionella svarven kvar och man kör fortfarande stödproduktion i den. Här handlar det om ett mänskligt hantverk och maskinoperatören Krekor Najarian behöver stora kunskaper om skärande bearbetning och god materialkännedom.
Eleiko nr 2 2015 011
Här ser vi specialmaskin med stånghantering i automation.
Eleiko nr 2 2015 020
Kenth Sandqvist och Sandor Sarkany är mycket nöjda med resultatet. Det har varit en del problem på vägen men man har tillsammans fått till en bra lösning. Skärande bearbetning är en komplicerad process som kräver erfarenhet och kompetens.

3001240FB3001240F

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here