De nya bilarna och den nya klassen R5 blir ersättare för super2000 klassen som har en lång historia, även om intresset och de första bilarna dök upp först flera år efter att reglementet skrevs har den under flera år varit en häftig klass. Allt eftersom har FIA skapat mellanklassen – RRC där teamen lät tillåtas bygga om sina WRC vagnar för de nationella mästerskapen men som också går i den billigare VM klassen WRC2. De nya R5 bilarna ska renodla klassen och bli den nya klassen för ”privata” team och steget under WRC – till nästa år väntas bilarna gå ihop med dagens bilar för att till 2015 ta över VM WRC2 serien.

– Vi var och testkörde vår nya bil Mitsubishi Space Star R5 i Östersund förra helgen och nu skall vi om några veckor testa vår prototypbil på asfalt i Holland för att sedan bege oss till Wales för testkörningar på grus.

– För att få fram en optimal rallybilskonstruktion måste du arbeta med att få fram en total harmoni mellan karossen och prestanda. När vi sedan provkör handlar det om att få ordning på drivsystem, bromsverkan, acceleration, sidokrafter och att hjulupphängning och stötdämpare m.m. håller för påfrestningarna. I slutändan är det klockan det handlar om, förklarar Tomas Weng.

– Som tillverkare gäller det att följa ett certifierat regelverk som reglerar hur man bygger tävlingsbilar och som gäller över hela världen. Det gör det hela rättvist och i vårt fall på Mpart så börjar vi alltid med en helt vanlig standardbil Mitsubishi Space Star. Vi använder ca 60 % av bilens kaross, resten är våra egna idéer och komponenter som skapar en komplett tävlingbil.

Mekanisk verkstad från start till nu.

Tomas Weng berättar om hur han hamnade där han är idag när vi hälsar på honom i nya verkstadslokaler på Berglundavägen i Örebro.

– Jag har ”fuskat” med lite av varje under resans gång, alltid varit intresserad av bilar och mekanik. Är utbildad inom styr- och reglerteknik men framförallt så finns det idéer och det är antagligen medfött om hur man behöver göra för att bygga en riktigt snabb rallybil. Jag har kört lite rally ”fuskat” som jag säger men annars är det min bror som har kört på högre nivå både EM och VM och som fortfarande är en av våra testförare. Vi har under många år rest runt i världen och tävlat i rally och på det sättet ”utbildat” oss och skaffat oss en bred erfarenhet och kompetens om hur en rallybil fungerar som bäst.

– Det har alltid varit en dröm att utveckla, konstruera och tillverka egna komponenter och delar i egna maskiner och nu står vi här med två helt nya Mazak maskiner, huvudet fullt med idéer och en marknad för vår nykonstruerade bil där potentialen är enorm. Marknaden globalt sett för att sälja våra komponenter/konstruktioner som enskilda delar till racingvärlden eller som en komplett rallybil är en enormt stor marknad.

– Det finns bara ett problem med alltihop och det är tiden. Vi arbetar redan nu under en stor tidspress och vi kommer i takt med att vi får fler kunder och order att behöva anställa ett 10-tal personer till. Idag är vi 8 anställda och om nu detta utvecklas som vi hoppas och tror så kommer vi att behöva arbeta dygnet runt alla dagar i veckan.
– Som sagt, jag har inte kunnat knäcka koden i hur man kan få ut fler timmar per dygn än 24, men det handlar om att nu när det sätter fart utveckla organisationen, anställa fler och att jag skall kunna frigöra lite mer tid för att omvandla alla idéer som jag har i huvudet till verkliga projekt. Idéerna skall ut på vårt digitala ritbord via CAD och sedan omsättas i CAM och maskinkod så att våra maskiner kan tillverka komponenter i nya konstruktioner efter våra idéer, säger Tomas Weng.

Maskininvesteringar i toppmoderna verktygsmaskiner

– Som alla vet så kostar det stora pengar att starta en mekanisk verkstad och vi började med två begagnade maskiner från Mazak efter att jag kontaktat flera olika maskinleverantörer. Jag har en förkärlek för japanska företags ”tänk” när det gäller hur man konstruerar och bygger sina produkter. Det kan handla om allt från bilar, maskiner till elektronikprodukter, de fungerar och man har redan från start en genomtänkt idé. Man släpper inga produkter utan att vara säker på att de är klara för sina olika marknader, det är min personliga uppfattning och den principen genomsyrar även min egen verksamhet. Vi släpper inte ut produkter på marknaden som inte är färdigtestade och fungerar.

– Sedan tre månader tillbaka har vi våra nya verktygsmaskiner på plats och nu har vi grundbultarna för vår expansion mot våra framtida mål. Tillgängligheten har ökat betydligt med den senaste maskintekniken från Mazak. Just nu kör vi korta serier i maskinerna men vi ser även stora möjligheter i att öka på med olika automationslösningar som Ravema har ”in-house” när vi väl skruvar upp tempot i produktionen, säger Tomas Weng och tillägger att det handlar till 90 % om aluminiumbearbetning, resten är stål i olika hållfastheter.

– Det löser sig, säger Tomas avslutningsvis, – Det går inte att stressa upp sig för mycket utan det gäller att ta vara på varje dag och ge allt man har. – Det här är mitt livs chans att lyckas med det jag drömt om ända sedan jag var ung, att bygga världens bästa tävlingsbil.

Maskinleverantören

Med på mötet är Per-Ola Karlsson och Hans Jigbäck från maskinleverantören Ravema som är generalagent för den japanska maskintillverkaren Mazak i Sverige och Norge.

– Vi har världens största maskintillverkare i ryggen med 200 olika maskinmodeller att erbjuda till världens tillverkningsindustri. Det centrala i maskintillverkarens filosofi är det faktum att Mazak erbjuder inte bara verktygsmaskiner, utan kompletta lösningar som möjliggör förändringar i tillverkningskapaciteten. Företagets mål är att visa hur tillverkare kan förbättra drifttid och effektivitet i produktionen under maskinens totala livslängd genom att införa en helhetssyn. Ravema´s Teknikcenter i Värnamo möjliggör bekväm lokal support för att hjälpa användare att maximera fördelarna i sina maskiner under maskinens hela livslängd, från köp till produktion, berättar Hans Jigbäck som arbetat väldigt nära den japanska maskintillverkaren i över 40 år och tilägger;
– Vi har fler tekniker än maskinsäljare på Ravema och det är väldigt viktigt att tillägga, för maskinerna blir allt mer komplexa och då måste kunskapen förmedlas ut till våra kunder.

Vi ber Per-Ola Karlsson att berätta lite om maskinerna som nu producerar för fullt ute i maskinhallen hos Mpart.

– Mazak är föregångare på att integrera svarvning och fräsning i en maskin. Om vi tittar på maskinserien INTEGREX så har den sålts i mer än 10 000 exemplar världen över, man är inne på den 7:e generationen och gjort Mazak till marknadsledande inom multi-tasking. Den drivande chefkonstruktören bakom INTEGREX är Dr. Nagai. Han är idag i 70-årsåldern och han driver en konstruktionsavdelning på Mazak med filosofin att kunna komplettbearbeta i en och samma maskin. Komplettbearbetning är en bit på vägen men enligt Hans Jigbäck kommer vi att i framtiden få se nya maskinmodeller som klarar än mer tekniskt än vad vi ser idag.

Det blir något att se fram emot men nu får vi lite
fakta av Per-Ola Karlsson om dagens maskinteknik.

– Här på Mpart har man investerat i en Integrex i – 300 S. Maskinen har två integrerade svarvspindlar, vilket ger bästa ytfinhet och rundhet på svarvade detaljer. Den gör också att det inte behövs någon separat motor för positionering av C-axel.
Maskinen är utrustad med rak B-axel som har sving över X-axel på 658 mm och en max svarvlängd på 1500mm. Y- rörelsen är hela +-125mm och man kan programmera maskinen ner till 0,0001mm. Frässpindelmotorn har en fräskapacitet på 22kw.

– Mazak har även en ”bantad” version av Integrexserien med beteckningen J som betyder jump, tanken med denna maskinserie från Mazak är att man kommer från en revolversvarv och vill komma in på flerfunktions bearbetning med en kraftig direktdriven frässpindel och positionerbar B-axel i 1 eller 5 grader.

– I INTEGREX – serien kan du använda Mazatrol MATRIX fullt ut vilket underlättar programmeringen av de mest komplicerade detaljerna. I jämförelse med ISO programmering kan koden kortas med upp till 90 %. med Mazatrol.

Hans Jigbäck förklarar;

– Med INTEGREX har Mazak lyssnat på marknaden och levererar en maskinserie som kommer att underlätta för tusentals små och medelstora företag att ta det första steget till multi-tasking bearbetning. Maskinens mångsidighet bidrar till att sänka investeringskostnaden, lägre omkostnader samt att generera första detaljen snabbare. Med INTEGREX – serien har Mazak skapat en förenklad multi-tasking maskin i rätt prisnivå.

– En av de viktigaste fördelarna med INTEGREX maskinerna är just förmågan att kunna producera små serier och ändå vara lönsamt. Det skapar större flexibilitet och kortare genomloppstid i fabriken. Om man använder en INTEGREX istället för konventionell metod med svarv och fleroperationsmaskin kan man minska tiden på första detaljen samtidigt som man får detaljen helt klar i en maskin och det ger också i nästa steg en kvalitetsförbättring.

Nästa maskin är ur Mazak´s serie Variaxis i- 500,
hur presenterar vi den, frågar vi Per-Ola Karlsson.

– Variaxis i-500 är en maskin med möjlighet att bearbeta fullt 5-axligt simultant, rörelsen i dom olika axlarna är x-350mm y-550mm z-510mm. A-axel dvs. ”vaggan” är uppbyggd och dubbellagrad med Mazaks Roller gear cam, en mycket kraftig konstruktion för tuff och mycket noggrann tillverkning Variaxis i-500 är den minsta maskinen i Variaxis serien där det går och välja på i-600, i-700, i800 om man behöver större rörelser.

Mazak har även en ”bantad” version av Variaxis med beteckningen J som betyder jump, tanken med denna maskinserie från Mazak är att man kommer från den 3-axliga världen och vill börja med 5-axligt, denna maskinserie har även den möjligheten att bearbeta fullt 5-axligt simultant.

Hans Jigbäck förklarar;

– Maskinen är en 5-axlig fräsmaskin, simultant utrustad vilket innebär alla fem axlarna kan röra sig och rotera samtidigt runt sin axel. När värme uppstår i en maskin så ändrar sig temperaturen i arbetsstycket och därför krävs en teknik med värmekompensering i maskinen, allt för att klara av de toleranser som krävs. Sensorer kompenserar värmeförändringar helt automatiskt. Det var tidigare ett stort problem men med dagens teknik kan man tillverka helt andra komponenter än för 10 år sedan. Och detta gör i sin tur att man kan tillverka helt andra produkter idag. Och på så sätt skapas ett investeringsbehov ute i industrin där morgondagens behov av detaljer med nya former och ytkrav tillgodoses i de senaste modellerna av verktygsmaskiner.
Maskinen är ergonomiskt utformad med stora fönster in i bearbetningsrummet.
Magasinet är monterat på framsidan för maximal överblick av verktygen. Vridbar manöverpanel för bästa arbetsmiljö.

Avslutningsvis måste vi ta upp frågan om intresset för verkstadsteknik hos ungdomar i allmänhet och vi ställer frågan till Hans Jigbäck som brinner för frågor som hur vi skall få till ett ökat intresset för att jobba i industrin.

– Dina reportage och att vi får en möjlighet att presentera företag som Mpart AB även i andra sammanhang om hur en mekanisk verkstad arbetar tätt med rallyindustrin och där vi kan visa hur man konstruerar och bygger bilar. Hur går det till egentligen och jag/vi tror att många ungdomar idag är ovetande om hur en modern verkstad ser ut och vad som händer i modern produktion. Racing är både spännande och ”sexigt” vilket borde intressera fler ungdomar att börja intressera sig för hur det egentligen går till att bygga racingbilar från grunden.

neuville_thierry_swe15_05
Foto: Micke Fransson
Mpart AB Ravema nr 2 2015 019
Tomas Weng vid företagets nya prototypbil.
Mpart AB Ravema nr 2 2015 039
Viktiga människor för att projekten skall fungera hela vägen; Tomas Weng Mpart AB, maskinoperatör Mikael Hansson, Per-Ola Karlsson försäljningsingenjör skär-teknik Ravema AB och Hans Jigbäck försäljningschef Ravema AB.

Mpart AB Ravema nr 2 2015 045Mpart AB Ravema nr 2 2015 032Mpart AB Ravema nr 2 2015 049Mpart AB Ravema nr 2 2015 010Mpart AB Ravema nr 2 2015 015Mpart AB Ravema nr 2 2015 009Mpart AB Ravema nr 2 2015 004

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here