Gosheim har 3 500 innevånare och här finns 3 500 jobb. Det är alltså ingen brist på arbete utan här pendlar man från andra små byar in till Gosheim för att arbeta. Andra exempel på små orter som har fler arbetstillfällen än innevånare i södra Tyskland är Phronten och Tübingen som är välkända namn för tidningens läsare.

Här finns en stolthet att arbeta inom industrin och teknikjobben har hög status långt ner i åldrarna. Ungdomar vill arbeta som bil- och maskinbyggare och ofta är det flera generationer som arbetar på samma arbetsplats. Det är en helt annan kultur och livsstil i Tyskland. På HERMLE har man inga som helst problem med att få personal och deras satsning på egen industriskola och lärlingsakademi säkrar kompetensen som maskinbyggare i nästa generation. Ungdomarna i akademin är från 16-17 år och arbetar 3 dagar på HERMLE med en liten lön och man går två dagar i skolan. Efter 3 års utbildning så är man garanterad jobb på fabriken och kan se fram mot en karriär som maskinbyggare och ingenjör på ett högteknologiskt företag.

Maschinenfabrik Berthold Hermle AG öppnar varje år sina dörrar för världens alla företag som arbetar med skärande bearbetning och som har behov av verktygsmaskiner i sin tillverkning. Under 4 dagar visar man upp en imponerande fabrik där man i år kunde bl.a. visa upp en helt ny monteringshall. Till eventet kommer årligen c:a 3 500 besökare.

Teamet bakom maskinförsäljning och teknik från den tyska maskintillverkaren HERMLE i Sverige är Per-Åke Bryntesson, Håkan Sars, Anssi Laurila, Olle Pettersson och Göran Carlsson.
Teamet bakom maskinförsäljning och teknik från den tyska maskintillverkaren HERMLE i Sverige är Per-Åke Bryntesson, Håkan Sars, Anssi Laurila, Olle Pettersson och Göran Carlsson.

I år fanns det som alltid maskinnyheter bland de 30 maskiner som man hade igång i democentret, allt från den kompakta C 30 till den gigantiska C 60, nyheter som vi beskriver längre fram i artikeln. Det öppna huset hos HERMLE har en lång tradition och i år var det den 9:e gången som man visade upp sina produktionsfaciliteter. Här arbetar 770 personer och det är bra fart på affärerna. Fabriken har byggts ut sju gånger och 2014 var ett rekordår för den tyska maskinbyggaren. Idag förfogar man över 52 000 kvm tillverkningsyta och man tillverkar allt ”in-house” utom vissa elektronikkomponenter och detta innebär att man även har egen plåtverkstad vilket är ovanligt inom tysk maskinbyggarindustri.

Vi träffar Håkan Sars som är VD för INDEX-TRAUB Nordic AB i Sverige som är det företag som sedan 1991 är ansvarigt för försäljning och service av HERMLE. Frågorna är många och Håkan ger oss fakta och svar.

– Företaget grundades av Berthold Hermle år 1938 och de första åren tillverkade man bl.a. centrifuger för att 1957 börja tillverka enkla fräsmaskiner. 1972 kom den första verktygsfräsmaskinen och 1975 kom maskinerna med NC-styrning och resten är som sagt historia och en enastående framgångssaga. Företaget drivs vidare idag av tredje generations arvtagare, Dietmar Hermle, som idag är största enskilda ägare och bolagets styrelseordförande.

– I samband med att TRAUB övertog aktiemajoriteten i HERMLE 1991, så har vi på INDEX-TRAUB i Sverige sedan dess även haft detta fina maskinfabrikat att erbjuda den svenska marknaden. Med tre i grunden olika fabrikat som INDEX, TRAUB och HERMLE har vi sedan lång tid tillbaka kunna erbjuda våra kunder den senaste maskintekniken inom svarvning, fräsning och flerop, säger Håkan Sars.

Tyvärr är det fotoförbud inne i fabriken och därför kan vi inte berätta hur rent och snyggt det är men jag kan förmedla att HERMLE är kända för sin perfektionism och på vår rundtur hittade jag varken spån eller smuts på golven. Man är kända inom tysk maskinbyggarindustri för att ha en av de renaste fabrikerna i landet.

Vi återvänder till vår intervju med Håkan Sars och han berättar om hur han ser på maskintillverkaren HERMLE utifrån ett marknadsperspektiv.

– Man ligger i toppskiktet som tillverkare i världen när det gäller vertikala verktygsmaskiner och system för 5-axlig fräsning/fleroperationer. En position som man vidhåller är viktig, HERMLE är bland de dyraste och mest exklusiva maskinfabrikaten på marknaden. Man får helt enkelt det man betalar för och HERMLE står för högsta tekniknivå, högsta precision och livslängd på maskinerna, förklarar Håkan Sars.

HERMLE öppet hus april 2015 003

Håkan Sars, VD för INDEX-TRAUB Nordic AB och Frans-Xaver Bernhard, VD för Machinenfabrik Berhold Hermle AG.
Håkan Sars, VD för INDEX-TRAUB Nordic AB och Frans-Xaver Bernhard, VD för Machinenfabrik Berhold Hermle AG.

– Här i år ser vi som besöker HERMLEs Open House att man även i framtiden vill leda utvecklingen som en av världens främsta maskintillverkare av avancerad 5-axlig bearbetning i vertikala fleroperationsmaskiner med olika typer av automatiseringar. Se bara på den nya HERMLE C 52 U/MT och alla nya automationslösningar.

– Vi säljer på absolut högsta kvalitet som går att få på marknaden när det gäller 5-axliga vertikala fleroperationsmaskiner, menar Håkan Sars och backar upp sitt uttalande med flera exempel på hur HERMLE leder utvecklingen och gör de mest avancerade maskinerna för mycket komplicerade detaljerna i svåra material.

INDEX-TRAUB Nordic AB är koncentrerat till endast tre fabrikat, INDEX, TRAUB och HERMLE, vilket betyder att man har en djupare kunskap om maskinerna och därigenom kan ge sina kunder bättre råd och företagets tekniker kan göra mer och arbeta snabbare med både installationer, service och utbildning.

– Vi ser en utveckling inom maskintekniken där man förr i tiden traditionellt körde sina bitar i en fräsmaskin, här kommer nu svarvteknik som gör att man kan fräsa i s.k. multifunktionsmaskiner och från stång. Det betyder att i princip så kan våra kunder göra biten helt klar i ett tempo oavsett vilken maskintyp man väljer från INDEX och TRAUB. HERMLE utvecklar även de sitt maskinkoncept med 5-axliga vertikala fleroperationsmaskiner till att även klara svarvning i de nya MT-modellerna. Alla fabrikat kan idag alltså både svarva och fräsa detaljerna.

– Ofta investerar man i HERMLE för att finna en lösning på problem. Vi säljer inte en HERMLE för att kunden behöver en maskin för volymtillverkning av ”enklare” detaljer utan det handlar som sagt om svåra och komplicerade detaljer i svåra material, då utnyttjar man maskinens egenskaper framförallt när det gäller dynamisk 5-axlig bearbetning med komplexitet i form och material, förklarar Håkan Sars.

– Det fanns ett uppdämt behov att investera och samtidigt så är det en mycket stor efterfrågan på avancerade verktygsmaskiner där företagen inte fokuserar på priset utan ser till vad maskinen klarar av att göra rent tekniskt, man ser med vilken precision man får ut och framförallt ser man livslängden på maskinen, fortsätter Håkan Sars.

HERMLE C 52 U dynamic med NC-rundbord Ø 1150 och styrsystemet TNC 640.
HERMLE C 52 U dynamic med NC-rundbord Ø 1150 och styrsystemet TNC 640.
HERMLE C 52 UP dynamic med palettväxlare PW 3000 med 4 palettplatser, riggplats samt ett enkelt tilläggsmagasin för verktyg.
HERMLE C 52 UP dynamic med palettväxlare PW 3000 med 4 palettplatser, riggplats samt ett enkelt tilläggsmagasin för verktyg.

 

Vi ställer frågan: Handlar det om singelmaskiner eller är det liner med automation som gäller på den svenska marknaden?

– Det handlar idag om mest singelmaskiner men med mer och mer automation i form av olika palettlösningar, robotik och stora verktygsmagasin. HERMLE har via sitt dotterbolag Leibinger Systemtechnik ett stort standardiserat automatiseringsutbud med olika robotlösningar och kraftfulla palettsystem för detaljvikter upp till 2 000 kg!

HERMLE C 52 UP dynamic med palettväxlare PW 2000 och ett enkelt tilläggsmagasin för verktyg.
HERMLE C 52 UP dynamic med palettväxlare PW 2000 och ett enkelt tilläggsmagasin för verktyg.

Hur märker man att man har en verktygsmaskin från HERMLE ? frågar jag maskinsäljarna Olle Pettersson, Göran Carlsson och Anssi Laurila.

– Du märker det dels på dina detaljer när det gäller ytor och med vilken precision du klarar av att tillverka komplexa former och du märker att efter 15 till 20 år så har du fortfarande samma precision i maskinen. När det gäller enklare verktygsmaskiner så börjar precisionen minska redan efter 5 år, säger Olle Pettersson och Anssi Laurila håller med;
– Våra kunder tänker långsiktigt och investerar på lite längre horisont. Kunden vet att maskinen är lika stabil efter 15 år och då är maskinen betald för länge sedan. Vilket betyder att du kan köra med samma precision och stabilitet i många år vilket givetvis ger ett bra andrahandsvärde. Å andra sidan så vet vi inte hur gammal en HERMLE maskin kan bli då vi i princip inte hittar några begagnade maskiner ute på marknaden.

HERMLE C 52 UP dynamic med palettväxlare PW 3000 med  4 palettplatser, riggplats samt ett enkelt tilläggsmagasin för verktyg
HERMLE C 52 UP dynamic med palettväxlare PW 3000 med
4 palettplatser, riggplats samt ett enkelt tilläggsmagasin för verktyg

Göran Carlsson har som han säger haft förmånen att sälja HERMLE sedan 1991. Göran har arbetat på INDEX-TRAUB i 31 år och sålt många verktygsmaskiner genom åren. Han om någon borde veta det mesta om varför ett fabrikat är konkurrenskraftigt eller inte.

– Det är en fantastisk produkt och man har under åren utvecklat maskiner i storlek och även kunna svarva. Man följer utvecklingen och kundernas önskemål inom industrin väldigt bra. En stor milstolpe var när HERMLE tog fram den numera patenterade C modellen. Beteckningen står för 5-axlighet och kompakthet och med den modellen grundlade man sitt goda rykte i branschen. Förr hade vi universella maskiner typ modell U renodlade för verktygsavdelningar. På senare år har C modellerna tagit över helt och HERMLE vänder sig idag till en bredare marknad med maskiner anpassade även för produktion. Därigenom har intresset och behoven från industrin ökat väsentligt och man har även utvecklat egna automationslösningar för att tillgodose marknaden på ett optimalt sätt. Satsningen på 5-axlig teknik bygger i grunden HERMLE´s framgångar på världsmarknaderna och som har högsta precision även 10 till 15 år efter att man köpt maskinen. Det finns även 3-axliga maskiner i modellprogrammet men vad som är bäst med HERMLE är att man satsat och satsar på framförallt ”äkta” dynamisk 5-axlig teknik.

Arbetsordningsplan (Playlist) 1 Kronologisk plan. Anpassning med Drag & Drop 2 Verktygsstatus 3 Starttidpunkt
Arbetsordningsplan (Playlist)
1 Kronologisk plan. Anpassning med Drag & Drop
2 Verktygsstatus
3 Starttidpunkt

Vad menar du med ”äkta” 5-axligt, vad innebär det?

– Maskinen har kraftig drivning i bordet vilket innebär att du har hög hastighet på alla axlar vilket ger en dynamik av högsta klass med tre rörelser i verktyget och två i bordet. Det är dubbla drivningar på vaggan och bordet vilket gör att man maximerar hastigheten i alla axlar på bästa sätt. Snabba spindelrörelser och konstruktionen av bordet som är nedsänkt för optimal vridpunkt i centrum vid bearbetning. Konstruktionen med portalbädd, allt är väl genomtänkt.

Avslutningsvis berättar Göran att de senaste leveranserna av HERMLE maskiner till svensk industri är till främst underleverantörer och verktygsindustrin framförallt i mindre modeller då vi i Sverige kanske inte har tung industrin i större omfattning och då tänker jag på varv, energi, olja och gas sektor och alternativ energi som vindkraft.
Vi får även en pratstund med Olle Pettersson, maskinsäljare region väst, med många års erfarenhet och goda kunskaper.

Palettdata:  1 Unikt fysikaliskt nummer 2 Fri beteckning av uppgifter 3 Palettdimensioner 4 Laddning / lagring von uppgifter
Palettdata:
1 Unikt fysikaliskt nummer
2 Fri beteckning av uppgifter
3 Palettdimensioner
4 Laddning / lagring von uppgifter

– Jag har arbetat med maskinförsäljning i 17 år och idag om man ser tillbaka så har HERMLE sedan första gången jag fick möjligheten att marknadsföra fabrikatet utvecklats hela tiden. Något som inte nämnts här är modell MT – MillingTurning som kom för 5 år sedan. Detta maskinkoncept har blivit en dundersuccé för nu kan man även svarva i maskinen. Maskinmodellen kommer idag med storlekar MT 42 med 700 bord, MT 52 med 1 000 bord och MT 60 med 1 200 bord och vikter upp mot 1 000 kg, och vi kan idag tillverka otroliga komponenter i en maskin utan att hantera detaljerna mellan fleroperationsmaskin och ex. en karusellsvarv, förklarar Olle Pettersson

Vi ber Olle att med tre ord förklara sanningen bakom framgångarna för den tyska maskintillverkaren.

– HERMLE är kvalitet och noggrannhet och flexibilitet, där har du dina tre ord som du frågade efter, skrattar Olle och fortsätter;

– Framförallt är det det modifierade Gantry-konceptet som HERMLE var först med 1995 och man bygger maskinerna efter samma koncept och material idag. Jag brukar skämtsamt säga att maskinerna är stendöda. Maskinbädden består av 92 % sten, resten är bindemedel typ harts för dämpande effekt. Detta betyder att maskinbädden har minimal värmeupptagningsförmåga och maskinerna behåller därför sin noggrannhet över tid. Maskinerna är ergonomiskt bra uppbyggda för operatören och oavsett storlek så står man alltid nära med bra åtkomlighet. Maskinerna byggs ”just in time” och man har 100 % mätning av samtliga komponenter.

Den extra operatörspanelen HACS – vid palettväxlarens riggplats.
Den extra operatörspanelen HACS – vid palettväxlarens riggplats.

HERMLE har även ett unikt skyddssystem för spindeln i händelse av kollision. Ett patenterat kollisionskydd bestående av 6 aluminiumhylsor tar upp en kollisionsstöt och stannar spindeln omedelbart. Tack vare att spindeln är tvådelad kan spindelskyddet och maskinen återställas snabbare och reparationskostnaden minimeras.

– Vad jag också menar är att de olika maskinmodellerna är lika i uppbyggnad vilket gör att när en kund vill växa i modellprogrammet både uppåt och neråt, så känner man igen sig direkt. Maskinoperatören är snabbt igång och det kräver minimal utbildning, säger Olle Pettersson.

– Vi försöker motivera våra kunder att inte byta ut en 3-axlig maskin mot en ny 3-axlig utan att få kunderna att bredda sig och här har HERMLEs succemodell C 400 blivit något av en instegsraket för oss att ta nya marknadsandelar, förklarar Göran Carlsson och Olle Pettersson flikar in;

– Man skall inte prata pengar i de här sammanhangen men samtidigt får man väldigt mycket för de pengar man investerar. Vi ligger i övre skiktet när det gäller priset för våra HERMLE maskiner men som sagts tidigare i artikeln så ”tjänar” man snabbt in investeringen, kvaliten blir bättre, livslängd är mycket lång och det höga andrahandsvärdet finns ju kvar.

Göran Carlsson fortsätter;

– Vi har under alla år nästan alltid varit dyrast när vi sålt maskiner och det gäller inte bara HERMLE utan även INDEX och TRAUB, så är det. Men som sagt kunderna är mycket nöjda och vi undrar hur många fabrikat som efter 10 år klarar av samma my-noggrannhet som när maskinen installerades. Ett annat exempel på vår kvalitet kan vara om jag förklarar så här.

– Vi har sålt HERMLE sedan 1991 i Sverige. Men kan du skaffa fram en begagnad maskin åt mig ? Svaret är nej, det finns inte, jo men då får du verkligen leta och leta. Nästan inget företag vill sälja en noggrann maskin som 2015 fortfarande bara tickar och går.

Olle Pettersson säger;

– Maskinlösningarna vi säljer är inte billigast på marknaden och den kund som läser offerten bakifrån går aldrig att sälja till. Man måste börja att läsa offerten framifrån för att komma fram till varför maskinen kostar som den gör, se till hela kostnadsbilden över tre till fyra avskrivningsår. Snittet ligger runt 3 miljoner och väljer man mer teknik och mer automation så hamnar man runt 4,5 till 6 miljoner eller mer. Men, som sagt, offerter skall läsas från rätt håll och då förstår man vad man får för sina investerade slantar, avslutar Olle och Göran.

Det här med att investera i modern produktionsutrustning är varken svart eller vitt utan rött och vitt (HERMLEs färger).

Blick in i palettväxlare PW 250 med riggplats (till vänster), 4-palett-buffert (baktill), paletthanteraren (i förgrunden) och maskinens arbetsrum (till höger).
Blick in i palettväxlare PW 250 med riggplats (till vänster), 4-palett-buffert (baktill), paletthanteraren (i förgrunden) och maskinens arbetsrum (till höger).

Nya C 52 U MT flyttar fram gränserna för precision

Med den nya C 52 U/MT presenterar HERMLE AG sin nya generation av den välrenommerade C 50 U/MT. C står för Center, 50 för modellstorleken, 2 för andra generationen, U för universell (5-axlig) och MT för varianten Fräsning/Svarvning (Milling Turning)

Den nya C 52 kommer till sin fulla rätt i branscher med mycket höga krav, som Aerospace (med mycket fräsning och svarvning i samma uppspänning), Verktygstillverkning (tunga, stora detaljer) eller inom maskintillverkning/Lego (hög avverkningsprestanda).

Här står vid alla bearbetningar den höga precisionen i förgrunden. Den nya C 52 U erbjuder som standard
X-Y-Z ett Tp </= 8µ, A-axel </= 16“, C-axel </= 9“ och med förhöjd noggrannhet (option) X-Y-Z ett Tp </= 5µ, A-axel </= 10“, C-axel </= 6“. Allt förutsatt att omgivningens förhållanden kan garanteras.

Med ett arbetsområde X-Y-Z på 1000 x 1100 x 750 mm och ett maxavstånd från spindelnos till bordsyta på 950 mm, kan detaljer med Ø 1000 mm och en max höjd på 810 mm bearbetas utan begränsning.

Med ett sving i arbetsrummet på 1310 mm kan till och med ännu större detaljer bearbetas 5-axligt på C 52 U.
För att kunna hantera maxvikten 2000 kg i arbetsrummet (med C- och A-axlarna) krävs kraftfullare drivning. Därför utrustas C 52 med dubbla motorer för drivning av A-axeln (mekanisk tandemdrivning) och C-axeln är direktdriven med en. s.k. Torquemotor. Vaggrörelsen (A-axeln) är hela +100°/-130°, vilket ger mycket hög bearbetningsflexibilitet.

Just här finns alla fördelarna med HERMLEs modifierade Gantry-konstruktion med 3 axelrörelser av verktyget och 2 axelrörelser av detaljen.

Olle Pettersson maskinsäljare på INDEX-TRAUB Nordic AB tillsammans med Gerd Schorpp på Hermle-Leibinger Systemtechnik GmbH. - Vi är sedan starten 1998 ett dotterbolag till HERMLE och arbetar enbart med automationslösningar för kunderna. Det kan handla om nyckelfärdiga system till standardlösningar, allt efter vad kunden önskar. Sedan slutet på 2000-talet handlar det mycket om flexibla lösningar med stora verktygsväxlingssystem och trenden nu går mer och mer mot flera maskiner i system och det kan handla alltifrån 2-3 till 5 maskiner ofta kopplade till mätmaskin och tvättmaskin i helautomatiska celler, berättade Gerd Schorpp och tillägger; - Full automatisering kräver gott om verktygsplatser. Här på Öppet Hus-dagarna visade vi vårt nya automatiserade verktygsmagasin som man sammankopplar med maskinsystemet, med plats för upp till 462 verktyg på endast 3 kvm golvyta.
Olle Pettersson maskinsäljare på INDEX-TRAUB Nordic AB tillsammans med Gerd Schorpp på Hermle-Leibinger Systemtechnik GmbH.
– Vi är sedan starten 1998 ett dotterbolag till HERMLE och arbetar enbart med automationslösningar för kunderna. Det kan handla om nyckelfärdiga system till standardlösningar, allt efter vad kunden önskar. Sedan slutet på 2000-talet handlar det mycket om flexibla lösningar med stora verktygsväxlingssystem och trenden nu går mer och mer mot flera maskiner i system och det kan handla alltifrån 2-3 till 5 maskiner ofta kopplade till mätmaskin och tvättmaskin i helautomatiska celler, berättade Gerd Schorpp och tillägger;
– Full automatisering kräver gott om verktygsplatser. Här på Öppet Hus-dagarna visade vi vårt nya automatiserade verktygsmagasin som man sammankopplar med maskinsystemet, med plats för upp till 462 verktyg på endast 3 kvm golvyta.

C52 har 60 verktyg (HSK 63/SK40) eller 42 verktyg (HSK 100/SK 50) som standard, integrerat i maskinbäddens bakre del. Dessutom kan flera varianter av utökade tilläggsmagasin ge upp till max 385 verktygsplatser.

MT-varianten avrundar moduloptionerna hos C 52. Fräsning och svarvning i samma uppspänning av detaljer med upp till Ø 1310 mm och dessutom 5-axligt ger optimala förutsättningar för högkomplexa fräs-/svarvdetaljer.

Just avseende MT-varianten fokuserar HERMLE återigen på temat säkerhet. För detaljer upp till 1000 kg som roteras med 500 rpm bör säkerheten uppmärksammas extra noga. Standard hos Hermle är därför ett förstärkt tak, ett integrerat balanseringssystem och en produktionskabin.

Självklart har C 52 även ett omfattande automationskoncept med två olika palettväxlingssystem. PW 2000 med max två paletter och PW 3000 där antalet palettplatser är fritt konfigurerbar.

Omfattande optioner för individuella och produktiva lösningar utökar användningsområdet för C 52. HERMLE erbjuder t.ex. olika kyl- och uppspänningssystem, utsugsanordningar, verktygsövervakning och mätning, mätsensorer och noggrannhetspaket.

Ökad planeringssäkerhet och användarvänlighet; HACS

Det nya ”HERMLE Automation-Control-System” (HACS) är ett system för styrning och övervakning av HERMLE maskiner som automatiserats med palettväxlingssystem. HACS förenklar produktionsplaneringen och kalkylationen av verktygsinsatserna.
En extra, flyttbar operatörspanel placeras vid palettväxlarens riggplats. Den mycket enkla hanteringen, med ”Drag & Drop“ direkt på bildskärmen, förenklar den dagliga användningen i produktionen. Som vanligt för alla HERMLE innovationer har HACS redan testats i vår egen produktionsmiljö och nu nått en seriefärdig version.

HACS kommer att användas på alla HERMLE palettväxlare och är, på samma vis som föregångaren PMC, användbar för alla styrsystem. Nybeställningar utlevereras redan idag med HACS som standard.

Fördelar med HACS

Operatören har hela tiden den aktuella uppgiften synlig.

På så vis kan en nästan helt störningsfri produktion garanteras. Den tydliga strukturen och systemets enkla uppbyggnad minskar risken för fel. Dessutom klarar sig HACS helt utan Windows-datorer och dyra snittställen till olika styrsystem. HACS är helt integrerad i sin maskinmiljö. Den intuitiva mjukvaran erbjuder såväl vid riggplatsen som vid maskinstyrpanelen alla relevanta data i en överblicksbild: systemlayout, arbetsplan, paletter, bearbetningsordning, uppgifter och verktygstabeller.
Alla nyriggade detaljer ordnas automatiskt in i bearbetningsordningen. Genom definiering av ordern kan när som helst prioritet och därmed bearbetningsordningen ändras. Dessutom kan ordningen enkelt omsorteras med den s.k. ”Drag & Drop” funktionen.

 Med på resan var även ett flertal svenska företag och på bilden ser vi en av två grupper som åkte ner till fabriken i Gosheim utanför Stuttgart av olika skäl. - Ofta är det stora företag och då handlar det om företag med egna produkter som är intresserade men vi har också några mindre underleverantörer (ofta verktygsmakare) som har intresse och är med på resan för att få se och veta mer om HERMLE. Med på resan har vi företag som har en eller flera maskiner och som vill se produktionen och demonstrationer och samtidigt prata med de tyska experterna här på fabriken. Samtidigt är det företag som är med på resan och som kommit långt i sin process när det gäller vad man skall satsa på för maskin och teknik för framtiden, berättar Håkan Sars.

Med på resan var även ett flertal svenska företag och på bilden ser vi en av två grupper som åkte ner till fabriken i Gosheim utanför Stuttgart av olika skäl.
– Ofta är det stora företag och då handlar det om företag med egna produkter som är intresserade men vi har också några mindre underleverantörer (ofta verktygsmakare) som har intresse och är med på resan för att få se och veta mer om HERMLE. Med på resan har vi företag som har en eller flera maskiner och som vill se produktionen och demonstrationer och samtidigt prata med de tyska experterna här på fabriken. Samtidigt är det företag som är med på resan och som kommit långt i sin process när det gäller vad man skall satsa på för maskin och teknik för framtiden, berättar Håkan Sars.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here