Det är bra tryck i försäljningen världen över och det satsas stort i R & D och nya bilmodeller presenteras i snabb takt. Thomas Sandgren berättar att det är väldigt mycket att göra och att man kör för fullt i verkstaden.

Om vi skall berätta om just det vi besöker idag, Concept Center så hette det tidigare Volvo specialverkstäder på 70- och 80 talet. 1985 byggde Volvo nytt och samlade ingående verkstäder i samma hus. Sedan ett antal år tillbaka så heter vi nu Pilot Plant & Concept Center berättar Thomas Sandgren som arbetat på enheten sedan 1979.

Vad gör man på Concept Center här på Volvo Cars i Göteborg, vad är uppdraget?

– Här på NC verkstaden tillverkar vi detaljer och verktyg för konceptbilar och show Cars (mäss och utställningsbilar). Undrar man vad en konceptbil är så är det olika idéer som byggs samman och det brukar i regel aldrig bli en bil för produktion, däremot tar man detaljer, komponenter och former för nästkommande bilmodeller, berättar Thomas Sandgren och säger att man tillverkar också modeller för designavdelningen och objekt till Aerodynamik och Powertrain dessutom arbetar man för alla riggar och labb inom R & D. Med våra nya maskiner från HERMLE kan vi utföra fler uppdrag vilket ger oss möjlighet att utveckla våra kompetenser för framtida uppdrag. Det positiva är att det går riktigt bra för Volvo Cars idag och man har mycket nytt på gång.

Maskininvesteringar krävs för att klara av att korta ledtider och då krävs mer maskinkapacitet.
Ny teknik krävs för att producera på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt och här hittade Volvo Car Group lösningen i ett nytt maskinkoncept från HERMLE.

– 2013 investerade man i en HERMLE C 42 U MT där MT står för Milling/Turning och maskinen är den första som installerats i Sverige. Det intressanta är att maskinen är utrustad med ett svarvbord vilket gör att man kan använda maskinen som en ”karusellsvarv” kan man säga. Maskinen har en extra kraftig motor och högt vridmoment i rundbordet vilket ger utmärkta svarvmöjligheter, säger Olle Pettersson och fortsätter;

– Det är också en annan typ av spindel i maskinen som går att låsa så att man inte slår sönder den.

Vad var behovet här frågar vi Thomas Sandgren.

– Vi bearbetar runda detaljer och komponenter som t.ex. fälgar och stå och köra det i ett vanligt rundbord det tar väldigt lång tid och blir inte lika bra kvalitet. Och maskinen är så utrustad att vi kan sätta i riktiga svarvverktyg i och med att spindeln är låsbar och du kan också använda maskinen som en fräsmaskin. En flexibel maskin med teknik som passar oss som handsken.

– Som sagts vi har mycket att göra och behövde utöka vår maskinpark för att hinna med. I februari 2015 installerades en HERMLE C 50 U, en maskinmodell som är en storlek större än vår första C 42 MT. Vi har samma snabba spindel med 18 000 varv för HSK63 men nu med ännu större arbetsrum, X-Y-Z-rörelserna är 1000-1100-700 mm och ett större NC-styrt tippbart rundbord Ø 1150 för att kunna köra både fler och större och tyngre detaljer i framtiden. Det nya bordet klarar hela 2000 kg vilket säger en hel del om vilken stabilitet, kraft och dynamik som finns i HERMLEs maskiner, avslutar Thomas.

Vi avslutar reportaget med några positiva pressmeddelanden som kablats ut den senaste tiden med syfte på vår rubrik

Välfyllda orderböcker för Volvo Car Sverige

Volvo Car Sverige tar återigen tätplatsen på den svenska bilmarknaden. Med flaggskeppen Volvo V70 och XC70 överst och ytterligare tre modeller på sex-i-topp för maj månad bevisar Volvo på nytt att man är svenskarnas favoritmärke. Detta på en fortsatt ökande svensk bilmarknad.

-Vi har haft fem fantastiskt fina månader hittills i år. Det händer mycket positivt kring vårt varumärke nu. Det känns verkligen som att vi jobbar i medvind, säger Jessica Span, försäljningsdirektör för Volvo Car Sverige.

-Modellår 15 är helt slutsålt. Försäljningen av modellår 16 pågår för fullt, och jag konstaterar med stor tillfredställelse att orderböckerna är välfyllda. Framför oss för resten av våren och försommaren har vi många leveranser som stundar till väntande svenska kunder. Våra fabriker går på högvarv just nu, säger Jessica Span.
Nya Volvo XC90 börjar nu synas ute på de svenska vägarna. Och snart kommer också nykomlingen Volvo V60 Cross Country att rulla ute i trafiken. Produktionen har just startat. Media har precis gjort den första provkörningen och ger modellen mycket beröm för komfort och körbarhet. ”Modellen kommer inte en dag för tidigt”, skriver flera av de svenska tidningarna.

Volvo Cars Torslandafabrik firar 7 000 000 tillverkade bilar

En vit Volvo V60 D5 Plug-in Hybrid rullar idag av produktionsbandet hos Volvo Car Torslanda som fabrikens 7 000 000:e tillverkade bil sedan produktionsstarten 1964. Torslandafabriken har just rekryterat 1 500 nya medarbetare till ett tredje skift och med en kapacitet på 300 000 bilar står fabriken redo för en rad nya modeller de kommande åren.

Torslandafabriken har gått igenom en genomgripande om- och tillbyggnation för den nya plattformen. Nu arbetar man för fullt för att leverera de nya XC90 bilar som kunder runt om i världen beställt, och så siktar man givetvis mot den åttonde miljonen!

Den 24:e april 1964 invigdes Torslandafabriken, och först ut var Volvo Amazon. Efter åtta år hade man producerat den första miljonen bilar och bland modellerna som tillverkats i fabriken finns bl.a. Volvo P1800, 240, 740 och 850.

Produktionen av helt nya Volvo XC90 har nyligen startat i Torslandafabriken och nära 35 000 beställningar har gjorts redan innan kunderna har kunnat provköra den nya bilen. För 2015 kommer Torslandafabriken att producera en total volym på omkring 50 000 nya XC90. Förutom nya XC90 tillverkar fabriken även Volvos S60, V60, S80, V70 och XC70 modeller.

Volvo Cars väljer South Carolina för sin första amerikanska bilfabrik

Volvo Cars har valt att förlägga sin nya fabrik, en investering på 500 miljoner dollar, till South Carolina, vilket understryker USA:s attraktionskraft som hemvist för högteknologisk tillverkning samtidigt som det innebär ett betydande uppsving för South Carolinas ekonomi. Den nya anläggningen kommer att placeras i Berkeley County strax utanför Charleston och ha en initial årsproduktion på cirka 100 000 bilar.

Här kommer den senaste generationen Volvomodeller att tillverkas, för försäljning i USA och för export. Arbetet med den nya anläggningen kommer att inledas hösten 2015 och de första fordonen beräknas kunna rulla av bandet 2018.

När den här fabriken är klar kommer Volvo att kunna tillverka bilar på tre olika kontinenter, vilket understryker märkets position som global biltillverkare. Man har redan två fabriker i Europa och två i Kina.

Volvo Cars + Vinbergs mek 020Volvo Cars + Vinbergs mek 017Volvo Cars + Vinbergs mek 051Volvo Cars + Vinbergs mek 012Volvo Cars + Vinbergs mek 021

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here